Connect with us

“Ha elmondtam volna a szüleimnek, utcára kerülök” – Fiatal lányok mondták el, miért választották az abortuszt

Kép: MaxPixel

LIFE

“Ha elmondtam volna a szüleimnek, utcára kerülök” – Fiatal lányok mondták el, miért választották az abortuszt

A baba elvetetése nagyon nehéz és fájdalmas döntés. Négy lány mesélte el, ők hogyan élték meg ezt a szituációt.


Sokan azt mondják, egy nő életében az a legszebb pillanat, amikor gyermeke születik. De mi van, ha ez a baba már akkor megfogan, amikor az anya nagyon fiatalon esik teherbe, vagy egyszerűen nincs olyan élethelyzetben, hogy megfelelően gondoskodni tudjon egy gyerekről?

Az abortusz mindig nagyon nehéz döntés, ami örökre végigkísér az életben.

A hercampus.com oldalon négy fiatal lány mesélte el, miért döntött úgy, hogy elveteti a magzatát, és miért nem bánták meg azóta sem.

(Az első három névtelenséget kérő lányoknak kitalált nevet adtunk.)

1. Jessica, végzett egyetemista

Jessica 19 évesen esett teherbe, pedig folyamatosan szedett fogamzásgátlót, de nem használtak óvszert a barátjával. Ő volt az az 1 százalék, akinél a tabletta mellett megfogant a baba. A lányt sokkolta, hogy a gyógyszer ellenére terhes lett, de az még inkább, ahogy a barátja reagált a váratlan dologra: Facebookon megfenyegette, hogy vetesse el a gyereket, utalt is neki 200 dollárt erre, majd egyszerűen eltűnt Jessica életéből. Később ugyan bocsánatot kért tőle, de a lány már biztos volt benne, hogy nem áll készen az anyaságra, pláne nem ilyen apajelölttel.

“Úgy éreztem, hogy nem lenne felelősségteljes dolog, ha megszülném a babát. Nem tudtam, milyen életet tudok neki biztosítani, de volt egy olyan érzésem, hogy nem elég jót. Ez egy hosszú sztori, de egyszerűen úgy éreztem, hogy az abortusz a helyes megoldás, de egyben fájdalmas döntés is volt. Szerintem ezt a lehetőséget komolyabban kell venni és minden nőnek megadni.”

2. Melanie, ötödéves főiskolás

Melanie 21 évesen, a sürgősségi osztályon jött rá, hogy gyereket vár. Egy tragikus autóbaleset után került kórházba, ami éppen elég sokk önmagában is, de a terhesség is meglepetés volt számára, hiszen nem is vette észre magán. A lány hetente több mint 60 órát dolgozott, alig volt ideje valamire, és egy elég rossz időszakot élt meg.

“Ha őszinte akarok lenni, alkohollal próbáltam túlélni az akkori boldogtalan párkapcsolatomat és azt, hogy megcsaltak. Nem volt ideális az életem ahhoz, hogy gyermekem legyen. Nagyon örülök, hogy meghoztam ezt a döntést. Ez a nő választása.”

Melanie szerint az abortuszon senki sem akar túlesni, de nem olyan szörnyű, ha kiállsz a döntésed mellett. Azt mondja, ezért is fontos, hogy mindig legyen melletted valaki, akit szeretsz és akiben bízol. Neki még mindig könnyek szöknek a szemébe, amikor az elvetett kisbabájáról beszél, de kitart amellett, hogy jól döntött, mert ezt kellett tennie.

3. Zoe, végzős egyetemista

Zoe elsőéves volt az egyetemen, amikor megismerte a C nevű fiút (akit az egyszerűség kedvéért nevezzünk most Chrisnek). Laza kapcsolatban voltak, de a lány többet akart, a fiú viszont irtózott attól, hogy valakinek a barátja legyen, ezért szakítottak. Chris mondta ki a viszony végét, ami után Zoe teljesen összetört: elkezdett inni, drogozni, nem evett és nem törődött magával. Fizikailag és mentálisan is rossz állapotban volt, közel 7 kilót fogyott és egyre jobban függött az alkoholtól. Abban bízott, hogy a téli szünetben, amikor távol lehet az iskolától és a családjával lehet, jobban érzi majd magát. Karácsonykor azonban rájött, hogy már régóta nem jött meg a menstruációja, ezért csináltatott is egy terhességi tesztet, ami pozitív lett.

“Már akkor tudtam, hogy nem tarthatom meg a babát, ha el akarok érni mindent, amit elterveztem, mert ez nem megy egy gyerek felnevelése közben. Pár héttel később elvetettem a magzatot. Képes voltam elválasztani az érzelmeimet a logikus döntéstől, és abszolút nem bántam meg, de érzelmileg megszenvedtem. Amikor meglátok egy babát az utcán, vagy elsétálok egy bababolt mellett, nagyon elérzékenyülök. Életem legrosszabb napja mégis az volt, amikor pár hét múlva elmentem egy barátom babaváró bulijára. Nem akartam elszomorítani az embereket, akik boldogok voltak egy új jövevény érkezésétől. Azon járt a fejemben, hogy egyszer talán majd én leszek a boldog anyuka.”

Zoe sokat gondolkodott azon, hogy beszéljen-e a terhességről és az abortuszról Chrisnek. Végül a babaváró buli után pár héttel megtette, de élete legrosszabb döntése volt. Tudta, hogy mire számíthat, de azt hitte, majd megkönnyebbül attól, hogy a fiúnak is beszámol arról, min ment keresztül az utóbbi hónapokban. Személyesen mondta el neki, de Chris-t kicsit sem hatotta meg a dolog. Csak nevetett és azt mondta Zoe-nak, hogy ez nem nagy cucc, ne érezze rosszul magát emiatt. A lánynak persze ez nagyon rosszul esett, de szerencsére a családja, a barátai és a szobatársai támogatták őt ebben a nehéz időszakban.

Zoe szerint fontos, hogy a nők joga dönteni a saját jövőjükről, azt pedig, hogy arra kényszerítik őket, hogy szüljenek, a rabszolgasághoz hasonlította. Úgy gondolja, a gyermekáldás szép dolog, de egy babának olyan családban kell felnőnie, ahol teljes szívvel gondoskodnak róla és megfelelő életet tudnak biztosítani neki.

4. Neha

Neha bevallotta, hogy azért döntött az abortusz mellett, mert túl fiatal volt ahhoz, hogy egy gyerekről gondoskodjon.

“Azt is tudtam, hogy ha elmondom a szüleimnek, hogy ilyen fiatalon teherbe estem, utcára kerültem volna, mert még azt sem tudták, hogy már túlvagyok az első csókomon.”

A lány úgy érzi, jó döntést hozott, mert szerinte jobb, ha egy gyerek nem születik meg egy olyan világba, ahol nem lenne jó helye. A baba elvetetése viszont sok mindent megváltoztatott benne.

“Az abortusz nem könnyű. Nagyon nehéz, néha már lehetetlennek tűnik elviselni. Egyfolytában agyalsz a lehetőségeken, de nem hozhatod meg a végső döntést az alapján, amit éppen abban a pillanatban érzel. Sokat kell gondolkozni rajta és a hosszútávú következményeket is figyelembe kell venni. Lehet, hogy később megbánod, de tudnod kell, mi a helyes döntés a jövődre nézve.”

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel