INSPIRÁLÓ

Hat generáció egy képen! A 98 éves nő, akinek 230 ükunokája van, először találkozik a szépunokájával

Mae lassan egy évszázada született, túlélte mindegyik férjét és sajnos néhány gyerekét is. De a családja tovább növekszik.

Megosztom
Link másolása

A Kentuckyban élő család a héten került a címlapokra, miután a fotó vírusként terjedt a világhálón.

Hat élő generáció egy képen, ez tényleg nem mindennapi dolog. De hogy születhetett egyetlen nőnek 83 év alatt ennyi leszármazottja? Nos, minden 1940-ben kezdődött, amikor az akkor 16 éves Cordelia Mae Hawkins hozzáment a nála 34 évvel idősebb első férjéhez.

Amellett, hogy szült 13 saját gyereket, a házassággal mostohaanyja lett a férfi korábbi házasságából származó 10 másik gyereknek is.

A huszonhárom gyerek felnőtt, nekik is gyerekeik születtek, aztán unokáik, dédunokáik, ükunokáik, és most megszületett Mae első szépunokája. Jó, hogy erre a rokonsági fokra még épp van szavunk.

A fotót az egyik unoka, az 58 éves Gracie osztotta meg a Facebookon (lila pulóverben van), akinek a csöppség a saját dédunokája, és azt írta: „HAT (élő) generáció. MaeDell, Frances, Gracie, Jacqueline, Jaisline és Zhavia".

A büszke szépmama jelenleg egy idősek otthonában él, júliusban tölti be a 99. életévét, unokája szerint még mindig vág az agya - és tud egy-két dolgot a gyereknevelésről.

A családi találkozó egy pontján a kisbaba egy kicsit nyűgös lett, de Mae közbelépett. Így aztán született egy olyan családi kép is, amin a család legidősebb tagja csiklandozza a legfiatalabb talpát.

Az unoka szerint a nagymamájának nem volt sok pénze a gyerekei nevelése során, ennyi gyerek mellet nem is csoda, sem modern háztartási eszközei, sokáig még folyóvíz sem volt az otthonában.

Tudták, hogy nehéz életet élt, mégsem panaszkodott sosem. Mae lassan egy évszázada született, túlélte mindegyik férjét és sajnos néhány gyerekét is. De a családja tovább növekszik.


Megosztom
Link másolása

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


INSPIRÁLÓ
Pikali Gerda őszinte vallomása: „Úgy éljük az életünket, mintha minden nap az utolsó lenne”
Rékasi Károly esténként mindig megvárja Gerdát az előadások után a színház előtt.
Sassy - sassy.hu
2023. március 16.


Megosztom
Link másolása

A színésznő nemrég őszintén beszélt a Rékasi Károllyal való kapcsolatáról, amit a Story magazin foglalt össze.

Pikali és Rékasi már 10 éve alkot egy párt, és most arról beszéltek az évforduló kapcsán, hogy folyamatosan dolgoznak a kapcsolatukon.

„Folyton azt mondják, hogy a szerelem elmúlik, hogy nagyjából meg is lehet határozni tudományos alapokon, mikor.

Én ezt nem is értem. Persze dolgozni kell rajta sokat, hogy megmaradjon az a tűz, az a fajta izgalmas vonzódás férfi és nő között. De azt hiszem, csak rajtunk múlik, hogy ne úgy éljünk évek múltán együtt, mint két testvér.

Én ma ugyanolyan szerelmes vagyok a férjembe, mint amikor azokat a szívecskéket rajzolgattam a szinkronszövegre.”

- mondta a színésznő a lapnak. Rékasi is mesélt a szerelmükről, és elárulta azt is, hogy mivel telnek a hétköznapjaik.

„Számunkra még az is izgalmas, amikor megvárom esténként Gerdát előadás után a színház előtt. Pedig gondolhatnánk erre úgy is, mint egy száraz praktikumra, hiszen ő nem vezet, ezért gyakran én viszem haza. Imádunk koncertre, moziba menni, vagy csak andalogni kettesben a Duna-parton. Igenis úgy éljük az életünket, mintha minden nap az utolsó lenne”

- tette hozzá Rékasi Károly.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk
INSPIRÁLÓ
A Rovatból
Bruce Willist vidáman énekelve köszöntötte a családja a szülinapján – szeretettel vették körül a demenciával küzdő színészt
Mutatjuk a videót!
Sassy - sassy.hu
2023. március 20.


Megosztom
Link másolása

Megható poszttal köszöntötte Demi Moore a volt férjét, Bruce Willist.

A színész ugyanis most töltötte be a 68. életévét.

A család elénekelte neki a Happy Birthdayt, Bruce Willis pedig elfújta a tortán a gyertyát - ezt videóban tette közzé Instagramon Demi Moore.

"Boldog születésnapot BW! Annyira örülök, hogy ma téged köszönthetünk! Szeretlek, szeretem a családunkat!

Mindenkinek köszönjük a szeretetet és a jókívánságokat - mindannyian érezzük!"

- írta Demi Moore a posztszövegben.

Ahogy arról a sajtó beszámolt, 2022-ben abbahagyta a színészi pályát a 67 éves Bruce Willis, mert afáziát diagnosztizáltak nála. Ez a betegség a beszéd- és íráskészséget akadályozza.

„Bruce sok gondolkodás után döntött úgy, hogy feladja a karrierjét, amely oly sokat jelentett számára” – írta akkor a családja közös közleményben.

A 67 éves Willist azóta családja óvó szeretete veszi körül. Felesége, Emma és két kislányuk, Evelyn Penn és Mabel Ray vele van éjjel-nappal, és rengeteg időt tölt a színésszel a volt neje, Demi Moore, és három, már felnőtt lányuk is.

Idén az derült ki, hogy Bruce Willis olyan súlyos demenciával küzd, ami sajnos leépüléssel jár.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

INSPIRÁLÓ
„Vastag combok, pufi karok, és még mindig szexi” – Sirokai Diána őszinte és önironikus videót posztolt a testéről
A magyar plus size modell ismét fontos dolgot üzent a nőknek.
Sassy - sassy.hu
2023. március 15.


Megosztom
Link másolása

Ismét ütős üzenettel rukkolt elő a magyar plus size modell.

Sirokai Diána egy videót publikált Instagramon, amivel fontos dologra kívánta felhívni a nők figyelmét.

"Megereszkedett mellek, vastag combok, cellulit, pufi karok - és még mindig szexi"

- írta a posztban.

Sirokai Diána egy világszerte ismert plus size modell és "self love aktivista". 16 évesen költözött ki Londonba, azóta ott él.

Ducimodellként elképesztően sikeres lett, Instagramon több mint egymillió követője van. Többször adott már interjút, és mesélte el, milyen út vezetett a karrierjéig.

"A Victoria's Secret azt mondta, az egész márkájuk arról szól, hogy ők egy fantáziavilágot árulnak, a plus size pedig számukra nem fantáziavilág"

- árulta el Lakatos Leventének a Levente Klubja című műsorban tavaly.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

INSPIRÁLÓ
A Rovatból
Kinek kell a szárítógép-szösz, avagy miért olyan szuper dolog az ajándékgazdaság?
Ha elcseréled vagy elajándékozod azt, ami felesleges, akkor nemcsak a bolygónak segítesz, új közösségre is találhatsz. Több millióan már így élik a mindennapjaikat.

Megosztom
Link másolása

Feleslegessé vált a dohányzóasztal? Kinőtte a gyerek a ruháit? Nem eszi meg a kutya a száraztápot? Két dolgot tehetünk ilyenkor: vagy eladjuk valamelyik hirdetési oldalon, vagy elajándékozzuk a dolgainkat. Az előzőnek jól bejáratott felületei vannak, az utóbbi viszont olyan közösségépítő kapocs lehet, amit később sokszorosan áldani fogunk, ha egyszer egy ilyen közösség tagjává válunk.

Neked nem telik rá?

Csakhogy ajándékozni nem egyszerű. Első körben az ember a rokonokat, barátokat környékezi meg azzal a bizonyos dohányzóasztallal, de amikor a harmadik elutasítást kapja, lassan maga is zaklatásnak fogja érezni a kérdést. A szomszédok szóba sem jöhetnek, minek terhelni a törékeny kapcsolatokat azzal, hogy odakínáljuk a karácsonyra kapott, de ki se bontott sakktáblát? Még megsértődhet, hogy azt hisszük róla, nem tudná megvenni magának.

Akkor sem jobb a helyzet, ha a szomszédnak van egy remek szegélynyírója, amit mi évente mindössze kétszer használnánk. Egyszer még kölcsönkérjük, de többször, úgy érezzük, nem illik. Vegyünk magunknak inkább, ha annyira kell. És persze veszünk. Aztán alig használjuk, és kidobjuk. Ahogy a szomszédság is teszi. Pedig meg is oszthatnánk egymással a felesleget, ha tudnánk, kinek mire van épp szüksége.

Az ajándékgazdaság gondolata annyira nem új, hogy már a pénz használata előtt is így működött a világ, csak kicsit kijöttünk azóta a gyakorlatból. De érdemes lehet újra megtanulni.

Az interneten több olyan oldal is van, ami pénz nélkül működő “nemvásárlós” cserecsoportokat támogatja. Ilyen a 2003-ban alapított Freecycle, a Freegle, az Olio, és ilyen a Buy Nothing projekt is, amit az különböztet meg a társaitól, hogy a hangsúly kevésbé a tárgyakon, inkább a cserével párhuzamosan kialakuló közösségépítésen van.

Társadalmi kísérlet

A tagok egyébként azt kérnek egymástól az ilyen felületeken, amit akarnak, és általában meg is kapják: a háztartási gépektől kezdve a bútorokon és kerti szerszámokon át a ruhákig és babafelszerelésekig bármit.

Az "ajándékok" és a "kérések" mellett a felhasználókat arra ösztönzik, hogy írjanak egy-egy hálás üzenetet, vagy tegyenek fel fotót, amely megmutatja, mit jelentett számukra az ajándékba kapott tárgy. Mindez elviselhetetlenül nyálasnak hangzik, de a mögötte álló gondolatmenet meglehetősen radikális.

Az alapító barátnők, Rebecca Rockefeller és Liesl Clark egyfajta társadalmi kísérletnek szánták 10 évvel ezelőtt indított projektjüket, a közösségi érzés kialakításával és a tárgyak közösségi tulajdonként való kezelésével alapvető változást szerettek volna elérni az anyagi javakhoz való hozzáállásunkban. Vagy éppen abban, hogy mi is számít szemétnek valójában.

Kinek kell az akvárium szennyvize, a szárítógép-szösz, a vécépapír-guriga, egy gipszbagoly vagy egy törött vécé? Senkinek, ez egyértelmű - gondolhatnánk.

De a Buy Nothing közösség másképp látja, ezek ugyanis mind valódi ajándékok, amelyeket világszerte több mint 7 millió tagjuk adott tovább egymásnak. A felhasználásukról kevesebb hír érkezett, de a legizgalmasabbnak hangzó szárítógép-szöszt egy értő kéz szépen bedolgozhatja papírmaséba, merített papírba, vagy házi készítésű posztóba akár.

Hogy ne csak a pénzmentes gazdaságot erősítsék, hanem a fenntarthatóság se sérüljön, egy másik fontos alapelve a csoportok működésének, hogy a lehető leginkább lokálisak. Nem cél, hogy 100 kilométereket kelljen autózni egy-egy felkínált adományért, ezért maguk a csoportok is kisközösségi alapon szerveződnek.

Ez különösen akkor hasznos, amikor a csoporttagok nem tárgyakat, hanem időt ajánlanak fel egymásnak. Azaz ingyen korrepetálást, bébiszitterkedést, kertészkedést, vagy éppen olyan ajándékot, ami mind a két félnek egyformán örömet okoz: egy közös kávézást, közös sétát, edzést. Ezek az "önajándékok" a Buy Nothing-élmény kulcsfontosságú elemei.

Tények és számok

A mozgalom neve megtévesztő lehet, egyáltalán nem azt várják a tagjaiktól, hogy ne vásároljanak semmit. Céljuk nem egy készpénzmentes gazdaság létrehozása, hanem az, hogy az emberek tudatosabban költsenek, és csak akkor, ha muszáj, elkerülve a felesleges fogyasztást és a pazarlást.

Alapvetően csak olyan dolgokat cserélnek vagy ajándékoznak egymásnak a csoportokon belül, amelyekre már nincs szükségük, így kevesebb hulladék is keletkezik. A mozgalomnak más környezetvédelmi előnye, hogy a cserék és ajándékozások révén csökken a gazdaság számára szükséges nyersanyagok felhasználása is.

Világszerte 128.000 Buy Nothing közösség működik több mint 7 millió taggal. Vonzerejük azonban túlmutat azon, hogy a csalántól az elektromos szerszámokig mindent elcserélhetnek vagy megoszthatnak egymással. Az igazi nyereség a csoporttagok közössége.

A 2013 júliusában induló kísérleti projekt világméretű társadalmi mozgalommá vált, mára 44 országban működik sikeresen. Aki keresi, legegyszerűbben a Facebookon találhat helyi zárt csoportot, a közösségbe való felvételhez egy rövid kérdőívet is ki kell tölteni, a többi a helyi adminisztrátoron múlik. Ha eléri a csoportlétszám a maximálisan ajánlott 1000 főt, vagy valaki nem talál a környezetében ilyen közösséget, és újat szeretne indítani, szabadon megteheti.

Megosztom
Link másolása

Ajánljuk