LIFE

  11 idegesítő dolog, amit megtapasztalsz, ha huszonévesen a szüleiddel élsz

  Az szuper, ha anyukád főz rád és nem kell albérletet fizetni, de azért megvannak az árnyoldalai is ennek a luxusnak.
  Sassy - sassy.hu
  2018. november 19.


  Megosztom
  Link másolása

  Nagyszerű érzés a felnőtté válás. Szabad vagy, előtted az élet, várnak a lehetőségek. A kiköltözés az igazi függetlenség első fontos állomása, ezért furcsa lehet, ha ugyanabban a lakásban élsz felnőttként, mint amiben gyerekként. Ahogy kitágulnak a keretek, miközben nem mindig egyszerű időben megfelelő munkát találni, egyre többen kerülnek ilyen helyzetbe.

  A mamahotel viszont több hátránnyal is jár:

  1. Nincs magánszférád

  Ha nincsenek testvéreid, elég szerencsés lehetsz ahhoz, hogy megtartod magadnak a szobádat, és nem kell kisebbe vonulnod, vagy a kanapén aludni a nappaliban. De még ha van is saját szobád, a szüleid már rég maguk mögött hagyták a húszas éveiket, ezért nem feltétlenül fognak egyetérteni azzal, hogy későn esel haza. Vagy azzal, hogy kopogniuk kell, mielőtt berontanak a szobádba. Az is esélyes, hogy még mindig összevissza pakolják a dolgaidat anélkül, hogy megkérdeznének.

  2. Rossz tévéműsorokat kell nézned

  Bármilyen sorozatokat, műsorokat is szeretsz, biztos lehetsz benne, hogy a szüleiddel ebben nem lesztek egy hullámhosszon. Török sorozatok, Barátok közt, horgász-vadász csatornák, foci- és kézimeccsek várnak rád akkor is, ha nem vagy rájuk kíváncsi.

  3. A házimunka

  Mindig olyan időpontokban és olyan házimunkát osztanak rád, amit semmi kedved elvégezni, vagy teljesen szükségtelennek tartod. De mivel már nem vagy gyerek, többet bíznak rád. Így csodálatos hétvégéket töltesz fűnyírással, portörléssel, pakolással és egyéb házimunkával.

  4. Még mindig gyerekként tekintenek rád

  Addig kéne vigyázniuk rád, amíg felnősz, de ezt felejtsd el. Mindegy, mennyire vagy érett és önálló, még harmincévesen is a kisfiuk/kislányuk maradsz. Pláne, ha nem vagy még anyagilag független.

  5. Felesleges tanácsokat osztogatnak

  Mivel egy másik korban nőttek fel, nem teljesen értik meg a mai ritmust és szokásokat, ezért saját tapasztalataik alapján okosítanak. Például arra buzdítanak, hogy mindenképpen személyesen kezdj ismerkedni a szupermarketben dolgozó csinos lánnyal, vagy, hogy ne ülj annyit feleslegesen a gép előtt.

  6. Felejtsd el, hogy áthívod a csajokat

  Arra számítanak, hogy a tinikorodhoz hasonló pizsipartikat tartasz majd ivós-beszélgetős összejövetelek helyett, ami nem fog nekik tetszeni.

  7. Mindig fellövik a pizsit

  Hidd el, anyukádat nem érdekli, hogy már elmúltál húsz, mindig azt akarja majd, hogy időben lefeküdj. És mindig tudni akarja, hogy éppen hol vagy és mit csinálsz. Ha nem vagy otthon, simán hívogat szombat éjjel is, rosszabb esetben pedig azzal a lendülettel haza is parancsol.

  8. Nehéz menedzselni a magánéleted

  Az, hogy a szüleiddel élsz, önmagában nem lesz gáz egy partnerednek sem, az a necces rész, amikor valakit haza szeretnél vinni. Legyen az egyéjszakás kaland vagy hosszú távúnak szánt kapcsolat, az elején ezt nagyon nehéz lesz megoldani – a partnered sem megy majd szívesen hozzád, ha tudja, hogy egy vékony fallal arrébb alszanak a szüleid.

  9. Hangsúlyosabbak lesznek a rossz tulajdonságaik

  A saját szüleivel mindig türelmetlenebb az ember. Mindig is jobban zavarnak minket az ő berögződéseik és szokásaik, mint másoké. Lehet, hogy magadtól nem takarítanád olyan gyakran a cipőd, nem vasalnád annyira egyenesre a ruháid, és nem úgy porszívóznál fel, ahogy a szüleid elvárják, és még folytathatnánk.

  10. "Bezzeg a többiek már…"

  Optimális esetben örülsz a barátaid sikerének, de amikor a szüleid rázendítenek, hogy Tominak milyen jó munkahelye van, vagy hogy Sári múlt héten albérletbe költözött egy másik városban, akkor már kevésbé. Ilyenkor jobb szépen, csendben kihátrálni a szobából, így:

  11. Durcásabb leszel, mint tinédzserkorodban

  A listán szereplő dolgok nagy része lenyelhető lenne, de pont ez a probléma: ahogy felnősz, egyre nagyobb szabadságra és függetlenségre vágysz, és ha ezt nem kapod meg, elégedetlen és durcás leszel. Gyakran agyalsz a helyzeteden és gondolkozol azon, hogy jobb is lehetne, megnövekszik a hangulatingadozások száma. Ha tovább ragadsz otthon, mint szeretnéd, az jelentősen befolyásolhatja a kedvedet.

  Ne felejtsd el, hogy nagyszerű dolog, ha a szüleid még felnőttkorban is hagynak otthon lakni: ehhez viszont türelemre és kitartásra van szükséged, és tudnod kell lenyelni pár olyan dolgot, amit te máshogy csinálnál. Elvégre ők tartanak el, nekik köszönhetően van hol laknod.


  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Egy kutatás szerint ha a barátnőiddel néha elmész nyaralni, jelentősen csökken a depresszió veszélye
  Tudtuk, tudtuk, tudtuk!
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 28.


  Megosztom
  Link másolása

  Egy igazi csajos vakációnál nincs is jobb a világon, ezt mindannyian jól tudjuk. Koktélozni, pancsolni, sikítva röhögni, vagy csak punnyadni a medencénél a legjobb barátnőiddel felér egy valóságos terápiával, még ha csak néhány napról van is szó. A Harvard Egyetem kutatói szerint viszont ez nemcsak egy közhely, hanem tudományosan bizonyított tény. Kutatásokkal támasztották alá, hogy az erős, pozitív szociális kapcsolatok - természetesen a család is beletartozik, de a hangsúly a jó közérzetet adó, bizalmon alapuló baráti viszonyokon van - önmagában is stresszoldó hatásúak, és növelik az önbizalmat.

  Egy-egy közös nyaralás alkalmával pedig annyira megnövelik a szervezetünkben az oxitocin nevű hormon szintjét (ezt szokták "boldogság-hormonnak" vagy "ölelés-hormonnak is nevezni), mintha infúzióban adtak volna be nekünk egy nagy adag jó közérzetet.

  Ez a hormon bizonyítottan csökkenti a depresszív és szorongásos tüneteket, oldja a stresszt, empatikusabbá, nyitottabbá, a bizalommal, szeretettel és elfogadással teli kapcsolatok létesítésére alkalmasabbá tesz. És természetesen egészségesebbé, fájdalom-tűrőbbé, sőt, hosszabb életűvé.

  Egy másik kutatás ugyanezt támasztja alá, csak a másik oldalról közelít: 309 ezer ember vizsgálatával bizonyították, hogy az erős, szoros emberi kapcsolatok jelentősen megnövelik a várható élettartamot. A magányos, izolált emberek átlagosan 50(!) százalékkal nagyobb arányban voltak kitéve a korai elhalálozás és a demencia, vagyis az időskori szellemi leépülés kockázatának.

  Endoriot (Címkép: Pexels)


  Megosztom
  Link másolása

  LIFE
  Kutatás: Aki rendszeresen bulizik élő koncerteken, fesztiválokon, átlag 9 évvel tovább él
  Kéthetente egy jó kis tombolás jobb a mentális egészségnek, mint a jóga vagy a kutyasétáltatás.
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 29.


  Megosztom
  Link másolása

  A zene jótékony hatását a lélekre már sokan ismerjük. Azt is, hogy a barátokkal együtt lógós, tombolós, "mindenről-elfeledkezős" esték néha a legjobb antidepresszánsok tudnak lenni, ezekben a járvány-sújtotta, ilyen szempontból ínséges időkben ezt mindannyian átéreztük. De ha ezt a kettőt kombinálod, sőt, megfűszerezed azzal, hogy a kedvenc zenekarodnak élőben csápolsz, az nemcsak az általános közérzetedet javítja számottevően, de szó szerint meghosszabbíthatja az életedet.

  A londoni Goldsmith Egyetem és a brit O2 telefontársaság közös kutatásában a vizsgált személyeket három csoportra osztották. Az egyik csoport rendszeresen - egész pontosan két hetente - járt el bulizni valamilyen élő koncertre (a legnagyobb arénáktól a helyi kocsmában játszó, jó kis bandákig bármi belefért). A másik csoport rendszeresen jógázott, a harmadiknak pedig a kutyasétáltatás volt a fő szabadidős tevékenysége. A három csoport tagjainak szív- és érrendszeri adatait összevetették közvetlenül a kedvenc tevékenységük végzése után, illetve úgynevezett "boldogság-kérdőíveket" is ki kellett tölteniük.

  Az eredmény szerint mindössze húsz perc tombolás vagy bulizás egy élő koncerten 21 százalékkal növelte a résztvevők jó közérzetét, míg ez a szám a jógázóknál 10, a kutyásoknál csak 7 százalék volt.

  via GIPHY

  A koncertlátogatók emellett 25 százalékban számoltak be arról, hogy bulizás közben növekedett az önbizalmuk és a másokhoz való közelség-érzésük, és 75 százalékuk úgynevezett "mentális stimulációja" növekedett meg számottevően, vagyis szó szerint "bebizseregtek" a jó érzésektől, úgy érezték, tele vannak élettel.

  A felmérésben azt is kiszámították, hogy a rendszeres (legalább két heti) koncertlátogatók várható átlagos élettartama hosszabb a többiekénél - egész pontosan kilenc évvel.

  via GIPHY

  A kutatók szerint a zene, a rajongás, a hangos éneklés, a tánc, és a többi bulizó ember közelsége együtt olyan élmény, amely tulajdonképpen nem más, mint pár órányi nettó életöröm. Akik pedig nem engedhetik meg maguknak, hogy drága nagykoncertekre meg fesztiválokra járjanak, azoknak a jó hír: ha leugranak egy közeli bárba, ahol élő banda nyomja, és a haverokkal buliznak egy jót, az is bőven megteszi. Pszichológiailag mindenképp.

  ThePowerofSilence (Címkép: Pexels)


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  „Ez csak vicc, ugye?” – Kiakadtak a nőre, aki mindennap három fogást készít a férjének és csomagol is neki
  A fiatal nő visszavágott a kommentelőknek, akik szerint ő az 1950-es években él, párja pedig nőgyűlölő.
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 30.


  Megosztom
  Link másolása

  Kisebb felháborodást okozott a TikTokon egy ausztrál nő, aki rendszeresen készít videókat arról, hogy miket főz a férjének és hogyan csomagolja el ezeket neki dobozokba. Sonali Arora a Daily Mailnek elmondta, hogy fele-fele arányban osztják meg a házimunkát a szerelmével, de mivel ő nagyon szeret főzni, ezért az ételkészítés az ő dolga. Imád újabb recepteket kipróbálni és csomagolni is, ezért kezdett el videózni ezekről a TikTokon.

  @sonali.arora_xx Omg the dinner this night was something else 🔥🔥 #cookingformyhusband #healthyliving #foodtiktok #foodie #husbandwife #wifelife #couplegoals #dinnertime #malaysianfood #thaifood #chef #easyrecipe #quickrecipes ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

  Sokan azonban kiakadtak azon, hogy napi három ételt tesz az asztalra a férjének.

  "Ez csak vicc, ugye? Szerintem én még sose csomagoltam uzsonnát a férjemnek, nem vagyok az anyja."

  "Büszke vagy arra, ami nekem a legrosszabb rémálmom..."

  A 26 éves nő próbál nem foglalkozni az ilyen hozzászólásokkal, de némelyik már annyira bántó, hogy ezeket kénytelen törölni.

  "Ha nem az adag mennyiségét kritizálják, akkor a férjemet támadják úgy, hogy nem is ismerik. Kétéves gyereknek nevezik, vagy nőgyűlölőnek, rám meg azt mondják, hogy az 1950-es években élek. Persze, hogy védekezel, ha egy olyan embert bántanak, akit szeretsz, különösen, ha rossz fényben tüntetik fel"

  - mondja Sonali.

  Szerinte a szerelme a legédesebb, legtámogatóbb férfi, akire a legkevésbé sem illik a nőgyűlölő jelző. Elárulta, hogy a férje szokott elmosogatni, de az ő feladata a fürdőszoba takarítása és a porszívózás is.

  Azt is elmondta, hogy mivel kiberbiztonsági cégnél dolgozik, otthonról is tudja végezni a munkáját, így van ideje napi három ételt készíteni a párjának. Ha nem home office-ban lenne, ezt nyilván nem tudná megtenni.

  Hiába a sok negatív komment, Sonalit nem fogják elrettenteni a rosszindulatú emberek attól, hogy továbbra is videózzon. Mint mondja, a főzés számára szerelem, szeretetnyelv, és szerencsére sok hasonló ember is követi a TikTok-oldalát, nekik pedig érdemes tartalmakat gyártani.

  @sonali.arora_xx Those quesadillas hit different after being toasted 🔥🔥🔥 #packinglunchformyhusband #packinglunch #cookingformyhusband #easylunch #lunchbox #lunchideas #lunchformyhusband #easyrecipe #foodtok ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show

  Címkép: sonali.arora_xx/TikTok, forrás: Daily Mail


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  Először szólalt meg Berki Krisztián pszichológusa a tragédia óta - arról beszélt, amiről csak kevesen tudtak
  Roboz Zsóka nem csak tanácsadó, hanem igaz barát is volt a celeb életében.
  Sassy - sassy.hu
  2022. július 01.


  Megosztom
  Link másolása

  Ilkó Péter és Roboz Zsóka először, és egyben utoljára állt kamera elé, hogy Berki Krisztián utolsó heteiről beszéljen.

  Ilkó Péter életmód tanácsadóként és barátként is támogatta Krisztiánt. Roboz Zsóka pedig a híresség pszichológusa volt. Együtt nyilatkoztak a TV2-nek.

  Berki Krisztián május 6-án hunyt el tragikus hirtelenséggel. 41 éves volt. Eredetileg labdarúgó volt, majd sportvezető lett, 2007 és 2010 között pedig az FTC vezérigazgatója volt. Több tévéműsorban is feltűnt, eleinte botrányai, különc életvitele miatt lett híres, évekig szerepelt különféle magyar valóságshow-kban, Hajdú Péter is vendégül látta 2020-ban az "Összezárva hajdú Péterrel" című beszélgetős műsorában.

  "Mindennél jobban szerettük egymást, bármilyen hullámzó is volt a kapcsolatunk" - nyilatkozta Berki Krisztián halála után az özvegye, Mazsi.

  A temetésen pedig beszédében a következőket mondta: "Megrendülten állok, mert nem tudtam hogy ilyen hamar mész el... Tudom, hogy itt vagy és talán azt is látod, mennyire arcul csapott minket a halálod. Mindent köszönök, a mosolyod, a szereteted és Natit is. Hiányozni fogsz a gyerekeknek! Ez lesz a legnehezebb: pótolni a szuperhős apát... Megígérem, hogy a gyerekek jó testvérekkent nőnek majd fel. Hálás vagyok neked, érted, és Emmáért, amíg csak élek, szeretlek!"

  Roboz Zsóka és Ilkó Péter szerint Berki Krisztián kifelé mutatott arca mögött egy érző szív bújt meg.

  "Nem akarok beállni abba a sorba, akik olyasmit nyilatkoznak róla, amit ő már nem fog tudni megcáfolni. Megérdemli, hogy minél többen megismerjék azt az oldalát, amit mi ismertünk, ami az ő valódi arca volt"

  - mondta a TV2 stábjának a pszichológus.

  "Mindig azt mondtam, hogy keressen valaki az elmúlt közel 20 évből, amióta a nyilvánosság előtt élt, egy olyan újságcikket vagy képernyős megjelenést, ahol ő negatívan nyilatkozik bárkiről. Egy igazi jó ember volt, és figyelt a környezetére. Kevés olyan ember volt, akire úgy lehetett számítani, mint rá."

  A pszichológus szerint Berkinek mindig fontosabb volt mások boldogsága, mint a sajátja, és ez volt rá jellemző élete utolsó hónapjaiban is. Sok energiát és időt tett abba, hogy előkészüljön egy új életre, mivel más irányba akart elindulni halála előtt.

  "Szerettem volna megvárni azt a lélegzetvételnyi csöndet, amikor annak is hangot lehet adni, ami egy olyan ember véleménye, aki az arc mögötti embert ismerte"

  - nyilatkozta Ilkó Péter, Berki Krisztián életmód tanácsadója.

  A teljes riportot itt láthatjátok:


  Megosztom
  Link másolása