Connect with us

Köztünk élő szörnyetegek – hogyan ismered fel a “modern” pszichopatákat és szociopatákat?

Kép: Engin_Akyurt/Pixabay

LIFE

Köztünk élő szörnyetegek – hogyan ismered fel a “modern” pszichopatákat és szociopatákat?

Tudtad, hogy a pszichológusok szerint az emberek 15 százaléka “majdnem” vagy teljesen pszichopata? Erre figyelj, hogy kiszúrd őket.


Egy indiai jógi, Paramahansa Yogananda szerint “vannak, akik úgy akarnak magasabbak lenni, hogy levágják mások fejét.” Valahogy így kell elképzelni a pszichopatákat vagy szociopatákat. Ez a két kifejezés egyébként az orvosi gyakorlatban nem is létezik, antiszociális személyiségzavar a hivatalos neve. Az antiszociális személyiség a „nem szeret, nem szorong, nem tanul” jellemzőkkel írható le a legrövidebben. A pszichopata a többi embert tárgynak tekinti, akiket manipulál és kihasznál. Gyakran agresszív, nem érez empátiát (bár megjátszhatja), szégyent vagy megbánást. A szakirodalom szerint 75 %-ban férfiak, és 25 %-ban nők.

Sokszor hallani, hogy a mai, elképesztően sikerorientált világ kedvez a pszichopatáknak. Nehéz lenne vitába szállni ezzel, még akkor is, ha az emberi kapcsolatok szempontjából az egyik legsötétebb, legsúlyosabb, legrombolóbb személyiségzavarról van is szó. A szakemberek komoly listát állítottak össze a pszichopátia jellemzőiről. Íme a hét legfontosabb, amelyek alapján te is időben kiszúrhatod őket.

1. Hazudozás és manipuláció

Tényleg notórius hazudozókról van szó. Bármit kitalálnak – soha meg nem történt sztorikat, mások befeketítését, pletykákat, a körülöttük élők érzelmeinek elferdítését – hogy elérjék a céljukat. Ez a cél pedig többnyire az, hogy a markukban tartsanak mindenkit, érezzék, hogy övék a hatalom. Hazugságaikhoz ragaszkodnak, akkor sem visszakoznak, ha egyértelműen szembesítik őket az igazsággal. Akkor dühösen vagy lekicsinylően lepöccentik magukról az egészet, vagy épp újabb vádaskodásba kezdenek, aztán kisétálnak a szituációból.

2. Gátlástalanság, szabályszegés

Egy pszichopatának/szociopatának a szabálykövetés és az erkölcs csak addig létezik, ameddig ezeket eljátszva manipulálhat másokat. Ők a legnagyobb erkölcs-csőszök, ha ezzel mást meg lehet alázni, vagy csak ki lehet oktatni.

A valóságban azonban ez az egyik legveszélyesebb személyiségjegyük: egyszerűen nincs lelkiismeretük, semmilyen gátlás vagy szégyenérzet nem fogja vissza őket attól, hogy áthágják az emberi szabályokat vagy akár a törvényeket.

Ez nyilván összefügg a bűnözéssel, de ne higgyünk a hollywoodi sémáknak: ezek az emberek nem baltás gyilkosok (többnyire). A felszínen nagyon is megnyerőek tudnak lenni. A szörnyeteg belül van.

3. Empátiahiány, hidegvérűség

Adrian Raine neurológus kutatásai bebizonyították, hogy a pszichopaták agyában a frontális lebeny kevesebb sejtet tartalmaz. Ez az agyi rész a felelős többek között az olyan magas rendű intellektuális működésekért, mint az empátia, az etikai érzék és a hibákból való tanulás. A pszichopaták tehát szó szerint érzéketlenek a másoknak okozott fájdalommal szemben.

Sőt, mivel az ismétlődő, sértő, elnyomó, sőt eltaposó viselkedési mintáik, valamint a manipulációik sokszor “bejönnek” – az áldozatok nem veszik időben észre és meghunyászkodnak, vagy összetörnek – valóságos győzelemként élik meg, hogy sikerült valakit földbe döngölniük.

Tehát nem hagyják abba, ebben ne is reménykedjünk. Egy pszichopata soha nem adja fel, kizárólag akkor, ha az őt körülvevő embercsoport – család, munkatársak – együttesen, összefogva lépnek fel ellene. Megbánást viszont akkor sem érez, csak fogcsikorgatva visszavonul.

4. Nárcizmus és felsőbbrendőségi komplexus

A szakemberek szerint a nárcisztikus személyiségzavar tulajdonképpen már félúton van a pszichopátia felé, de még nem ugyanaz. A pszichopaták nagyon nagy része viszont mutat nárcisztikus vonásokat. Elképesztő énközpontúság, érdek-vezéreltség, saját felsőbbrendűségüknek, “különlegességüknek” a tudata – ez jellemző rájuk, és ha nem kapják meg a szerintük nekik járó rajongást, bárkit megaláznak. Szerintük az “alacsonyabb rendű”, kihasználható, bántható embertársaik amúgy is megérdemlik a sorsukat.

5. Gázláng-effektus

A kifejezés a Gázláng című amerikai filmből kapta a nevét. A sötét hangulatú krimiben a férj úgy igyekszik manipulálni gyenge akaratú feleségét, hogy esténként eltűnik a házból, majd a szomszéd padlásról lejjebb csavarja a házuk világítását (kosztümös film, akkor még gázzal világítottak). Az asszony látja, hogy sötétebb van, de amikor szól a férjének, az kineveti, lekicsinyli, őrültnek nevezi őt.

Vagyis eléri, hogy az asszony a saját szemének sem hisz, megkérdőjelezi a saját érzékeit, a saját igazságát, és lassan úgy érzi, valóban ő az őrült.

Na ugyanezt teszik a pszichopaták az áldozataikkal. Ha már azt sem tudod, mi igaz, mi nem, ha már saját magadnak sem hiszel, és teljesen össze vagy zavarodva, lehet, hogy egy pszichopata hálójába kerültél.

6. Mártírkodás

Ha egy pszichopata lebukik – mert azért ez elég gyakran előfordul -, azonnal duplán, triplán lendül támadásba, de ha ez nem működik, hirtelen áldozat-szerepbe csap át. Őt becsapták, elárulták, ő csak jót akart, és ezt ellene fordították – bármit bevet, csak hogy a kínos szituációt mégis az előnyére fordítsa. Az áldozata ilyenkor néha megszánja, és máris nyert ügye van. Nagyon fontos, hogy ne dőlj be ennek a mártír-szerepnek, és ne magadban kezdd keresni a hibát. Nem szabad, hogy fogást találjon rajtad, mert akkor megint újra kezdődik a manipulatív-bántalmazó ördögi kör.

7. Szituatív szociopátia

Ilyen is van. Onnan lehet felismerni, hogy az ilyen emberek általában “normálisnak” tűnnek, a hidegvérű szörnyeteg csak bizonyos helyzetekben jön elő belőlük. Általában alacsonyabb rendűnek hitt embercsoportokkal szemben – nők, más bőrszínű emberek, homoszexuálisok – válnak szociopatákká, a velük egyenrangúnak gondolt, vagy főleg felsőbbrendű emberekkel nem. Fölösleges bizonygatni, hogy ez legalább olyan veszélyes a társadalomra, mint a “teljes” pszichopata.

A pszichopaták tehát tényleg nagyon veszélyesek, és mivel a többségük elképesztően sármos és vonzó tud lenni, nagyon könnyű beléjük gabalyodni. Akár barátként, akár szerelmi partnerként.

A fenti személyiségjegyek azonban hamar megnyilvánulnak, és akkor jobb menekülőre fogni. Az ilyen személyiségzavarok ugyanis többnyire “gyógyíthatatlanok”, aki pedig megpróbálja megváltoztatni őket, sokkal többet sérül, mint amennyit az egész megér.

Psychology Today

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel