GYEREK

Nem kell hozzá szaltó, hogy baj legyen a trambulinból – hogyan lett az inuitok vadászeszközéből csonttörő gyerekjáték?

Honnan ered a trambulin, mire kell figyelni az otthoni használat során és baj esetén hogyan támogat minket az állam?
Lehoczki Erzsébet - sassy.hu
2023. augusztus 10.


Megosztom
Link másolása

"Nicht ugri-bugri, hanem langsam spazieren!" A Moldova György kamionsofőrös riport-könyvéből (is) ismert idézet szólhatna a gyerekorvosok szájából is, amikor arról kérdezik őket, hogyan előzhetőek meg a szünidei balesetek.

Dr. Szakolczai Annamária, Szentendre gyermek háziorvosának tapasztalata alapján ugyanis a klasszikus napszúrás, kullancs csípés vagy szalmonella okozta megbetegedések mellett a legtöbb ellátást igénylő nyári balesetet a trambulinok okozzák. De honnan indult ez a népszerű sporteszköz, mire kell figyelni az otthoni használatnál és ha mégis baj történik, mekkora összeggel segíti az állam a felépülést?

Három másodperces magasles vagy rituális eszköz?

Kutatások szerint a minden második kertes házban ott kéklő vagy feketéllő trambulinhoz hasonló eszköz születésénél az inuitok bábáskodtak.

A levegőbe emelkedés lehetősége ugyanis egyet jelentett számukra az élelemforrás energiagazdaságos helymeghatározásával. A sikeres rozmár-és bálnavadászat az inuitok lakta magaslatokat nélkülöző sík terepen távcső nélkül sokszor csak a szerencsén múlott. Ezért minden lehetőséget megragadtak az elejtendő vad minél kevesebb keresgéléssel való becserkészéséhez.

Az állatok megfigyeléséhez és a vadászat irányának meghatározásához ezért a férfiak kifeszített rozmárbőrből készült ponyvából dobálták fel éles szemű társaikat a levegőbe.

A távcső megjelenésével aztán ez a messzelátást elősegítő funkció okafogyottá vált, és a levegőbe dobálás a sikeres vadászat utáni „bálnator” közösségi játékává alakult. A hagyományőrzésnek ezen formája ráadásul a szimpla ügyességi megmérettetésen túl nagyon erős identitás -és közösségépítő erővel is bír. Az Eszkimó olimpián a mai napig emberek helyettesítik a trambulin rugóit, 40-50 fős csapatokban dobálják a versenyzőket a levegőbe, az eredmény- a magasság és a pontos landolás- pedig nagyban függ a lent állók összehangolt munkájától.

A hagyományos tavaszi bálnavadászatot követő fesztivál , a Nalukataq központi elemeként szolgáló levegőbe hajigálást az eszkimókat kutatók a drog-és alkoholproblémákkal való küzdelemmel állítják párhuzamba:

az egyén saját félelme és bizonytalansága idején is számíthat a közösség iránymutató és megtartó erejére.

Az inuit trambulin mellett persze a régészek a világ más pontjain is találtak olyan ábrázolásokat, piktogrammokat- többek között a mai Kína, Irán és Egyiptom területén - amelyek hasonló eszközöket ábrázolnak. A tűzoltóktól ismert életmentő funkció mellett rituális célokra is használhatták őket, az ugrálás okozta idegrendszeri változások és a különböző boldogsághormonok felszabadulása ugyanis a kerengő dervisekéhez hasonló állapotot idéz elő az agyban.

Mit trambulinnak hívunk, bárhogy nevezzük, éppúgy veszélyes

Maga a kifejezés származhat a ,,Du Trampoline” néven ismert 19. századi francia artistától. Ő volt az, aki felfedezte, hogy a védőeszközként használt háló kellő feszítés mellett nem csak elkapja, de vissza is dobja a bele eső mutatványost.

A ma is használt sporteszköz viszont biztos, hogy két amerikai tornász, Larry Griswold és George Nissen találmánya, a nevet pedig a spanyol trampolín (ugródeszka) szó után kapta. A gimnasztikai eszközt 1936-ban látványos marketingfogással a Central Parkban közepén mutatták be, egy élő kenguru közreműködésével. A bemutató valószínűleg jól sikerült, hiszen pár évtizeddel később olimpiai sportág lett a (kenguru nélküli) ugrálásból.

És el is érkeztünk a cikk egyik legfontosabb részéhez: a trambulinozás egy sport. A sport pedig kellő tudás és fizikai felkészültség nélkül veszélyes.

Azért, mert a gyerek már nem süllyed el a mély vízben, még nem indítjuk a Balaton-átúszáson. Azért, mert tud ugrálni, még nem hagyjuk felügyelet és védelem nélkül trambulinozni, pláne nem többedmagával.

A felhőtlen ugrabugrálásnak ugyanis nagyon sokszor ficam vagy zúzódás a vége, de nem ritka a csonttörés sem. A koronavírus-járvány alatt gombamód kezdtek szaporodni a kertes házakban a trambulinok, amik a karanténban rekedt ifjúság felhalmozódott energiáit voltak hivatottak levezetni. Ebben az időszakban Nagy Britanniában 30%-kal kevesebb gyermekbaleset történt, viszont a trambulinozással összefüggő sérülések száma 168%-ot ugrott. Ezek a balesetek legtöbbször akkor következnek be, amikor egyszerre több gyerek használja a sportszert, a megfelelő védőháló hiánya vagy nyitva hagyott rés miatt leesnek róla, vagy az eszköz alá kerülnek. Sajnos Magyarországon is egyre több csukló-, alkar-, könyök- vagy lábszártöréssel végződő sérülést kell az orvosoknak ellátni, gyakran altatásos műtéttel. Amerikában és Kanadában már legalább 20 éve hangoztatják az orvosok, hogy a trambulinok veszélyesek, 6 év alatti gyerekeknek pedig egyenesen tiltják a használatát.

A 6 év alatti gyermekek váz-izomrendszere nincsen felkészülve arra a rengeteg, ismételt becsapódásra, amit a trambulinozás közben szenved el.

Megdöbbentő, de a statisztikák alapján nagyságrendileg ugyanannyi gyermek szorul műtéti ellátásra trambulinos baleset, mint kerékpáros baleset miatt. Ezért nagyon fontos rendeltetésszerűen és körültekintően használni ezeket a spoteszközöket. A teljeség igénye nélül csak néhány jótanács Dr. Kőnig Róbert gyermeksebésztől:

– Egyszerre csak egy gyerek legyen bent. (Ha ugyanis többen vannak, akkor összekoccanhat a fejük, fellökhetik egymást vagy egymásra eshetnek.)

– Tegyünk a rugókra szivacsokat. (A rugók sok bőrsérülést okozhatnak, ha ráesnek.)

– Szereljük fel a hálókat. (Előfordul ugyanis, hogy kiesnek belőle a gyerekek és az okoz balesetet)

– A trambulint ne tegyük fa alá. (A gyerekek beütik a fejüket a faágakba.)

– Ne a legmagasabb pontra állítsuk fel. (Nagyobbat eshetnek, ha kirepülnek.)

– Semmiképp ne másszon be a trambulin alá a gyerek. (Törvényszerű, hogy rá fognak ugrani.)

– Csak folyamatos szülői felügyelet mellett használják a gyerekek a trambulint. (Nem jó babysitter, ez az akrobatikus eszköz.)

Ha viszont minden igyekezetünk ellenére megtörténik a baj, jó tudni, milyen anyagi támogatásra számíthatunk egy kéz-vagy lábtörés esetén.

Törött kézért családi fagyizás

Szerintem sok szülő nem tud róla, hogy a 3 és 18 év közötti gyermeke a magyar állam által finanszírozott általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítással rendelkezik. Mondjuk ezzel a tudással se lenne sokkal előrébb, hiszen az erről szóló kormányrendelethez 2003 óta nem nyúltak hozzá.

Ezért aztán az akkor megállapított összegek, például egy csonttörés esetén járó 3000 forint egy fillérrel sem lett több, így ma már ebből az összegből egy doboz fájdalomcsillapítót se tudunk venni a gyereknek. Viszont kijön belőle  3 kétgombócos fagyi. A hőséget mondjuk az is csillapítja.

A biztosítás maga egyébként automatikusan, a szülő mindenféle közreműködése nélkül jön létre az állam és a biztosító között. Kétévente közbeszerzési eljárásban dől el, melyik biztosító vagy biztosítók szerződhetnek rá. 2022. január 1-től 2023. december 31-ig a Groupama és a CIG Pannónia nyújtja a szolgáltatást. A csonttörés vagy 1-9% fokú rokkantságot okozó baleset esetén járó 3000 forint viszont legalább egyformán jár otthon vagy intézményben, Magyarországon vagy külföldön történt sérülés esetén is.

Ahhoz, hogy ez az összeg kifizetésre kerüljön, szükséges a biztosítók honlapjáról letölteni a megfelelő nyomtatványt és az orvosi dokumentumokat hozzácsatolva eljuttatni az adott céghez.

Aki viszont szeretné, hogy gyermeke széleskörűen (és komolyan vehető összegekkel) legyen biztosítva, annak érdemes körülnéznie a biztosítási piacon. Az elmúlt évek eseményei mind a tudatosságot, mind a kockázatokra való érzékenységet erősítették az emberekben, így sokan kötnek biztosítást nem csak maguk, de a család legfiatalabb tagjai számára is.

And now my watch begins

A gyerekorvosok és a statisztika is azt mondja, hogy a gyerekbalesetek nagyon nagy százaléka megelőzhető odafigyeléssel. Ez az állandó készenlétiség, a veszélyforrások folyamatos monitorozása azonban nagyon kimerítő tud lenni, és minden elővigyázat és odafigyelés ellenére is meg tud történni a baj. Ilyenkor a legfontosabb, hogy nyugodtak maradjunk, és mondjuk egy esővíz gyűjtő dézsába esett gyerek mellől ne fussunk el a másik irányba segítségért kiáltozva.

Aki gyereket vállal, az egy nem hivatalos, sírig tartó őrségre esküszik fel.

A gyermek őre lesz. A tűz lesz, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely a gyermek birodalmát védelmezi. A Gyermek Őrségnek ajánlja az életét és becsületét az első éjszakára és mindegyikre, amely azután következik.

Védelmezi őt nem csak (a) Másoktól, de önmagától is. Nem engedi felügyelet nélkül ugrálni, konnektorba nyúlkálni, és később is igyekszik a nagyobb bukásoktól megóvni őt. Jó esetben végül nem kell érte adnia az életét, és egy idő után az eskü tárgya egyszercsak átveszi az őrséget. De addig is a jó őrző mindig legalább két és fél szemmel figyel.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GYEREK
Vírusként terjed az a videó, amiből kiderül, hogy a norvégok szerint teljesen oké a téli hidegben az utcán hagyni a babakocsit a benne alvó gyerekkel
Elsőre furcsának tűnhet, de a babák jól be vannak öltöztetve, a szülők pedig figyelnek rájuk. Csak épp bentről, a melegből.

Megosztom
Link másolása

Elképesztően sokan nézték meg azt a videót, amiben egy Olly Bowman nevű férfi sétálgat Norvégiában, és azt mutatja meg, hogy náluk teljesen normális, hogy az utcán hagyják a téli mínuszokban is a babakocsiban alvó gyerekeket.

És bár alapvetően nekünk meg pont az ellenkezője lenne a kézenfekvő, miszerint óvjuk a babákat a hidegtől, északon erről teljesen máshogy vélekednek.

„Egy újabb nap Norvégiában, egy újabb csoport csecsemő, akiket egyedül hagytak a hidegben. Nézd meg, hányan vannak.”

- írta videójához Bowman.

És bár aggasztónak tűnhet ez a helyzet azok számára, akik nem szoktak hozzá, hogy a csecsemők a hidegben szundikálnak,

amellett, hogy más kultúrákban ez teljesen oké, még egészséges is.

„Segít a légzésükben és függetlenebbé teszi őket. Norvégiában valójában ezért mennek el sokan korábban otthonról, mint más országokban” - magyarázta a videó készítője.

A legtöbben azonban talán nem is a hidegen akadtak fent, hanem azon, hogy ezek a babák egyedül maradtak az utcán.

„Norvégiában nem rabolják el a csecsemőket? Az én szorongásom ezt nem bírná soha.” - írta az egyik hozzászóló.

A hozzászólások között azonban többnyire erre a kérdésre is választ kaphatunk, egyrészt azt mondják, hogy az utcák hihetetlenül biztonságosak és nincs arra esély, hogy ellopják a babákat. Másrészt a szülők mindig a közelben maradnak, és a legtöbben bébiőrt tesznek a kocsiba, tehát látják, ha ébredezni kezd a pici.

A hideg levegő pedig nem tesz nekik rosszat, tényleg nagyon egészséges, persze csak a megfelelő meleg öltözet mellett. Feltehetően sokkal többet és jobban alszanak, mint a bent altatott társaik.

@mrmelk_ True story #viking #ting ♬ original sound - Olly Bowman

Forrás: Unilad


Megosztom
Link másolása

GYEREK
A Rovatból
Legalább egymillió forint értékben kért luxustermékeket egy 10 éves kislány karácsonyra
És a legmeglepőbb az, hogy mindössze egyetlen játék van csak köztük.

Megosztom
Link másolása

Mivel Amerikában a Mikulás hozza az ajándékokat a fa alá, ott is teljesen bevett szokás, hogy a gyerekek listát írnak neki a kívánságaikról. Azonban egy 10 éves kislány listája alaposan megdöbbentette édesanyját.

Keya James a TikTokra töltött fel egy videót, amiben kislánya listájáról sorolta fel az ajándékokat. A sorban olyan tételek szerepeltek, mint

egy új iPhone 15, egy Ugg papucs, egy Kendra Scott nyaklánc, egy pár Nike cipő, természetesen rózsaszínben, de kért egy pár Dior Converse cipőt, és egy 150 dollár értékű Lululemon (sportuházat) ajándékkártyát, valamint egy Polaroid kamerát is.

És ha ez még nem lenne elég, kért egy Aviator Nation ruhaszettet és végül, de nem utolsó sorban egy flamingó plüssjátékot - amit egyébként egy tízéves gyereknek szerintünk valójában kérnie kéne.

Ha a luxuslista termékeinek árát nagyjából összeszámoljuk, az átszámítva is legalább egymillió forintra jön ki,

aminek kapcsán az anyuka el is mondta, hogy a lánya ez alapján azt hiszi, hogy gazdagok.

A videót azóta rengetegen megnézték és a legtöbben - hozzánk hasonlóan - azt kifogásolják, hogy egy ilyen korú gyereknek még inkább játékokat kéne kérnie luxustermékek helyett.

@keyajamesReading my 10 year old daughter’s christmas list because she thinks im rich

♬ original sound - Keya James

(via: 24.hu)


Megosztom
Link másolása


GYEREK
Lajos herceg megint nem fért a bőrébe, a karácsonyi koncerten is hozta a formáját
Megint ellopta a showt.

Megosztom
Link másolása

A csintalan Lajos herceg újabb pimasz tréfával szórakoztatta a közönséget, amikor a karácsonyi koncerten elhatározta, hogy elfújja a testvére, Sarolta hercegnő gyertyáját is a Westminster Apátságban.

Az ifjú herceg péntek este, egy különleges karácsonyi, énekes istentisztelet alatt próbálta mindenáron elfújni testvére gyertyájának lángját is.

Az "Együtt karácsonykor" koncert házigazdája a walesi hercegnő volt, és ez volt az 5 éves herceg első fellépése ezen a hagyományos rendezvényen.

A koncert előtt a királyi család leveleket dobott egy piros postaládába a Mikulásnak, majd együtt énekeltek karácsonyi dalokat a walesi herceggel és hercegnővel.

A szertartás a The Royal Foundation támogatásával zajlott, azoknak a szervezeteknek és személyeknek kifejezve a hálát, akik a csecsemők, kisgyermekek és családok támogatásáért dolgoznak az Egyesült Királyság különböző részein.

Lajos herceg cukiskodása már teljesen megszokott, nélküle nem is lenne az igazi egy, a királyi család által szervezett rendezvény.

Forrás: Page Six


Megosztom
Link másolása


GYEREK
A Rovatból
Világszerte örökbe szeretnék fogadni azt a japán kisfiút, aki egy szívszaggató videóban mesél a szüleiről
Sokkolóan szomorú videó kering a TikTokon, amiben egy japán kisfiú arról mesél, hogy az a vágya, hogy a szülei foglalkozzanak vele.

Megosztom
Link másolása

Felkerült egy végtelenül szomorú videó TikTokra, amiben egy japán kisfiút lehet látni, amiben ugyebár semmi különös, azonban amit ez a négyéves kisfiú elmond, az szívfacsaró.

A Geum Ju Eun nevű japán kisfiú, a My Golden Kids című koreai valóságshow-sorozatban tűnt fel. A műsor olyan családokat követ nyomon, amelyekben a szülők azzal küzdenek, hogy megértsék saját gyermekeiket és kötődni tudjanak hozzájuk. A folyamat során szülői szakértők segítenek, és személyre szabott megoldásokat kínálnak arra, hogyan javíthatják kapcsolatukat.

Miközben Geum Ju Eun az édesanyjával és édesapjával jelent meg a műsorban, bevallotta, hogy szerinte a szülei nemcsak hogy nem szeretik, de még csak nem is kedvelik őt.

„Egyedül vagyok otthon. Senki sem játszik velem”

- mondta a műsor készítőinek, miután megkérdezték tőle, melyik szülőjét kedveli jobban. A felvételen pedig jól látható, amint egy pici szobában játszik teljesen egyedül a játékaival.

De ez még semmi! Mikor az apjáról kérdezték, Geum Ju Eun úgy jellemezte őt, hogy „ijesztő, amikor dühös”, majd azt kívánja, bárcsak apja nem kiabálna vele állandóan.

A kisfiú ezután kitért az édesanyjával való kapcsolatára:

„Azt hiszem, nem kedvel engem". Hozzátette, hogy soha nem mondta el az anyukájának, hogy mit érez, mivel ő „soha nem hallgatja meg” őt.
@sosprem #korean #foryou #mygoldenkids ♬ son original - Lee

A műsor kamerái által rögzített felvételek pontosan ábrázolták Geum Ju Eun állításait. Először az látható, amint a kisfiú teljesen kiborul, mert szem elől téveszti az anyukáját, de a nő hiába hallja a sírását, nem megy oda hozzá, hanem messziről kiabálja a nevét. Majd mikor ezután nem akar egyedül elmenni játszani, és arra kéri az anyukáját, hogy menjen és játsszon vele, az asszony inkább elküldi és azt mondja neki:

„Mehetsz egyedül játszani. Ha nem akarsz, csak gyere vissza ide!”
@paye_paye Part 3 of My Golden Kids Ep 169 Geum Ji Eun on the Playground #mygoldenkids #fyp #geumjieun #koreanshow #reallifeshow #kpop #kdrama #mygoldenkidsep169 #channelA ♬ Originalton - payepaye

A műsorból felkerült még pár sokkoló videó, amiben az anyuka elképesztően beszél a kisfiúval, például az, amikor az anyuka megkérdezi a kisfiút, hogy mit szeret jobban, rajzolni vagy matekozni, mire a négyéves (!) kisfiú nyilván valóan azt feleli, hogy rajzolni.

Erre az anya azt mondja: „még jó, mert úgy látszik a tanulásban nem vagy túl jó!”

@kdramatelierr why would she say such things to a 4 year old baby? how can she call herself a mother…. #mygoldenkids ♬ what was i made for - happierthanever <3

A szörnyű bánásmódot látva világszerte arra jutnak az emberek, hogy élethelyzettől függetlenül, azonnal örökbe fogadnák a gyereket, csakhogy boldogabb, szerető közeget biztosítsanak számára.

„Nem is akarok gyereket, de most van egy ügyvédem. Kész vagyok örökbe fogadni!” - írta egy hozzászóló.

„Csak fel akarom venni, a zsebembe tenni, és elszaladni vele” - árulta el egy másik.

Sokan pedig felszólították Geum Ju Eun szüleit, hogy változtassanak viselkedésükön fiuk jóléte érdekében.

Szerencsére a műsor egy későbbi részében, miután szülők konzultáltak a szakértőkkel, látható, hogy a kisfiú édesanyja megpróbál más megközelítést alkalmazni, amikor a fiával beszélt.

Például elmagyarázza neki, hogy azért nem tudott vele játszani, mert gyakran fáradt volt a sok házimunkától.

„Próbálom megérteni a szívedet. Rosszul éreztem magam, mert nem játszottam veled” - mondta Geum Ju Eun-nak, aki persze teljesen összezavarodott, hiszen édesanyját még sosem hallotta ilyen kedvesen beszélni.

Ha esetleg valaki eddig még nem sírta volna el magát, annak javasoljuk az alábbi videón látható beszélgetést, aminek a végén a kisfiú olyan reményteli szemekkel mosolyodik el, hogy garantáltan kicsordul a könnyed.

@sunmovies.97 Replying to @BugzBun Mom listens and changes for her children ❤️#fyp #goldenkids #mygoldenkids #kpopshop #kpopfyp #kids #foryourpage #viralvideo #trend #kid #family ♬ 所念皆星河 - CMJ

Forrás: YourTango


Megosztom
Link másolása