LIFE

  10 parányi változtatás az életedben, ami nagy segítség a bolygónknak

  A műanyagmentes július margójára.
  Sassy - sassy.hu
  2019. július 19.


  Megosztom
  Link másolása

  Mindannyian tudjuk, hogy drasztikus változások várhatnak ránk a klímaváltozást taglaló forgatókönyvek szerint. Cselekedni, kilépni a megszokottból mégis nehéz, hiszen elkényelmesedett, sokszor elkényeztetett 21. századi életet élhetünk. Márpedig ha továbbra is szeretnénk megtartani az életszínvonalat, akkor bizony lépéseket kell tennünk a "zöldebb", környezetünkkel jobban egyensúlyban lévő mindennapok felé. Klisének hangzik, de sok kicsi valóban sokra megy...

  #1 Közlekedj zölden

  A légszennyezés a klímaváltozás egyik sarkalatos pontja, ám van egy szelete, amiben a mindennapokban aktívan a jó irányba mozdulhatunk - ez pedig a közlekedés. A legzöldebb opciók munkába menet egyértelműen a séta és a biciklizés, ha azonban nagyobb távokról van szó, akkor a tömegközlekedést érdemes választani az autó helyett. Ha mégis a gépkocsik mellett döntönk, akkor beszéljünk össze munkatársainkkal vagy barátainkkal és utazzunk együtt, vagy ha pénztárcánk engedi, váltsunk hibrid járművekre. Egyébként a kerékpár és a gyaloglás bónusz előnye a testmozgás is...

  #2 Válts még ma energiatakarékos LED izzókra

  Egyszerűnek tűnik és az is - ráadásul a LED izzók akár 80% -kal hatékonyabbak, mint a többi típus. Hosszú utat jártak be a régebbi, "retina-kiégetős" verzióktól a mostani meleg fényű, vagy épp hangulatvilágításnak is beillő darabokig. Manapság már lehet olyan darabokat is rendelni, igazán pöttöm összegekért, amiket távirányítóval vagy mobillal is irányíthatsz.

  #3 Húzd ki

  Tudtad, hogy ha az elektronikus holmijaidat bedugva hagyod a konnektorban - legyen szó TV-ről, töltőről, laptopról, stb. - energiát pazarolsz? Igen, sokan azt mondják, hogy a mennyiség elenyésző, de jobb nem a véletlenre bízni, és a végén a számláid is megköszönik.

  #4 Mosd hideg vízben a ruháidat

  Válassz hideg vagy alacsony hőfokú programot a mosógépen - a ruháid ugyanolyan tiszták lesznek, mintha a legforróbb fokozatra tekerve mostad volna őket, viszont így kevesebb energiát fogyaszt a masina.

  #5 Teregess

  Ha már a szennyesről van szó: a szárítógépek rengeteg felesleges energiát használnak. Használj inkább oldschool szárítót és teregess - még ha több időt is vesz igénybe, a bolygónak kedvezel ezzel.

  #6 Egyél kicsit kevesebb húst

  És itt most nem a vegetarianizmusról lesz szó, hanem arról, hogy ha a vörös hús fogyasztásod kicsit megcsappantod, azzal is hatást fejthetsz ki. Ugyanis sokan nem tudják, de a kérődző állatok tartásával szén-dioxid és metán kerül a légtérbe. Az említett két gáz közül mennyiségileg a szén-dioxid a jelentősebb, viszont a metán 23-szor hatékonyabban fogja fel a hőt, azaz ennyiszer erősebb üvegházhatással bír a szén-dioxidhoz képest. A légtérben fellelhető metán egyik legfontosabb forrásának a WHO a szarvasmarha-állományt jelölte meg, mivel a szarvasmarhák és más kérődző állatok beleiben a rostok megemészthetetlensége miatt nagy mennyiségben termelődik ez a gáz.

  Emellett rengeteg földet kell megtisztítani, hogy helyet biztosítsanak a legeltetésükhöz, illetve monumentális vízkészletekre van szükség, hogy felneveljék és gondozzák őket. Mi lenne hát, ha csak heti egyszer ennél vörös húst? Ha kipróbálod, rájössz, hogy nem is olyan kihagyhatatlan része az étrendednek.

  #7 Ne pazarold az élelmiszert

  A Nébih legfrissebb kutatása szerint Magyarországon évente fejenként csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős - ám ugyanez a pazarló magatartás igaz a legtöbb élelmiszeripari cikkre. Ha észreveszed magadon, hogy általában jelentős adag zöldség vagy pl. tejtermék landol a szemetesben felhasználatlanság miatt, akkor vásárláskor eszerint fontold meg a kiadásokat. Gondolj bele, hogy mennyi energiát és erőforrást öltek bele a termékek termesztésébe és előállításába - elég szomorú, ha végül a kukában landolnak.

  #8 Le a zacskókkal

  Virágzik a műanyagmentes július, melynek egyik célkitűzése az is, hogy a boltokban hanyagoljuk a műanyag zacskók használatát, hiszen elképzelhetetlen időkig a Földön ragadnak majd és a végén ellepik azt - elég túlzóan hangzik, de lényegében így van. Elég csak az elképesztő módon szennyezett vízpartokra vagy szeméttel ellepett országokra gondolnunk. Vidd a saját, menő bevásárlószatyrod a boltba, néhány dolog pedig egyáltalán nem is igényel csomagolást, úgyis megmosod fogyasztás előtt. A csomagolásmentes boltok szintén szuper opciók lehetnek, ahol pl. befőttesüvegeidbe pakolhatod a jóságokat.

  #9 Éljenek a turkálók és a használtruhák, használt holmik

  Használtat választani, legyen szó bármilyen termékről, mindig a legjobb ötlet! Így csökkentheted a szénlábnyomod nem csak az új termék előállításával kapcsolatban, de pl. a csomagolás kapcsán is. A használtruhák között pedig igazi kincsekre lehet bukkanni, amik garantáltan nem jönnek szembe veled az utcán, ráadásul általában olcsóbbak és különlegesebbek is. Ha a divat megszállotja van, manapság már számtalan vintage-design üzlet vár tárt karokkal, ahol nagy gonddal - és némileg nagyobb árakkal - terítik eléd a textil-csodákat.

  #10 Szavazz

  Használd ki az erőt, amit a demokrácia a kezedbe adott. A személyek fejthetnek ki hatást, de végül más szinteken is eldőlnek a fontos kérdések a jövőnkkel és a bolygónkkal kapcsolatban. Olvass utána az információknak és a pillanatnyi szavazásoknak, megmozdulásoknak, demonstrációknak, akcióknak, amik a zöld témákban aktuálisak.

  Forrás: mtv.co.uk


  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  „Koszos tányérban adtam vacsorát a fiamnak, mert soha nem mosogat el maga után, besértődött, rossz anya vagyok?”
  A nőnek elege lett, hogy a gyerek mindenben elvárja, hogy kiszolgálják.
  Sassy - sassy.hu
  2022. július 04.


  Megosztom
  Link másolása

  Egy besokallt, mégis kétségek között hánykolódó anya osztotta meg igencsak kreatív nevelési trükkjét a Reddit nevű közösségi oldalon, ahol névtelenül fordulhat a többiekhez tanácsért bárki, bármilyen témában - számol be róla a YourTango.

  "Attól félek, hogy 'túlbüntettem' a 17 éves fiamat. A családban megosztjuk a házimunkát, az ő dolga, hogy az étkezések után bepakolja az koszos edényeket a mosogatógépbe, elindítsa a programot, és ha úgy alakul, ki is rámoljon belőle. De az a helyzet, hogy nem sok hasznát vesszük a fiamnak, mert nagyon hanyag. Nem öblíti le előtte az edényeket, és túltömi a gépet, így amikor vége a mosógatóprogramnak, a tányérok, poharak, minden tele van ragacsos ételmaradékokkal, újra el kell őket mosnunk a férjemmel, kézzel" - meséli az asszony.

  Amikor kérdőre vonta a fiát, a kamasz csak annyit válaszolt, hogy a gép úgyis fertőtlenít mindent, minek kell ezen problémázni. Ezért a nő úgy döntött: szokatlan leckét ad a gyerekének. Az egyik vacsoránál szólt a férjének, hogy a fiuknak a koszos tányérral és evőeszközökkel terítsen, míg a magukét tisztán tegye az asztalra.

  "A fiam a ragacsos, ételmaradékos tányérban meg evőeszközökkel kapta a vacsorát. Persze azonnal kiszúrta, és hisztizni kezdett, hogy ez undorító, mire mondtam neki, hogy mi a baj, a mosogatógép kifertőtlenítette, nem? Akkor egyen szépen abból. Halálosan megsértődött, egy szó nélkül elviharzott az asztaltól, nem is evett, és most nem beszél velünk. Én pedig aggódom: túl kemény voltam vele?" - tette fel a kérdést a nő.

  A válaszadók elsöprő többsége megnyugtatta az anyát: ennél jobb ötletet nem is hallottak.

  "Tökéletes szülőként jártál el. Tanulja csak meg a fiú, és igen, ebben az érzékeny korban, hogy minden tettének következménye van. Így nem egy önző, csak a saját kényelmével törődő felnőtt lesz, hanem megérti, hogy vannak az életben kötelességek is."

  "Dehogy voltál kemény vele, már évekkel ezelőtt ezt kellett volna tenned!"

  "Jobb, ha az ilyen kis pofáraesések még addig érik, akíg szerető családtagoktól kapja őket, mert az élet, meg a többi ember, akikkel később dolga lesz, garantáltan nem lesz ilyen kíméletes vele."

  Az asszony szerint egyébként a fia megtanulta a leckét: azóta úgy kezeli a mosogatógépet, mint a kisangyal, minden edény ragyog.

  Címkép: Pixabay


  Megosztom
  Link másolása

  LIFE
  Először szólalt meg Berki Krisztián pszichológusa a tragédia óta - arról beszélt, amiről csak kevesen tudtak
  Roboz Zsóka nem csak tanácsadó, hanem igaz barát is volt a celeb életében.
  Sassy - sassy.hu
  2022. július 01.


  Megosztom
  Link másolása

  Ilkó Péter és Roboz Zsóka először, és egyben utoljára állt kamera elé, hogy Berki Krisztián utolsó heteiről beszéljen.

  Ilkó Péter életmód tanácsadóként és barátként is támogatta Krisztiánt. Roboz Zsóka pedig a híresség pszichológusa volt. Együtt nyilatkoztak a TV2-nek.

  Berki Krisztián május 6-án hunyt el tragikus hirtelenséggel. 41 éves volt. Eredetileg labdarúgó volt, majd sportvezető lett, 2007 és 2010 között pedig az FTC vezérigazgatója volt. Több tévéműsorban is feltűnt, eleinte botrányai, különc életvitele miatt lett híres, évekig szerepelt különféle magyar valóságshow-kban, Hajdú Péter is vendégül látta 2020-ban az "Összezárva hajdú Péterrel" című beszélgetős műsorában.

  "Mindennél jobban szerettük egymást, bármilyen hullámzó is volt a kapcsolatunk" - nyilatkozta Berki Krisztián halála után az özvegye, Mazsi.

  A temetésen pedig beszédében a következőket mondta: "Megrendülten állok, mert nem tudtam hogy ilyen hamar mész el... Tudom, hogy itt vagy és talán azt is látod, mennyire arcul csapott minket a halálod. Mindent köszönök, a mosolyod, a szereteted és Natit is. Hiányozni fogsz a gyerekeknek! Ez lesz a legnehezebb: pótolni a szuperhős apát... Megígérem, hogy a gyerekek jó testvérekkent nőnek majd fel. Hálás vagyok neked, érted, és Emmáért, amíg csak élek, szeretlek!"

  Roboz Zsóka és Ilkó Péter szerint Berki Krisztián kifelé mutatott arca mögött egy érző szív bújt meg.

  "Nem akarok beállni abba a sorba, akik olyasmit nyilatkoznak róla, amit ő már nem fog tudni megcáfolni. Megérdemli, hogy minél többen megismerjék azt az oldalát, amit mi ismertünk, ami az ő valódi arca volt"

  - mondta a TV2 stábjának a pszichológus.

  "Mindig azt mondtam, hogy keressen valaki az elmúlt közel 20 évből, amióta a nyilvánosság előtt élt, egy olyan újságcikket vagy képernyős megjelenést, ahol ő negatívan nyilatkozik bárkiről. Egy igazi jó ember volt, és figyelt a környezetére. Kevés olyan ember volt, akire úgy lehetett számítani, mint rá."

  A pszichológus szerint Berkinek mindig fontosabb volt mások boldogsága, mint a sajátja, és ez volt rá jellemző élete utolsó hónapjaiban is. Sok energiát és időt tett abba, hogy előkészüljön egy új életre, mivel más irányba akart elindulni halála előtt.

  "Szerettem volna megvárni azt a lélegzetvételnyi csöndet, amikor annak is hangot lehet adni, ami egy olyan ember véleménye, aki az arc mögötti embert ismerte"

  - nyilatkozta Ilkó Péter, Berki Krisztián életmód tanácsadója.

  A teljes riportot itt láthatjátok:


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  6 dolog, amihez egy nő harminc fölött már túl öreg
  Itt az ideje felhagyni mindennel, ami nem előre visz!

  Megosztom
  Link másolása

  Nőként a húszas éveinket általában arra használjuk, hogy orbitális hibákat kövessünk el, legyen szó alulfizetett gyakornoki pozíciókról olyan állásokra, amelyek egyáltalán nem érdekelnek, rossz szexről vagy éppen stoppolásról egy fesztiválra tartva. Emellett persze még azzal is el vagyunk foglalva, hogy megtaláljuk önmagunkat. És éppen ezért sokkal jobbak a harmincas éveink!

  Ha elhagyjuk a nagy három X-et, akkor már jó eséllyel tudjuk, hogy mit akarunk, hogy merre tartunk és hogy hogyan érjünk el oda, tisztában vagyunk az értékeinkkel, van egy kialakult életvitelünk és egzisztenciánk. Ha te is épp most lépsz át erre az oldalra, akkor előre szólunk: csodás időszaknak nézel elébe!

  Azonban szem előtt kell tartanod néhány olyan aspektust, amelyekből ebben a korban már egyszerűen nem engedhetsz. Nézzük, melyek ezek.

  1. Alulfizetett állás

  Pláne akkor, ha a férfi munkatársaid többet keresnek nálad! Mostanra már biztosan többéves szakmai tapasztalattal és olyan hasznos tudással a hátad mögött állsz a munkaerőpiacon, hogy igenis megérdemelsz egy kielégítő fizetést. Ha valahol ezt nem adják meg, lépj tovább!

  2. Egészségtelen szokások

  A kor előrehaladtával az anyagcsere lelassul, a bőr kevésbé rugalmas – ez sajnos ezzel jár. Éppen ezért a harmincas éveidben már nem követheted ugyanazokat a szokásokat, mint korábban. Igenis le kell csökkentened a hamburgerek és növelned a saláták számát az étrendedben, és a testedzést se hanyagold el! Mozdulj, amíg nem késő!

  3. Összehasonlítgatás

  Mostanra már el kellett volna fogadnod, hogy vannak bizonyos adottságaid, amelyeken nem nagyon tudsz változtatni és hogy számtalan olyan értéked van, ami másnak nincs. Éppen nincs semmi értelme annak, hogy másokhoz hasonlítsd magad! Ha huszonvalahány év alatt nem barátkoztál meg magaddal, épp itt az ideje!

  4. Olcsó smink

  Nemcsak azért fontos, mert az olcsó termékek károsíthatják az arcbőr állapotát, hanem azért is, mert egész egyszerűen megérdemled a minőséget. Fektess be a bőrtípusodnak és a tónusaidnak megfelelő smink-alapszettbe és ragaszkodj hozzá!

  5. Szerencsétlen pasik

  A húszas éveinkben szinte elkerülhetetlen, hogy találkozzunk jó néhány borzasztó alakkal, akiket később legszívesebben letagadnánk. Ha viszont már rendelkezel a kellő élettapasztalattal, ezt többé nem engedheted meg magadnak. Nincs időd arra, hogy kitaláld, mit gondolnak, hogy játszmázz – keress egy rendes pasit, aki tudja, hogyan kell bánni egy igazi nővel!

  6. Úgy tenni, mintha minden rendben lenne

  Nem azt mondjuk, hogy engedd, hogy mindent az érzelmeid irányítsanak, de 30 fölött már nem kell úgy tenned, mintha mindent könnyedén vennél, mintha nem lenne holnap. Ha egy nehéz helyzettel kell megbirkóznod, ha egy rossz időszakon mész keresztül, igenis adj magadnak időt. Bánj magaddal türelmesen és törődj magaddal – ezzel tartozol magadnak.


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  „A pasim mindig betesz egy befőttesüvegbe 20 dollárt, ha lefekszem vele – azt mondja, ebből lesz a karácsonyi ajándékom”
  A sztorit a Redditen osztotta meg a nő. Meg a befőttesüveget is, a pasi ráírt üzenetével.
  Sassy - sassy.hu
  2022. július 04.


  Megosztom
  Link másolása

  A Redditen, névtelenül oszotta meg egy nő a következő fotót. Amint látható, egy méretes befőttesüveg van rajta, tele húszdollárosokkal (6500 forint), az elejére pedig egy cetli van ráragasztva, a következő szöveggel:

  "Minden alkalommal, amikor d....unk, jövök neked húsz dollárral. Szóval a karácsonyi ajándékod tulajdonképpen rajtad múlik LOL." És a férfi aláírása.

  A nő szerint a párja valóban betartja ezt az önkéntes "vállalást". A Reddit kommentelői viszont nem igazán méltányolták ezt a "vicces" ötletet. Íme néhány a hosszászólások közül:

  "Ez iszonyúan ciki."
  "Szóval a pasid prostit csinált belőled???"
  "Ez undorító."

  A nő reakcióját nem ismerjük, lehet, hogy ő tényleg viccesnek találja. Szerintetek?

  The Sun

  Címkép: Pexels


  Megosztom
  Link másolása