INSPIRÁLÓ

Így legyél sikeres - 3 hack, amit csak a legjobb pszichológusok árulnak el

A legtöbben elhiszik, hogy a siker csak a kiválasztottaknak jár. Hát tévednek. Van egy másik, sokkal durvább tény: a siker akadálya legtöbbször te magad vagy.

Megosztom
Link másolása

Ha megnézzük az igazán sikeres emberek életútját, egy dolog mindegyikük esetében tisztán látszik: teljes szívvel és megingathatatlanul hisznek magukban. Nincsenek kétségeik afelől, hogy az ötleteik elég jók-e, megérdemlik-e a jó állást, jó fizetést, hogy jár-e nekik a siker, képesek-e vezetni egy vállalkozást. Ez a hitük olyan erős, hogy lepereg róluk a környezet kétsége, és ha el is buknak egy feladattal vagy becsődöl egy vállalkozásuk, már állnak is fel, és kezdik újra.

Ahogy a dalai láma mondja: „az nem tíz kudarc volt, csak tíz próbálkozás”.

Egész addig próbálkoznak tehát, amíg elérik a céljukat. Nem adják fel, nem hiszik azt, hogy ha egyszer nem ment valami, akkor máskor sem fog. Nem raktároznak el magukban évtizedekkel ezelőtt elhangzott mondatokat, melyek talán igazak se voltak, mégis megkövesedtek és korlátozó hiedelmekké váltak. Ezek a hiedelmek pedig bénítóvá, ami egyenes út a sikertelenséghez.

Az emberek többsége rengeteg ilyen korlátozó hiedelemmel küzd. Még rosszabb helyzetben vannak azok, akik nem is küzdenek, csak elfogadják, amit egyszer mondott róluk valaki. A legjobb pszichológusok azt tanítják, hogy ha sikeres szeretnél lenni, elsősorban ezekkel a hiedelmekkel kell felvenned a harcot.

De mik is pontosan ezek a korlátozó hiedelmek?

Olyan, magunkról szóló állítások, amelyeket teljesen igaznak hiszünk, még akkor is, ha semmi valóságalapjuk nincs.

Legtöbbünknek mindenféléről vannak ilyen meggyőződései: „Gyengének fognak tartani, ha őszintén megnyílok mások előtt”, vagy „Nem kezdek addig randizni, amíg nem fogyok le, mert ilyen hassal senki nem állna szóba velem”. Aztán ott vannak a “Sosem lennék képes vállalkozást indítani”, „Nem tudok megtanulni angolul" és „Inkább nem szólalok meg az értekezleten, úgysem jók az ötleteim”. Szinte mindenkinek vannak korlátozó hiedelmei a munkahelyi teljesítményével, a barátaival, a családi kapcsolataival, a szokásaival kapcsolatban, és valószínűleg ezeknek a gondolatoknak kevés közük van a valósághoz.

Épp ezért a legjobb pszichológusok azt tanácsolják, hogy kezdd el újrafogalmazni mindazt, amit magadról gondolsz. Csakhogy ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik.

Következzen néhány gondolatfrissítő hack, amit az érzelmeid kezelésére és az önbecsülésed helyreállítására használhatsz, plusz néhány tipp, amit rögtön ki is próbálhatsz:

1. Vezess naplót!

A terapeuták azt javasolják, hogy szentelj egy titkos kis füzetet teljes egészében ennek a projektnek. Amikor a nap folyamán bármilyen okból felbukkan benned egy-egy igazán negatív gondolat magaddal kapcsolatban, azonnal írd le. Ha az első gondolatod az, hogy béna vagy és a legrosszabb ember a világon, akkor írd le azt, szó szerint. Ne kezdd el értelmezni, nem kell rágódni rajta tovább, csak írd le és kész.

Az egésznek az a lényege, hogy lásd, milyen gyakran gondolsz magadra bántó módon. És hát az egyértelmű, hogy leginkább akkor érzed magad rosszul, ha azt mondogatod magadnak, hogy mennyire [email protected] arc vagy.

Eleinte a nap végén érdemes átnézned a leírt érzéseket (ha már ritkulnak, akkor elég lesz hetente is), és elkezdheted átfogalmazni őket. Előfordulhat, hogy az első napokban, amikor szembesülsz a napi felhozatallal, tényleg szükséged lesz néhány percre, hogy megnyugodj, mert sokkolhat, amit olvasol. Ha sikerült, jöhet az átfogalmazás. Lassan el fogod kezdeni meglátni a gondolkodásod mintáit, és felfedezed majd, hogyan veszik át az irányítást feletted ezek a tolakodó állítások.

Képzeld el, ha mindezt egy idegen emberrel kapcsolatban éreznéd, drukkolnál a sikeréért?

Ugye hogy nem.

Néhány példa arra, hogyan dolgozhatsz a gondolataidon:

„Akármit csinálok magammal, akkor is ronda vagyok.” → „Büszke vagyok arra, hogy ma farmer helyett elegáns ruhát vettem fel.”

„Ha most elmondanám az ötleteimet, kirúgnának, mert rájönnének, hogy ostoba vagyok.” → „Az értekezlet alatt eszembe jutott egy csomó ötlet, és ez jó. Különösen annak örülök, hogy mások ki is mondták, amire én gondoltam.”

„Rossz munkatárs vagyok, mert nem készültem el időben a projektemmel." → „Nagyon keményen dolgozom, hogy minőségi munkát tegyek le az asztalra, és ez néha több időbe telik."

„Soha nem lesz normális kapcsolatom, mert kövér/öreg/sovány stb. vagyok.” → „Azt akarom, hogy valaki úgy szeressen, ahogy vagyok, és ne kelljen magam átformálni miatta."

2. Kis lépésekkel haladj!

Amikor egy egész negatív gondolatcsalád átformálása túl nagy falatnak látszik, a terapeuták azt tanácsolják, hogy szedd szét kisebb darabokra.

Amikor úgy érzed, hogy te vagy a legrosszabb a csapatban, ne írd át arra, hogy te vagy a legjobb - túlságosan kilógna a lóláb és úgy nem működik a módszer.

Ehelyett a „dolgozom rajta” megoldást érdemes alkalmazni. Ahhoz, hogy sok év negatív gondolkodás után el tudd fogadni magad, egy kis idő kell. És ha már lesznek kezdeti sikereid, akkor is vissza-vissza eshetsz, és előjöhetnek újra a negatív gondolataid. Sajnos a legtöbben elég keményen bánunk magunkkal, ezzel szeretnénk elkerülni a szomorúságot, félelmet vagy csalódást. Csakhogy egyúttal a sikert is elkerüljük így.

Néhány példa erre a módszerre is:

„Alkalmatlan vagyok erre a munkára". → „Most új kihívással kell szembenéznem".

„Soha nem lesz senkim.” → „Nem jó egyedül. Dolgozom azon, hogy találjak valakit, aki szeret."

„Csúnya vagyok.” → „Mindenkinek más az ízlése, aki nekem bejön, az másnak nem. Ez nagyon szubjektív dolog.”

„Soha nem lesz elég pénzem, hogy normálisan éljek.” → „A legfontosabb dolgokat meg tudom venni, de találnom kell egy másik bevételi forrást, hogy több pénzem legyen.”

3. Meg tudod csinálni!

Amint észreveszed, hogy megint katasztrofálisan látsz mindent, próbálj hátralépni egyet. Tudatosítsd magadban, hogy mit érzel, miközben ostorozod magad. Izzad a tenyered? Befeszültél? Meggörnyed a hátad? Meleged lesz vagy ellenkezőleg, kihűlnek a végtagjaid és reszketsz? Ha látod, hogyan reagál a tested a stresszre, azt is könnyebben belátod, hogy mennyire rosszat tesz neked.

A legjobb ilyenkor, ha egy kicsit együtt tudsz érezni magaddal.

Ez nem pontosan ugyanaz, mint a régi, jól bevált önsajnálat, az csak még mélyebbre rúgna, a gödör mélyére.

A terapeuták szerint ilyenkor állj le, és konkrétan tedd a kezed a szívedre. Közben emlékeztesd magad arra, hogy rendben van, ha negatív érzésekkel küzdesz. Nem vagy ezzel egyedül, és valójában nem olyan ember vagy, amilyennek ebben a pillanatban érzed magad. Ez az apró, egyszerű gesztus önmagában segít, és bármikor, bárhol elvégezhető. Ahogy enyhül a szorítás, egyből jobban fogod érezni magad, könnyebben és nagyobb sikerrel oldod meg a feladataidat.


Megosztom
Link másolása

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


INSPIRÁLÓ
Pikali Gerda őszinte vallomása: „Úgy éljük az életünket, mintha minden nap az utolsó lenne”
Rékasi Károly esténként mindig megvárja Gerdát az előadások után a színház előtt.
Sassy - sassy.hu
2023. március 16.


Megosztom
Link másolása

A színésznő nemrég őszintén beszélt a Rékasi Károllyal való kapcsolatáról, amit a Story magazin foglalt össze.

Pikali és Rékasi már 10 éve alkot egy párt, és most arról beszéltek az évforduló kapcsán, hogy folyamatosan dolgoznak a kapcsolatukon.

„Folyton azt mondják, hogy a szerelem elmúlik, hogy nagyjából meg is lehet határozni tudományos alapokon, mikor.

Én ezt nem is értem. Persze dolgozni kell rajta sokat, hogy megmaradjon az a tűz, az a fajta izgalmas vonzódás férfi és nő között. De azt hiszem, csak rajtunk múlik, hogy ne úgy éljünk évek múltán együtt, mint két testvér.

Én ma ugyanolyan szerelmes vagyok a férjembe, mint amikor azokat a szívecskéket rajzolgattam a szinkronszövegre.”

- mondta a színésznő a lapnak. Rékasi is mesélt a szerelmükről, és elárulta azt is, hogy mivel telnek a hétköznapjaik.

„Számunkra még az is izgalmas, amikor megvárom esténként Gerdát előadás után a színház előtt. Pedig gondolhatnánk erre úgy is, mint egy száraz praktikumra, hiszen ő nem vezet, ezért gyakran én viszem haza. Imádunk koncertre, moziba menni, vagy csak andalogni kettesben a Duna-parton. Igenis úgy éljük az életünket, mintha minden nap az utolsó lenne”

- tette hozzá Rékasi Károly.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk
INSPIRÁLÓ
A Rovatból
Hat generáció egy képen! A 98 éves nő, akinek 230 ükunokája van, először találkozik a szépunokájával
Mae lassan egy évszázada született, túlélte mindegyik férjét és sajnos néhány gyerekét is. De a családja tovább növekszik.

Megosztom
Link másolása

A Kentuckyban élő család a héten került a címlapokra, miután a fotó vírusként terjedt a világhálón.

Hat élő generáció egy képen, ez tényleg nem mindennapi dolog. De hogy születhetett egyetlen nőnek 83 év alatt ennyi leszármazottja? Nos, minden 1940-ben kezdődött, amikor az akkor 16 éves Cordelia Mae Hawkins hozzáment a nála 34 évvel idősebb első férjéhez.

Amellett, hogy szült 13 saját gyereket, a házassággal mostohaanyja lett a férfi korábbi házasságából származó 10 másik gyereknek is.

A huszonhárom gyerek felnőtt, nekik is gyerekeik születtek, aztán unokáik, dédunokáik, ükunokáik, és most megszületett Mae első szépunokája. Jó, hogy erre a rokonsági fokra még épp van szavunk.

A fotót az egyik unoka, az 58 éves Gracie osztotta meg a Facebookon (lila pulóverben van), akinek a csöppség a saját dédunokája, és azt írta: „HAT (élő) generáció. MaeDell, Frances, Gracie, Jacqueline, Jaisline és Zhavia".

A büszke szépmama jelenleg egy idősek otthonában él, júliusban tölti be a 99. életévét, unokája szerint még mindig vág az agya - és tud egy-két dolgot a gyereknevelésről.

A családi találkozó egy pontján a kisbaba egy kicsit nyűgös lett, de Mae közbelépett. Így aztán született egy olyan családi kép is, amin a család legidősebb tagja csiklandozza a legfiatalabb talpát.

Az unoka szerint a nagymamájának nem volt sok pénze a gyerekei nevelése során, ennyi gyerek mellet nem is csoda, sem modern háztartási eszközei, sokáig még folyóvíz sem volt az otthonában.

Tudták, hogy nehéz életet élt, mégsem panaszkodott sosem. Mae lassan egy évszázada született, túlélte mindegyik férjét és sajnos néhány gyerekét is. De a családja tovább növekszik.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

INSPIRÁLÓ
Bruce Willist vidáman énekelve köszöntötte a családja a szülinapján – szeretettel vették körül a demenciával küzdő színészt
Mutatjuk a videót!
Sassy - sassy.hu
2023. március 20.


Megosztom
Link másolása

Megható poszttal köszöntötte Demi Moore a volt férjét, Bruce Willist.

A színész ugyanis most töltötte be a 68. életévét.

A család elénekelte neki a Happy Birthdayt, Bruce Willis pedig elfújta a tortán a gyertyát - ezt videóban tette közzé Instagramon Demi Moore.

"Boldog születésnapot BW! Annyira örülök, hogy ma téged köszönthetünk! Szeretlek, szeretem a családunkat!

Mindenkinek köszönjük a szeretetet és a jókívánságokat - mindannyian érezzük!"

- írta Demi Moore a posztszövegben.

Ahogy arról a sajtó beszámolt, 2022-ben abbahagyta a színészi pályát a 67 éves Bruce Willis, mert afáziát diagnosztizáltak nála. Ez a betegség a beszéd- és íráskészséget akadályozza.

„Bruce sok gondolkodás után döntött úgy, hogy feladja a karrierjét, amely oly sokat jelentett számára” – írta akkor a családja közös közleményben.

A 67 éves Willist azóta családja óvó szeretete veszi körül. Felesége, Emma és két kislányuk, Evelyn Penn és Mabel Ray vele van éjjel-nappal, és rengeteg időt tölt a színésszel a volt neje, Demi Moore, és három, már felnőtt lányuk is.

Idén az derült ki, hogy Bruce Willis olyan súlyos demenciával küzd, ami sajnos leépüléssel jár.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

INSPIRÁLÓ
A Rovatból
„Vastag combok, pufi karok, és még mindig szexi” – Sirokai Diána őszinte és önironikus videót posztolt a testéről
A magyar plus size modell ismét fontos dolgot üzent a nőknek.
Sassy - sassy.hu
2023. március 15.


Megosztom
Link másolása

Ismét ütős üzenettel rukkolt elő a magyar plus size modell.

Sirokai Diána egy videót publikált Instagramon, amivel fontos dologra kívánta felhívni a nők figyelmét.

"Megereszkedett mellek, vastag combok, cellulit, pufi karok - és még mindig szexi"

- írta a posztban.

Sirokai Diána egy világszerte ismert plus size modell és "self love aktivista". 16 évesen költözött ki Londonba, azóta ott él.

Ducimodellként elképesztően sikeres lett, Instagramon több mint egymillió követője van. Többször adott már interjút, és mesélte el, milyen út vezetett a karrierjéig.

"A Victoria's Secret azt mondta, az egész márkájuk arról szól, hogy ők egy fantáziavilágot árulnak, a plus size pedig számukra nem fantáziavilág"

- árulta el Lakatos Leventének a Levente Klubja című műsorban tavaly.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk