Connect with us

Kutatás – ha néha a párod ruháiban jársz, kevésbé leszel stresszes és depressziós

LOVE

Kutatás – ha néha a párod ruháiban jársz, kevésbé leszel stresszes és depressziós

És mindez a szerelem “illata” miatt van…


Magadra kapni a pasid pólóját, ingét, vagy valamelyik jó, meleg, kapucnis cuccát – a világ egyik legklasszabb érzése. Érthető okokból ezt főleg a nők csinálják (fordítva fura lenne), de hogy valójában miért is van erre késztetésük, arra már tudományos magyarázat is van.

via GIPHY

A University of British Columbia pszichológusai elvégeztek egy kutatást, amelybe 96 heteroszexuális párt vontak bele. A párok férfitagjainak adtak egy-egy vadonatúj pólót, és megkérték őket, hogy viseljék 24 órán át. Dezodor, parfüm, vagy bármilyen más illatosító anyag nélkül.

A pólókat utána pár napra lefagyasztották, hogy megmaradjon viselőjük illata, majd egy napra ráadták a vizsgálatban részt vevő nőkre. Természetesen regisztrálták, hogy ki kapta a saját barátja pólóját, és ki egy vadidegenét. Ezt persze a nők nem tudták. Egy nap után megvizsgálták a nőket, és kiderült:

akik a saját párjuk pólójában töltötték a napot, számottevően csökkent a testükben a kortizol, vagyis az úgynevezett stresszhormon szintje. Ők maguk is arról számoltak be, hogy sokkal nagyobb nyugalomban és biztonságban érezték magukat valami miatt, mint általában.

via GIPHY

Azok a nők viszont, akik számukra idegen férfiak pólóját viselték, épp az ellenkező hatást tapasztalták: a kortizol-szintjük megnőtt, tehát sokkal idegesebbek, stresszesebbek lettek.

A kutatók szerint ennek az egésznek a szaghoz van köze. Minden embernek megvan a természetes testszaga, ami a párválasztásnál sokszor a legerősebb iránytű. Ha a szerelmünk illatát érezzük magunkon – mondjuk az ingén, pólóján -, ösztönösen megnyugszunk. Ugyanez történik akkor, ha a párunk nem alszik otthon, és mi önkéntelenül az ő térfelére húzódunk az ágyban. Célszerű tehát a pasi pólóját, dzsekijét néha lenyúlni – az egyik legjobb természetes gyógyszer a szorongás és a depresszió ellen.

Puckermob (Címkép: Pexels)

Még több LOVE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel