GASZTRO

Piros tojás céklával? – Természetes tojásfestési technikákat teszteltünk

Kipróbáltuk a káposztát, a spenótot, a kurkumát, a bort és a hagymát is, de jópár csalódás ért minket.

Megosztom
Link másolása

Az interneten megannyi vibrálóan színes képet találhatunk, ha rákeresünk a természetes tojásfejési technikákra.

De egy marék spenóttól valóban fűzöld lesz a tojás? A lilakáposzta kék, a cékla pedig erőteljes piros színt ad?

Bevallom, kétkedve vágtam bele ebbe a projektbe.

Fogtam pár ígéretesnek tűnő zöldséget és fűszert, és főzetet készítettem belőlük. Majd egy-egy kanál ecet kíséretében a főtt tojásokat estére beáztattam a színezőanyagokban.

Az első eredmények még az elvárásaimhoz képest is lelombozóak voltak.

A kurkumán kívül maximum csak az ecet hatása látszott meg a tojásokon. Szóval egyértelművé vált, hogy első körben én nem vettem elég komolyan a témát. Tovább kutakodtam hát az interneten, és a következő körökben próbáltam kiküszöbölni a buktatókat.

Tuti tippek, hogy neked elsőre sikerüljön

- Használj minél világosabb, vagy egyenesen fehér tojásokat. Talán ez a legfontosabb pont. A legtöbb természetes festék nem tud mit kezdeni a barna tojáshéjjal.

- Sikáld át a tojásokat mosogatószerrel, mielőtt megfőznéd őket. Ha nem bontod meg ezt a zsíros réteget, ami a tojást védi, nem sok esélye van megtapadni a festéknek.

- Készíts minél koncentráltabb színezőanyagot. Szeld apróra a zöldségeket, és nagyjából annyi vizet önts rájuk, amennyi ellepi őket. Fedő alatt, 20 perc után nagyjából kiereszti a színét a lilakáposzta és a cékla is. Szűrd le, és adj egy-egy kanál ecetet is a főzethez (ez segít abban, hogy jobban megtapadjanak a színek).

- Kurkumából elég 2 evőkanál a sárga színhez. A bort pedig fel sem kell forralni, azonnal lehet beledobni a festésre szánt tojásokat, és az eredmény borfajtától függően többféle barna szín is lehet.

- Ne nyúlj a tojásokhoz kanállal. Inkább kézzel, óvatosan tedd őket a színezőanyagokba. Ha megkarcolod őket, az sajnos a színezés után is meg fog látszani.

- A festék lepje el teljesen a tojást, és hagyd egy éjszakára, vagy akár egy teljes napra benne ázni.

- Óvatosan halászd ki a tojásokat a festékből, és azonnal tedd egy papírtörlőre, majd hagyd megszáradni őket. A színezőanyagok sok esetben nedvesen simán letörölhetőek, de száradás után egész szépen fennmaradnak a tojásokon.

- Utolsó lépésként dörzsöld át a tojásokat zsírral, ha azt szeretnéd, hogy szépen csillogjanak.

Ha a fentieket mind betartod, egész szép eredményt érhetsz el.

Én több hibát is elkövettem a több körös próbálkozások közben. Mindig mást. Hol nem hagytam elég időt, hol nem készítettem elő rendesen a tojást, de olyan eset is akadt, amikor nem tudtam rájönni, hogy mi volt a hiba... vagy nem bennem volt a hiba.

A spenót például egyáltalán nem alkalmas erre a feladatra. Már a belőle készült színezőanyag is inkább barna, mint zöld, és nem is fogja be a tojásokat.

Helyette inkább lilakáposzta és kurkuma keverékével érdemes próbálkozni. De ettől se várjunk csodát!

A cékla is maximum fehér tojásokon produkál halvány pirosas vagy inkább rózsaszínes árnyalatot. Igazi, piros tojáshoz sajnos továbbra is a mű tojásfestékhez kell nyúlnunk

A lilakáposzta és a vörösbor szép színt ad, de nagyon kell figyelni rá, hogy száradásig ne nagyon tapogassuk őket, mert könnyen ledobják a színt magukról.

Összességében az igaz a természetes tojásfestékekre, hogy inkább pasztell színeket lehet velük könnyen és szépen elérni, minél világosabb tojásokon.

A hagymahéj mindenek felett!

Egy technika van, ami gyorsan, könnyen és eredményesen alkalmazható: a hagymahéjjal való festés.

Nem véletlen, hogy nagyszüleink is ezt vetették be leggyakrabban.

Tegyük fel a tojásokat a hagymahéjakkal együtt főni. Használhatunk vöröshagymát vagy lilahagymát, vagy a kettőt vegyesen. Én vegyesen használtam lilát és vöröset. 1.5-2 liter vízbe tettem 1-1 kg hagymahéjat.

Miután megfőtt a tojás, hagyjuk a lében kihűlni.

Már 2-3 óra után is látványos színt kapnak, de ha 5-6 órát hagyjuk a lében, az eredmény garantáltan bomba lesz.

Ha a kertben gyűjtünk pár levelet vagy virágot, mintás tojásokat is festhetünk. Egy harisnya segítségével szorosan rögzítsük a levélkét a tojáshoz, és ezzel együtt főzzük meg. Ha nem jut be a színezőanyag a levél alá, csodaszép, természetes mintát kapunk a végén.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Te is biztosan rosszul olvasztod ki, ezért teszed tönkre a húst és a halat a karácsony főzésnél
Elmagyarázzuk, hol rontod el, és elmondjuk, hogyan készítsd elő a lefagyasztott húst és halat.

Megosztom
Link másolása

A karácsonyi készülődés egyik legfontosabb része az ünnepi menü elkészítése a korábban gondosan beszerzett alapanyagokból.

Ám hiába a rutinos beszerzés és a minőségi hozzávaló, ha az előkészítés során hibázol.

Nem mindegy ugyanis, hogyan olvasztod ki a mélyhűtőből kivett halat és húst.

A Femcafé összegyűjtötte a legnagyobb hiákat, amiket elkövethetsz.

Először is nem veszed ki időben a halat és a húst, nem hagysz elég időt az olvasztásra. A másik hiba, hogy szobahőmérsékleten olvasztod ki, amivel a baktériumok gyors elszaporodását segíted. Ezért az a legjobb, ha a hűtőben nagyod kiolvadni a húst vagy halat.

Hogyan készítsd elő?

A fagyasztott húst vagy halat a felhasználást megelőző este vedd ki a fagyasztóból, és tedd egy tálba, hogy az olvadással keletkező folyadéknak legyen hely. Takard le fóliával, és tedd a hűtőszekrény alsó polcára. "Ez a módszer lassú, de biztonságos, mivel a hőmérséklet állandóan alacsony marad, és minimalizálja a baktériumok elszaporodásának kockázatát. Ráadásul az alapanyag minősége sem fog romlani"

- írja a lap.

A mikróban való felolvasztást nem javasoljuk, de a hideg vízben áztatást sem, mivel azzal gyakorlatilag kimosod a hús értékes tápanyagait.


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
A Rovatból
Steiner Kristóf: karácsonyi vegán pozole, hogy az ünnep örömfőzéssel teljen
Nem hagyhatjuk vegán recept nélkül karácsonykor a főzés szerelmeseit, vegán pozolénkat egyenesen a napfényes Mexikó ihlette.

Megosztom
Link másolása

Szebb ajándékot elképzelni sem tudunk - aranyvasárnapi élő örömfőzésünkre több ezren voltak kíváncsiak, a megtekintések száma pedig egy délután alatt megduplázódott a Nimi & Kristóf Konyhája Facebook oldalon. Végtelenül hálásak vagyunk, hogy a készülődés közben ilyen sokan minket választottak!

És ezt a finomságot, melyet a pozole, a mexikói konyha remeke ihletett.

Főételnek is beillő leves, gazdag, mint a shakshuka, friss, mint a Buddha-tál, laktató, mint a pörkölt, és vörös, mint Gigantes, a cicánk - de igazából semmihez sem hasonlítható.

A hagyományos ünnepi fogás már saját tradíciónk része:

minden év végén együttműködünk az ingyenes Veganuár kihívással - amelyre 2020 óta 120 000-en regisztráltak. A 30 napos program segít, hogy megtapasztald: milyen könnyű, élvezetes a vegánság - támogató közösséggel, hasznos útmutatókkal, változatos mintaétrenddel. Nincs vesztenivalód, az állatok pedig csak nyerhetnek.

Vágj bele velünk a változásba!

Úgy éreztük, a legtöbb, amit adhatunk karácsonyra, egy kanál a élmény-esszencia a Mexikóban töltött telelésünkből

- most érkeztünk haza kis görög falunkba az óceán partjáról. Pihentünk, töltődtünk, és egy vegán elvonulást is tartottunk.

Itt minden nap megpakoltuk asztalunkat a helyi kulináris kultúra kincseivel.

Mint a vegán pozole,

Hozzávalók 4-6 főre:

300 gramm passzírozott paradicsom vagy paradicsomlé,

2 evőkanál sűrített paradicsom,

2 kápia, és

2 kaliforniai paprika,

2 szárított csili paprika,

100 gramm szárított paradicsom,

2 lila hagyma,

6 gerezd fokhagyma,

300 gramm főtt csicseriborsó,

tortilla vagy nachos mártogatni.

Legyen kéznél olíva-, vagy másfajta olaj is, és egy kis balzsamecet sem árt neki.

Milyen fűszereket válassz?

Füstölt paprika, őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, só és bors, babérlevél, oregánó.

Válassz alapanyagot a feltéthez is: ez lehet avokádó, lilakáposzta, újhagyma, retek, lime, petrezselyem vagy korianderzöld.

Bár az eredeti pozole hússal készül, ez a növényi változat bármikor felveszi a versenyt az eredetivel.

Így készítettük:

kevés olívaolajon, agave szirupon, és balzsameceten sóval, borssal karamellizáltunk vékonyra vágott aszalt paradicsomot, lila hagymát és fokhagymát, kézzel tépett laska gombát, és babérlevelet.

Ha itt-ott odakap, mehet rá főtt csicseriborsó, majd oregánóval átforgatva félreraktuk. Mindezt megismételtük kápia, piros kaliforniai, és csili paprikákkal, és még több hagymával és fokhagymával, majd mikor megpirultak, felöntöttük passzírozott paradicsommal. Került bele füstölt paprika, fahéj, és egy kis szerecsendió.

Amint összeforrtak az ízek, turmixoltuk, megraktuk a raguval, majd felszeltük a feltéteket: avokádó, káposzta, újhagyma, retek, és koriander. Tortilla chips-szel, lime-mal tálaltuk, s hitetlenkedve kanalaztuk: hogy lehet ilyen finom?! Lám, a vegánság 15 év után is tartogat meglepetéseket.

További receptek a szakácskönyveinkben, és a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán - ahol egy ünnepi epizódban sok más karácsonyi fogást mutatunk be:

Együttérzéssel teli ünnepeket mindenkinek!


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Ezzel a trükkel hetekig friss marad a krumpli – sokat spórolhatsz, ha kipróbálod!
Így tárold a krumplit, hogy hetekig friss maradjon – egy egyszerű trükk, ami megváltoztatja az életed.

Megosztom
Link másolása

A krumpli különleges zöldség, mert bár nem romlik meg túl gyorsan, ha nem tárolod megfelelően, hamar megjelenhetnek rajta zöld foltok vagy csírák. Egy TikTok-influenszer, Leen (@leen.bd) megosztott egy egyszerű trükköt, amivel frissen tarthatod otthon a krumplit.

A titok abban rejlik, hogy tegyél egy-két almát a krumplik közé.

Az alma által kibocsátott etiléngáz, amely természetesen keletkezik a gyümölcs érése során, segít lassítani a krumpli szénhidrát-anyagcseréjét

és növeli a légzésintenzitását. Ennek köszönhetően a krumpli tovább marad friss, és elkerülhető a csírázás vagy a zöld foltok megjelenése, amelyek mérgezőek lehetnek, ha nem távolítod el őket rendesen.

Ezt a módszert tudományosan is alátámasztja a Journal of Food Science and Technology kutatása, amely szerint az alma etiléngáza segít megőrizni a krumpli frissességét.

A TikTok-videó alatt sokan lelkesen dicsérték ezt a praktikát. Egy hozzászóló például így írt:

„Egy éve tudok erről, és megváltoztatta az életem! Tényleg működik!”

Mire figyelj a tárolásnál?

- Az alma trükk csak a krumplira vonatkozik. Más gyümölcsökkel együtt tárolva az alma meggyorsíthatja azok érését és romlását.

- Édesburgonya esetén ez a módszer nem ajánlott, mert az alma által kibocsátott gáz csírázást okozhat.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Ez lesz 2025-ben az év íze - és valószínűleg a te konyhádban is van belőle
Még jó, hogy az Ozempicnek nincs íze, biztos verné a mezőnyt.

Megosztom
Link másolása

A Food and Beverage Trends Report szerint a 2025-ös év íze a barna cukor lesz.

Az évtizedek óta évente megjelenő jelentés a barna cukrot „egy csipetnyi nosztalgiának” nevezi.

A barna cukor azért különleges, mert a melasztartalmát nem távolítják el teljesen, így természetes édességét, gazdag ízét és nedves textúráját megőrzi – szemben a fehér cukorral.

Egykor kizárólag sütési alapanyagként használták, mára a barna cukor számos ételben és italban népszerű összetevő lett. A meleg árnyalatú és melaszos ízéről ismert barna cukor különösen népszerűvé vált a kávézókban, ahol a barna cukros latték egyre trendibbé válnak.

A koktélkészítők is felfedezték maguknak, és olyan italokban használják, mint az Old Fashioned vagy a sötét rum alapú koktélok, ahol a mély ízvilága különleges karaktert ad. „A fogyasztói preferenciák folyamatosan változnak az élelmiszer- és italpiacon, és az ízgyártás ennek a frontvonalában áll” – mondta Mark Webster, a T. Hasegawa USA értékesítési és marketingigazgatója.

„A világ vezető élelmiszer- és italmárkáival való együttműködésünk révén kutató-fejlesztő csapatunk közvetlen betekintést nyer

azokba az alapanyagokba, kulináris trendekbe és fogyasztói igényekbe, amelyek meghatározzák az éttermi menüket és a jövőbeli termékeket.”

A 2025-ös jelentés nem csak az év ízét adta meg. A T. Hasegawa szerint a mentális egészséget támogató összetevők, például nootropikumok és adaptogének népszerűsége is növekedni fog, valamint az emésztést támogató összetevők, mint a rostok, prebiotikumok és posztbiotikumok is megjelennek majd szokatlan kategóriákban.

A fogyasztók egyre inkább olyan ételekre és italokra vágynak, amelyek gyermekkoruk emlékeit idézik, ami nosztalgikus és játékos ízeket hoz divatba.

Ehhez kapcsolódik az úgynevezett „íz menekülés” trendje is, amely olyan fantáziadús ízeket ígér, mint az „unikornis” vagy a „szivárvány”, hogy az emberek az ételeken és italokon keresztül elrugaszkodhassanak a valóságtól.

A funkcionális gombák is reflektorfénybe kerülnek 2025-ben, mivel

a fogyasztók egyre inkább keresik az olyan egészségügyi előnyeiket, mint a több energia, jobb koncentráció és stresszcsökkentés.

Természetesen az Ozempic is szerepet kap. A jelentés szerint a GLP-1 népszerűségének növekedésével a táplálkozás is középpontba kerül, különösen a cukorcsökkentés és a fehérjében gazdag ételek kapcsán, amelyek az ízélményt és a testsúlycsökkentést egyensúlyozzák.


Megosztom
Link másolása