Itt az olimpiai falu csokis muffin-receptje, amiért megőrültek a sportolók - kipróbálod?
Sok rossz dolog kiderült az olimpiáról, de ez a csokis muffin helyrehozza az össze hibát.
Ahogy a közösségi médiában egyre többen fedezik fel a párizsi olimpia híres csokis muffinját, sokan próbálják meg otthon elkészíteni ezt a finomságot.
A Fox News Digital beszélt egy New York-i séffel, aki ugyanezt tette egy oktatóvideóban, amelyet az olimpiai faluban kapható muffin inspirált, és
amelyet először Henrik Christiansen norvég úszó, most már inkább Muffin Man a TikTokon népszerűsített.
Danielle Sepsy, a Hungry Knome, egy New York-i székhelyű pékség alapítója.
„Bár sosem kóstoltam az eredeti olimpiai muffint, a videók alapján láttam, hogy ez egy igazán gazdag, csokis sütemény, csoki töltelékkel - mondta Sepsy egy telefonos interjúban. - A muffinban és a tetején is csokidarabok voltak.”
Úgy döntött, megpróbálja lemásolni.
Megosztotta az utánzat receptjét, és adott egy tippet azoknak, akik otthon szeretnék elkészíteni.
„Szeretem, ha a tészta néhány órán át áll a hűtőben, de akár egy éjszakán át is
- mondta. - Így jobban kifejlődnek az ízek, és a nedves és a száraz összetevők is jobban megismerik egymást, és így lesz a legjobb a tészta állaga. A türelem tehát kulcsfontosságú.”
Az olimpiai csokis muffin receptje:
(körülbelül 9 jumbo muffin lesz belőle)
Hozzávalók:
- 120 g szobahőmérsékletű vaj
- ½ csésze repceolaj vagy növényi olaj
- 1 csésze cukor
- 1 evőkanál tiszta vaníliakivonat
- 3 nagy tojás
- 1 zacskó csokis pudingpor
- 1½ csésze liszt
- ½ csésze cukrozatlan kakaópor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1½ teáskanál sütőpor
- ¾ teáskanál asztali só
- 1 csésze tejföl
- ⅓ csésze író
- 1½ csésze félédes csokoládédarabkák
Ganache
- 1 (396 grammos) doboz édesített sűrített tej
- 1 ¼ csésze apróra tört étcsokoládé vagy chips
- ¼ teáskanál tiszta vaníliakivonat
Elkészítés
1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
2. Béleld ki a (kb. 170 ml-es) jumbo muffin formákat papír muffin kapszlikkal.
3. Egy nagy keverőtálban verd fel a vajat, a cukrot és a repceolajat, amíg könnyű és krémes lesz az egész. Add hozzá a vaníliakivonatot, és keverd össze, amíg jól el nem keveredik.
4. Add hozzá a tojásokat egyenként, és keverd össze éppen csak annyira, hogy rendesen elvegyüljenek.
5. Egy külön tálban habverővel keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a kakaóport, és a száraz csokoládépudingport, hogy ne legyenek benne csomók.
6. Lehetőleg kézi habverőt használva, két részletben add hozzá a száraz hozzávalókat a vajas keverékhez, a két részlet közt tedd bele a tejfölt. Keverd addig, amíg a hozzávalók éppen csak összekeverednek, és nem látszanak lisztcsíkok. Ezután öntsd hozzá az írót, éppen csak addig, amíg összeáll. Végül óvatosan forgasd bele az 1½ csésze csokoládédarabokat.
7. Kanalazd a tésztát a muffin formákba. Töltsd meg őket teljesen, hogy szép kupolás formát kapj. Sütés előtt szeretek még néhány csokoládédarabot a tetejére szórni.
8. Helyezd a muffinokat a 200°C-ra előmelegített sütőbe 5 percre, majd anélkül, hogy kivennéd őket, csökkentsd a hőmérsékletet 165°C-ra, és süsd további körülbelül 20 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön.
9. Eheted így, vagy töltsd meg a csokikrémmel-t. Lásd alább:
10. Egy kis lábasban közepes lángon melegítsd össze az étcsokoládét és a sűrített tejet, folyamatosan kevergetve, amíg a csokoládé felolvad. Keverd hozzá a vaníliakivonatot, majd öntsd a ganache-t egy habzsákba.
11. Vágj ki egy kiskéssel kb. 2,5 cm átmérőjű kört minden muffin közepéből. Nyomj egy kis ganache-t a lyukba, és már eheted is!