Connect with us

Lehet, hogy egy pszichopatával randizol? Kutatások szerint minden századik ember az!

LIFE

Lehet, hogy egy pszichopatával randizol? Kutatások szerint minden századik ember az!

Úgy hangzik, mintha egy horrorfilm vagy thriller forgatókönyvéről beszélnénk, holott statisztikailag nem olyan valószínűtlen, hogy egy pszichopatával hozzon össze a sors és Cupido akarata. Sőt… Friss kutatások azt mutatják, hogy százból egy ember az.


Legtöbbjük hétköznapi, kifejezetten rendezett életet él, sőt, még olyan pozitív tulajdonságokkal is rendelkeznek, mint a részletekre való kihegyezett figyelem, illetve a legtöbben könnyedén olvasnak embertársaikban. Mindazonáltal az állandó antiszociális viselkedés, a valódi empátia és bűntudat hiánya, illetve számtalan negatív vonás valódi rémálom-partnerekké teszi őket.

Bár kapásból olyan rémes bűnözőkre asszociálunk róluk, mint az amerikai sorozatgyilkos, erőszakoló és nekrofil Ted Bundy, legtöbbjük valójában nem gonosztevő, hanem kifejezetten átlagos életet élő polgár a környezetünkben. Tehát miből tudod leszűrni, ha épp egy példányukkal van találkád, és mire számíthatsz ezután? Szerencsére fondorlatos tudósok ebben a témában is végeztek kutatásokat.

Annak ellenére, hogy ez a személyiségzavar meglehetősen jól feltérképezett, számos vita kering a helyes diagnosztizálást illetően. A kutatók azonban egyetértenek abba, hogy jellemző rájuk a konstans antiszociális viselkedés, az empátia és a bűntudat hiánya, a merészség, az érzelmi rugalmasság, a rosszindulatúság, a robbanékonyság és a rendkívül egoista vonások. Ugyanakkor pozitív tulajdonságaik szerfelett megtévesztőek lehetnek, hiszen figyelnek a részletekre, szinte olvasnak a fejedben és a mozdulataidról, illetve játszi könnyedséggel elegyednek beszélgetésbe. Mivel általában precízek és kreatívak, gyakran remek szakember válik belőlük.

A figyelmeztető jelek

Kóros hazudozás: a pszichopaták hajlamosak arra, hogy ismétlődően megkíséreljék megtéveszteni partnerüket. Minden körülmények között képesek a tökéletes hazugság villámgyors kigondolására, hogy elrejtsék valódi énjüket és elérjék céljaikat – legyen az bármi. Sokszor olyannyira csalafinta stratégiai tervvel állnak elő, hogy szinte lehetetlen kiszűrni a hazug szavakat. Ráadásul sármjuk és erőteljes kisugárzásuknak gyakran fátylat vonhat tisztán látásunk elé és a végén megkérdőjelezzük saját gyanakvásainkat is.

Az önbecsülésed megfúrása: egy ilyen partner gyakran nyomást gyakorol és csapásokat mér önbecsülésedre, hogy aztán jobban az irányítása alá vonhasson. Általában hemzsegnek a nárcisztikus személyiségjegyekben és az önbizalomban, szinte garantált, hogy kisebbségi érzést keltenek majd benned. Ha nem, sorozatos manipulálással lassan kialakítják azt. Mivel ösztönösen sok időt töltenek a körülöttük lévő emberek viselkedésének tanulmányozásával, ezért kifejezetten jó manipulátorok.

Hiszti és “kiskutya szemek”: ha minden kötél szakad, simán kijátsszák a toporzékoló kisgyerek-kártyát és nem fukarkodnak bevetni a “kölyökkutya nézést” sem, hogy aztán megsajnáld őket és teljesítsd kívánságaikat.

Zavarba hoznak a nyilvánosság előtt: simán megengedik maguknak a bunkó viselkedést a kollégáiddal szemben, vagy szándékosan leégetnek egy buliban, mindezt szintén azért, hogy meglékeljék az önbizalmad és biztosítsák maguk számára a vezető szerepet.

Esetükben különösen nehéz kezelni a bűntudat hiányát

Ne számíts arra, hogy ilyen téren megváltoznak, mivel a kutatások azt bizonyítják, hogy egyszerűen így van “bekötve” az agyuk. Börtönben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy minél magasabb valakinek ezen vonás szintje, annál könnyebben fog csalni, az élet valamennyi területén – és nem érzi majd rosszul magát tőle. Ez összefüggésbe hozható az elülső cinguláris kéreg csökkent aktivitásával, amelyről úgy gondolják, hogy szerepet játszik többek között az erkölcsösség, a robbanékonyság kezelése és az érzelmek irányítása között. Más tanulmányok kimutatták, hogy a pszichopaták strukturális és funkcionális különbségekkel rendelkeznek több agyterületen, beleértve a prefrontális kéreget is, amely meghatározó szerepet játszik a személyiségfejlesztésben.

Nyilván nehéz kapcsolatot kezdeni egy olyan illetővel, aki hiányt szenved empátiában – gondolnánk. Ugyanakkor, mint kiderült, ezek az emberek mind intellektuális, mint érzelmi szinten képesek rá, sőt, nehéz tulajdonságaikkal is tisztában vannak, csupán úgy döntenek, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyják ezt. Olyan, mintha egy kapcsolóval ki-be tudnák kapcsolgatni a számukra előnytelennek bizonyuló érzelmeket.

Forrás: DailyMail

 

 

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel