Connect with us

Hogyan neveld sikeressé és boldoggá a gyerekedet? – a Harvard pszichológusai szerint ez a 7 dolog kell hozzá

Fotó: Pexels

LIFE

Hogyan neveld sikeressé és boldoggá a gyerekedet? – a Harvard pszichológusai szerint ez a 7 dolog kell hozzá

Tényleg, mitől lesz a gyerekből boldog felnőtt? Ezt vizsgálták a Harvard Egyetemen. A lista meglepő és tanulságos.


Abban mindenki egyetért, hogy stabilitás, kiegyensúlyozottság és érzelmi biztonság nélkül nincs boldog gyerek. Na de hogyan adhatjuk ezt meg nekik ebben az elképesztően pörgős, a digitális technika által vezérelt világban? Tényleg nincs remény, hogy a “tablet-gyerekek” boldog felnőttekké cseperedjenek? Az amerikai Harvard Egyetem kutatása szerint de igenis, van. Az átfogó felmérés és számos családot érintő kutatások után a következő hetes listát állították össze. Ha sikeres, boldog gyereket akarsz nevelni, akkor…

#1 Légy magad is jó példa

Marha nehéz, főként, ha épp cafatokban lógnak az idegeid, és hetek óta nem aludtál zsinórban öt órát sem. De muszáj odafigyelni, mert a gyerek minket másol. Mi vagyunk a világa, és ő is azokat a “kódokat” fogja magába építeni, amelyeket bennünk észlel. A jó hír az, hogy nem kell tökéletesnek lenni, sőt, lehetsz esendő, de légy a gyerekeddel is önazonos és emberi. Kérj bocsánatot a hibáidért. Tartsd be az ígéreteidet. Figyelj oda a szeretteidre. A kicsi ezt megjegyzi és leutánozza, és felnőttkorában sokkal stabilabb ember lesz belőle.

#2 Érdemeld ki a tiszteletét

Ugyanis azt csak kiérdemelni lehet. Kikövetelni meg csak a félelmet. Ha a gyerek azt látja, hogy te magad felelősségteljesen viselkedsz, vállalod a tetteid következményeit, őszinte vagy és empatikus, ő is eszerint fog élni. Azt is nyugodtan elmagyarázhatod neki, hogy az ember néha hibázik, te is, de a kudarc nem jelenti a világvégét. Mindenre van megoldás, mindenből van kiút. A gyerek kudarctűrése amúgy is az egyik legfontosabb dolog, muszáj rá megtanítani, hogy helyt álljon a világban.

#3 Tiszteljen másokat

A pszichológiai kutatások szerint azok az emberek, akik odafigyelnek mások érzéseire, empatikusak és együttműködőek, egyúttal sokkal boldogabbak is. Egészen kicsi kortól tanítsuk meg a gyereknek, hogy mások is éreznek. Az emberek, az állatok, sőt a növények is. Az is lényeges, hogy a gyerekkel sokat beszélgessük, érzésekről is, ha ugyanis megtanul érzéseket kommunikálni, felnőttként sokkal boldogabb lesz a magánéletében, sőt, a karrierjében is sikeresebbnek érezheti majd magát.

#4 Tanítsd meg a hálára

Sok gyereknek az a baja, hogy mindent megpróbálsz megvenni neki, ami ebben az őrült tempót diktáló fogyasztói versenyben teljesen érthető is. De a gyereknek meg kell tanulnia, hogy mindennek ára van, és a dolgokért hálásnak lenni az egyik legjobb érzés a világon. Ne kapjon meg mindent, de beszélgess vele néha arról, milyen szerencsés, hogy így él, hogy klassz kajákat ehet, menő rucikban mászkálhat. Ha mindent természetesnek vesz, semminek sem fog örülni. Felnőttként sem.

#5 Legyen kedves másokkal

Nem kell rákényszeríteni, hogy mindenkivel puszipajtás legyen, de a kedves emberek sokkal könnyebben boldogulnak az életben. Ez egyébként tulajdonképpen azt jelenti, hogy legyen a kicsinek “gyerekszobája”. Az emberekkel való érintkezés alapvető udvariassági normáit egész korán kezdd el betartatni vele. Nem ördöngösség, de nagyon sokat profitálhat belőle az életben.

#6 Tölts vele időt

Nem, ne legyen tablet- vagy iPhone-gyerek. Ne dobd be a gyerekcsatorna elé órákra. Tudjuk, hogy iszonyúan be vagy havazva, de a gyereknek a veled töltött idő – a minőségi idő – a legfontosabb. Mindegy, mit csináltok, játszotok, dumáltok, sétáltok egyet, vagy együtt rakjátok be a mosást. LEGYÉL VELE. A pszichológusok szerint ez az érzelmi stabilitás alapja, ezt semmi sem pótolhatja.

#7 Tanítsd meg az érzéseiről beszélni

Akár fiú, akár lány. Mondd el neki, hogy bármilyen élethelyzetben, bármit is érez, az nem szégyen, természetes, emberi dolog, és nyugodtan megbeszélheti veled. Óriási szükség van a világban olyan emberekre, akik fel merik vállalni a saját érzéseiket. Ne féltsd attól, hogy ez sebezhetővé teszi. Ennek épp az ellenkezője igaz.

A fenti “szabályok” a szakemberek szerint sem kizárólagosak. És lássuk be, nem is lehet őket mindig betartani.

De ha egy gyerek érzi, hogy szeretik, hogy elfogadják, hogy bátorítják, de értelmes kereteket szabnak neki, és ezekről őszintén beszélnek is vele, akkor nagy baj már nem lehet. Akkor stabilan, egészséges lélekkel fog nekivágni a felnőttkornak.

IHeartIntelligence

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel