GYEREK

Veszekedni a gyerek előtt? Állítólag mégis szabad. Csak nem mindegy, hogyan.

Ha igaz lenne, hogy csak azok a párok veszekednek, akik ezt látták a szüleiktől, már rég eltűnt volna ez a probléma a világból. Lehet úgy veszekedni, hogy ne ártsunk vele? Eláruljuk, hogyan.

Megosztom
Link másolása

Egy pszichológus, Laura Markham szerint a neurológiai kutatások szerint ha egy gyerek kiabálást hall, a stresszhormonjai felszöknek. Még egy alvó csecsemő is érzékeli a hangos, dühös hangokat, és a stressz olyan rohamát éli át, amelynek lecsengése időbe telik - írja a YourTango.

Ez a stresszre adott reakció hatással lehet a gyerek fejlődésére, mind pszichológiai, mind fizikai értelemben - derült ki egy 2015-ös tanulmányból, amely kimutatta, hogy az ordítva veszekedős családban felnövő gyerekek másképp dolgozzák fel az érzelmeiket, mint szerencsésebb társaik.

A gyerek számára a szülő a világmindenség közepe. Amikor egy vita apu és anyu között kiabálásba torkollik, a gyerek világa ijesztővé válik.

A későbbiekben ezek a gyerekek többek közt szorongóvá válnak és hajlamossá lesznek a depresszióra. Ráadásul, amikor a szülők veszekszenek, a gyerek úgy érezheti, hogy valamiért ez az ő hibája.

Ha például a nem fejezi be a házi feladatát vagy nem pakolja össze a szobáját vacsora után, és szülei aznap este veszekedni kezdenek, a gyerek kapcsolatot feltételez a saját mulasztása és a szülei veszekedése között.

Bűntudata lesz, szégyent és más fájdalmas, negatív érzelmeket érez, amelyek még sokáig benne maradnak a veszekedés befejezése után is.

Amikor a szülők veszekednek, a gyerekek nem tudnak hova menekülni. A szóváltás hevében a szülők pedig kizárják a külvilágot, és saját érzelmeik, a sértettség, a félreértés és a tiszteletlenség miatt érzett szorongás emészti őket.

Pontosan ezekben a pillanatokban lenne a gyereknek a legnagyobb szüksége rájuk, hogy stabilitást és vigaszt kapjon.

Egy 2008-as tanulmány így magyarázta ezt:

„A gyerekeknek fontos, hogy érzelmi biztonságban érezzék magukat a családon belül; a szülők konfliktusai, különösen a romboló konfliktusmegoldások aláássák az érzelmi biztonságukat.”

Azzal, hogy a szülők a gyerekük jelenlétében veszekednek, gyakorlatilag elérhetetlenné teszik magukat érzelmileg a gyermek számára. Ettől a feldúlt gyerek rossz megküzdési technikákat alakít ki.

Idővel visszahúzódással és elszigetelődéssel próbál megoldást találni a problémáira, ettől felnőttként képtelen lesz sikeres kapcsolatokat kialakítani.

Csakhogy van egy kis bökkenő, nagyon nem lehet olyan steril életet élni, amibe nem jut hely a nézeteltérésnek.

A konfliktus az emberi lét része, persze nem mindegy, hogyan birkózunk meg vele, és hogyan reagálunk a gyerekek előtt. Mit mondasz, ha úgy érzed, hogy a házastársad nem hallgat rád? Talán elutasító, általánosító kijelentéseket teszel, vagy rosszabb esetben sértegetésbe torkollik a vita?

Akkor nem érhet senkit meglepetésként, ha a 3 éves gyereke az előző esti veszekedés egy részletét ismételgeti, és például azt kiabálja a babájának, hogy Pofa be! - pontosan utánozva a társa hangszínét is, amikor az este így ordított. Ilyenkor fontos leállni, és felmérni, mennyire heves és káros mindez.

Egyesek most mégis azt állítják, fontos, hogy a gyerekek lássanak egészséges veszekedést, bár már a szókapcsolat is lehetetlenül hangzik.

A legjobb, ha a szülők megtanulják, hogyan lehet veszekedni anélkül, hogy a vita a robbanásig fajulna, produktívan, tisztelettudó módon bevonva a partnert, miközben az álláspontjukat is megértetik egymással. Minden párnak vannak nézeteltérései. De magától értetődőnek kellene lennie, hogy különbség van a nézeteltérés és a veszekedés között.

A gyerekeknek az a legjobb, ha példát látnak arra, hogyan lehet a nézeteltéréseket kölcsönös tisztelettel és együttérzéssel kezelni, a hibáztatás helyett a megoldásokat keresve.

A cél az, hogy a gyerek megfigyeljen két felnőttet, akik képesek egészséges, tiszteletteljes nézeteltérésekre, veszekedés közben és utána is kedvesen és szépen bánva egymással.

Így a gyerek megtanulja, hogy a sikeres problémamegoldáshoz hozzátartozik, hogy elgondolkodik rajta, közli az ötleteit a másik féllel, végül pedig meghallgatja a másikat, és tanul tőle.

Ezért a szülők közti konfliktuskezelés a hatékony kommunikációról és a határok fenntartásáról szól.

Hogyan mutathatjuk meg az egészséges konfliktusmegoldásokat a gyerekek számára?

Adunk 12 tippet. Nem baj, ha sorvezetőként használjátok.

1. Próbáld meg a házastársad szemszögéből látni a dolgokat.

Hallgasd meg és ismételd meg, amit a társad mondott, így biztos lehetsz benne, hogy azt érted, amit ő mondani akar, és ő is látja, hogy átment az üzenet.

„Szóval azt mondod, hogy szeretnél egy nagyobb tévét venni, és a dolgozószobába tenni?”, vagy: „Úgy érted, hogy inkább elmennél szombaton horgászni a fiúkkal, és átütemeznéd a terveinket egy másik időpontra néhány hét múlva, amikor nagyban kárpótolsz engem?” A végére jöhet a mosoly.

Fontos, hogy ezek elismétlése még nem megállapodás, csak a másik gondolatainak tükrözése, a tények pontos ismeretéhez.

2. Ne emeld fel a hangod.

Ha eltérő a véleményetek, akkor úgy mondd el a sajátodat, hogy a dühöd ne emelje meg a hangodat.

„Hallom, amit mondasz.... Nekem más javaslatom van. Arra gondoltam, hogy megkaphatnád a nagyobb tévédet, de nem egészen ekkorát. Megbeszélhetnénk erről még egy kicsit?”

3. Szükség esetén tegyél fel tisztázó kérdéseket.

Ne feltételezz, ha gyanús, hogy nem pontosan értitek egymást, kérdezz bele a dolgokba.

4. Ha kell, lassú, mély lélegzetvételekkel csillapítsd le magad.

Ez segíteni fog abban, hogy nyugodt, higgadt és összeszedett maradj, bárhová is fajuljon a vita.

5. Legyél legalább olyan tisztelettudó, mint a munkatársaiddal.

Ugyanilyen tisztelettel bánj a házastársaddal is. Sosem jó, ha azt hallod otthon, hogy a társad szívesebben lenne a kollégád, mint a házastársad.

6. Legyél pozitív, türelmes és figyelmes.

Egy egyszerű köszönöm vagy egy kedves mosoly megváltoztathatja az egész beszélgetés - vagy az egész este - hangnemét.

7. Amikor észreveszed, hogy mindketten ugyanazt mondjátok, ismerd el.

Mondhatsz valami olyasmit, hogy „Úgy tűnik, ebben mindketten egyetértünk.”

8. Ne versengjetek, hogy kié legyen az utolsó szó.

Tényleg nem ez számít. Tudod, okos enged…

9. Vedd észre magadon, amikor növekszik benned a feszültség.

Ha ideges vagy, akkor mondd ki: „Azt hiszem, szükségem van egy kis szünetre, most feszültnek érzem magam, és nem akarok veled vitatkozni.”

10. Legyél az első, aki elnézést kér

Ha gondolkodás nélkül visszacsattansz, vedd észre, és lépj hátrébb. Mondd ezt: „Sajnálom, csak feldúlt voltam. Kérlek, hadd próbáljam meg újra elmondani.”

11. Pozitívan támogassátok egymást, miközben beszélgettek.

Mondjatok olyan dolgokat, mint például: „Ez nagyszerűen hangzik!” vagy „Hűha - értékelem, hogy észrevetted, hogy ezt csináltam.”

Meg is kérdezheted: „Hogy érzed magad ezzel kapcsolatban?” vagy „Mi az, amire most szükséged van tőlem?”

12. Ne őrizz haragot

Egy nehéz beszélgetés végén egy nagy ölelés vagy mosoly azt üzeni a gyerekeknek, hogy nincs harag.

Persze a tippjeink csak akkor működnek, ha mind a ketten eléggé magas érzelmi IQ-val léptetek be a kapcsolatba. Ha a másik fél lesöpri a kulturált vita lehetőségét, ne gondolkozz sokat. A dolgok általában csak rosszabbak lesznek. A váltáshoz ilyenkor, már csak a gyerek érdekében is, nincs mire várni.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GYEREK
Vírusként terjed az a videó, amiből kiderül, hogy a norvégok szerint teljesen oké a téli hidegben az utcán hagyni a babakocsit a benne alvó gyerekkel
Elsőre furcsának tűnhet, de a babák jól be vannak öltöztetve, a szülők pedig figyelnek rájuk. Csak épp bentről, a melegből.

Megosztom
Link másolása

Elképesztően sokan nézték meg azt a videót, amiben egy Olly Bowman nevű férfi sétálgat Norvégiában, és azt mutatja meg, hogy náluk teljesen normális, hogy az utcán hagyják a téli mínuszokban is a babakocsiban alvó gyerekeket.

És bár alapvetően nekünk meg pont az ellenkezője lenne a kézenfekvő, miszerint óvjuk a babákat a hidegtől, északon erről teljesen máshogy vélekednek.

„Egy újabb nap Norvégiában, egy újabb csoport csecsemő, akiket egyedül hagytak a hidegben. Nézd meg, hányan vannak.”

- írta videójához Bowman.

És bár aggasztónak tűnhet ez a helyzet azok számára, akik nem szoktak hozzá, hogy a csecsemők a hidegben szundikálnak,

amellett, hogy más kultúrákban ez teljesen oké, még egészséges is.

„Segít a légzésükben és függetlenebbé teszi őket. Norvégiában valójában ezért mennek el sokan korábban otthonról, mint más országokban” - magyarázta a videó készítője.

A legtöbben azonban talán nem is a hidegen akadtak fent, hanem azon, hogy ezek a babák egyedül maradtak az utcán.

„Norvégiában nem rabolják el a csecsemőket? Az én szorongásom ezt nem bírná soha.” - írta az egyik hozzászóló.

A hozzászólások között azonban többnyire erre a kérdésre is választ kaphatunk, egyrészt azt mondják, hogy az utcák hihetetlenül biztonságosak és nincs arra esély, hogy ellopják a babákat. Másrészt a szülők mindig a közelben maradnak, és a legtöbben bébiőrt tesznek a kocsiba, tehát látják, ha ébredezni kezd a pici.

A hideg levegő pedig nem tesz nekik rosszat, tényleg nagyon egészséges, persze csak a megfelelő meleg öltözet mellett. Feltehetően sokkal többet és jobban alszanak, mint a bent altatott társaik.

@mrmelk_ True story #viking #ting ♬ original sound - Olly Bowman

Forrás: Unilad


Megosztom
Link másolása

GYEREK
A Rovatból
Legalább egymillió forint értékben kért luxustermékeket egy 10 éves kislány karácsonyra
És a legmeglepőbb az, hogy mindössze egyetlen játék van csak köztük.

Megosztom
Link másolása

Mivel Amerikában a Mikulás hozza az ajándékokat a fa alá, ott is teljesen bevett szokás, hogy a gyerekek listát írnak neki a kívánságaikról. Azonban egy 10 éves kislány listája alaposan megdöbbentette édesanyját.

Keya James a TikTokra töltött fel egy videót, amiben kislánya listájáról sorolta fel az ajándékokat. A sorban olyan tételek szerepeltek, mint

egy új iPhone 15, egy Ugg papucs, egy Kendra Scott nyaklánc, egy pár Nike cipő, természetesen rózsaszínben, de kért egy pár Dior Converse cipőt, és egy 150 dollár értékű Lululemon (sportuházat) ajándékkártyát, valamint egy Polaroid kamerát is.

És ha ez még nem lenne elég, kért egy Aviator Nation ruhaszettet és végül, de nem utolsó sorban egy flamingó plüssjátékot - amit egyébként egy tízéves gyereknek szerintünk valójában kérnie kéne.

Ha a luxuslista termékeinek árát nagyjából összeszámoljuk, az átszámítva is legalább egymillió forintra jön ki,

aminek kapcsán az anyuka el is mondta, hogy a lánya ez alapján azt hiszi, hogy gazdagok.

A videót azóta rengetegen megnézték és a legtöbben - hozzánk hasonlóan - azt kifogásolják, hogy egy ilyen korú gyereknek még inkább játékokat kéne kérnie luxustermékek helyett.

@keyajamesReading my 10 year old daughter’s christmas list because she thinks im rich

♬ original sound - Keya James

(via: 24.hu)


Megosztom
Link másolása


GYEREK
Lajos herceg megint nem fért a bőrébe, a karácsonyi koncerten is hozta a formáját
Megint ellopta a showt.

Megosztom
Link másolása

A csintalan Lajos herceg újabb pimasz tréfával szórakoztatta a közönséget, amikor a karácsonyi koncerten elhatározta, hogy elfújja a testvére, Sarolta hercegnő gyertyáját is a Westminster Apátságban.

Az ifjú herceg péntek este, egy különleges karácsonyi, énekes istentisztelet alatt próbálta mindenáron elfújni testvére gyertyájának lángját is.

Az "Együtt karácsonykor" koncert házigazdája a walesi hercegnő volt, és ez volt az 5 éves herceg első fellépése ezen a hagyományos rendezvényen.

A koncert előtt a királyi család leveleket dobott egy piros postaládába a Mikulásnak, majd együtt énekeltek karácsonyi dalokat a walesi herceggel és hercegnővel.

A szertartás a The Royal Foundation támogatásával zajlott, azoknak a szervezeteknek és személyeknek kifejezve a hálát, akik a csecsemők, kisgyermekek és családok támogatásáért dolgoznak az Egyesült Királyság különböző részein.

Lajos herceg cukiskodása már teljesen megszokott, nélküle nem is lenne az igazi egy, a királyi család által szervezett rendezvény.

Forrás: Page Six


Megosztom
Link másolása


GYEREK
A Rovatból
Világszerte örökbe szeretnék fogadni azt a japán kisfiút, aki egy szívszaggató videóban mesél a szüleiről
Sokkolóan szomorú videó kering a TikTokon, amiben egy japán kisfiú arról mesél, hogy az a vágya, hogy a szülei foglalkozzanak vele.

Megosztom
Link másolása

Felkerült egy végtelenül szomorú videó TikTokra, amiben egy japán kisfiút lehet látni, amiben ugyebár semmi különös, azonban amit ez a négyéves kisfiú elmond, az szívfacsaró.

A Geum Ju Eun nevű japán kisfiú, a My Golden Kids című koreai valóságshow-sorozatban tűnt fel. A műsor olyan családokat követ nyomon, amelyekben a szülők azzal küzdenek, hogy megértsék saját gyermekeiket és kötődni tudjanak hozzájuk. A folyamat során szülői szakértők segítenek, és személyre szabott megoldásokat kínálnak arra, hogyan javíthatják kapcsolatukat.

Miközben Geum Ju Eun az édesanyjával és édesapjával jelent meg a műsorban, bevallotta, hogy szerinte a szülei nemcsak hogy nem szeretik, de még csak nem is kedvelik őt.

„Egyedül vagyok otthon. Senki sem játszik velem”

- mondta a műsor készítőinek, miután megkérdezték tőle, melyik szülőjét kedveli jobban. A felvételen pedig jól látható, amint egy pici szobában játszik teljesen egyedül a játékaival.

De ez még semmi! Mikor az apjáról kérdezték, Geum Ju Eun úgy jellemezte őt, hogy „ijesztő, amikor dühös”, majd azt kívánja, bárcsak apja nem kiabálna vele állandóan.

A kisfiú ezután kitért az édesanyjával való kapcsolatára:

„Azt hiszem, nem kedvel engem". Hozzátette, hogy soha nem mondta el az anyukájának, hogy mit érez, mivel ő „soha nem hallgatja meg” őt.
@sosprem #korean #foryou #mygoldenkids ♬ son original - Lee

A műsor kamerái által rögzített felvételek pontosan ábrázolták Geum Ju Eun állításait. Először az látható, amint a kisfiú teljesen kiborul, mert szem elől téveszti az anyukáját, de a nő hiába hallja a sírását, nem megy oda hozzá, hanem messziről kiabálja a nevét. Majd mikor ezután nem akar egyedül elmenni játszani, és arra kéri az anyukáját, hogy menjen és játsszon vele, az asszony inkább elküldi és azt mondja neki:

„Mehetsz egyedül játszani. Ha nem akarsz, csak gyere vissza ide!”
@paye_paye Part 3 of My Golden Kids Ep 169 Geum Ji Eun on the Playground #mygoldenkids #fyp #geumjieun #koreanshow #reallifeshow #kpop #kdrama #mygoldenkidsep169 #channelA ♬ Originalton - payepaye

A műsorból felkerült még pár sokkoló videó, amiben az anyuka elképesztően beszél a kisfiúval, például az, amikor az anyuka megkérdezi a kisfiút, hogy mit szeret jobban, rajzolni vagy matekozni, mire a négyéves (!) kisfiú nyilván valóan azt feleli, hogy rajzolni.

Erre az anya azt mondja: „még jó, mert úgy látszik a tanulásban nem vagy túl jó!”

@kdramatelierr why would she say such things to a 4 year old baby? how can she call herself a mother…. #mygoldenkids ♬ what was i made for - happierthanever <3

A szörnyű bánásmódot látva világszerte arra jutnak az emberek, hogy élethelyzettől függetlenül, azonnal örökbe fogadnák a gyereket, csakhogy boldogabb, szerető közeget biztosítsanak számára.

„Nem is akarok gyereket, de most van egy ügyvédem. Kész vagyok örökbe fogadni!” - írta egy hozzászóló.

„Csak fel akarom venni, a zsebembe tenni, és elszaladni vele” - árulta el egy másik.

Sokan pedig felszólították Geum Ju Eun szüleit, hogy változtassanak viselkedésükön fiuk jóléte érdekében.

Szerencsére a műsor egy későbbi részében, miután szülők konzultáltak a szakértőkkel, látható, hogy a kisfiú édesanyja megpróbál más megközelítést alkalmazni, amikor a fiával beszélt.

Például elmagyarázza neki, hogy azért nem tudott vele játszani, mert gyakran fáradt volt a sok házimunkától.

„Próbálom megérteni a szívedet. Rosszul éreztem magam, mert nem játszottam veled” - mondta Geum Ju Eun-nak, aki persze teljesen összezavarodott, hiszen édesanyját még sosem hallotta ilyen kedvesen beszélni.

Ha esetleg valaki eddig még nem sírta volna el magát, annak javasoljuk az alábbi videón látható beszélgetést, aminek a végén a kisfiú olyan reményteli szemekkel mosolyodik el, hogy garantáltan kicsordul a könnyed.

@sunmovies.97 Replying to @BugzBun Mom listens and changes for her children ❤️#fyp #goldenkids #mygoldenkids #kpopshop #kpopfyp #kids #foryourpage #viralvideo #trend #kid #family ♬ 所念皆星河 - CMJ

Forrás: YourTango


Megosztom
Link másolása