LIFE

  9 anya-lánya kirándulás, ami garantáltan összekovácsol és nagyon jó móka

  Íme néhány ötlet Anyák napjára - de az év bármely pontján érdemes beiktatni egy-egy közös kalandot!
  Sassy - sassy.hu
  2019. április 02.


  Megosztom
  Link másolása

  Én magam egyedülálló anyuka gyermeke vagyok, ezért elsősorban páros programokat gyűjtöttem, de bármelyikre el lehet hívni a másik szülőt is, vagy a testvéreinket, családi barátainkat.

  A lényeg, hogy egy ilyen közös élmény során szinte barátnőkként töltődhettek fel és ahogy az az utazásoknál lenni szokott, egymás új oldalait ismerhetitek meg - márcsak a felmerülő emlékek, megoldandó kis problémák, újféle tapasztalatok miatt is.

  Egy anyukával együtt kirándulni azért is tanulságos és élvezetes, mivel minden bizonnyal számtalan közös tulajdonságban is osztoztok, erre pedig lehet, hogy pont egy ilyen út során derül majd fény!

  1. Mutasd meg anyukádnak a várost/falut, ahol élsz

  Elég sokan vagyunk azok, akik a szülői fészekből másik településbe kirepültek csapatát erősítjük, ilyenkor pedig rendkívül fel tudja frissíteni a családi köteléket egy olyan kalandozás, mely során anyukád is kicsit jobban megismerheti azt az életteret, ahol "felnőttebb" életed napjait tengeted. Legyen az egy egyetemi város, Budapest, vagy éppen az ország ellentétes oldalán található kis falu, remek program lehet, ha egy közös hétvége során nyakatokba veszitek azt. Az útiköltségen kívül jó esetben nem is kell agyonköltekeznetek magatokat.

  Menj ki elé az állomásra, hazafelé vásároljatok be néhány harapnivalóból és esetleg egy üveg bor is jöhet, aztán otthon gondoljátok ki az aznapi útvonalat vagy sétálgassatok "véletlenszerűen" és lehet, hogy még te magad is új helyszínekkel találkozol majd. Mutasd meg neki néhány kedvenc helyed, utcád, az egyetemed vagy a munkahelyed környékét. Pihenjetek meg egy barátságos vendéglőben, parkban vagy vízparton. Este mozi, koncert vagy például egy színházi program is becsusszanhat. Ha a vasárnap is a tiétek, akár egy közeli, könnyed túraútvonalat is kipécézhettek magatoknak.

  2. Balaton!

  Jómagam, mint kilencvenes évek elején született gyermek, bizony hozzászoktam ahhoz, hogy kiskoromban távoli országok helyett ha nem épp a nagymamához mentünk a hegyekbe, akkor a Balatonra vettük az irányt a családi nyaralások alkalmával. Időközben szinte valamennyi szegletén megfordultunk a kis falvaktól kezdve a népszerű üdülővárosokig, így majdnem mindenhova köt egy-egy nosztalgikus emlék. A szüleim ráadásul dolgoztak is ott nyaranta fiatal korukban, így esetükben még nagyobb az érzelmi kötődés a "magyar tengerhez".

  A téli és nyilván a nyári Balcsinak is megvannak az előnyei, illetve szuper lehet, ha megengedhetünk magunknak egy egész hetet, de az is, ha hétvégén hirtelen felindulásból leruccanunk kocsival vagy tömegközlekedéssel.

  3. Irány anyukád szülőfaluja vagy városa

  Én már városi csemeteként cseperedtem fel, de mindig is nagyon örültem annak, hogy a szüleim vidéki falvakból származnak és lehetett menni nyaralni a nagyszülőkhöz. Idősebb koromban aztán rájöttem, hogy ezeket a helyszíneket egészen új perspektívába helyezheti az, ha például anyukám anekdotázásba kezd arról, hogy milyen is volt az élet akkor, amikor ő annyi idős volt, mint én. Márpedig realizálni, hogy igen, anyukánk is átment ugyanazokon a nehézségeken és örömökön, illetve az egész felnőttéválás procedúráján, gondolatébresztő tapasztalat lehet. Az emberek pedig általában szeretnek nosztalgiázni, így biztosan ő is örülni fog, hogy mesélhet.

  4. Egy régi osztálykirándulás helyszíne

  Felnőttként az ember lánya rádöbbenhet, hogy szinte valamennyi megyeszékhelyen és hegységben járt már az országban, viszont ezekből sok osztálykirándulások keretében történt, ezért az emlékek száma valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag igencsak korlátozott. Biztos az idő tehet róla... Vagy egyéb tényezők. Vagy egyszerűen csak az, hogy tinédzserként főként a csoporton belüli szocializációra fókuszáltunk, nem az idegen tájakra. Éppen ezért tökéletes anya-lánya program felpattanni a buszra és elutazni egy nagyvárosba vagy hegységbe és újra felfedezni azt, immár kicsit érettebb szemmel.

  5. Fapados repülőút vagy buszos utazás egy külföldi országba

  Nem kell rögtön egy 200 ezres külföldi útra gondolni, ha át szeretnénk lépni az országhatárt. Sokkal kalandosabb és költésghatékonyabb olcsó repjegyekre vagy csoportos, buszos utazásokra vadászni. Így ráadásul egyikőtöknek sem kell feltétlenül szabadságot kivennie, hanem lehet hétvégére időzíteni az utat.

  Kérdezd meg anyukádat, milyen úticélt dédelget már régóta magában! A fiatalabb generációk mondhatni ebbe nőttek bele, hogy sokkal szabadabban és bátrabban nekivághatnak a külföldi helyszíneknek, de az idősebbek számára ez valószínűleg még nagyobb kaland. Hogyha anyukád esetleg nem beszéli az adott nyelven, az sem baj, jó esetben te kezedben tarthatod a helyzetet egy angol-, vagy némettudás birtokában.

  6. Rokonlátogatás - kicsit másként

  Biztos van olyan unokatesó vagy nagynéni, aki az ország egy távoli szegletében él és nem tudtok túl gyaktan találkozni - talán annyira nagyon nem is ismeritek egymást. A családi kötelékek szempontjából és utazás céljából is ideális ötlet lehet ez egy anya-lánya trippre! Eddig elhanyagolt családi szálakat éleszthettek újra, jó eséllyel kellemes vendéglátásban lesz majd részetek, alkalom nyílik számtalan családi sztori cserélgetésére, ráadásul az adott település is tartogathat kincseket. Egy ilyen "túra" egy közelebbi rokon esetében is érdekes lehet, például akkor, ha eddig mindig csak a családot látogattátok, de nem néztetek igazán körül a városban/faluban.

  7. Random trip Gilmore-lányok módra

  Az itthon Szívek szállodája címen futó sorozat egyik részében Rory és Lorelai hirtelen ötlettől vezérelve útnakindulnak, hogy megnézzék a lány potenciális egyetemi városát. Közben útmenti fogadókban szállnak meg és igazán bensőséges anya-lánya utazást csapnak. Miért ne lehetne egy hasonlót összehozni nálunk is? Az airbnb-k korában korántsem lehetetlen.

  8. Hazai felfedezés

  Ez egy olyan kirándulás, amire akár érdemes szabadságot is kivenni. Valószínűleg vannak olyan magyar városok és falvak, amiket még sosem láttatok, de szerepelnek a bakancslistáitokon. Kisalföldi fiatalként nekem ilyen lenne az Alföld feltérképezése, de lehet, hogy egy pécsi család például Debrecenbe vágyna. Az opciók száma végtelen! Érdemes lehet az évek alatt sorra venni a magyar hegységeket és dombságokat is. Ne feledkezzünk meg arról, hogy hazánk mennyire gyönyörű.

  9. Fesztiválra fel!

  Bizony, nem csak barátokkal lehet fesztiválozni! Ráadásul zenei ízlésünk egy szegletét minden bizonnyal szüleinktől örököltük, az is elképzelhető, hogy sokunkat ők vittek először fesztiválra vagy koncertre. Nem mondom, hogy egy hét Sziget vagy Kolorádó anyukánknak való, de egy-egy napra nyugodtan elkísérhet minket a forgatagba.


  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Megrázó atrocitás ért néhány magyar influenszert egy budapesti strandon
  Már sehol nem lazíthat nyugodtan az ember?
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 18.


  Megosztom
  Link másolása

  „Az előző hétről egy elég kellemetlen és felháborító történetről szeretnék beszámolni”

  – kezdi 24 órán át elérhető Instagram sztoriját Király Lina, a @linaxxpanni oldal egyik influenszere. A lány elmeséli, hogy a múlt héten, amikor strandolni ment Szabó Hédivel és Palkovics Zórával – akiket szintén ismerhetünk a YouTube-ról és az Instagramról – szó szerint zaklatták őket a Palatinuson.

  Elmondása szerint azt már megszokták, hogy az utcán megbámulják őket a férfiak, amikor kamerázzák vagy fotózzák egymást, ez az eset azonban megrázóbb volt. Napozás közben ugyanis arra lettek figyelmesek, hogy egy 70 év körüli bácsi a feneküket fotózza. Erre odamentek hozzá, és megkérték őt, hogy törölje a fotókat, mire az mindent letagadott – viszont látták, hogy a kamera volt megnyitva a telefonján, miközben hívást színlelt.

  Ezután segítséget kértek a Palatinus dolgozóitól, akik azonnal intézkedtek is. Bár ők sem kötelezhették arra a bácsit, hogy mutassa meg a telefonját, arra megkérték, hogy menjen el onnan és hagyja békén a lányokat.

  „Egyszerűen annyira sok zavaró szituáció van, főleg nőként, amikhez egyszerűen hozzászokunk, amiket elfogadunk, és azt hisszük, hogy ez sajnos »normális«, pedig abszolút nem az”

  – vonja le a következtetéseket Lina. Majd hozzáteszi, hogy ha esetleg még egyszer hasonló helyzetbe kerülne, biztosan rendőrt hívna és határozottan fellépne az illető ellen.

  Fotó: Hédinke/YouTube


  Megosztom
  Link másolása

  LIFE
  Tudd meg fél perc alatt, hogy mutatod-e a totális kiégés 4 legfontosabb jelét
  Dr. Julie Smith pszichológus a TikTokon sorolta fel a "vészcsengő-jeleket."
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 24.


  Megosztom
  Link másolása

  Biztos ismered a mondást, hogy egy embernek néha nem árt leülnie egy kicsit, és megvárni, amíg a lelke "utoléri" őt. A mai világ annyira pörög, és benne te is, hogy sokszor észre sem veszed, hogy a lelked egyszerűen nem bírja szuflával a rengeteg történést, és kiégsz. Ez pedig nagyon veszélyes, mert a tartós kiégés depresszióba, pánikbetegségbe vagy valami konkrét, szervi betegségbe torkollhat.

  Dr. Julie Smith pszichológus egy mindössze fél perces TikTok videóban hívta fel a figyelmet arra a négy, legriasztóbb jelre, amelyek bombabiztosan mutatják, hogy ki vagy égve, vagy legalábbis vészesen haladsz felé. Íme a jelek, vajon észleled magadon?

  1. Irritált vagy. Többet veszekszel a pároddal, barátaiddal, kollégáiddal. Ok nélkül a plafonon vagy, olyasmi is idegesít, ami korábban nem.

   

  2. Mindent halogatni kezdesz. A legegyszerűbb, leghétköznapibb teendőket is, mert még azok is túl soknak, iszonyatosan leterhelőnek tűnnek.

   

  3. Elhanyagolod magad. Mozgás, diéta, személyes higiénia, szépségápolás. Kevésre, vagy nullára csökken. Egyszerűen nincs erőd rá.

   

  4. Egyszerre vagy fáradt, és idegesen élénk. Álmos vagy, de képtelen vagy egy jót aludni. Belül vibrálsz, a kimerültség képtelenné tesz arra, hogy valódi, nyugalmi állapotba kerülj.

  @drjuliesmithI see the last one the most 🔥♬ original sound - Dr Julie Smith - Psychologist

  Dr Julie Smith/TikTok

  The Sun


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  Videó – Az egész net a pofátlan sirályon röhög, aki rendszeresen besurran csipszet lopni a helyi Tescóba
  Eddig majdnem 140 ezer forintnyi kaját lopott el. Egy szemfüles vásárló vette videóra, és buktatta le.
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 17.


  Megosztom
  Link másolása

  A The Sun brit lap számolt be arról a pofátlan sirályról, "aki" Devonban, Paignton település egyik Tescójába jár be rendszeresen nassolnivalót lopni.

  A bolti szarkát (aki sirály) egy éber vásárló, Liam Brown videózta le a telefonjával, aki így számolt be az esetről: "Már sokszor láttam itt ólálkodni, de most egyenesen rárepült a motorháztetőmre, így tudtam, hogy rosszban sántikál. Videózni kezdtem a telefonommal, és ...hát ez bizony tettenérés."

  A videó nem is lehetne egyértelműbb: a sirály óvatosan körbenéz, aztán besettenkenik az automata ajtón, amikor az kinyílik, majd hamarosan kisurran, a csőrében egy zacskó cheddar-sajtos csipsszel.

  A Tesco munkatársai nincsenek meglepve, azt mondják, tudnak a tolvaj sirályról, naponta legalább háromszor lop valamit. Becslésük szerint ebben az évben legalább 300 font (140 ezer forint) értékű kaját csent el. A kedvence a cheddar-sajt, abból mindenféle csipsz jöhet neki.

  A bolt dolgozói és a vezetőség nem veszik nagyon a szívükre, inkább röhögnek rajta. Becenevet is adtak neki: Steven Seagull (a "seagull" magyarul sirályt jelent).


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  15 gyanús jel, hogy a főnököd egy igazi pszichopata
  Irreális célokat tűz ki, amit aztán megpróbál a környezetéből kihajtani? Nincsenek érzelmei? Akkor nincsen jó hírünk...

  Megosztom
  Link másolása

  Az ember rendszerint nem maga választhatja meg a munkatársait, és kivételes esetektől eltekintve a főnökét sem. Időnként előfordul, hogy egy igazi pszichopatába botlunk bele, aki pokollá teszi az életünket.

  Mi árulkodik arról, hogy valami nem oké vele? Például ő a társaság központja, jópofa, szellemes, de ha úgy adódik, gondolkodás nélkül rajtad tölti ki a dühét.

  Na, de kit is nevezünk pszichopatának?

  Ez a viselkedés az antiszociális személyiségzavar körébe tartozik.

  Az antiszociális személyiségnél a társadalomba való beilleszkedés súlyos zavara figyelhető meg, erre a személyiségre az jellemző, hogy „nem szeret, nem szorong, nem tanul (itt nem szó szerinti tanulásról van szó, hanem abból, hogy sem példákból, sem tapasztalatokból stb. nem tanul ez a személyiség, nem fejlődik.)

  Az antiszociális személyiségzavar egyike a pszichopátiás betegség – ez a legveszélyesebb a társadalomra nézve. A pszichopata ember gyakran megtéveszti a környezetét a viselkedésével, mert gyakran simulékony modorú, kedvesnek látszik, kiválóan ért ahhoz, hogyan adja el magát másoknak. Valójában pedig nem érdeklik mások érzelmei, nincsen bűntudata, nem bánja meg a tetteit, az erkölcsi ítélőképessége igen fejletlen. Gyakran hazudozik, és a hódítási vágya miatt gyakran váltogathatja a partnereit.

  Erről az összetett mentális betegségről a Business Insider is közölt korábban összeállítást, szerintük az alábbi jelek alapján azonosíthatod be a munkahelyeden a pszichopatát.

  Kegyetlenkedik másokkal

  Például főnökként a rettegéssel és a megfélemlítéssel akar eredményt kicsikarni, félelemmel akar motiválni. Ha valaki hibázik, azt üldözi és megsemmisíti. Ne téveszd össze a kemény és szigorú főnökkel! A pszichopatával ellentétben a kemény főnök azért kemény, azért szigorú, hogy a HIBÁT javítsa vagy a megszüntesse a problémákat.

  Gyakran olyan ember, akinek szájmenése van

  Imád beszélni, a hangját hallatni, felszínes bókokkal (nyalizással) próbálja megnyerni az embereket és elhitetni magáról, hogy kedves. Úgy látják sokan, milyen kellemes társasági ember, milyen okos, milyen jó történetei vannak. Ez azonban csak a látszat, arra való, hogy manipulálja a környezetét.

  Indulatos

  Egy-egy akaratlan dühkitörés árulja el a pszichopatát, ilyenkor jaj neked, az összes dühét rád zúdítja.

  Beképzelt

  Úgy gondolja, hogy ő a világ közepe, minden körülötte forog és a többi ember csak eszköz a céljai eléréséhez.

  Magabiztos

  Hatalmas az önbizalma, ezt érezteti is, szívesen dicséri magát és a teljesítményét. Nem egyszerűen magabiztos, hanem önhitt.

  A társadalmi szabályokra magasról tesz

  A pszichopata úgy gondolja, ezek rá nem érvényesek, ő mindenki és minden felett áll. Ebbe beletartozik az is, hogy meg van róla győződve: bármit is követ el, megúszhatja büntetés nélkül.

  Igazi parazita

  Kollégaként mások munkájából, a többiek teljesítményéből él, ő gondosan ügyel arra, hogy a munkához leginkább mások férjenek oda. Szívja a többiek energiáit. Szereti utasítgatni a többieket. A kritika lepereg róla. Nincs tekintettel másokra.

  Főnökként simán lenyúlja az alkalmazottak munkáit, vagy elfelejti megemlíteni, kié az érdem, és ő zsebeli be a dicséreteket.

  Hajlamos a lódításra, hazudozásra

  Ez a manipuláció eszköze nála, és leginkább arra szolgál, hogy magáról a legjobb képet fesse.

  Manipulálja a környezetét

  Például úgy, hogy a probléma vagy hiba esetén a felelősséget hárítja, és hagyja, hogy másnak kelljen elvinnie a balhét. Főnökként nem áll ki a kollégái mellett, nem tart össze, nem tartja kifelé a hátát értük.

  Gyermekkorában balhés volt

  Például lopásra, gyújtogatásra, életveszélyes játékokra vette rá a többi gyereket, hazudozott, lógott, vandál cselekedeteket követett el, és lehet, hogy már egészen korán elkezdte a szexuális életet.

  Képtelen az elköteleződésre

  Ha van mellette valaki egyáltalán hosszú távon, akkor csalja. Általában nem hűséges és kitartó az emberi kapcsolatokra, hanem az a "megrágom és kiköpöm" típus.

  Látványosan unatkozik

  Ez a fenti ponttal van összefüggésben.

  Irreális célokat tűz ki, amit aztán megpróbál a környezetéből kihajtani

  Mivel a pszichopata nem jól tervez, és hajlamos a túlzásokra, szinte megvalósíthatatlan vagy teljesen irreális célokat fogalmaz meg az alkalmazottainak. Munkatársként bedob a többiek nevében is valami grandiózus, rohadt sok melóval járó ötletet, aztán a megvalósításnál diszkréten félreáll, és nem veszi ki a részét belőle, hanem hagyja, hogy mások szívjanak vele.

  Nem mutat megbánást

  Mert tényleg NEM bánja meg a tetteit. Ha szembesítik ezekkel, tud rá indokot, megpróbálja kidumálni magát. Vagy egyszerűen letagadja, amit tett.

  Szívtelen

  A pszichopatának nincsenek mély érzelmei, ezeket csak megjátssza.

  A pszichopátia Hervey Cleckley amerikai pszichiáter által meghatározott jellemzői:

  Felületes báj, amit fel is használ ahhoz, hogy elérje céljait

  Téveszmék hiánya és a patológiás gondolkodás más jeleinek hiánya

  Idegeskedés hiánya

  Megbízhatatlanság

  Őszinteség hiánya

  A megbánás és szégyenérzet hiánya

  A szociális normák szándékos megszegése

  Gyenge ítélőképesség és a saját hibáiból való tanulás hiánya

  Kóros egocentrikusság, szeretetképtelenség

  Öngyilkos szándékok, bár ritkán valósítja meg

  Empátia teljes hiánya

  Személytelen, unalmas szexuális élet

  Felelőtlenség


  Megosztom
  Link másolása