ÉLETMÓD
A Rovatból

17 konyhai praktika, amit egy mesterszakács szerint mindenkinek érdemes ismernie

Villámgyorsan Te leszel a társaság konyhatündére - minden az alapokon múlik.
Sassy - sassy.hu
2019. augusztus 18.


Megosztom
Link másolása

Van, aki YouTube-videókból lesi el a konyhaművészet fortélyait, más a nagymamai, anyai receptekre, trükkökre esküszik, és persze akad olyan is, aki szereti saját maga kikísérletezni az ételek elkészítését.

Legyen szó gyors és könnyű, vagy épp nagyobb tudást igénylő fogásokról, a szilárd alapok a főzőtudásunkban kulcsfontosságúak. A Popsugar szerzője Boris Ginet profi párizsi séfet kérdezte ki arról, hogy milyen praktikákat érdemes feltétlenül alkalmaznunk.

#1 Minden alkalommal egyenletesen süss

Ha hagyományos sütőben sütsz, fontos, hogy többször fordítsd, forgasd át az ételt - akár a darabjait, vagy ha az állaga ezt nem engedi, akkor forgasd át a tepsit, tálat. Általában minden sütőnek van egy legforrób pontja, tehát a a sütés ideje közben történő forgatás garantálja az egyenletesen megbarnult, mégis zamatos eredményt.

#2 Díszíts friss fűszernövényekkel

Ginet azt javasolja, hogy mindig tarts kéznél friss gyógynövényeket, fűszernövényeket, például koriandert, bazsalikomot vagy zsályát, melyeket a fogások tetejére szórhatsz. Lenyűgöző benyomást kelthetsz vendégeidnél, hiszen ez a gesztus kedves színkavalkáddal ajándékozza meg a szemet, és mennyei, friss aromával egészíti ki az ételt.

#3 Fejleszd a szeletelési szkilljeidet

Mindig tartsd az ujjaidat összezárva és behúzva a nem domináns kezeden, és mondhatni vezesd a kést szeletelés közben. Ha az ujjaid össze vannak zárva és behúzva, biztosan nem fogod levágni őket. Ezenkívül sose rakd a mutatóujjad a kés gerincére.

#4 Tömeg-kontroll

Ha serpenyőben főzöl, ne töltsd fel túlzsúfoltságig. Az közvetlen hő helyett gőzt hozna létre, és barnulás helyett az ételek felszívják a nedveket.

#5 Vágj hagymát kevesebb sírással

A kulcs az, hogy a tönk érintetlen maradjon. Ginet szerint egy olyan hagyma vágása, amelynek tönkje még ép, minimalizálja a késztetést, hogy könnyezni kezdj. A vöröshagymát 10 perccel a szeletelés előtt érdemes jéghideg vízbe helyezni, hogy elkerüld az "elérzékenyedést".

#6 Legyen forró!

Ne félj a hőtől! Ha szárítani szeretnéd a steaked vagy a párolt zöldséged, nagy hőre lesz szükséged - mondja Ginet. A szinte füstölgően forró serpenyő nélkül ropogós barnulást szinte lehetetlen elérni. Ha a hőmérséklet túl alacsony, az étel végül felszabadítja folyadéktartalmát, így a hirtelen sütés, vagyis sauté helyett párolt lesz a végeredmény.

#7 Előzetesen készülj elő

Ha az időd korlátozott, az ételek előkészítése és az alapvető összetevők előzetes aprítása a felére csökkentheti a főzési időt. Illetve segíthet a főzés során esetlegesen felmerülő hiányosságok kiküszöbölésében is. Jártál már úgy, hogy keresgélted a kulcsod, amikor már rég rohantál volna ki az ajtón? Ugyanez igaz a főzésre is.

#8 Megfelelő irányban szeleteld a húst

A húst mindig az izomrostok elhelyezkedésének irányával ellentétesen szeleteld, és ne azzal párhuzamosan, tanácsolja Ginet. Ezzel a technikával ízléses és gyengéd húst kaphatsz, nem pedig rágósat.

#9 Adj sót és olajat a tészta főzővizéhez

A só gyorsítja a forrást, illetve ízesíti a tésztát, míg az olaj megakadályozza, hogy összetapadjon. Ez a technika fokozza az ízhatást.

#10 A tökéletes tojás

Forralj fel egy nagy serpenyő vizet közepes hőfokon. Óvatosan engedd le a tojásokat vízbe, és főzd őket 7-10 percig, enyhe forrás mellett. 10 percig főzve lágyabb tojássárgáját kapsz. A teljesen szilárd sárgája érdekében főzd további egy percet.

#11 A tökéletes rizs

Sokan nehéznek tartják a tökéletes rizs elkészítését, holott rendkívül egyszerű. Forralj fel egyenlő mennyiségű rizst és vizet, tedd az edényre a fedelét, majd állítsd be a legalacsonyabb hőmérsékletet. Mindenkit elfog a kísértés, hogy felemelje a fedőt és megkeverje a rizst, márpedig ezt nem szabad! Amikor ugyanis felemeled, a fedő gőzt enged ki, amely csökkenti a fazék hőmérsékletét, így főzés közben szétmállhatnak a rizsszemek és kásás textúra jön létre. Hagyjd inkább teljesen megfőzni, majd pihenni 5-10 percig.

#12 A tökéletes hús

Ha azt szeretnéd, hogy a hús egyenletesen át legyen főve a széleitől a középpontjáig, ezt csak akkor tudod elérni, amikor a legközelebb van a végső tálalási hőmérséklethez. Tehát ha a hidegből előveszed és azonnal elkészíted, a husi a közepén hideg marad.

#13 Turmixolj helyesen

Ha smoothie-t készítesz, először töltsd bele a folyadékokat, majd azokat kövesse a szilárd összetevők sora. Ez megvédi a turmixgép motorját a stressztől, így meghosszabbítva annak élettartamát. Segít egy simább és krémesebb keverék létrehozásában.

#14 Ne spórolj az olívaolajjal

A mesterszakács azt javasolja, hogy kiváló minőségű extra szűz olívaolajjal érdemes megöntöznöd szinte minden ételed. Gazdag ízzel ajándékozza meg őket - a szakértő még a csokoládéhoz is szokott adni.

#15 Ne félj a sótól

Az ételek tengeri sóval való elkészítése egy csodálatos módja annak, hogy a főzés éttermi szintűre emelkedjen - véli Ginet. Megnöveli a mélységüket, és minden bizonnyal kiemeli az étel minden ízét.

#16 Pimpeld fel a salátád házi készítésű öntettel

A boltokban vásárolt öntetek általában nem kívánt hatású összetevőket tartalmaznak, például szójaolajat, cukrot és felesleges nátriumot, figyelmezteti Ginet. Bármely salátád testreszabhatod könnyű és egészséges házi készítésű öntettel. Kell hozzá egy rész ecet (almaecet / lime / citrom) három rész extra-szűz olívaolajb, só és bors. Ha valami krémesebbet szeretnél, adj hozzá egy kis dijoni mustárt. Az így született öntetet hűtőben 7-10 napig lehet tárolni.

#17 Élvezd ki

A főzésnek nem kell feltétlenül házimunkának vagy púpnak lennie a hátadon - izgalmas és kifizetődő is lehet! Hívd meg a barátaidat és családtagjaidat, teszteld magad, és próbálj ki olyan recepteket, amelyek először egy kissé megijesztenek. Igen, bizonyos dolgok kihívást jelentenek, de általában ez az a pont, amikor a kreatív ösztöneid igazán beindulnak!

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
61 évesen olyan a teste, mint egy 30 körüli férfinak, most elárulta a titkát
Természetesen mindehhez nagyon szigorú napirend, edzések, egészséges ételek, na meg rengeteg táplálékkiegészítő szükséges.

Megosztom
Link másolása

Nyilván senkit nem vonz az öregedés gondolata, azonban egy Dave Pascoe nevű, 61 éves férfit egyenesen taszított a gondolat. Állítása szerint ugyanis hiába annyi éves, amennyi, biológiai életkora csak 38 év.

A nyugdíjas hálózati biztonsági mérnők Dave, aki azóta főállású biohacker, arra fordítja minden szabadidejét, hogy genetikai óráját visszafordítsa.

Ez persze nem egy gyalog-galopp, cserébe szigorú rutint követ.

A fejlődését dokumentáló weboldalán megosztja kidolgozott edzéstervét, valamint azt is, hogy naponta 158 táplálékkiegészítőt szed.

„Nem szeretném, hogy az egészségi állapotom az élettartamom előtt lejárjon. Az a célom, hogy a lehető kiegyensúlyozottabbá tegyem őket. Az az elvárásom, hogy legalább 95 éves koromig éljek, méghozzá fantasztikus formában ... ha nem is jóval 110 éves korig, ha Isten is úgy akarja.”

Az anti-age guru azt is elárulta, hogy az alvás rendkívül fontos, és soha nem állít ébresztőt, hogy felébredjen.

Ehelyett hagyja, hogy a teste természetes módon ébredjen, bár ritkán fekszik le későn, és napfelkelte előtt ébred.

Dave ezután egy kimerítő reggeli rutinba kezd, amely 15 perces nyújtásba és öt perc mini trambulinon való ugrálásból áll, hogy felpezsdítse a vérkeringést.

Ezután fogat mos, és vár egy órát, mielőtt beveszi az első adag -  83 darab táplálékkiegészítőt, köztük D3-vitamin tablettát is.

Ezután Dave napozik kicsit, majd futni vagy sétálni megy, mielőtt egy P90X edzéssel folytatná, amely az ellenállás és a súlyzós edzésre összpontosít.

Miután a délelőtt folyamán átmozgatta a testét, ezután a szaunába megy és 45 percet meditál.

A teste táplálására egy edzőturmixot iszik, amihez egy zöld banánból és chia-, dió- és bogyós gyümölcsös tálból álló reggelit fogyaszt.

És bár ez rém szigorúnak tűnik, elmondása szerint igyekszik rugalmasan kezelni.

„Ha valami közbejönne, ami akadályozná egy vagy akár több edzésemet is, nem stresszelek rá. Bár nagyszerű, ha van egy jó struktúra és fegyelem, a legjobb dolgok az életben spontán történnek! Az "énidőm" rendkívül fontos számomra, ezért beosztom, de nem hagyok ki egy lehetőséget sem, hogy minőségi időt töltsek másokkal.” - mondja.

„Egyedül élő, egyedülálló férfiként minden alkalommal elcserélem az edzést, a szaunázást vagy a biohacket a kapcsolatokat ápoló minőségi időre. Egyetlen nap, amikor kihagyok néhány dolgot a rutinból, még nem fog megölni.”

Dave azt is megosztotta, hogy gyakran kihagyja az ebédet és délután 3 óra körül már vacsorázni szokott, valami organikus, szabadon tartott marha, csirke vagy vadon fogott halból álló ételt. Minden étkezéshez egészséges zöldségeket, valamint erjesztett ételt, például savanyú káposztát fogyaszt.

Emellett megesküszik a kékfény szűrős szemüvegre, ami csökkenti a fényhatást  miközben tévét vagy tabletet néz.

A nap zárásaként még egy kis rugalmassági gyakorlatot végez, majd beveszi a maradék táplálékkiegészítőt. Állítása szerint kollagén és peptidek segítségével tartja távol a ráncokat.

Végül Dave szereti a napját úgy befejezni, hogy kizárólag a pozitívumokra koncentrál, imádkozik és listát készít a nap apró győzelmeiről.

Akit érdekelnek a szigorú részletek, ITT tud olvasgatni angol nyelven.

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Ez a teljesen általános háztartásbeli szokás akár ADHD-t is jelezhet
Egy szakértő szerint az, hogy hogyan tárolod a ruháidat, elárulhatja, hogy szenvedsz-e ettől a neurológiai betegségtől.

Megosztom
Link másolása

Egyre többen döbbennek rá, hogy a kényszeres szokásaik valójában egy neurológiai természetű betegség, az ADHD, azaz a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar tünetei.

A betegség vezető tünete a nevében is szereplő figyelemzavar, kísérő tünetei pedig a hiperaktivitás, a feledékenység és a gyenge impulzuskontroll.

Most egy ADHD szakértő, Jeff Rice, elárulta TikTokon, hogy van egy általános dolog, amit szinten minden ADHD-s ember megtesz.

Ez pedig nem más mint az angolul floordrobe, azaz padlógardrób jelenség. Ennek a lényeg az, hogy minden olyan tiszta, vagy még nem eléggé koszos ruhát egy bizonyos helyen, általában egy fotelon, vagy a földön szeretnek tárolni az ADHD-s emberek.

Ennek a szakértő szerint két oka lehet.

Az egyik az, hogy ezeket a ruhákat vizuális jelként hagyják szem előtt, hogy később emlékeztessék a tulajdonosukat arra, hogy ez még nem koszos annyira, hogy a szennyesbe kerüljön, később is fel lehet venni.

Sajnos ezzel azonban az a gond, hogy a szemünk egy idő után szimplán csak megszokja, így szépen lassan egy szép kis halom gyűlik majd ebbe a "gardróbba".

A másik oka, ami valószínűleg nem csak az ADHD-sokat sújtja, hogy a tiszta ruhák elpakolása munka.

Egy ADHD-s számára pedig nem is érdekes, nem újszerű, nem sürgős és még csak nem is jelent kihívást. Így addig halogatódik, mígnem a stóc elpakolása már sürgetővé nem válik.

@jeff_coachyouradhdbrain It seems like many people with ADHD have challenges dealing with laundry.  The clean laundry, and the “not quite dirty and I’ll probably wear it again” laundry tends to accumulate and create clutter.  This laundry clutter is often called our “floordrobe”.  Here are two thoughts on how to tackle this kind of clutter. #laundry #clutter #organizationhacks #adhd #adhdtiktok ♬ original sound - Jeff Rice - Author, ADHD Coach

Ezeket a sorokat olvasva biztosan sokan azt gondolják, hogy „na igen, én ADHD nélkül is így élek", és ez lehet teljesen normális. Tény, hogy sokkal egyszerűbb egy fotelról vagy a földről összeszedegetni a szükséges ruhákat, ráadásul sokszor átláthatóbb is, mint egy szekrényben.

Mi csak azt mondjuk, érdemes ezen elgondolkozni.

Forrás: LadBible


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
A Rovatból
Vigyázat! A vény nélküli orrcsepp elnyújthatja az idei, egyébként is hosszabb allergiaszezont
A győri Elysia Clinic tüdőgyógyász-allergológusa szerint a legrosszabb, amit az allergiaszezonban elkövethetünk, az az öndiagnózis és a vény nélküli szerek használatának kombinációja.

Megosztom
Link másolása

Még rosszabb állapotba taszíthatja az allergiás betegeket, ha az etikátlanul allergiaellenesnek hirdetett, de nem megfelelő hatással rendelkező, vény nélkül kapható orrsprayket és készítmények használjuk, tartja dr. Szalai Zsuzsanna szakorvos.

A Képmás Magazin összegzése szerint a pollenszezon egyre korábban indul be, és egyre durvább tünetekkel jár.

Idézik Lewis Ziskát, a Columbia Egyetem környezet-egészségügyi tudományok professzorát, aki szerint az USA-ban három héttel tovább tart a pollenszezon 1990-hez képest.

Ez idő alatt pedig legalább 20 százalékkal nagyobb mennyiségű pollen termelődik. „Az emberek hosszabb ideig lélegeznek be polleneket, így több pollenhatásnak vannak kitéve” – mondja.

Hogy ki lesz allergiás, az sok esetben genetikai kérdés, a felmérések szerint a civilizált országok összességében 2-10% az arány. Az ekcémától az allergiás nátháig sok betegség tartozik az allergia kategóriába.

„Ezek a betegek komplex gondozást igényelhetnek, figyelni kell az érintettek bőrére, kezelni kell a náthájukat, és fontos, hogy az asztmát mielőbb kiszűrjük”

– hívja fel a figyelmet dr. Szalai Zsuzsanna.

Elmondta azt is, hogy az allergiavizsgálatok eredményeit ne otthon próbálja meg kibogozni a laikus öndiagnosztizálást hajtva végre magán, mert ez sok esetben kontraproduktív. Szerinte a tüneteket bárki meg tudja ítélni, ám orvosnak kell kimondania azt, milyen készítményt és hogyan kell eztán használni.

Szerinte a legnagyobb baj a recept nélküli készítményekkel az, hogy egyes tabletták álmosságot, csökkent koncentrációt okozhatnak.

„A recept nélküli orrcseppeket és spréket pedig kifejezetten tilos használni ilyen esetekben, még akkor is, ha allergia ellen hirdetik őket – egyébként teljesen inkorrekt és etikátlan módon.

Öt nap, de legföljebb egy hét használat után ezeket szigorúan abba kell hagyni, mert

hozzászokást, függőséget okozhatnak. Az olyan orrsprék viszont, amiket a szakorvosok írnak föl, amiket naponta kell és lehet használni, a függőséget is gyógyítják, és az allergiás nátha tüneteit is akár teljesen megszüntetik”

- emeli ki a doktornő.

„Az allergológusok a szúrásos bőrpróbák során szinte minden gyakori allergént megnéznek, ami Magyarországon előfordul és panaszt okoz. A diagnózist elsősorban a tünetekre alapozzuk, a teszt csak alátámasztja” - mondta el a vizsgálatokról, amelyekre buzdítja is a lakosságot.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Hidd el, nem akarod túladagolni ezt az 5 vitamint!
Lehet, mégsem kellene rutinszerűen vitaminokat szedned. Van egy kis gond velük.

Megosztom
Link másolása

Kiderült, hogy bizonyos vitaminok és ásványi anyagok esetében igaz a mondás, hogy a jóból is megárt a sok. És a következmények súlyosabbak lehetnek, mint hitted.

„Szeretnénk, ha az emberek óvatosabbak lennének a zsírban oldódó vitaminokkal kapcsolatban, mert ezek felhalmozódnak a szervezetben, és túlzott mennyiségben mérgezést okozhatnak”

- mondta Dr. Wendolyn Gozansky.

A vitaminokat két csoportra lehet osztani: vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminokra. A vízben oldódó vitaminok legtöbbször kimosódhatnak a szervezetből, nehéz túladagolni őket. Ide tartozik a C-vitamin és a B-vitamin család (például a folsav, a biotin, a tiamin, a niacin és mások) a National Institutes of Health szerint.

A zsírban oldódó vitaminok viszont könnyebben raktározódnak - és mérgezést okozhatnak.

Általánosságban elmondható, hogy egy átlagos, egészséges embernek nincs szüksége extra étrend-kiegészítőkre.

Mégis, a 20 évnél idősebbek 58%-a számolt be arról, hogy az elmúlt 30 napban valamilyen vitamint vagy étrend-kiegészítőt szedett, a Centers for Disease Control and Prevention szerint. A nők 63%-a, a férfiak 51%-a.

Míg a multivitaminok jobb választásnak tűnnek, hiszen ott komplexen viszed be a vitaminokat, és egy-egy alkalmilag bedobott D-vitamin vagy Magnézium sem okoz nagy kárt, de egyes vitaminok és ásványi anyagok túlzásba vitt fogyasztása sokat árthat a szervezetednek.

Soroljuk, melyikekre kell különösen figyelned:

A-vitamin

Az A-vitamin ismerős lehet a kozmetikai krémek dobozáról, de maga a vitamin sokkal több dologért felelős, mint a ráncok és az öregedő bőr elleni küzdelem.

Az A-vitamin zsírban oldódik, ezért a májban lerakódva mérgezést okozhat, ha túl sokat szedsz belőle.

„Akut tünetek jelentkezhetnek, mint hányinger, hányás, szédülés, homályos látás”

- mondta az AARP-nek Dr. Matthew Farrell, az Ohio State University Wexner Medical Center háziorvosa.

Egyéb tünetek a súlyos fejfájás és az izom- vagy koordinációs problémák.

Komolyan mondjuk: az A-vitamin túladagolása kómához vagy halálhoz is vezethet - bár a legtöbb mérgezéses eset a megfelelő beavatkozás után felépül az érintett.

 Ajánlott napi mennyiség:

  • 700 mcg nőknek
  • 900 mcg férfiaknak
Túladagolás:
  • Napi 25 000 NE krónikus mérgezést okozhat.
  • A biztonságos felső határ felnőttek esetében 3000 mcg.
A-vitamint tartalmazó élelmiszerek:
  • Marhamáj
  • Édesburgonya, héjában sütve
  • Spenót
  • Sárgarépa

D-vitamin

A gyakran napfényvitaminnak nevezett D-vitamin egyedülálló, mert bár táplálékból is hozzájuthatunk, a szervezetünk a napfény hatására maga is előállítja. Ez az egyik leggyakrabban szedett étrend-kiegészítő.

A D-vitamin elengedhetetlen a csontok, a veseműködés és az izmok egészségéhez - de a túl sok komoly problémákat okozhat.

„Nem akarjuk, hogy az emberek túl sok D-vitamint szedjenek, mert az problémákat is okozhat a vér magas kalciumszintjével” - magyarázta Gozansky.

Egy 2022-es esettanulmányban egy brit férfi egy táplálkozási szakember tanácsára 150 000 NE D-vitamint kezdett el szedni - ez a napi ajánlott mennyiség 375-szöröse.

A férfi hónapokon keresztül hányingert, hányást, szájszárazságot, hasmenést és fogyást tapasztalt.

Mire végre megjelent a kórházban, a veséi már nem működtek.

Egy másik hasonló esetben egy 89 éves férfi a D-vitamin túladagolása miatt halt meg - túl sok kalcium volt a vérében.

 Ajánlott napi mennyiség:

  • 1-70 éves korig: 600 NE férfiaknak és nőknek
  • 70 év felett: 800 NE férfiak és nők számára
Túladagolás:

Naponta legfeljebb 4000 NE felső határértéket vegyen be ételekből, italokból és étrend-kiegészítőkből.D-vitamint tartalmazó élelmiszerek:

  • pisztráng
  • lazac
  • tojás sárgája
  • sajt
  • számos müzlifélét dúsítanak D-vitaminnal

B6-vitamin

Annak ellenére, hogy a B6-vitamin egyike a kevés vízben oldódó vitaminoknak ezen a listán - ami azt jelenti, hogy nehéz túladagolni -, mégis veszélyes lehet, ha sokat veszel be belőle. Napi 250 mg-nál több szedése idegkárosodást és fájdalmat okozhat.

 Ajánlott napi mennyiség:

  • 19-50 éves korig: 1,3 mg férfiaknak és nőknek
  • 50 év felettieknek: 1,7 mg férfiaknak, 1,5 mg nőknek.
Túladagolás:
  • 250 mg naponta, hosszú távon (100 mg naponta a felső határérték).
B6-vitamint tartalmazó élelmiszerek:
  • Csicseriborsó
  • Marhamáj
  • Tonhal
  • Lazac

Kalcium

A kalcium a szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag, de ez nem jelenti azt, hogy a végtelenségig szedheted.

A kalcium mintegy 98%-a a csontokban raktározódik el, de szükség van rá a fogak egészségéhez és más létfontosságú funkciókhoz, például az erek összehúzódásához és a véralvadáshoz is.

A túl sok - jellemzően étrend-kiegészítőkből, nem pedig egy pohár tej elfogyasztásából - származó kalcium azonban komoly károkat okozhat.

A túladagolás tünetei közé tartozhat a hasi fájdalom, a hányinger, a hányás, a vesekő és a szívproblémák is - írja az AARP.

„Napi 2200 milligramm fölött már gyomorpanaszok jelentkezhetnek, és hajlamosítani a vesekőre”

- mondta Gozansky.

 Ajánlott napi mennyiség:

  • 19-50 éves korig: 1000 mg
  • 51-70 éves korig: 1,000 mg férfiaknak, 1,200 mg nőknek
  • 70 év felettiek: 1 200 mg
Túladagolás:
  • A felső határérték 19-50 évesek esetében 2500 mg.
  • Az 51 év felettiek esetében a felső határérték 2000 mg.
  • A napi 2 200 mg-nál több napi rendszeres bevitel növeli az egészségügyi problémák kockázatát.
Kalciumot tartalmazó élelmiszerek:
  • Joghurt
  • tej
  • sajtok

Vas

Bár az alacsony vasszint vérszegénységet okozhat - ami súlyos állapot -, a legtöbb embernél ez a probléma nem áll fenn.

A vasat vörös húsból, dúsított gabonafélékből, lencséből és spenótból is pótolni lehet.

Bizonyos esetekben - például terhesség alatt - szükség lehet gyógyszeres vaspótlásra.

A túl sok vasnak kellemetlen következményei lehetnek. A túladagolásra utalhat a hányinger, hányás és hasmenés, de a vas néhány fontos szerv működését is megzavarhatja.

„A sok vas problémákat okozhat a májban és a szívben, mert lerakódik a szövetekben” - mondta Gozansky. És napi 8-18 mg-ot javasol, életkortól és nemtől függően.”

 Ajánlott napi mennyiség:

  • 19-50 éves korig: 8 mg férfiaknál, 18 mg nőknél
  • 51 év felettiek: 8 mg férfiaknak, 8 mg nőknek
Túladagolás:
  • A 45 mg a felső beviteli szint 14 éves kor felett mindenki számára.
  • Figyelmeztetés: Vigyázz, hogy ne hagyj elő olyan helyen vaskészítményeket, ahol a gyerekek hozzájuthatnak.
Vasat tartalmazó élelmiszerek
  • Dúsított reggeli gabonapelyhek
  • Bab
  • Marhamáj
  • Lencse
  • Spenót


Megosztom
Link másolása