GYEREK

A szar mindenképp kifolyik a pelenkából – Így égünk ki anyaként, és így ne égj ki te

Jól figyelj, készülj fel a kilövésre. Tíz, kilenc, nyolc... szülni fogsz. És utána a legtöbben azt várják majd tőled, hogy folyton boldog légy. Fehér blúzban, mosolyogva.

Megosztom
Link másolása

Most elmesélem, milyen volt eljutni anyaként a kiégésig. Ha szeretnél te is kiégni, elveszíteni az önmagadba vetett hitedet, ha volt vagy van olyanod - tegyél fel minél több olyan kérdést magadnak, ami a történetben megjelenik. Vagy inkább ne. Nyilván nem szeretnél. Nem is fogsz, ha elfogadod, elég, ha jelen vagy. Ez nagyon kevésnek hangzik, pedig elég. Még sok is. Nézzétek meg ezt a filmet. Meg olvassatok tovább, ha van kedvetek.

Minden akkor kezdődött, amikor betoltak a műtőbe, hogy császár lesz. Mi van, ha baj lesz? Nem igaz... Nem akkor kezdődött minden. Nehéz megfogni ezt. Minden akkor kezdődött, amikor megtudtam, hogy babát várok.... Nem. Minden akkor kezdődött, amikor azt hittem, jól csinálhatom majd egyszer az anyaságot, illetve nem, amikor már előre alig hittem el, hogy jól csinálhatom. Vagyis nem, akkor nem akkor kezdődött... Talán akkor, amikor frusztrálttá váltam huszonévesen, hogy milyen sokan szültek körülöttem, és én még nem...  Nem, nem akkor. De, akkor is. Aztán harminc lettem, és még frusztráltabb.

Akkor most ez a feladat? - ezt gondoltam. Mindig is imádtam a gyerekeket. De nem éreztem magam rá késznek. Még most sem érzem sokszor, és tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül.

Vagy lehet, hogy akkor kezdődött, amikor tízévesen féltem a sötétben, és azon gondolkodtam éjjel, vajon másnap helytállok-e a suliban? Akkor, amikor már gyerekként azt hittem, mindent csak tökéletesen lehet csinálni, különben nem lesz jó? Akkor is. Az önbizalomhiány egyenes úton vezethet az anyai kiégésig. Akkor kezdődhetett?

Meg akkor is, amikor eldöntöttem, hogy most már "kéne" szülni. Mert az kellett ahhoz, hogy gyerekem legyen. Attól még az egyik legjobb döntésem utólag, de "kéne"??? Ti be meritek vallani, mi motivált a szülésre? Anyu, apu, férj, barátnő, belső zsigeri vágy? Mind együtt? Egyik sem baj... Azt tudtam, hogy vágyom babára, de rettegtem a terhességtől, rettegtem közben, és aztán megszültem a gyereket.

Akit végtelenül szeretek, de ez nem annyira tartozik ide, és szerencsére már abban a generációban élek, amely már nem szégyelli kimondani, hogy annyira szereti a gyermekét, amit korábban elképzelni sem tudott, és természetes, hogy ezt kimondja.

És az is talán kezd egyre természetesebb lenni, de még mindig nem eléggé, hogy bevalljuk: nem olyan az egész, mint a tejszelet-reklámokban, vagy a folttisztító-reklámokban, vagy a húslevespor, meg mittudomén-milyen reklámokban, amikben az anyák tisztára vasalt fehér blúzban, lebbenő, tiszta hajjal mosolyognak ki a kertben idillien játszó gyerekeikre a konyhából. Nem minden tiszta és idilli. Sőt.

Miért próbálják sokszor ma is elhitetni velünk, hogy valami, ami az élet, tiszta és idilli lehet 24/7-ben? Miért lenne az anyaság, a gyermekvállalás, ami leginkább a tömény élet, valamiféle folyamatosan euforikus, szüntelenül csodás dolog, amikor maga a "sima" élet is néha koszos, néha fáj, néha elviselhetetlen?

És mi miért akarunk néha még mindig megfelelni ennek? Mikor voltam utoljára fehér, kivasalt blúzban? Egyáltalán, vágyom rá? 

Mert az anyaság szent, a kismamaság szent és tiszta jelenség a társadalmi elvárások szerint, az anyai energia maga a szeretet, a végtelen türelem. Az anya archetípusa a körülölelő melegség, a biztonság, a szépség, a finomság. A közös, sérthetetlen aura a gyermekkel. Az anya a védelmező oroszlán is közben és erős és megtörhetetlen. De... mikor is lettünk anyaként szentek emberek helyett? Mikor váltunk sebezhető, érzékeny, saját nyomorunkkal megáldott, gondjainkkal küzdő emberi lényekből isteni vagy angyali minőségű, csodaerőre képes teremtményekké? Félreértés helyett: az anya valóban csodákra képes. De egyrészt: az apa is. Másrészt nem mindig.

Az anya is bőg. (Komolyan, ezt le kell írnom 2023-ban? - kérdezi a türelmetlen énem, naná, hogy bőg, sőt, üvölthet is). Az anya is utálatos (az apa is tud). Az anyának is fáj, ami másnak. És a legfontosabb: az anya - már a terhesség szóban is belefoglaltatik, - önkéntes terhet vállal, az anyaságét,

a babavárásét, a teste megváltozásáét, a hátralévő életében éber odafigyelésre való igyekezet többnyire önként vállalt terhét. Nem Szűz Máriák vagyunk, vállaltuk, akartuk, és nem vagyunk szentek, ergo tökéletlenek vagyunk, és ez így jó. Miért is tesszük akkor még azt a terhet magunkra, hogy tökéletesnek akarunk látszani? Ki előtt? A többi tökéletesnek látszani akaró előtt? Akik otthon szintén bőgnek, ha este lefejték a tejet, és nem alhatnak, mert lázas a nagyobb, vagy éjjel tanulnak munka után, hogy jobb munkájuk legyen, reggel meg kelnek reggeliztetni, és közben szenvednek a fáradtságtól, valami nagyobb célért?

A többi sokszor szintén szenvedő anya előtt kozmetikázzuk magunkat? Az kinek lesz jobb? Erősít az erő látszata? A zsigeri erő más. Azt nem kell bizonyítani.

Önbizalomhiánnyal indulni a startmezőről viszont nem könnyű, de nem is menthetetlen helyzet. Csak nehéz. Valakinek meg fél szeme van, nekem épp ez jutott. Én úgy érzem, a gyengeség felvállalásával erősítjük egymást. Ez talán ellentmondásnak hangzik, de valójában logikus, és szerencsére talán egyre többünk tapasztalata. Szarul vagy? Baszki, mindenki szarul van olykor, és milyen világban élünk... Aggódsz te is, mert a gyereked talán még ilyenebb világban fog élni, szomorú vagy, egyedül vagy, rosszfej vagy, bűntudatod van? - Ember vagy.

Szóval nem tudom, mikor kezdődött. Talán amikor megtanultam pelenkázni. Hogy ne jöjjön ki a kaki, így kell tökéletesen ráilleszteni a pelenka oldalsó szárnyát a pelusra középen. Elárulom, és ez legyen szimbolikus: a szar akkor is ki fog folyni valamikor, akármilyen tökéletesen is igyekszünk mindent jól csinálni. Ott is kezdődhetett, amikor elhittem, hogy tökéletesen kell csinálni mindent. Dehogy kell, a tökéletesség egy kamu, ha még a legszebb arc sem szimmetrikus, akkor miért kell mindennek ragyognia körülöttünk?

Egy barátnőm fogalmazta meg, hogy ő már nem teszi annak a terhét sem magára, hogy még amiatt is szarul legyen, hogy épp szarul van, és ez másokat is érint. "A gyerekem azt szokta mondani, hogy tudom, hogy ha ideges vagy, nem nekem szól, anya, rossz napod van."

Persze ez egy különösen empatikus gyerek, de valahova oda kéne eljutni, hogy első körben magunkban fogadjuk el, hogy ha nem vagyunk jól, az nem minősít minket anyaként. Természetesen a nehéz létezéssel együtt járó nehéz közérzet nem ment fel a mások iránti felelősség alól. Csak legalább magunkat ne büntessük miatta. Mi van, ha nem megy? A felesleges, de sajnos logikusan megjelenő, sok anya és nő szívéből zsigerien felpattanó kérdés. Pedig megy. Aki hasonlóan volt önbizalomhiányos gyerek és felnőtt és anya, annak most mindnek küldök egy nagy ölelést.

Szóval azért megy, mert itt vagyunk, jelen. Ha néha csak ennyit tudunk, jelen lenni, akkor ennyi is elég. Szóval nem tudom, pontosan mikor kezdődött. Valamikor talán akkor, amikor elhittem, hogy nem sikerülhet minden, és aztán már azt hittem, talán semmi sem sikerülhet. Pedig majdnem mindig sikerült. És aztán előre is attól tartottam, a következő dolog nem sikerülhet majd.

Mi lesz, ha nem vesznek fel? Mi lesz, ha...? Felvettek. Persze. Ez is sikerült. Jól voltam közben? Nem. De ez baj: kit érdekel, mi hogy sikerül, ha közben nem vagy jól? Anyaként sokszor, sokaknak nehéz jól lenni. De nagyon jót tesz mindenkinek körülötted, ha jól vagy, és nyilván neked is.

Képes vagyok helytállni? Képes voltam. Mégis jött a következő kérdés. A következő, tök felesleges kérdés. Ezeket a kérdéseket mennyi nő teszi fel magának nap mint nap. Mi lesz a gyerekkel, ha...

Azt hiszem, talán akkor kezdődött, amikor nyolcévesen, hétévesen vagy tízévesen, vagy húszévesen, mindegy, mikor, de megkérdeztem, mi van, ha nem megy. Körülnézek, és látom, mennyi nő arcán van ugyanez a kérdés. Mennyi önbizalomhiány, és közben milyen nagy lelkek. Ott van annak a lánynak az arcán is abban az üzletben, akivel múlt héten találkoztam, és az első nyári munkáját végezte.

Ha a félelmeinket kimondanánk, és mindig lenne ott valaki, aki válaszol, a jelenet úgy nézett volna ki, hogy az ijedt tekintetű, tizenhat éves lány rámnéz és megkérdezi: Mi van, ha nem megy? Miből fizetem ki az októberi külföldi osztálykirándulást, ha kirúgnak? Mi van, ha nem megy? Ránéztem volna, és annyit mondtam volna, hogy: Figyelj, megy. Itt állsz, és csinálod. Megy. Egy perce is ment. Egy perc múlva is fog. De nem beszéltünk, csak rámosolyogtam, talán elhitte. Amúgy meg talán, ha legközelebb megkérdezi magától, mi van, ha nem megy, rájön, hogy: de hiszen megy. Itt vagyok. Ezt az egyet kell anyaként is: jelen lenni, úgy, ahogy épp tudunk. Minden anyának, aki azt hiszi, hogy ő nem elég jó, vagy kevés, üzenem, épp azért nem az, mert ettől tart. És bőven elég, ha próbálkozik.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GYEREK
Vírusként terjed az a videó, amiből kiderül, hogy a norvégok szerint teljesen oké a téli hidegben az utcán hagyni a babakocsit a benne alvó gyerekkel
Elsőre furcsának tűnhet, de a babák jól be vannak öltöztetve, a szülők pedig figyelnek rájuk. Csak épp bentről, a melegből.

Megosztom
Link másolása

Elképesztően sokan nézték meg azt a videót, amiben egy Olly Bowman nevű férfi sétálgat Norvégiában, és azt mutatja meg, hogy náluk teljesen normális, hogy az utcán hagyják a téli mínuszokban is a babakocsiban alvó gyerekeket.

És bár alapvetően nekünk meg pont az ellenkezője lenne a kézenfekvő, miszerint óvjuk a babákat a hidegtől, északon erről teljesen máshogy vélekednek.

„Egy újabb nap Norvégiában, egy újabb csoport csecsemő, akiket egyedül hagytak a hidegben. Nézd meg, hányan vannak.”

- írta videójához Bowman.

És bár aggasztónak tűnhet ez a helyzet azok számára, akik nem szoktak hozzá, hogy a csecsemők a hidegben szundikálnak,

amellett, hogy más kultúrákban ez teljesen oké, még egészséges is.

„Segít a légzésükben és függetlenebbé teszi őket. Norvégiában valójában ezért mennek el sokan korábban otthonról, mint más országokban” - magyarázta a videó készítője.

A legtöbben azonban talán nem is a hidegen akadtak fent, hanem azon, hogy ezek a babák egyedül maradtak az utcán.

„Norvégiában nem rabolják el a csecsemőket? Az én szorongásom ezt nem bírná soha.” - írta az egyik hozzászóló.

A hozzászólások között azonban többnyire erre a kérdésre is választ kaphatunk, egyrészt azt mondják, hogy az utcák hihetetlenül biztonságosak és nincs arra esély, hogy ellopják a babákat. Másrészt a szülők mindig a közelben maradnak, és a legtöbben bébiőrt tesznek a kocsiba, tehát látják, ha ébredezni kezd a pici.

A hideg levegő pedig nem tesz nekik rosszat, tényleg nagyon egészséges, persze csak a megfelelő meleg öltözet mellett. Feltehetően sokkal többet és jobban alszanak, mint a bent altatott társaik.

@mrmelk_ True story #viking #ting ♬ original sound - Olly Bowman

Forrás: Unilad


Megosztom
Link másolása

GYEREK
A Rovatból
Legalább egymillió forint értékben kért luxustermékeket egy 10 éves kislány karácsonyra
És a legmeglepőbb az, hogy mindössze egyetlen játék van csak köztük.

Megosztom
Link másolása

Mivel Amerikában a Mikulás hozza az ajándékokat a fa alá, ott is teljesen bevett szokás, hogy a gyerekek listát írnak neki a kívánságaikról. Azonban egy 10 éves kislány listája alaposan megdöbbentette édesanyját.

Keya James a TikTokra töltött fel egy videót, amiben kislánya listájáról sorolta fel az ajándékokat. A sorban olyan tételek szerepeltek, mint

egy új iPhone 15, egy Ugg papucs, egy Kendra Scott nyaklánc, egy pár Nike cipő, természetesen rózsaszínben, de kért egy pár Dior Converse cipőt, és egy 150 dollár értékű Lululemon (sportuházat) ajándékkártyát, valamint egy Polaroid kamerát is.

És ha ez még nem lenne elég, kért egy Aviator Nation ruhaszettet és végül, de nem utolsó sorban egy flamingó plüssjátékot - amit egyébként egy tízéves gyereknek szerintünk valójában kérnie kéne.

Ha a luxuslista termékeinek árát nagyjából összeszámoljuk, az átszámítva is legalább egymillió forintra jön ki,

aminek kapcsán az anyuka el is mondta, hogy a lánya ez alapján azt hiszi, hogy gazdagok.

A videót azóta rengetegen megnézték és a legtöbben - hozzánk hasonlóan - azt kifogásolják, hogy egy ilyen korú gyereknek még inkább játékokat kéne kérnie luxustermékek helyett.

@keyajamesReading my 10 year old daughter’s christmas list because she thinks im rich

♬ original sound - Keya James

(via: 24.hu)


Megosztom
Link másolása


GYEREK
Lajos herceg megint nem fért a bőrébe, a karácsonyi koncerten is hozta a formáját
Megint ellopta a showt.

Megosztom
Link másolása

A csintalan Lajos herceg újabb pimasz tréfával szórakoztatta a közönséget, amikor a karácsonyi koncerten elhatározta, hogy elfújja a testvére, Sarolta hercegnő gyertyáját is a Westminster Apátságban.

Az ifjú herceg péntek este, egy különleges karácsonyi, énekes istentisztelet alatt próbálta mindenáron elfújni testvére gyertyájának lángját is.

Az "Együtt karácsonykor" koncert házigazdája a walesi hercegnő volt, és ez volt az 5 éves herceg első fellépése ezen a hagyományos rendezvényen.

A koncert előtt a királyi család leveleket dobott egy piros postaládába a Mikulásnak, majd együtt énekeltek karácsonyi dalokat a walesi herceggel és hercegnővel.

A szertartás a The Royal Foundation támogatásával zajlott, azoknak a szervezeteknek és személyeknek kifejezve a hálát, akik a csecsemők, kisgyermekek és családok támogatásáért dolgoznak az Egyesült Királyság különböző részein.

Lajos herceg cukiskodása már teljesen megszokott, nélküle nem is lenne az igazi egy, a királyi család által szervezett rendezvény.

Forrás: Page Six


Megosztom
Link másolása


GYEREK
A Rovatból
Világszerte örökbe szeretnék fogadni azt a japán kisfiút, aki egy szívszaggató videóban mesél a szüleiről
Sokkolóan szomorú videó kering a TikTokon, amiben egy japán kisfiú arról mesél, hogy az a vágya, hogy a szülei foglalkozzanak vele.

Megosztom
Link másolása

Felkerült egy végtelenül szomorú videó TikTokra, amiben egy japán kisfiút lehet látni, amiben ugyebár semmi különös, azonban amit ez a négyéves kisfiú elmond, az szívfacsaró.

A Geum Ju Eun nevű japán kisfiú, a My Golden Kids című koreai valóságshow-sorozatban tűnt fel. A műsor olyan családokat követ nyomon, amelyekben a szülők azzal küzdenek, hogy megértsék saját gyermekeiket és kötődni tudjanak hozzájuk. A folyamat során szülői szakértők segítenek, és személyre szabott megoldásokat kínálnak arra, hogyan javíthatják kapcsolatukat.

Miközben Geum Ju Eun az édesanyjával és édesapjával jelent meg a műsorban, bevallotta, hogy szerinte a szülei nemcsak hogy nem szeretik, de még csak nem is kedvelik őt.

„Egyedül vagyok otthon. Senki sem játszik velem”

- mondta a műsor készítőinek, miután megkérdezték tőle, melyik szülőjét kedveli jobban. A felvételen pedig jól látható, amint egy pici szobában játszik teljesen egyedül a játékaival.

De ez még semmi! Mikor az apjáról kérdezték, Geum Ju Eun úgy jellemezte őt, hogy „ijesztő, amikor dühös”, majd azt kívánja, bárcsak apja nem kiabálna vele állandóan.

A kisfiú ezután kitért az édesanyjával való kapcsolatára:

„Azt hiszem, nem kedvel engem". Hozzátette, hogy soha nem mondta el az anyukájának, hogy mit érez, mivel ő „soha nem hallgatja meg” őt.
@sosprem #korean #foryou #mygoldenkids ♬ son original - Lee

A műsor kamerái által rögzített felvételek pontosan ábrázolták Geum Ju Eun állításait. Először az látható, amint a kisfiú teljesen kiborul, mert szem elől téveszti az anyukáját, de a nő hiába hallja a sírását, nem megy oda hozzá, hanem messziről kiabálja a nevét. Majd mikor ezután nem akar egyedül elmenni játszani, és arra kéri az anyukáját, hogy menjen és játsszon vele, az asszony inkább elküldi és azt mondja neki:

„Mehetsz egyedül játszani. Ha nem akarsz, csak gyere vissza ide!”
@paye_paye Part 3 of My Golden Kids Ep 169 Geum Ji Eun on the Playground #mygoldenkids #fyp #geumjieun #koreanshow #reallifeshow #kpop #kdrama #mygoldenkidsep169 #channelA ♬ Originalton - payepaye

A műsorból felkerült még pár sokkoló videó, amiben az anyuka elképesztően beszél a kisfiúval, például az, amikor az anyuka megkérdezi a kisfiút, hogy mit szeret jobban, rajzolni vagy matekozni, mire a négyéves (!) kisfiú nyilván valóan azt feleli, hogy rajzolni.

Erre az anya azt mondja: „még jó, mert úgy látszik a tanulásban nem vagy túl jó!”

@kdramatelierr why would she say such things to a 4 year old baby? how can she call herself a mother…. #mygoldenkids ♬ what was i made for - happierthanever <3

A szörnyű bánásmódot látva világszerte arra jutnak az emberek, hogy élethelyzettől függetlenül, azonnal örökbe fogadnák a gyereket, csakhogy boldogabb, szerető közeget biztosítsanak számára.

„Nem is akarok gyereket, de most van egy ügyvédem. Kész vagyok örökbe fogadni!” - írta egy hozzászóló.

„Csak fel akarom venni, a zsebembe tenni, és elszaladni vele” - árulta el egy másik.

Sokan pedig felszólították Geum Ju Eun szüleit, hogy változtassanak viselkedésükön fiuk jóléte érdekében.

Szerencsére a műsor egy későbbi részében, miután szülők konzultáltak a szakértőkkel, látható, hogy a kisfiú édesanyja megpróbál más megközelítést alkalmazni, amikor a fiával beszélt.

Például elmagyarázza neki, hogy azért nem tudott vele játszani, mert gyakran fáradt volt a sok házimunkától.

„Próbálom megérteni a szívedet. Rosszul éreztem magam, mert nem játszottam veled” - mondta Geum Ju Eun-nak, aki persze teljesen összezavarodott, hiszen édesanyját még sosem hallotta ilyen kedvesen beszélni.

Ha esetleg valaki eddig még nem sírta volna el magát, annak javasoljuk az alábbi videón látható beszélgetést, aminek a végén a kisfiú olyan reményteli szemekkel mosolyodik el, hogy garantáltan kicsordul a könnyed.

@sunmovies.97 Replying to @BugzBun Mom listens and changes for her children ❤️#fyp #goldenkids #mygoldenkids #kpopshop #kpopfyp #kids #foryourpage #viralvideo #trend #kid #family ♬ 所念皆星河 - CMJ

Forrás: YourTango


Megosztom
Link másolása