LIFE

  10 tapintatlan beszólás, amit nap mint nap a gyermektelenek arcába vágnak

  Mert mindig lesznek olyanok, akik szeretnek mások magánéletében vájkálni.
  Sassy - sassy.hu
  2022. szeptember 30.


  Megosztom
  Link másolása

  A gyermektelen felnőttek gyakran kapnak tapintatlan kérdéseket, sőt, kifejezetten bunkó beszólásokat másoktól. Különösen akkor, ha kiderül, hogy tudatosan nem vállalnak gyermeket, bármi is ennek az oka, vagy a tudatosan gyermektelen személy egy nő.

  A társadalmi nyomás nagy a gyermekteleneken, éppen ezért küszködnek sokat ezért, hogy ne mások elvárásai szerint kelljen élniük. Az őket érő negatív véleményektől azonban nem mindig tudják magukat függetleníteni.

  Bár van, aki nem rossz szándékkal mondja ezeket a kijelentéseket, az a baj velük, hogy elvárásokat közvetítenek, és nem hagyják meg a jogot a másik embernek azzal kapcsolatban, hogy eldönthesse, hogyan él.

  Nézzük, a Psychology Today című lap gondolatébresztő cikke alapján, hogy milyen kérdésekkel vagy állításokkal bombázzák a gyermekteleneket, illetve mit mondanak a kéretlen kritikusok, amikor kiderül, hogy a másiknak nincsen gyereke. A cikket nem fordítottuk le egy az egyben, inkább alapnak használtuk egy afféle vitaindító anyaghoz.

  1. "Ó, sajnálom. Hamarosan összejön!"

  Ezzel a kijelentéssel az a gond, hogy abból indul ki: minden ember akar gyereket és reméli is, hogy lesz neki. Pedig ez nem így van. Azok számára pedig bántó, akiknek azért nincsen gyermekük, mert meddők/terméketlenek, vagy egy, a családban előforduló súlyos, öröklött betegség miatt nem vállalnak gyermeket. És akad olyan ember is, akit a gyermekkorában elszenvedett abúzus traumatizált annyira, hogy nem akar családot, gyermeket.

  2. "Nem érezném magam igazi nőnek, ha nem lennének gyerekeim."

  Ez a kijelentés nem csak sértő, hanem azt a hamis képet közvetíti, hogy egy nő kizárólag akkor nevezhető nőnek, ha már gyermeket szült.

  3. "De hát annyira édesek a kisbabák! Nézd meg ezt a képet az unokatestvérem sógornője barátjának a nagybátyjának az újszülött gyerekéről."

  Nos, aki tudatosan gyermektelen, azt nem fogják meghatni a babafotók, akinek meg nem lehet gyerek, azt szíven döfi egy ilyen kijelentés. Úgyhogy az ilyen szöveget jobb magunkban tartani. A PsychologyToday szerzője arra is felhívja a figyelmet, hogy a fenti kijelentés azért is bajos, mert sokan nem csecsemő korú gyerekeket fogadnak örökbe, márpedig ezt ugyanúgy értékelni és bátorítani kell, mint a csecsemők örökbefogadását. Igen, a babák aranyosak – de más korú gyerekeknek is szükségük van szeretetre.

  4. "És mi lesz, ha a párod majd gyereket akar?"

  Akkor ezt majd ők ketten megbeszélik és megoldják. Ha pedig ez az akadálya egy komoly kapcsolatnak, akkor jobb, ha a felek nem maradnak együtt.

  5. "De nem akarod továbbörökíteni a nevedet/génjeidet?"

  Vagy nem tudja, vagy nem akarja, de a kéretlen beszólogatónak ehhez semmi köze.

  6. "Kifutsz az időből!" "Ketyeg a biológiai órád!"

  Erre a legjobb válasz az, hogy a gyermekvállalás egyrészt nem lóverseny, másrészt nem kötelező. Az idő meg úgyis telik, akármit csinálunk, tehát felesleges frusztrálnunk magunkat még emiatt is.

  7. "Ha egyszer lesz, imádni fogod!"

  Nem érdemes úgy nekivágni a gyermekvállalásnak, hogy nem igazán akarja valaki, de a környezete úgy van vele, hogy majd belenő a feladatba, hozzászokik, majd menet közben megszereti...

  8. "Ne mondd már, hogy az a feminista, karrierhajhász típus vagy!"

  Sajnos még mindig sok nőnek kell választani a karrier vagy a gyermekvállalás között, mert a kettőt egyszerre nehezen tolerálja a környezetük. Ugyan, miért ne lehetnének egy nőnek szakmai sikerei és gyermekei is egyszerre? Miért kell szembeállítani egymással a kettőt? És a kritika helyett miért nem segíti inkább a gyermeket vállaló, dolgozó nőket a környezetük abban, hogy ne egyedül rájuk háruljon a gyermeknevelés terhe, és hogy kibontakozhassanak a munkájukban?

  9. "De olyan jó szülő lennél!"

  Nem kell erőltetni annak, aki nem akarja, és nem kell vele bántani azt, akinek nem lehet saját gyermeke.

  10. "Biztos jó, hogy így ráérsz/ennyi szabad időd van."

  Ilyen beszólást "Jaj, ti szinglik úgyis annyira ráértek!" szerkesztőségünk gyermektelen és éppen akkor egyedülálló tagjai is kaptak már. Ez a szöveg nettó irigykedés, semmi más. Nem láthatunk bele teljesen a másik életébe, nem tudhatjuk, mivel küzd. Ha pedig nem küzd a másikk semmivel, akkor miért ne lehetne szabad ideje, miért ne örülhetne ennek? talán bűn?

  Ti milyen szövegeket raknátok a listára?

  Fotó: Illusztráció/Pixabay.com


  Megosztom
  Link másolása

  AJÁNLJUK
  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Hatalmas botrányt kavart egy lányról a tudta nélkül készült, topless fotó, amit több férfi nyilvánosan megosztott
  Az ausztrál lányt a strandon kapta le valaki a telefonjával, két félmeztelen kép is körözni kezdett róla a neten. Harcba szállt az „undorító, perverz és gyerekes alakokkal.”
  Sassy - sassy.hu
  2022. november 28.


  Megosztom
  Link másolása

  Lily Cook Sydney-ben, a tengerparton napozott a testvérével, számtalan más strandoló között, amikor a tudta nélkü egy férfi a közelébe osont, és lekapta őt a telefonjával. A lányon nem volt fürdőruhafelső, amely arrafelé - és egyébként már mindenfelé a nyílt standokon - teljesen megszokott dolog.

  A The Telegraph és a Daily Mail beszámolója szerint azonban itt nem ért véget az ügy. Lily ugyanis nem sokkal később megkapta a lesifotókat egy ismerősétől, aki egy közösségi oldalon, egy zárt, de igen nagy létszámú csoportban bukkant rá. A strandoló férfitársaság egyik tagja osztotta meg, és mint kiderült, több haverja követte a példáját. A net tele volt Lily topless fotóival.

  A lány nyomozásba kezdett, és végül eljutott a fotót készítő férfihoz, aki először mindent tagadott, aztán azt mondta: egy nagytotál képből vágta ki a fotót. Ez viszont Lily szerint egyértelmű hazugság, mert a kép minőségén látszik, nagyon nagyon közelről készült.

  "Ezek a férfiak - ha egyáltalán annak nevezhetem őket - folyamatosan hazudoztak meg sunnyogtak nekem, be akarták bizonyítani, hogy én látok rosszul, ahelyett, hogy igazi férfiként felvállalták volna, amit tettek, és bocsánatot kértek volna. Ez az egész undorító, perverz és gyerekes" - írta ki a lány az Instagramjára, ahol az egész esetről beszámolt, és a fotókat is posztolta (természetesen a mellét kitakarva, alább látható a lapozható poszt).

  A lány egyébként a rendőrségen is feljelentést tett, ám ott azt mondták, nem tehetnek semmit, a kép közterületen készült, nem privát környezetben, tehát nem esik a "bosszúpornó" kategóriájába. Más lenne az eset, ha Lily kiskorú lenne, akkor el lehetne járni a férfiak ellen.

  Rengeteg kommentelő háborodott fel az ügyön, sokak szerint igenis törvényileg kellene tiltani a közösségi médiában ilyen módon terjedő lesifotókat, hiszen ez a lány személyiségi jogainak durva megsértése, és komoly károkat tett Lily mentális egészségében.

   

  A bejegyzés megtekintése az Instagramon

   

  Lily Cook (@lilycook) által megosztott bejegyzés


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk
  LIFE
  Szakítás-közeli állapotba került egy nő párkapcsolata, mert arra kérte kisfiát, szólítsa nagymamának és nagypapának párja szüleit
  Egy ünnepi családi vacsorán borult a bili, a szülők azóta nem beszélnek vele, a pasija pedig szünetet kért. A nő nem érti, hol hibázott.
  Sassy - sassy.hu
  2022. november 29.


  Megosztom
  Link másolása

  Egy 29 éves, amerikai nő a névtelenséget ígérő közösségi oldal, a Reddit népéhez fordult tanácsért. A nő másfél éve van együtt 25 éves barátjával, akit Jaynek nevezett. Amikor összejöttek, a nőnek egy előző kapcsolatából már volt egy kisfia, aki most négy éves.

  A nő azt írja, meg van győződve róla, hogy számára Jay az igazi, fantasztikusan megvannak együtt, a férfi nagyon szépen bánik a fiával is, ő már biztos benne, hogy vele szeretné leélni az életét.

  Ám a múlt hétvégén, Hálaadáskor (az egyik legnagyobb, amerikai, családi ünnep) beütött a krach. A lány meghívta párja szüleit vacsorára, és amint elmesélte, ez a közös, családi összejövetel volt az első, hogy a szülők találkoztak a kisfiával.

  A nő állítása szerint kedveskedni akart, amikor kisfiát arra buzdította: szólítsa a vendégségbe érkező szülőket nagymamának és nagypapának, és a gyerek engedelmeskedett.

  "Jay szülei viszont ezt láthatóan nem vették jónéven, hirtelen nagyon elhallgattak, egész vacsora alatt alig beszéltek, és utána úgy elhúztak, mintha kergették volna őket. Jay pedig nekem esett, hogy ehhez nem volt jogom, a szülei még nem hitték, hogy köztünk ennyire komoly a dolog" - mesélte a fiatal anya.

  Az ügyből akkora botrány lett, hogy Jay egy kis szünetet kért a kapcsolatukban. Szerinte hiába vannak együtt másfél éve, még egyáltalán nem biztos, hogy egy család lesznek, és a nő átlépett egy határt a szüleinél ezzel a nagymamázással.

  A Reddit kommentelői többségében a férfival értettek egyet, és alaposan kiosztották a nőt.

  "Most nem arról van szó, hogy kit, kinek szólít a gyereked. Hanem arról, hogy egy személyben eldöntötted, hogy máris egy család vagytok, Jay az új apuka, a szülei meg az új nagyszülők. Mindezt az ő megkérdezésük nélkül. Ehhez nem volt jogod."

  "El tudom képzelni szegény szülők megrökönyödését, amikor a négyéves fiadat életükben először látják, ő meg lenagymamázza meg lenagypapázza őket. Ezt talán nekik kéne kezdeményezni, nem? Amikor számukra is eljött az ideje."

  "A gyerekre nem gondoltál? És mi van, ha ez a kapcsolat mégis befuccsol? Másfél év nem nagy idő, bármi történhet. Hogy magyarázod el a fiadnak, hogy nemcsak az új apuka van oda, hanem az új nagyszülei is?"

  A nő később egy utóiratot szerkesztett a poszt végére, amelyben leírta, hogy bocsánatot kért Jaytől és a szüleitől is, és valóban szünetet szeretne a párkapcsolatában, hogy végiggondolja a dolgokat, és tisztába jöjjön azzal, mennyi árthat a fiának az ilyenfajta viselkedéssel.

   

  YourTango

  A címkép illusztráció: Pixabay


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk

  LIFE
  Döbbenetes, hogy a netes keresések alapján mi lett 2022 „szava”
  Egy pszichológiai kifejezés, sokat elárul az emberek általános mentális állapotáról.
  Sassy - sassy.hu
  2022. november 29.


  Megosztom
  Link másolása

  Gaslighting, azaz gázlángolás. A világ leghíresebb, netes értelmező szótára, a Merriam-Webster 2022-es keresési listáján ez a meglepő, pszichológiai kifejezés vitte el a pálmát, méghozzá toronymagasan. A Daily Mail beszámolója szerint az előző évhez képest 1740 százalékos növekedést mutatott, tehát több, mint 17-szeresére ugrott azoknak a száma, aki tudni akarták, pontosan mit is takar ez a szó.

  Ez pedig igen árulkodó a világban jelenleg uralkodó mentális állapotokat nézve. A gázlángolás ugyanis egy, a köznyelvben is gyakran használt, pszichológiai kifejezés.

  Egy manipulációs technika, amelyet ugyanúgy használhat egy nárcisztikus, pszichopata/szociopata szerelmi partner, házastárs, mint egy toxikus főnök, egy passzív-agresszív "barát", vagy - és ez az egyik legérdekesebb - egy hatalmi megszállottságtól fűtött politikus, vagy a közösségi oldalakon uralkodó véleményformáló megmondó-guruk.

  Az gázlángolás egy 1944-es, Ingrid Bergman filmről kapta a nevét. Gázláng a címe, Bergman Oscart is kapott az alakításáért (a címképen ő látható a film egyik jelenetében). A cselekmény szerint a férj azzal akarja az őrületbe kergetni a feleségét, hogy este titokban lecsavarja otthon a gázvilágítást, és amikor a nő észreveszi, hogy sötétebb lett, a férfi kineveti, azt állítja, hallucinál, becsavarodott, bolondok házában a helye.

  A gázlángolás lényege, hogy az elkövetője a saját valóságodat megtagadja, hülyeségnek, fantáziálásnak állítja be. Megkérdőjelezi a józan eszedet.

  Ha egy párkapcsolatot veszünk, például így nézhet ki: gyanúsan sokat lájkolgat egy másik nőt az Instán, rejtegeti a telefonját, késő este sorra kapja az üzeneteket, és te ezt szóvá teszed. Paranoiásnak titulál, a nő csak haver, az üzeneteket munkaügyben kapja. Baráti társaságban, mindenki előtt gúnyosan kijelenti: szarul főzöl, vagy sokat híztál az utóbbi hónapokban. Ha később szólsz neki, hogy ezzel megbántott, lepattint, hogy túlérzékeny vagy, mit hisztériázol, menj terápiára a lelki problémáiddal, ő csak viccelt. És ez így megy hónapokon, éveken át, míg a végén a bántalmazó eléri az igazi célját: nem saját magadnak hiszel, hanem neki.

  Összezavarodsz. A manipuláció hatására nem látod meg azt, ami az orrod előtt van: hogy az Instás nő nem barát, hanem szerető, az éjjeli üzeneteket bizony ő küldi, és a súlyodra tett megjegyzéssel a szerelmed szándékosan megalázott. Nem látod meg azt, hogy bántanak.

  A gázlángolás tehát az a lelki folyamat, amelynek során a saját józan eszedet, a valóságérzékelésedet "kicsavarják a kezedből." Mindegy, hogy ezt ki teszi, a mentális károk, amiket elszenvedsz, óriásiak.

  És nagyon sokatmondó, hogy 2022-ben az emberek többsége éppen erről a jelenségről akart megtudni a legtöbbet.


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk

  LIFE
  Emlékszel még a Marimart játszó Thalia Sodira? Videón mutatjuk, milyen döbbenetesen néz ki most
  51 éves, több tízmillió lemezt adott el világszerte, két gyereke van. És...hát rá sem ismerünk.
  Sassy - sassy.hu
  2022. november 28.


  Megosztom
  Link másolása

  A 90-es években robbant be a köztudatba Thalia Sodi mexikói színész-énekesnő, nálunk a Marimar és Rosalinda című szappanoperákkal lopta be magát a közönség szívébe.

  A tengerparton álmodozó, göndör hajú, ártatlan szépségből néhány év alatt a szappanoperák egyik koronázatlan királynője, Mexikó egyik ikonikus sztárja, és a latin világ, majd az Egyesült Államok egyik legsikeresebb énekesnője lett. Több, mint 50 millió lemezt adott el világszerte, számtalan díjat nyert (többek között a Latin Grammy-t), koncertjein zsúfolásig megtelnek a hatalmas előadótermek.

  A már 51 éves nő 23 éve él boldog házasságban az amerikai zeneipar egyik legnagyobb hatalmú producerével, Tommy Mottolával (akinek előző felesége Mariah Carey volt). Jóval idősebb, ma már 74 éves férjével Thalia két, kiskamasz gyereket nevel, egy fiút és egy lányt.

  Thalia ma is elképszetően népszerű, TokTok oldalán 11,7 millió követővel büszkélkedhet, és ahogy a videóin is látszik, egyszerűen káprázatosan gyönyörű. Igaz, arcvonásai meglehetősen távol állnak fiatalkori énjétől, amiben alighanem jókora mennyiségű botox és talán a sebészkés is szerepet jatszhatott. De alighanem remek génjei is vannak, amit kislányos, mégis nőies alakja, most is csodás haja, és ellenállhatatlan mosolya is bizonyít.

  @thalia Bellezas como lo prometido es deuda, acá les comparto todo lo que vivimos en la semana de los #LatinGRAMMY ♬ sonido original - Thalia

  @thaliaGym time! A darle a la cintura de Thalía 🐝😜♬ Psycho B**ch - Thalia

  @thalia Gracias por este millón! Vamos por MAS BELLEZAS! #psychobitch #thalia ♬ Psycho B**ch - Thalia


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk