GASZTRO

Rossz evő a gyerek? Ezt a reggelit biztos, hogy imádni fogja!

Akadnak gyerekek, akikbe úgy kell beleimádkozni a kaját. Most egy anyuka megosztotta azt a receptet, amivel a legrosszabb evőt is az asztal mellé lehet ültetni.
Fotó: Freepik.com - sassy.hu
2023. november 10.


Megosztom
Link másolása

Vannak a szerencsés szülők, akiknek a gyereke nem válogat és mindent jóízűen megeszik, amit csak kínálnak neki. És vannak a többiek, akik el sem tudják képzelni, hogy jól evő gyerekek léteznek a világon. A szülők többféle trükkel szoktak próbálkozni. Van a klasszikus: „Ha megeszed a spenótot, kapsz csokit” - és vannak ennek különböző ételekre fordított változatai.

 

Egy anyuka most úgy döntött, megosztja a közösségi oldalán, hogy mi az a reggeli, amivel ő mindig le tudja nyűgözni a gyerekeket, és aminek az elkészítéséhez körülbelül 5 perc elég.

Vékonyra szeletelt kenyeret vesz elő, és mintha szendvicset csinálna, a közepére, a két szelet közé bedob két kocka csokit. Ezt a részt egy üvegpohárral kivágja a kenyérből, így kap egy csokival töltött kerek párnácskát, a maradékból gyakorlatilag lesz két lukas közepű szelet kenyere.

A kivágott, csokis párnácskát egy kis vajon mind a két oldalán megpirítja egy serpenyőben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Aslı ile.. (@aslii.ile) által megosztott bejegyzés

Ha az elkészült, következik a lukas közepű két szelet kenyér. Ezeket is beteszi a serpenyőbe, kicsit pirítja az egyik oldalukon őket, majd

amikor átfordítja, beleüt egy-egy tojást a közepükbe.

Hogy előbb átsüljön a tojás, egy fedővel letakarja, és amikor fehér lesz, kiveszi a különleges reggeli szendvicseket. Így aztán nyugodtan mondhatja már a válogatós gyereknek, hogy ha szépen megeszed a tojást, kapsz csokit is.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Gordon Ramsay elárulta, hogy mi az az étel, amit sosem rendelne étteremben
Gordon Ramsay kitálalt arról az ételről, amit nem kérne és enne egyetlen étteremben sem.
Sassy - sassy.hu
2023. november 27.


Megosztom
Link másolása

Akár kedveljük, akár nem, a sztárszakács valószínűleg minden ételt megkóstolt már a világon - és szép karriert csinált abból, hogy a véleményével megsorozza a nézőket.

Most Ramsay a Daily Mailnek beszélt az éttermekben való étkezés három aranyszabályáról, és elmondta, hogy a vendégeknek óvakodniuk kell minden olyan helytől, amely dicsekszik az ételei minőségével.

Az olyan szavak, mint a híres vagy az ország legjobbja (minden alátámasztó bizonyíték nélkül), megszólaltatják a séf vészcsengőjét, mert egyből arra gondol: Ki állítja ezt? Ki nevezte el így?

A séfnek van egy különleges trükkje is arra, hogyan lehet a legjobb palack borokat kedvező áron megszerezni: azt mondta, hogy azok közül a borok közül kell kérni, amelyeknek sérült a címkéje vagy olyan évjáratokból való, amelyek nem fogytak jól.

Azt javasolta, hogy drága étteremben kérjünk egy palackot abból, amit 10.000 Ft-nál nem drágábban ajánlanak, ez lehet a titkos kódja annak, hogy jó minőségű bor kerüljön az asztalunkra anélkül, hogy túl sokba kerülne.

Bár azért a túl sok jelen esetben nem ugyanazt jelenti Gordon számára, mint amit Magyarországon.

A harmadik és egyben utolsó tippjében Ramsay elárulta, hogy mi az az étel, amit soha, de soha nem rendelne egy étteremben. A szóban forgó étel érdekes módon nagyjából bármi, ami a különleges ajánlatok tábláján szerepel, különösen, ha az egy jó bő lista.

Azt mondta:

„A különleges ajánlat azért van, hogy a rajta szereplő ételek elfogyjanak végre az este folyamán. Ha 10 különlegességet sorolnak fel egy étteremben, abban már semmi különlegesség nincs.”

Nem ez az első alkalom, hogy Ramsay figyelmezteti a vendégeket, hogy ne kérjenek egy étteremben a különleges ételek listájából, és leginkább azzal van baja, ahol a nap levesét kínálják.

A séf korábban azt mondta, hogy

ha valaki a levesre vágyik, akkor kérdezze meg a felszolgálót, hogy mi volt a nap levese tegnap, és ha az ugyanaz, akkor lehet, hogy a hét vagy a hónap levesével áll szembe.

Búcsúzóul még egy tanácsot ad, ha romantikus randevúra mennétek étterembe.

Ramsay azt ajánlja, hogy foglaljatok háromszemélyes asztalt, mert így kisebb az esélye annak, hogy valami szűk és kellemetlen helyre ültessenek benneteket.


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
Van egy kis gond a banánnal. Nagyon nem mindegy, hogyan eszed!
Vannak, akik esküsznek a félig zöld banánra, mások megvárják, amíg puha és édes lesz. Nem mindegy, hogy te melyik csoportba tartozol, hogyan eszed ezt a csodás gyümölcsöt.
Fotó: Freepik.com - sassy.hu
2023. szeptember 26.


Megosztom
Link másolása

Dr. Micheal Mosley diétaguru szerint lehet, hogy lemaradsz a banán legfontosabb egészségügyi előnyeiről, ha megvárod, míg pöttyösre érik.

Az orvos szerint ugyanis

a zöld banán rezisztens keményítőt tartalmaz, amely nem bomlik le könnyen a bélben, sokkal inkább rostként viselkedik.

A Mail Online-nak Dr. Mosley elmondta, hogy ez a fajta keményítő nem okoz túl nagy vércukorszint-emelkedést, mert jóval kevesebb szívódik fel belőle.

„Ráadásul táplálja a bélben élő barátságos baktériumokat is” - tette hozzá a doki.

Ezek a baktériumok kulcsfontosságúak, mert a keményítőt egyfajta zsírsavvá alakítják.

A diétaguru szerint ez a zsírsav komolyan képes csökkenteni a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, valamint más módon is jótékonyan hat a bélrendszeredre.

Dr. Mosley új kutatásokat idézett, amelyek szerint a zöld banánban és más élelmiszerekben található rezisztens keményítő segíthet a májadnak, valamint a bélrendszerednek is az egészség megőrzésében.

Kínai kutatók 200 olyan embert vizsgáltak, akik nem alkoholos zsírmájban szenvedtek. A vizsgálatban résztvevő páciensek négy hónapon keresztül naponta kétszer rezisztens keményítőport fogyasztottak. Az eredmények azt mutatták, hogy

a vizsgált időszak végére 40 százalékkal kevesebb zsír lett a májukban azokhoz képest, akik egyáltalán nem ették a rezisztens keményítőport.

„Ráadásul a májenzimek és a betegséggel összefüggő gyulladásos faktorok szintje is csökkent a szervezetükben” - tette hozzá Dr. Mosley.

Ha te is szeretnéd élvezni a rezisztens keményítő előnyeit, szerencsére nem kell nagykanállal falnod a keményítőport.

„A jó hír, hogy ugyanezt a hatást elérheted a zab, hüvelyesek és a zöld banán étrenden tartásával" - mondta Dr. Mosley.

A hasznos keményítő másik kellemes forrása a tészta - de nem a frissen főzött verzió. Dr. Mosley szerint a szénhidrátban gazdag

rizs, a tészta vagy a burgonya főzése, lehűtése, aztán újramelegítése bél- és májbarát keményítővé alakítja át a bennük lévő szénhidrátot.

Sőt, a kutatások szerint ez az eljárás még a fogyásban is segít.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
Itt a tökszezon! Minden, amit érdemes tudni a tökről + 2 szuper tökös recept
Az egyik legsokoldalúbb zöldség, sütve, párolva, pépesítve vagy reszelve is isteni. Számos jótékony hatása ismert, éppúgy otthonos a salátákban, mint a rakott ételekben, levesekben vagy ragukban. Számtalan okot mondunk, amiért érdemes feltenned az étlapra.

Megosztom
Link másolása

Az október a tökökről szól. Az évnek ebben a szakában rengeteg fajtát találhatsz a piacon, mindegyik gazdag antioxidánsokban és rostokban, alacsony zsír- és kalóriatartalmuk miatt még a diétákba is simán bevetheted őket.

Hogy miért? Mondunk rá néhány okot:

- A tök tele van rosttal. A rostban gazdag étrend pedig

segít az elhízás elleni harcban

és csökkenti a vastag- és végbélrák kockázatát, feltéve, ha sikerül napi 30 grammot bevinned belőle.

- Különösen gazdag bétakarotinban, ahogy azt élénk narancssárga húsa is mutatja. Szervezetünk a karotinoidokat A-vitaminná tudja alakítani, ami

kifejezetten jót tesz a látásodnak és szebbé teszi a bőrödet.

- A nyers tök gazdag E-vitaminban, és szerencsére ez sütéskor csak alig valamit csökken. Az A- és C-vitaminhoz hasonlóan az E-vitamin is

védi a sejtjeidet a káros oxidatív stressztől.

- Ez a vitaminforrás ráadásul gazdag még káliumban is,

ami segít fenntartani a normál vérnyomást.

- Sőt C-vitaminban is, ami pedig segít megküzdeni a fáradtsággal és a kimerüléssel.

- A tökmagban bőségesen van magnézium. A szervezetben betöltött számos szerepe mellett a magnézium

hozzájárul a normál folyadék- és elektrolit-egyensúlyhoz,

valamint az egészséges izomműködéshez.

Rengeteg féle tökkel találkozhatsz a boltokban. Hogy könnyebb legyen a választás, ezt érdemes tudnod róluk:

Japán (Piros hokkaido) sütőtök:

Ennek a hagyma alakú középméretű töknek a húsa ízében és állagában a gesztenyére emlékeztet. Készíthetsz pürét belőle sós ételekhez, vagy használhatod sütikhez is.

Klasszikus sütőtök:

A nagydarab narancssárga sütőtök klasszikus választás a töklámpáshoz. Főzéshez is jó, krémlevesekhez vagy a sütőben sütve.

Fehér héjú kicsi:

Kicsi, lapos, sápadt tök krémsárga hússal, amelyet félbevágva megtölthetsz vagy feldarabolva salátákhoz és pörköltökhöz is fincsi.

Kabocha:

Ennek a japán fajtának a sötét rücskös bőre alatt intenzíven édes hús lakik, amelynek textúráját gyakran hasonlítják az édesburgonyához. Próbáld ki héjastól szeletekben sütve, finom őszi salátákhoz.

Úritök (Nagydobosi):

Nagyszerű, univerzális neon-narancssárga hússal, salátákhoz, pörköltekhez, curryhez, rizottókhoz és tésztaételekhez tökéletes választás. Kékesszürke héja szívós lehet, ezért nagy darabokra vágva süsd, majd kanalazd ki a puha húsát.

Kanadai sütőtök:

Tökéletes levesekhez, tésztaételekhez, saláták, morzsasütik, édes piték és torták alapanyaga.

Ha a klasszikus sütőtökön kívül valami mást is megkóstolnál, íme két hiperegészséges és extra finom étel tökből - nem csak halloweenre:

Kanadai sütőtök-krémleves

Hozzávalók:

1 evőkanál olívaolaj

1 közepes méretű vöröshagyma kockákra vágva

2 közepes méretű kanadai tök

2 közepes alma felkockázva, hámozás nélkül

2 csésze húsleves

1 teáskanál só

1/2 teáskanál őrölt szerecsendió

1/4 teáskanál fekete bors

1/4 teáskanál cayenne-i bors

3/4 csésze kókusztej

A feltéthez :

Pirított tökmag

Apróra vágott friss zsálya

Kókusztejszín vagy görög joghurt

Elkészítés:

Egy edényben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a hagymát, és párold meg, körülbelül 5-8 percig, időnként megkeverve. Vedd le a lángot.

Vágd le a tök felső és alsó végét. Egy zöldséghámozóval hámozd meg, vágd hosszában ketté, és kanalazd ki a magokat. Vágd kockákra a tök húsát, tedd a hagymára és kis lángon dinszteld meg.

Keverd hozzá az almát, ha az is megpárolódott, akkor öntsd fel a húslevessel, sózd, borsozd meg, szórd hozzá a szerecsendiót és a cayenne-t. Fedd le, és főzd kislángon amíg a tök és az alma is megpuhul.

Öntsd hozzá a 3/4 csésze kókusztejet. Botmixerrel pürésítsd a levest. Tálald forrón tökmaggal vagy zsályával.

Sütőtökös-gyömbéres sült sajttorta

Ez a felháborítóan finom sütemény különleges ízét az édes sütőtöktől kapja. Egyszerű, és már előző nap is megsütheted. Ha szereted az extra ropogós textúrát, morzsolj a tetejére egy kis gyömbéres kekszet.

Hozzávalók 16 szelethez:

600 g sütőtök kockákra vágva

1 evőkanál olívaolaj

130 g vaj

400 g gyömbéres keksz

650 g zsíros krémsajt

200 g barna cukor

½ teáskanál finom tengeri só

2 evőkanál kukoricaliszt

4 nagy tojás

200 ml tejszín

1 tasak vaníliáscukor

½ teáskanál őrölt gyömbér

Karamell a tetejére

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Tedd be a sütőtököt egy nagy tepsibe olajjal, és süsd 1-1,5 órát, amíg megpuhul. Ha kihűlt, a húsát kanalazd robotgépbe, és turmixold le.

Egy 23 cm-es tortaforma belsejét vékonyan kendd ki vajjal, ne kapcsost válassz, olyan kell, amit utána vízbe is állíthatsz és nem megy bele a víz.

Olvaszd fel a vajat, törd porrá a gyömbéres kekszet. Keverd hozzá az olvasztott vajat, és egyenletesen nyomkodd bele a kekszes masszát a tortaformába.

A krémsajtot, a kukoricalisztet és a cukrot egy nagy keverőtálban elektromos habverővel habosítsd fel. A tojásokat, a sütőtökpürét és a tejszínt a vaníliával, a gyömbérrel és a sóval szintén. Keverd össze az egészet, majd öntsd az előkészített tortaformába.

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

Forralj fel egy kanna vizet. A tortaformát tedd egy nagyobb, magas oldalú edénybe, majd óvatosan önts alá annyi forrásban lévő vizet, hogy majdnem félig érje az oldalát - vigyázz, ne kerüljön víz a sajttortába. 1 órát süsd így.

Ellenőrizd az állagát egy nagyon óvatos rázással. Ha túl lötyögős, adj még 5-10 percet neki. Ha kész, kapcsold ki a sütőt, és hagyd a résnyire nyitott ajtó mögött lassan hűlni egy újabb órán át.

Szobahőmérsékletre hűlve tedd be a hűtőbe, hogy teljesen megszilárduljon, lehetőleg egy egész éjszakára. A tálaláshoz melegíts karamellszószt és csorgasd a tetejére.

Néhány egyéb finom felhasználása a töknek:

Sütve

Vágd a tököt egyenletes szeletekre vagy kockákra. Kendd meg egy kis repceolajjal, és tegyél a szeletekre rozmaring ágat. Közepesen forró sütőben legalább 30 percig süsd, ezalatt megpuhul és enyhén megpirul. Tálald melegen köretként, vagy hidegen salátákhoz keverve. Gazdagíthatod lencsével, fetával, pirított magvakkal és egy egyszerű balzsamecetes öntettel.

Pürésítve

Egy másik felhasználási módja, ha megsütöd a fentiek szerint, de rozmaring helyett chilipehellyel szórod meg és enyhén karamellizálod. Félidőben tegyél hozzá néhány gerezd hámozatlan fokhagymát. Amikor elkészült, nyomd ki a puha fokhagymát a héjából, és a tökkel együtt turmixold le, egy kevés extra szűz olívaolajjal együtt.

Nyersen

Reszelj le egyenlő mennyiségű nyers tököt, sárgarépát és céklát (a céklát jobb, ha gumikesztyűben reszeled, különben tiszta vörös lesz a kezed). Tegyél hozzá egy kis apróra vágott vörös káposztát és finomra vágott újhagymát. Keverj a balzsamecetből, extra szűz olívaolajból és dijoni mustárból öntetet. Szórd meg petrezselyemmel, majd keverd a salátához. Grillezett hallal vagy tofuval igazán finom.

Tök curry

Piríts meg egy fej összevágott hagymát egy kanál thai vörös currypasztával. Dobj hozzá néhány marék összekockázott tököt. Öntsd fel kókusztejjel, párold puhára, és a főzés utolsó néhány percében tegyél hozzá egy marék zöldbabot. Frissen facsart lime levével és szója- vagy halszósszal ízesítsd.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
Brad Pitt tovább fejleszti francia borászatát, elképesztően népszerű az új pezsgője, aminek palackja 36.000 Ft-ba kerül
A franciák szerint a pezsgő a szőlő, a talaj, az idő és a szeretet összessége. Brad Pitt esetében egy csipetnyi rozét is hozzáadhatunk.

Megosztom
Link másolása

Miután három évvel ezelőtt sikeresen elindította a Fleur de Miraval-t (Franciaország egyetlen, kizárólag rozé pezsgővel foglalkozó pincészetéből), a színész idén ősszel egy meglepő új italt dob piacra: A Petite Fleur-t (‘kis virág’). Rózsaszín árnyalatot és a tavaszi virágok friss jegyeit hordozza, amelyek a ház védjegyévé váltak.

A ház korábbi pezsgőihez hasonlóan a Petite Fleur kisszériás ital, amely a Cote de Blancs meszes talaján termesztett Chardonnay és Pinot Noir szőlőfajták házasításával hozott létre. A Petite Fleur azonban több szempontból is különbözik nagy testvérétől, a Fleur de Miraval-tól. A tervek szerint mind árban, mind vonzerejében elérhetőbb lesz.

Húszezer üveggel dobnak piacra világszerte, palackonként 100 dollár (36.000 Ft) alatti áron. Más, hasonló típusú pezsgőkhöz képest ez állítólag alacsony ár.

„Brad nagyon gyakorlatias - mondta egy forrás a People-nek. - Egy évtizeden át sikeresen fejlesztette borászatát a rozéval, most pedig 500 kilométerrel arrébb egy pezsgőpincészetet épít - egy igazi pincészetet, nem csak a nevét adja egy palackhoz.”

„Van egy víziója - teszi hozzá a forrás - és szereti látni, ahogy fejlődik a keze alatt amit elkezdett.”

„A pezsgő számomra - mondta a Brad Pitt a Peolple-nak 2020-ban - az ünneplés, a minőség, a presztízs és a luxus érzését idézi fel. A rozé pezsgő azonban még mindig viszonylag ismeretlen.

A provence-i Miraval sikerén felbuzdulva azt gondoltam, hogy próbáljuk meg megteremteni a rozé champagne márkáját, minden erőnket csak erre az egy színre összpontosítva.”

Számos keverési kísérlet és kóstolás, valamint egy három évig tartó erjesztési folyamat után lett csak elégedett a 75% Chardonnnay, 25% Pinot noir keverékkel, amely

egy olyan sziromrózsaszín árnyalatú pezsgőt eredményezett, amelyhez fogható nincs más.

A Petite Fleur csomagolása megtartja a Pitt által kiválasztott színsémát - rózsaszín címke egy fekete üvegpalackon, amelyen három P betű látható.

Hogy a 20.000 palackból menyi jut el hazánkba, az jó kérdés. De biztosan lesz néhány kiválasztott, aki meg tudja majd kóstolni helyettünk is. Egészségére!


Megosztom
Link másolása