LIFE

  10 tapintatlan beszólás, amit nap mint nap a gyermektelenek arcába vágnak

  Mert mindig lesznek olyanok, akik szeretnek mások magánéletében vájkálni.
  Sassy - sassy.hu
  2022. szeptember 30.


  Megosztom
  Link másolása

  A gyermektelen felnőttek gyakran kapnak tapintatlan kérdéseket, sőt, kifejezetten bunkó beszólásokat másoktól. Különösen akkor, ha kiderül, hogy tudatosan nem vállalnak gyermeket, bármi is ennek az oka, vagy a tudatosan gyermektelen személy egy nő.

  A társadalmi nyomás nagy a gyermekteleneken, éppen ezért küszködnek sokat ezért, hogy ne mások elvárásai szerint kelljen élniük. Az őket érő negatív véleményektől azonban nem mindig tudják magukat függetleníteni.

  Bár van, aki nem rossz szándékkal mondja ezeket a kijelentéseket, az a baj velük, hogy elvárásokat közvetítenek, és nem hagyják meg a jogot a másik embernek azzal kapcsolatban, hogy eldönthesse, hogyan él.

  Nézzük, a Psychology Today című lap gondolatébresztő cikke alapján, hogy milyen kérdésekkel vagy állításokkal bombázzák a gyermekteleneket, illetve mit mondanak a kéretlen kritikusok, amikor kiderül, hogy a másiknak nincsen gyereke. A cikket nem fordítottuk le egy az egyben, inkább alapnak használtuk egy afféle vitaindító anyaghoz.

  1. "Ó, sajnálom. Hamarosan összejön!"

  Ezzel a kijelentéssel az a gond, hogy abból indul ki: minden ember akar gyereket és reméli is, hogy lesz neki. Pedig ez nem így van. Azok számára pedig bántó, akiknek azért nincsen gyermekük, mert meddők/terméketlenek, vagy egy, a családban előforduló súlyos, öröklött betegség miatt nem vállalnak gyermeket. És akad olyan ember is, akit a gyermekkorában elszenvedett abúzus traumatizált annyira, hogy nem akar családot, gyermeket.

  2. "Nem érezném magam igazi nőnek, ha nem lennének gyerekeim."

  Ez a kijelentés nem csak sértő, hanem azt a hamis képet közvetíti, hogy egy nő kizárólag akkor nevezhető nőnek, ha már gyermeket szült.

  3. "De hát annyira édesek a kisbabák! Nézd meg ezt a képet az unokatestvérem sógornője barátjának a nagybátyjának az újszülött gyerekéről."

  Nos, aki tudatosan gyermektelen, azt nem fogják meghatni a babafotók, akinek meg nem lehet gyerek, azt szíven döfi egy ilyen kijelentés. Úgyhogy az ilyen szöveget jobb magunkban tartani. A PsychologyToday szerzője arra is felhívja a figyelmet, hogy a fenti kijelentés azért is bajos, mert sokan nem csecsemő korú gyerekeket fogadnak örökbe, márpedig ezt ugyanúgy értékelni és bátorítani kell, mint a csecsemők örökbefogadását. Igen, a babák aranyosak – de más korú gyerekeknek is szükségük van szeretetre.

  4. "És mi lesz, ha a párod majd gyereket akar?"

  Akkor ezt majd ők ketten megbeszélik és megoldják. Ha pedig ez az akadálya egy komoly kapcsolatnak, akkor jobb, ha a felek nem maradnak együtt.

  5. "De nem akarod továbbörökíteni a nevedet/génjeidet?"

  Vagy nem tudja, vagy nem akarja, de a kéretlen beszólogatónak ehhez semmi köze.

  6. "Kifutsz az időből!" "Ketyeg a biológiai órád!"

  Erre a legjobb válasz az, hogy a gyermekvállalás egyrészt nem lóverseny, másrészt nem kötelező. Az idő meg úgyis telik, akármit csinálunk, tehát felesleges frusztrálnunk magunkat még emiatt is.

  7. "Ha egyszer lesz, imádni fogod!"

  Nem érdemes úgy nekivágni a gyermekvállalásnak, hogy nem igazán akarja valaki, de a környezete úgy van vele, hogy majd belenő a feladatba, hozzászokik, majd menet közben megszereti...

  8. "Ne mondd már, hogy az a feminista, karrierhajhász típus vagy!"

  Sajnos még mindig sok nőnek kell választani a karrier vagy a gyermekvállalás között, mert a kettőt egyszerre nehezen tolerálja a környezetük. Ugyan, miért ne lehetnének egy nőnek szakmai sikerei és gyermekei is egyszerre? Miért kell szembeállítani egymással a kettőt? És a kritika helyett miért nem segíti inkább a gyermeket vállaló, dolgozó nőket a környezetük abban, hogy ne egyedül rájuk háruljon a gyermeknevelés terhe, és hogy kibontakozhassanak a munkájukban?

  9. "De olyan jó szülő lennél!"

  Nem kell erőltetni annak, aki nem akarja, és nem kell vele bántani azt, akinek nem lehet saját gyermeke.

  10. "Biztos jó, hogy így ráérsz/ennyi szabad időd van."

  Ilyen beszólást "Jaj, ti szinglik úgyis annyira ráértek!" szerkesztőségünk gyermektelen és éppen akkor egyedülálló tagjai is kaptak már. Ez a szöveg nettó irigykedés, semmi más. Nem láthatunk bele teljesen a másik életébe, nem tudhatjuk, mivel küzd. Ha pedig nem küzd a másikk semmivel, akkor miért ne lehetne szabad ideje, miért ne örülhetne ennek? talán bűn?

  Ti milyen szövegeket raknátok a listára?

  Fotó: Illusztráció/Pixabay.com

  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Sírva röhög a net a tiktoker videóján, amin bemutatja, hogy ezt a manikűrt akarta, és ami végül lett....katasztrófa!
  A szegény lány tényleg végigzokogja a videót. Megértjük.
  Sassy - sassy.hu
  2023. január 30.


  Megosztom
  Link másolása

  Úgy tűnik, Amerikában sem mindig megbízhatóak a különböző szolgáltatások, akadnak kontárok, ahogy ez a katasztrofális körömlakk-fiaskó is bizonyítja.

  A The Sun szúrta ki annak a 18 éves, floridai lánynak, Bridgette Barbosának a kétségbeesett, sírós videóját, amelyen megmutatja, mennyire pórul járt a rosszul megválasztott manikűrösével.

  A lány egy TikTok videóban zokogta el - szó szerint -, hogy egy különleges lakkozást nézett ki magának, a neten találta, és el is vitte a körmösének, hogy épp olyat szeretne. A halványrózsaszín alapú, a közömvégeken ezüstcsillámmal díszített géllakk valóban szépen mutat, ám a manikűrösön láthatóan kifogott a kivitelezés.

  A lány a videó végén megmutatja a totális katasztrófát, amit a körmös produkált: nincs alapszín, csak egy áttetsző fedőfény, amely láttatni engedni a köröm egyenetlenségeit, a körömhegyekre meg úgy van felhordva az ezüstcsillám, mintha a lány csak úgy beledugta volna az ujjait egy hordó csillámporba.

  A kommentelők többsége együttérzett a kétségbeesett lánnyal, de volt, aki őt hibáztatta, amiért nem korrigálta a manikűröst, amikor látta, milyen rosszul alakulnak a dolgok.

  A lány azzal védekezett, hogy ő szólt, de a manikűrös lehurrogta: "Tudom, mit csinálok, oké?"

  Hát...a végeredményt látva azért annyira mégse tudta.

  @b._barbosa07 And all I can do is laugh about it😭💀#greenscreen #nailfails #foryoupage #foryourpage #fyp ♬ original sound - Kneely_Knight


  Megosztom
  Link másolása

  LIFE
  „Dolgok, amiket szerettem volna tudni a 20-as éveimben” – Egy 30 éves nő őszinte vallomásai
  Danielle TikTok-oldalán sorolta fel tanácsait a fiatal nőknek. Nagyon bölcs lány.
  Sassy - sassy.hu
  2023. január 27.


  Megosztom
  Link másolása

  Danielle Walternek közel 150 ezer követője van a TikTokon, nem véletlenül. A 30 éves nő igyekszik őszinte tanácsokkal ellátni a fiatal nőket, mintha csak a nővérük lenne.

  A legnézettebb videója a „Dolgok, amiket majdnem 30 évesként visszatekintve szerettem volna tudni, amikor 25 voltam” címet kapta, és több, mint 3 millió kedvelést kapott már.

  @daniellewalter_ this escalated quickly #lifeadvicetiktok #thingsiwishiknew #relateablecontent #grwm ♬ original sound - Danielle Walter

  Danielle összeszedett pár tanácsot, amit fiatal önmagának és más 20-as éveikben járó lányoknak is üzent. Ebből szedtünk össze néhányat.

  „Az az extra feles az este végén nem éri meg, hagyd ki.

  Nem kell most azonnal elérned minden célod, van még időd.

  Az emberek, akik benne szeretnének lenni az életedben, benne lesznek. Akik pedig menni akarnak, úgyis mennek.

  Nem irányíthatsz mindent az életben, és ezt rossz beismerni.

  Vannak emberek, akikkel csak azért találkozol, hogy tanítsanak neked valamit.

  A legjobban úgy bánhatsz a férfiakkal, ha nem fókuszálsz rájuk.

  Mindig tankold tele az autód utazás előtt.

  Valószínűleg soha nem fogsz ilyen jól kinézni, mint most, szóval élvezd!

  Nem a világ vége, ha nagyobb farmer méretet kell vásárolnod.

  Minden olyan helyzetből, ahol rosszul érzed magad, kiléphetsz, magyarázkodás nélkül.

  Ha azt akarod, hogy mások jól bánjanak veled, előbb bánj jól magaddal.

  Minden újat próbálj ki, amihez kedved van. Legfeljebb nem jön be, és akkor nem csinálod többet.

  A kevesebb - több.

  Minden a helyére fog kerülni, legyél türelmes.”


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  4 ártatlannak tűnő, de MINDENT eláruló jel, hogy egy notórius hűtlenkedővel akadtál össze
  Bármilyen elbűvölő is, ha ezeket látod, fuss az ellenkező irányba.
  Sassy - sassy.hu
  2023. január 30.


  Megosztom
  Link másolása

  Sokak szerint a megcsalás akkora árulás, olyan tőrdöfés a szívbe attól, akit életünkben a legközelebb engedtünk magunkhoz, hogy onnan már nincs kiút. Az emberek nagy része számára ez a bizalom halála, nem tudnak megbocsátani, és azonnal véget vetnek a kapcsolatnak.

  Vannak azonban olyan esetek, amikor a két fél számára van még jövő. A kérdés már csak az, hogyan építsék vissza a bizalmat és az intimitást, egyáltalán, mi kell ahhoz, hogy a szerelmük, a szövetségük egy ilyen hatalmas törés után is működjön.

  Sokan, amikor a párjuk félrelép, önmagukat hibáztatják. Mit tehettek volna másként, mit rontottak el, biztos ők "hajszolták bele" a szerelmüket egy másik férfi/nő karjaiba. Az igazság az, hogy egy másik ember tetteiért KIZÁRÓLAG ő a felelős, tehát ha megcsalnak, ne magunkat hibáztassuk.

  Ez tehát mindenképp egy bonyolult kérdés, ám van olyan is, amikor sem megelőzni, sem elhárítani nem lehet a bajt, mert egyszerűen egy notórius hűtlenkedővel van dolgunk. Az ilyen pasi/nő képtelen a monogámiára. A pszichológusok szerint itt csak egyet tehetünk: időben kiszúrjuk a jeleket, és menekülünk.

  A szakértők 4 meghatározó pszichológiai jellemzőt árultak el, amelyek a hűségre képtelen emberekben megvannak. Ha ezeket tapasztapod, akkor bármilyen imádnivaló is a randipartnered vagy az udvarlód – tipli.

  #1 Imád drámázni

  A notórius félrelépők egyszerűen unatkoznak egy stabil, kiegyensúlyozott párkapcsolatban. Az nekik túl eseménytelen. Ezért imádják a drámai, túlfűtött, heves veszekedésekkel, kiborulásokkal, szakításokkal és könnyes kibékülésekkel tarkított "hullámvasút-szerelmeket." És természetesen a félrelépés is az áhított adrenalinlöketet adja meg nekik, hiszen egy megcsalás tele van titokkal, feszültséggel, drámával és fájdalommal. Ők úgy érzik, ettől élnek igazán. A háttérben a pszichológusok szerint nagy valószínűséggel valamilyen személyiségzavar húzódik meg, de ez mindegy is: ha egy drámakirály/nő próbál a közeledbe férkőzni, még idejében vond ki magad a bűvköréből. Úgysem lesz jó vége.

  via GIPHY

  #2 Boldogtalan

  Furán hangzik, de a notórius hűtlenkedők általában boldogtalanok. Vagy legalábbis elégedetlenek. Nem kapják meg az aktuális párkapcsolatuktól azt, amit akarnak – bár sokszor nem is igazán tudják, mi az –, ezért kalandozni kezdenek, hogy a bennük lévő űrt kitöltsék. A szakember szerint ez az érzelmi éretlenség jele: egy felnőtt gondolkodású ember, ha boldogtalan a párkapcsolatában, megpróbálja a problémákat megbeszélni és megoldani. Ha pedig végképp nem működik a dolog, akkor szakít. A folyamatos félrelépés csak tovább mérgezi a helyzetet, és mélységesen megalázza a partnert. Mindenesetre ha egy állandóan elégedetlen, az "Igazit" folyton kereső emberrel találkozol, ne nagyon kerülj bele a hálójába. Te sem leszel elég jó neki.

  #3 Fél a magánytól

  Sőt, az egyedülléttől is. A pszichológusok szerint a notórius hűtlenkedők lelkében tulajdonképpen egy folyamatos szorongás van attól, hogy elhagyják őket. Ezért a "másikat" egyfajta biztonsági hálónak tekintik, egy B-tervnek, aki akkor is ott lesz nekik, ha az állandó partnerüket valami miatt elveszítenék. Persze ez többnyire kontraproduktív: a félrelépők előbb-utóbb lebuknak, és akkor többnyire mindenki megy a levesbe. Vagyis mindenki faképnél hagyja őket, valóra váltva a félelmüket.

  via GIPHY

  #4 Sunyi

  Vagyis az élet más területein sem igazán tisztességes. Munkában, pénzügyekben, egyéb emberi kapcsolataiban szereti a kerülőutakat, a lapítást, a megalkuvást, sőt, a hátbatámadást. A válóperes ügyvédek tapasztalatai szerint ha valaki már a házasság előtt is félrelép, az az esküvő után sem fog megváltozni, jobb tehát, ha egy ilyen emberrel eleve nem kötünk házasságot. A pszichológus szerint pedig a notórius hűtlenkedőket egyfajta manipulatív, "prédakereső" magatartás is jellemzi. Nem akkor lépnek félre, ha véletlenül adódik valami alkalom (ilyen azért másokkal is előfordulhat), hanem kifejezetten keresik ezeket az alkalmakat. Például ha egy csinos kolléganőjük nagyon megtetszik nekik, kivárják, amíg a hölgy mondjuk épp egy fájdalmas szakításon vagy váláson van túl, alacsony az önbizalma, sebezhető és szeretetre vágyik. Ilyenkor "csapnak le rá."

  YourTango

  Címkép: Unsplash

  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  Videó – A fogamzásgátló spirállal a markában született meg egy baba, a nővérek teljesen elhűltek
  Ilyet azért nem mindennap látni. A kicsi teljesen jól van.
  Sassy - sassy.hu
  2023. február 01.


  Megosztom
  Link másolása

  Több tízmillióan látták már azt a szélsebesen terjedő TikTok videót, amelyet egy 20 éves, amerikai anyuka posztolt percekkel azután, hogy megszületett a kisfia, Rudy - számol be róla a Daily Mail.

  A videón egy fotó látható az újszülöttről, aki az édesanya fogamzásgátló spirálját tartja a kis markában. Úgy bújt ki, hogy azt is hozta magával.

  A spirál (ez az elterjedt neve, mert régen még spirál alakú volt), orvosi nevén IUD (intrauterine device) a méhen belül elhelyezett, terhességmegelőző eszköz. A kisméretű, T-alakú, műanyag IUD-t a nőgyógyász helyezi fel, és a világ leghatásosabb fogamzásgátlója, 99 százalék fölött van a megbízhatósága.

  Az Idaho államban élő, 20 éves Violet Quick, és férje, John Francis azonban a ritka kivételek közé tartoznak. A két fiatal 19 esztendősen házasodott össze, és egyelőre eszük ágában sem volt szülővé válni, Violet ezért tetetett fel IUD-t. Mindössze kilenc hónappal később azonban gyanús, szűnni nem akaró hányingert érzett, ezért elvégzett otthont hét (!) terhességi tesztet egymás után, mind pozitív lett, majd elment a nőgyógyászához, aki hét hetes terhességet állapított meg nála.

  "Amikor az összes nővér becsődül, hogy lássa a babádat az IUD-val a kezében" - írta Violet a fotó mellé, és utána egy rövid videóban mutatta is az egyik elhűlt nővért, aki nem győzött csodálkozni a látványon.

  Az ifjú szülők persze nagyon boldogok, szerencsére mindenki egészséges, a kis Rudy is, de Violet figyelmeztet: a spirál melletti teherbe esés ugyan nagyon ritka, de ha megtörténik, veszélyes lehet. Az ilyen esetek gyakran végződnek méhen kívüli terhességgel. Ezért tanácsos otthon időnként elvégezni egy gyorstesztet, pláne, ha terhességre utaló tüneteket észlel magán valaki.

  @classichummus_ #stitch with @Violetquick ♬ original sound - riles


  Megosztom
  Link másolása