Connect with us

“Két darab szaloncukor az öcsémnek meg nekem” – ilyen volt a karácsony száz éve

NO/MAKE/UP

“Két darab szaloncukor az öcsémnek meg nekem” – ilyen volt a karácsony száz éve

Megkértem egyszer Papát, mesélje el, milyen volt a karácsony majdnem egy évszázaddal ezelőtt, az ő gyerekkorában. Elmesélte.


Először is fehér. November utolsó, december első napjaiban komótosan belekezdett a hóesés. Sűrű, puha pelyhek omlottak az égből, egy-két nap alatt teljesen fehérbe csomagolták a falut. Karácsonyra már méteres hótorlaszok álltak az utak szélén meg a “határban”, vagyis a földeken. Hatalmas, két méteres szánkókon közlekedett mindenki az utcákon, lovakat kötöttek eléjük. Minden háznál volt legalább egy-két ló a földműves munkákhoz, azokat télen sem szabadott pihentetni. Papa szerint “ha egy ló két három-napig nem volt befogva, fenn volt a patája az istálló tetejin, úgy rúgott.”
December ötödikén megkezdődött a disznóvágás-szezon. Ezt a mai állatbarátok valószínűleg nem olvassák örömmel, de falun, az 1920-as években egy disznóból fél évig elélt egy család, a csirkén kívül nem is ismertek más húst. A disznóvágás létszükséglet volt. Egészen az ünnepig naponta több tucat disznót levágtak, hol ennél, hol annál a háznál tört fel a visítás, rezegtette a reggeli levegőt, aztán csend lett.

December 24-én ennek is vége lett, beköszöntött az ünnep. A parasztok arra az évre végeztek a munkákkal (elég is volt, egész évben hajnali 3-tól este 11-ig dolgoztak), nagyapám apja és a többiek csak a lovas szánnal mentek végig néha a határban lévő földeken, ha a mindent belepő hótakaró teteje befagyott. A felső jégréteget ugyanis be kellett törni, hogy alatta levegőt kapjon a búza.

Szenteste napján a gyerekek – nagyapám és az öccse is – betlehemezni indultak. Minden egyes házat végigjártak, délután kettőtől éjfélig vitték a betlehemet. Bementek a családokhoz, elénekelték a “Mennyből az angyal”-t, együtt imádkoztak, aztán megkínálták őket mákos tésztával (MINDENÜTT az volt az ünnepi finomság, papa több kilót megevett belőle aznap este), végül a templomban zárták a körútjukat, az éjféli misén. Ott találkoztak a szüleikkel, a mise után együtt ment haza a család, és jöhetett a közös ünnep.

Papáék szegényparasztok voltak, nem telt nekik fenyőfára. Édesanyja a legnagyobb cserepes muskátlit díszítette fel, ezüstpapírba csomagolt dióval, vékony, ujjnyi, fehér gyertyákkal, amelyeket vas-csíptetőkkel rögzített a levelekhez, és KÉT DARAB szaloncukorral. Egyet a papának, egyet az öccsének, Lajosnak. Ennyit tudtak a boltban megvenni, ez volt a gyerekek karácsonyi ajándéka.

Énekeltek és imádkoztak, aztán 25-én jött az ünnepi ebéd is. Hal nem volt, tyúkhúslevest és pörköltet ettek, meg persze mákos tésztát és csörögefánkot, az volt az egyik legnépszerűbb “desszert”. A babona szerint papa édesanyja karácsonytól újévig egy étkezés után sem söpörte le az asztalt, minden morzsát meghagyott. Január elsején aztán az összes morzsát a kötényébe gyűjtötte, és kiszórta a tyúkoknak, hogy az újévben szépen tojjanak.

“Szegény karácsony volt, de szép karácsony volt” – összegezte papa, aki egyébként soha életében nem tudott mit kezdeni az országot elárasztó boltokkal és az állandó vásárlási kényszerrel. Az ő gyerekkorában egyetlen bolt volt a faluban, a parasztok szinte kizárólag gyufát, petróleumot, sót, cukrot, élesztőt és kocsikenőcsöt vettek. Nagy dolog volt, ha a gyerekeknek néha becsúszott egy kis zacskó savanyú cukor. A kenyeret otthon sütötték, disznót hizlaltak, a tyúkok tojtak, a földeken minden megtermett, teljesen önfenntartóak voltak.
Amikor papa mesélt, elmerengtem, milyen lehetett az a világ. Elképzeltem egy réges-régi (száz évvel ezelőtti, kimondani is döbbenet), téli estét a faluban, ahol később én is olyan sok időt töltöttem. A hatalmas hótakarót (azt még én is megértem), a sűrű sötétséget, amelyet itt-ott csak az ablakokból kivilágló petróleumlámpák tompa fénye tört meg. A lovas szánok csilingelését, az ünnepi misére hívó harangszót, a “Mennyből az angyal” hangfoszlányait a betlehemes gyerekek szájából. És a békességet.
Szép lehetett.

(Fotó: Pexels)

Még több NO/MAKE/UP

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel