Steiner Kristóf: karácsonyi vegán pozole, hogy az ünnep örömfőzéssel teljen
Szebb ajándékot elképzelni sem tudunk - aranyvasárnapi élő örömfőzésünkre több ezren voltak kíváncsiak, a megtekintések száma pedig egy délután alatt megduplázódott a Nimi & Kristóf Konyhája Facebook oldalon. Végtelenül hálásak vagyunk, hogy a készülődés közben ilyen sokan minket választottak!
És ezt a finomságot, melyet a pozole, a mexikói konyha remeke ihletett.
A hagyományos ünnepi fogás már saját tradíciónk része:
minden év végén együttműködünk az ingyenes Veganuár kihívással - amelyre 2020 óta 120 000-en regisztráltak. A 30 napos program segít, hogy megtapasztald: milyen könnyű, élvezetes a vegánság - támogató közösséggel, hasznos útmutatókkal, változatos mintaétrenddel. Nincs vesztenivalód, az állatok pedig csak nyerhetnek.
Vágj bele velünk a változásba!
- most érkeztünk haza kis görög falunkba az óceán partjáról. Pihentünk, töltődtünk, és egy vegán elvonulást is tartottunk.
Itt minden nap megpakoltuk asztalunkat a helyi kulináris kultúra kincseivel.
Mint a vegán pozole,
Hozzávalók 4-6 főre:
300 gramm passzírozott paradicsom vagy paradicsomlé,
2 evőkanál sűrített paradicsom,
2 kápia, és
2 kaliforniai paprika,
2 szárított csili paprika,
100 gramm szárított paradicsom,
2 lila hagyma,
6 gerezd fokhagyma,
300 gramm főtt csicseriborsó,
tortilla vagy nachos mártogatni.
Legyen kéznél olíva-, vagy másfajta olaj is, és egy kis balzsamecet sem árt neki.
Milyen fűszereket válassz?
Füstölt paprika, őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, só és bors, babérlevél, oregánó.
Válassz alapanyagot a feltéthez is: ez lehet avokádó, lilakáposzta, újhagyma, retek, lime, petrezselyem vagy korianderzöld.
Bár az eredeti pozole hússal készül, ez a növényi változat bármikor felveszi a versenyt az eredetivel.
Így készítettük:
kevés olívaolajon, agave szirupon, és balzsameceten sóval, borssal karamellizáltunk vékonyra vágott aszalt paradicsomot, lila hagymát és fokhagymát, kézzel tépett laska gombát, és babérlevelet.
Ha itt-ott odakap, mehet rá főtt csicseriborsó, majd oregánóval átforgatva félreraktuk. Mindezt megismételtük kápia, piros kaliforniai, és csili paprikákkal, és még több hagymával és fokhagymával, majd mikor megpirultak, felöntöttük passzírozott paradicsommal. Került bele füstölt paprika, fahéj, és egy kis szerecsendió.
Amint összeforrtak az ízek, turmixoltuk, megraktuk a raguval, majd felszeltük a feltéteket: avokádó, káposzta, újhagyma, retek, és koriander. Tortilla chips-szel, lime-mal tálaltuk, s hitetlenkedve kanalaztuk: hogy lehet ilyen finom?! Lám, a vegánság 15 év után is tartogat meglepetéseket.
További receptek a szakácskönyveinkben, és a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán - ahol egy ünnepi epizódban sok más karácsonyi fogást mutatunk be:
Együttérzéssel teli ünnepeket mindenkinek!