Connect with us

Kutatás igazolja, hogy heti két “csajos este” karbantartja az egészséged

LIFE

Kutatás igazolja, hogy heti két “csajos este” karbantartja az egészséged

A pszichológus szerint azok a lányok, akik rendszeresen találkoznak a barátnőikkel, ritkábban betegek és gyorsabban felépülnek a sérülésekből is.


Valószínűleg senkit sem kell meggyőznünk arról, hogy a barátokkal töltött esték csodákra képesek: egy jól sikerült buli a legádázabb szerelmi bánat sebeit is begyógyítja, és a nap végére még a legfenyegetőbb probléma is megoldhatónak tűnik. És mint kiderült, nem csak a lelkünk, de a fizikai egészségünk miatt is érdemes (minimum!) heti kétszer időt szakítanunk a csajcsapatra. A Huffington Poston megjelent legfrissebb kutatás eredményei alapján ugyanis egy közös este olyan, akár egy hatalmas vitaminbomba.

“Ha széles, jól működő baráti köre van egy embernek, az fizikálisan és lelkileg is jó hatást gyakorol az egészségére. A nagy társaságban élő személyek ritkábban betegek, gyorsabban épülnek fel a műtétekből, és tovább élnek” – fejtette ki Dr. Robin Dunbar, az oxfordi egyetem pszichológus professzora.

És ami azt illeti, nem ő az első, aki így vélekedik erről: az UCLA kutatói arra hívták fel a figyelmet, hogy heti két baráti találkozó már segít a stressz leküzdésében, ugyanis a közös élmények során oxitocin termelődik a szervezetben. Ha pedig magas az oxitocin szintünk, könnyebben felülkerekedünk a szorongáson és sokkal könnyebben nyitunk új ismeretségek felé.

Dunbar véleménye szerint négy őszinte, mély barátság fenntartása már bőven elég ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást, és amennyiben heti rendszerességgel ápoljuk ezeket a kapcsolatokat, nem csak a köztünk lévő kötelék szilárdul meg, de az egészségünk megőrzésében is fontos lépést tettünk.

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel