Karácsonyi koktélpara: Ezeket idd, ha nem akarsz bűntudatot az ünnepi asztalnál!
Legyen szó a karácsony meghitt hangulatáról vagy az ünnepi hajtás miatti stresszoldásról, ki ne engedne meg magának egy finom koktélt ilyentájt? De vigyázat! Nem minden ünnepi ital barátja a vonalaidnak. Amy Shapiro, New York-i dietetikus és táplálkozási szakértő elárulta, melyik koktél a legjobb és melyik a legnagyobb kalóriacsapda. Készülj, mert az eredmény meglepőbb, mint gondolnád!
Az ünnepek legjobb itala: Forró puncs – amikor az alkohol „majdnem” egészséges
Ha már úgyis belecsúszunk az ünnepi alkoholizálásba, legalább tegyük stílusosan – és a lehető legkevesebb bűntudattal. A forró puncs simán viszi a pálmát az ünnepi italok között, legalábbis ami az egészségességet illeti. Amy Shapiro dietetikus szerint ez az ital szinte csak természetes összetevőkből készül: fűszerek, citrom, méz és szeszes ital.
– mondja Shapiro.
Miért működik?
- Citrom: C-vitaminbomba, támogatja az immunrendszert és még a bőrödnek is jót tesz.
- Fahéj: Segít a vércukorszint egyensúlyban tartásában, édesít anélkül, hogy kalóriákat adna hozzá.
- Méz: Antioxidáns, antibakteriális – de csak ésszel használva, különben durvább lesz a másnapod, mint mint egy téli hóvihar.
Egészségesnek látszik: Forralt bor
Ha valami, a forralt bor igazi ünnepi alapdarab. Vörösbor, brandy, narancs, fűszerek és egy kis méz vagy cukor – így lesz tökéletes a karácsonyi hangulat. Shapiro szerint azonban ez az ital is az ésszerű határokon belül maradhat, ha a cukrot visszafogjuk.
– mondja.
Rejtett szupererők:
- Szegfűszeg: Jobb emésztést, friss leheletet és gyulladáscsökkentő hatást garantál.
- Vörösbor: Ha jó minőségű, antioxidánsokkal támogathatja az egészségedet.
Húzós, de vállalható: Forró rum
A vaj, cukor és alkohol keveréke első hallásra gasztronómiai bűnténynek tűnik, de Shapiro szerint nem teljesen reménytelen a helyzet.
– figyelmeztet.
Tiszta bűntudat: Tojáslikőr
Ha valami, a tojáslikőr garantáltan kiérdemli az „ünnepi bűnös” címet. Telített zsírok, cukor és tojás – mintha egy egész szívinfarktus-mixet kevernénk össze. „Nagy mennyiségben komoly kockázatot jelent a szív egészségére” – figyelmeztet a dietetikus.
A csábítás csúcsa: Alkohollal turbózott forró csoki
Mi lenne ünnepibb, mint egy jó rumos forró csoki? A legtöbb változat tejszínt, cukrot és alkoholt tartalmaz, így kalória- és zsírfronton is az élre tör.
– mondja Shapiro.
Egészségesebb verzió:
- Cseréld le a tejszínt növényi tejre.
- Használj cukrozatlan kakaóport és étcsokoládé darabkákat.
- Édesíts steviával.
Bónusz tipp: Mexikói forró csoki
Adj hozzá egy csipet cayenne-borsot, és keverj tequilát az italodhoz. „A tequila antioxidánsokat tartalmaz, és javítja az emésztést” – teszi hozzá Shapiro.