Connect with us

Hogyan legyél „hülyebiztos”? 7 trükk, hogy az intellektusoddal győzd le a mérgező embereket

LIFE

Hogyan legyél „hülyebiztos”? 7 trükk, hogy az intellektusoddal győzd le a mérgező embereket

“Egy bizonyos szint fölött nem megyünk egy bizonyos szint alá.” Ismerős? De bunkókat hatástalanítani elegánsan is lehet.


Mitől lesz egy ember mérgező? A pszichológusok nyilván nem diagnosztizálnak ilyen kórképet, nem is lehet. Általában a nárcisztikus személyiségeket fedi ez a szóhasználat, akik bőven rendelkezhetnek pszichopata, szociopata vonásokkal. És még sok-sok kórképpel, de ez legyen a szakemberek dolga.

A lényeg, hogy az ilyen emberek egyfajta ragadozó mentalitással közelednek másokhoz. Az élet MINDEN lehetséges területén. Talán gonoszak, talán csak torzak, de egy biztos: szinte folyamatos késztetést éreznek arra, hogy másokat kontrolláljanak, irányítsanak, manipuláljanak, kihasználjanak, és ha kell, gyötörjék, megalázzák, különböző aljas, lelki trükkökkel mentálisan kicsinálják őket.

Többnyire menthetetlenek, mert az empátiájuk, az önreflexiójuk (vagyis a belátás, hogy ők is hibázhatnak), és a lelkiismeretük szinte a nullához közelít. Viszont óriási veszélyt jelentenek a jóindulatú, empatikus, segítőkész, főként alacsony önbizalmú emberekre.

De hogyan védd meg magad tőlük? Különösen akkor, ha te magad sem agresszív, sem aljas nem vagy, és nem szeretnél az ő szintjükre lesüllyedni. Íme 7 módszer a mentális szakemberek szerint, amelyet pajzsként tarthatsz magad elé, ha egy toxikus ember akarja pokollá tenni az életedet.

#1

Tanulj meg nemet mondani. Udvariasan, de nagyon határozottan. A mérgező emberek egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy nem tartják tiszteletben mások énhatárait. Vagyis ha neki valami kell, akkor is rád próbálja erőltetni, ha neked az kényelmetlen, félelmetes vagy egyszerűen csak távol áll tőled. Ismerd fel a határaidat, becsüld meg őket te, ha más nem akarja, és mondj nemet. Ha a másik ettől bepöccen? Az ő baja. Te maradj nyugodt, mosolygós, és ne engedj.

via GIPHY

#2

Ismerd a hibáidat és az erényeidet. Az önismeret nagyon nehéz dolog, de fejleszthető, olykor akár szakember segítségével is, vagy önképzéssel, egy életen át. A mérgező emberek elképesztően manipulatívak, és ráéreznek a leggyengébb pontjaidra. És oda is fognak ütni, ha nem úgy táncolsz, ahogy ők fütyülnek. Mondjuk tudják, hogy az egyik szülődnek alkoholproblémái voltak, és amikor társasádban megiszol egy pohár bort, jó hangosan rád szólnak: “Azért ne vidd túlzásba, tudod, hogy ez a te háttereddel veszélyes!” Igen, tényleg ilyen aljasak és alattomosak. De ha ismered önmagad, nem gázolhatnak beléd. Nyugodtan válaszold ezt: “Arra gondolsz, hogy édesapám alkoholista volt? Igaz, ezt csak veled osztottam meg, bizalmasan, de ha neked fontos, beszélhetünk róla a többiek előtt is. Köszönöm a figyelmeztetést, de nekem nincsenek alkoholproblémáim, és örömmel megiszom ezt a pohár bort.” Keményen hangzik? Az is, de ha nyugodtan, kedélyesen adod elő, ő fog megszégyenülni, de nagyon.

#3

Tarts távolságot. Ha valakinek a jelenéte az életedben több mentális kárt okoz, mint hasznot, jogod van hátrébb lépni, sőt, akár teljesen kizárni őt. Ezt sem kell durván, csak egyszerűen ne állj állandóan a rendelkezésére, amikor neki úgy tetszik. Ha pedig úgy érzed, hogy pokollá teszi az életedet, húzd le a redőnyt. Az élet túl rövid ahhoz, hogy seggfejekre pazarold.

#4

Sajnos van, amikor a távolságtartás sem segít, nem értenek a szóból, továbbra is zaklatnak, manipulálnak, és eszik az idegeidet. Itt drasztikusabb módszerre van szükség. Konfrontálódj. Nagyon vigyázz, hogy itt se veszítsd el a nyugalmadat. De egyszerűen mondd meg a mérgező egyénnek, hogy milyen rossz érzéseket kelt benned a viselkedése, hogy sértenek a szavai, a manipulatív viselkedése, és nem tűröd, hogy ezt tovább csinálja. Ha pedig odáig fajul a dolog, hogy teljesen ki kell zárnod őt az életedből, magyarázd meg neki, hogy miért teszed (valószínűleg úgysem fogja érteni, mindenért te leszel a hibás), és többé vissza se nézz.

via GIPHY

#5

Tervezd meg a reakcióidat. A mérgező emberek döbbenetesen kiismerhetőek, a viselkedésük szinte teljesen egyöntetű mintázatot mutat. Ha ezt felismered, megtervezheted, hogy az újabb “rohamukra” hogyan reagálj. Mondjuk a te mérgező embered dührohamot kap, és kiabálni kezd, ha bárki, bármiben ellentmond neki. Gondold ki, mit fogsz erre lépni, és következetesen tedd is meg: mondjuk halkan közlöd, hogy amíg ilyen hangon beszél, te nem tárgyalsz vele, és sétálj ki a szobából.

#6

Ne engedd, hogy lerángasson a saját szintjére. Teljesen blokkold a negativitást, ami belőle árad. Hisztizik, beszólogat, becsmérel, kigúnyol? Nehogy visszatámadj, mert akkor belemész a játszmájába, és pont ez a célja. A semleges reakció (például szórakozottan biccentesz, mintha meg se hallottad volna a szemétségét, és témát váltasz) a mérgező emberek legnagyobb ellensége. A balhéból, a te dühödből, fájdalmadból ugyanis ők energiát nyernek, mint egy vámpír. Ne tedd meg nekik ezt a szívességet.

#7

Kérj segítséget. Ha egy mérgező kolléga, “barát”, családtag, szerelmi partner már az életet is kiszívta belőled, és kezdesz a depresszió felé sodródni, keress valakit, akivel megoszthatod a problémádat. Ő ugyanúgy lehet családtag, kolléga, egy másik barát, a lényeg, hogy egy valóban támogató személyiség legyen, aki szeret és megért, és nem bagatellizálja az érzéseidet. Nem kell mindennel egyedül megküzdened. De az is jó megoldás, ha időlegesen szakember segítségét kéred.

via GIPHY

IHeartIntelligence

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel