FONTOS
A Rovatból

10 tipp, hogy (tényleg) jobban szeresd magad

Mit teszel nap mint nap, ami segít elhinned, hogy szerethető, értékes ember vagy? A munkád, a kapcsolataid tükrözik-e azt, aki vagy valójában? Igen? Nem? Talán? Itt van 10 tipp, próbáld ki őket, és kiderül.

Megosztom
Link másolása

Ha észreveszik rajtad, hogy elégedett vagy magaddal, az a baj. Ha azt látják, hogy félénk vagy és mindenben megerősítésre vársz, akkor az. Ha magabiztos vagy, arrogánsnak neveznek, ha teret adsz másoknak, elsöpörnek az útból. Olyan nehéz megtalálni az egyensúlyt, hogy a legtöbben meg sem próbálják, inkább elfogadják, hogy az életben övék a második sor, és mindig mások érdekeit és szempontjait helyezik maguk elé.

Pedig az önszeretet nem új fogalom. Egy ideje próbálkoznak a szakemberek elmagyarázni, miért lenne jobb mindenkinek, ha egy kicsit sikerülne megszeretni magunkat. Vannak vicces ötletek, talán már te is hallottál arról, hogy lehet szerelmes levelet írni magadnak, vagy tarthatsz egy mappát a számítógépeden, amiben gyűjtöd a sikereidet.

Csakhogy az önszeretet nem azt jelenti, hogy belenézel a tükörbe, és Taylor Swiftnek látod magad, vagy azt ismételgeted a képednek, hogy szeretlek. Az önszeretet, ahogy annyi minden, nem a szavakon, hanem a tetteken múlik.

Íme 10 tipp, ami segít abban, hogy jobban szeresd magad:

1. Ismerd meg önmagad (copy from delphoi jósda)

Persze, amióta a világon vagy, minden másodpercet önmagaddal töltöttél, de mennyire figyeltél közben RÁD? Tudod-e, hogy mit szeretsz, mi tesz boldoggá, és mit vársz az élettől? Enélkül nehéz szeretni magad, úgyhogy szánj rá egy kis időt, és gondold át, ki is vagy te valójában.

Nem valaki lánya, nem valaki csaja, nem valaki anyukája, hanem te, mindezek nélkül.

Miben hiszel, mi érdekel, mit szeretsz, próbáld felfedezni az erősségeidet (főleg amelyek eddig észrevétlenül elbújtak). Önmagad megismerése azt is jelenti, hogy őszinte leszel magadhoz - így nem fogsz illúziókat kergetni, nem fogod becsapni magad. Ne keress kifogásokat, legalább saját magadnak fedd fel az arcod, mutasd meg, ki vagy te mélyen legbelül.

2. Beszélj úgy magadhoz, mint egy gyerekhez

Ébredéstől elalvásig állandó belső monológot nyomunk, magunkról, magunknak.

Ideje nézőpontot váltani: nem csak az vagy te, aki mondja a magáét, de az is te vagy, aki mindezt végighallgatja.

Amikor kritizálod magad, azt hiszed, hogy szimplán realista vagy, pedig épp ez az állandó leszólás lök vissza az önutálatba. Ha lecseréled a belső párbeszéded stílusát, megváltozik az is, ahogy saját magadat látod. Ahhoz, hogy optimistábban nézhess a jövőbe, próbálj úgy beszélni magadhoz, mintha egy gyerekhez szólnál.

A gyerekekkel sokkal megbocsátóbbak, együttérzőbbek és barátságosabbak vagyunk, nem?

Ha kell, vedd elő egy gyerekkori fotódat, és nézd meg rajta azt a kis embert. Mit érzel, amikor ránézel? Vagy kitehetsz egy babaképet valahová, ahol a legnagyobb szükséged lenne az elfogadásra, például a fürdőszoba tükrére (ha a tükörképed nem szereted) vagy az íróasztalodra (ha hajlamos vagy túl kritikus lenni a munkáddal kapcsolatban).

A benned élő gyerek megvigasztalásával és megerősítésével óriásit léphetsz előre.

Találkozz régi barátokat, idézzétek fel a gyerekkori élményeket, ezzel beindítva a pozitív gondolatok áramlását.

3. Bocsáss meg magadnak

Az önszeretet egyik legnagyobb akadálya, hogy ragaszkodsz a régi hibákhoz. Volt egyszer egy rossz döntésed, vagy egy kínos pillanat, ami a mai napig kísért? Esetleg egy durva hiba, ami miatt annyira sz@rul érzed magad, hogy még mindig befolyásolja a döntéseidet, meghatározza a személyiségedet? Félreléptél egy kapcsolatban? Kirúgtak egy munkahelyről?

Vagy gyerekkorod óta minden egyes kínos pillanatot fel tudsz idézni? Ez mind olyan, mintha bizonyítékokat őrizgetnél egy páncélszekrényben, hogy nehogy elfelejtsd, miért nem vagy szerethető.

Jobban jársz, ha azt nézed inkább, mennyit változtál a múltbeli hibák vagy kínos incidensek óta. Igazából még a legrosszabb pillanatok is erősebbé, kedvesebbé és jobbá tudnak tenni. Egy válás nélkül nem lennél a jelenlegi pároddal (vagy nem tudnád, mi igazán fontos neked a kapcsolatokban), és ha nem rúgtak volna ki, talán nem találtál volna új szenvedélyre, vagy hosszú időre bennragadtál volna egy rossz munkában.

A lényeg: tekints a múltra fejlődésként, ne pedig a hibáid összegzéseként. Ha már a múlttal foglalkozol, inkább arra keress bizonyítékokat, hogy képes vagy túllépni a legnehezebb helyzeteken.

Bocsáss meg magadnak! Ha csak a rosszat nézed, még nehezebb lesz önbizalmat építened.

4. Bánj úgy magaddal, ahogy a szeretteiddel szoktál

Nem most olvasod először, de nem tudjuk elégszer elmondani: a legfontosabb kapcsolatod az életben te vagy. Akkor miért nem bánsz úgy magaddal, ahogyan a legjobb barátoddal, az anyukáddal, a gyerekeddel vagy a pároddal? Küldesz nekik sms-t, hogy ne aggódjanak miattad? Megfőzöd a kedvenc kajájukat? Dicséred őket, vagy épp jó éjszakát kívánsz nekik lefekvés előtt? Megvéded, ha bántják őket?

Tudod, kinek mi a szeretetnyelve? És a tiéd mi?

Nyugodtan veregesd meg a vállad egy sikeres projekt végén, főzd meg a kedvenc ételedet (most ne a pasidét), engedd meg magadnak, hogy néha kiborulj, és vegyél magadnak csokit. Bármilyen butaságnak is tűnik elsőre, működik.

5. Mondj nemet, ha úgy érzed

Azok a határok! A legtöbbünknek komoly gondot jelent kijelölni és megtartani, pedig a határaink jelzik a többieknek, hogy meddig mehetnek el velünk kapcsolatban. Ha udvariasságból vagy félénkségből mindig engedsz, a magad ellensége leszel.

A szakemberek állítják, onnan tudhatod, hogy jó helyen húztad meg a határaidat, hogy nyomorultul érzed maga utána. Lelkiismeretfurdalásod lesz.

De nem kéne, mert ha nemet mondasz, amikor nemet akarsz mondani, akkor végre a saját igényeidet helyezted előtérbe.

Hogy honnan ismered fel, amikor kikényszerített egy válasz, és mikor jön belülről? Az igazi igen kétségek és aggodalmak nélkül izgatottá tesz.

Mindig lesz egy újabb munkatárs, aki segítséget kér, amikor túlterhelt vagy, ismerős, akinek szívességet kellene tenned, amikor fáradt vagy, esetleg egy meghívás, amit nem lehet lemondani, pedig semmi kedved hozzá. Minden alkalommal, amikor igent mondasz, pedig nemet szeretnél, azt üzened magadnak, hogy te nem számítasz.

6. Figyelj arra, hogy mivel eteted magad

Lehet, hogy nem tudod megkülönböztetni a fehérjét a rosttól és csak az íz számít, esetleg szigorú étkezési szabályaid vannak, úgyhogy nem eszel pizzát és egy falat sütit sem. Nem számít, hogyan állsz jelenleg a kajákkal.

Van az a mondás, hogy az vagy, amit megeszel. Nos, erről az elmúlt évezredek alatt kiderült, hogy nagyjából igaz. Nem arról van szó, hogy vannak a jó ételek és a rosszak, hanem arról, hogy eléggé szeresd a testedet ahhoz, hogy olyan ennivalókkal tápláld, amitől az a legjobb formáját hozza.

Végül is az egészség elég jó ajándék lenne magadnak.

Szóval figyelj kicsit arra, hogy mit eszel, de persze az élvezet is tápanyag. Úgyhogy bűntudat, vagy szégyenérzet nélkül egyél néha zserbót, gulyást, olyan finomságokat is, amiket igazán szeretsz.

7. ...és ez a tányéron kívüli táplálékra is áll

Ahogyan a tested rosszul érzi magát a junk food után, úgy létezik junk food az agynak is, ezektől a lelked (és a tested) is rosszul lesz.

A műsorok, amiket nézel, a podcastok, amiket hallgatsz, és a könyvek, amiket olvasol, ugyanúgy táplálnak, mint a leveles zöldségek és a csicseriborsó.

Fontos, hogy közülük a legtáplálóbb lehetőségeket válaszd: ne nézz olyan műsort, amit már közben is időpocsékolásnak érzel, olvass inkább olyan könyveket, amelyek inspirálnak. Ez a social mediára is vonatkozik: törölj vagy némíts le mindenkit, aki nem erősít, frusztrál. Összességében legyél válogatósabb minden dologban, amivel eteted magad.

8. Játssz többet

Jöjjön egy játékos kérdés: mikor csináltál utoljára bármit csak úgy, szórakozásból? Mit csinálsz, amikor egyedül vagy (a sorozatnézés nem éri). Ha a válaszon gondolkodnod kell, akkor az élet egy nagyon fontos darabját elengedted: a szórakozást.

Az önszeretet része az is, hogy ne vedd túl komolyan az életet. Ha van olyan tevékenység, ami korábban örömet okozott, akkor ne gyere most azzal, hogy kiöregedtél belőle vagy egy felnőtt ilyesmit nem csinál.

Építsd be az életedbe a rendszeres játékidőt, kapcsolod be a kedvenc zenéd és táncolj, színezz kifestőt, menj el valami kalandparkba és mássz, ugrálj. Ha kifejezetten hülyén érzed magad közben, annál nincs erősebb indok arra, hogy csináld tovább.

9. Tartsd be, amit magadnak ígérsz

Nem csak az újévi ígéretekről van szó, mindenki hajlamos megígérni dolgokat, de elsősorban azokat nem tartjuk be, amiket magunknak ígérünk.

Ezzel persze újra azt üzenjük magunknak, hogy irány a második sor, te majd akkor jössz, ha már mindenki más megkapta a magáét. Nem jutott rád idő? Hát így jártál.

Csakhogy ezzel azt is megüzened, hogy nem bízhatsz magadban. A magabiztosság fontos része, hogy hihetsz a saját szavadban: ha azt mondod, hogy megteszel valamit, akkor meg is teszed.

Vacsorát főzöl ahelyett, hogy rendelnél kaját, felkelsz a reggeli edzésre, és nem, tényleg, még titokban sem mész vissza az exedhez.

Ha legtöbbször végigcsinálod, amit elterveztél, akkor képes leszel elérni azokat a dolgokat, amiket szeretnél. Ettől erősödik az önbizalmad, onnan pedig egyenes út vezet ahhoz, hogy szeretni tudd magad.

10. Az légy, aki vagy (ezt Charlie énekli, de igaza van)

Az életünk iszonyú nagy részét töltjük azzal, hogy megpróbáljuk magunkat elfogadtatni másokkal.

Valamikor elhittük, hogy ha mások szeretnek, akkor okék vagyunk, különben meg nem, ezért próbálunk beilleszkedni mindenféle társaságokba.

Persze senkit nem bíztatunk antiszociális viselkedésre, de fontos tudni, hogy igazából csak akkor leszel képes szeretni magad, ha a tetteid összhangban vannak azzal, aki mélyen belül vagy.

Van egy trükk, ami segít leásni ehhez a valakihez:

Készíts egy listát a tulajdonságaidról, erősségeidről és szenvedélyeidről, arról, amit szeretsz (lásd: 1-es pont). Húzd ki azokat a tevékenységeket vagy tulajdonságokat, amelyeket nem érzel igazán a sajátodnak, amit mások miatt vettél fel valamikor, és töltsd fel az üres helyet több önmagaddal. Találd ki, hogy mitől lennél élettel telibb, és aztán csináld gyakrabban. Válaszd ki azokat a személyiségjegyeket, amiket leginkább a magadénak érzel, és erősítsd őket a kapcsolataidba. Így sikerül majd még inkább azzá válni, aki valójában vagy.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


FONTOS
Debreczeni Zita mindenkinek példát mutat a kisfia születésnapi ajándékával
Záporoznak a pozitív kommentek az egykori szépségkirálynő posztja alatt.
Sassy - sassy.hu
2023. szeptember 15.


Megosztom
Link másolása

Debreczeni Zita és Gianni Annoni sok nehézség után, több, mint két és fél évvel első kisfiuk születését követően jelentette be a nagy hírt, miszerint másodjára is szülők lesznek. Zita és Gianni sok évig próbálkozott mesterséges megtermékenyítéssel.

A pár második kisfia márciusban született.

Debreczeni Zita most elképesztően jófej posztot publikált nagyobbik kisfiuk születésnapjával kapcsolatban.

Az Instagramra feltöltött fotón egy egyszerű fehér doboz látható, amit éppen kinyit a kisfia. A fotó alá a posztszövegbe ezt írta Debreceni Zita:

Ez nem csupán egy doboz, hanem egy különleges darab, ami minden évben valaki számára meglepetést tartogat. Hét évvel ezelőtt, az esküvőnkön "szerepelt" először. Azóta pedig Gianfi születésnapján is fontos szerepet kap.

"Harmadik éve, hogy amikor a kisembernek a szülinapján összegyűlnek a barátok, mindig kérjük őket, hogy ne ajándékkal érkezzenek, hanem az erre szánt összeget gyűjtsük egy dobozba, majd ajánljuk fel egy jó cél érdekében!"

Természetesen Gianfit is megajándékozzuk,

de még olyan kicsi, hogy leginkább az egyszerű dolgok boldoggá teszik, imádja a természetet: bogarak megfigyelése, sárban ugrálás és homokvár építés, vagy az állatok csodálása végtelen ideig, ez mind a kedvencei közé tartozik"

- írta.

"Így az ajándéktárgyra költött pénzt inkább egy nemes célra fordítjuk. A korábbi évekhez hasonlóan, idén is sikerült egy nagyobb összeget jótékony célra felajánlani a barátokkal közösen, amiért nagyon hálásak vagyunk."

Özönlenek a poszt alatt a pozitív kommentek. "Ez nagyon szép gesztus! Le a kalappal!" - írta az egyik hozzászóló. "Ez fantasztikus", "Csodálatos ötlet, bárcsak még több ilyen jószándékú ember lenne, mint ti" -lelkendeznek a kommentelők.

Te mit gondolsz az ötletről?

Megosztom
Link másolása

FONTOS
Sophie Turner egyedül küzdött a szülés utáni depresszióval, Joe Jonas nem állt mellette!
A legkevésbé támogató módon állt felesége problémájához a híres énekes, de a PR-csapata megtalálta a módját, hogy mindezért Sophie-t járassák le.

Megosztom
Link másolása

Sophie Turner második kislányuk születése után nem volt jól, és nem akart kimozdulni otthonról, de férje, Joe Jonas egy közeli ismerős beszámolója szerint arra kényszerítette, hogy részt vegyen különböző eseményeken.

A 27 éves színésznőnek - akit az utóbbi napokban az emberek védelmükbe vettek az általuk szexistának tartott támadások miatt - nem volt könnyű dolga, miután 2022 júliusában megszületett második lánya.

Egy, a dolgokra rálátó ismerős csütörtökön a TMZ-nek elmondta, hogy

Joe a legkevésbé támogató módon viselkedett, amikor Sophie nem akarta elhagyni az otthonukat, mert nem volt jól, és nem szeretett volna fotózkodni vagy rendezvényekre járkálni.

Sophie végül kénytelen volt elmenni néhány eseményre Joe-val abban az időben (nyitóképünkön 2022. szeptember 22.-én a Torontói Filmfesztiválon látható, két hónappal a szülés után), azonban az egyik alkalommal a színésznő nyíltan elmondta, hogy mennyire kényelmetlenül érzi magát, és hogy egyáltalán nem akar ott lenni.

A TMZ bennfentesei azt állítják továbbá, hogy Joe egy másik összejövetelre egyedül ment el és arra panaszkodott, hogy Sophie-nak többet kellene kimozdulnia vele otthonról.

A békésnek indult szakítás közben csúnyán elfajult,

nem lehetett véletlen, hogy a papírok beadása előtt Joe két ügyvéd tanácsait is meghallgatta. És a tegnapi babás kiruccanást látva meg is fogadta.

A kiszivárogtatott információk, ha igazak, ha nem, hatalmas szexista vitát váltottak ki.

Az első bennfentesnek tűnő források azt mondták: „A nő szeret bulizni, a férfi pedig szeret otthon maradni. Nagyon különböző az életstílusuk.”

Más források azt állították, hogy biztos helyről tudják, hogy Joe teljes munkaidőben vigyáz a hároméves Willára és a 14 hónapos DJ-re, még turné közben is - miközben Sophie egyedül az új Joan sorozatot forgatja az Egyesült Királyságban.

De miközben Amerikában több olyan cikk is megjelent, amely Joe-t odaadó apaként, Sophie-t pedig hanyag partis libaként mutatja be, egy sor olyan írás is napvilágot látott, amely megvédi a színésznőt - és

megkérdőjelezi, hogy miért lenne hős Joe, amiért a saját gyerekeire vigyáz.

A Vogue szerzője, Raven Smith azt írta:

„A Jonas-csapat egy gondatlan anya narratíváját veti be a bírósági eljárásban, és megnézi, hogy bejön-e, elvetve a magokat, hogy a feleség nem jó szülő. Senki sem mondja ki hangosan, hogy rossz lenne; csak erősen célozgatnak arra, hogy a nő szeret kimozdulni, miközben a férfi otthonülő. Ez nagyon jól olvasható a sorok között.”

Eközben Rebecca Reid az i-től azt mondta, hogy Sophie-t azért bántják, mert a társadalom nem szereti, ha a nők - különösen az anyukák - jól érzik magukat. „Amikor gyereket szülünk, elvárják, hogy ambícióinkat, szexualitásunkat, még a tánc iránti vágyunkat is a méhlepényünkkel együtt elhamvasszák.

Szóval látható, hogy a válást intéző PR-csapat leülve egy asztalhoz, a „túl sokat jár szórakozni, nem tölt elég időt a családjával” kifejezésben állapodott meg, ami tökéletes módja Turner lejáratásának”

Reid véleményét több tucat cikkíró, köztük Cassandra Green a Marie Claire-nél is visszhangozta, aki így panaszkodott: „Egyáltalán nincs semmi baj azzal, ha egy anyuka szeret társasági életet élni. Az, hogy élvezzük az időt mások társaságában, vagy hogy extrovertáltak vagyunk, még nem bűn - írta. - Joe gyermekfelügyeletét összemosni azzal a feltételezéssel, hogy Turner egy "partilány", kissé bizarrnak tűnik.„

„Fiatalon megházasodni és gyereket vállalni? Ezzel eldobod az életed. Hagyod, hogy a partnered gondoskodjon a gyerekekről? Akkor nem vagy odaadó anya. Szeretsz bulizni? Isten ments, ez nem a 'jó ember' ismérve. Nyíltan beszélsz a mentális egészségedről? Nos, akkor őrült vagy. Elváltál? Ez meg a te hibád.”

Stephanie McNeal, a Glamour Magazine munkatársa hozzátette: „Az a felvetés, hogy Turner valamilyen módon rosszat tesz azzal, hogy olyan életet él, amely időnként elszakítja őt a gyermekeitől, sok nőnél talált visszhangra, akik azt mondták, megértik, milyen érzés, amikor elítélik őt.”

Kat Romero a Metroban azt mondta, hogy milyen fura, hogy a férjet dicsérik a gyereknevelésért.

„2023-ban még mindig dicsérettel halmozzuk el az apákat azért, mert egyszerűen apák. Ez egy pofon a feminizmusnak, és egy hátbavágás az anyaságnak.”

Hozzátette, hogy egy apának a minimumot kell megtennie ahhoz, hogy nagyszerűnek tartsák - míg egy anyának elég egyetlen hibát elkövetnie ahhoz, hogy a társadalom haragját magára vonja.

Eközben a brit bulvárlapok arról írnak, miért kellene sajnálnunk Joe Jonast - és azt kérdezik, hogy a szakítás oka lehet-e a brit és az amerikai kultúra különbsége.

Lucy Denyer, a Telegraph munkatársa szerint:

„Azt hiszem, a legnagyobb probléma itt az, hogy a férfi amerikai, a nő pedig brit, és itt vannak a kibékíthetetlen ellentétek.

A csillogóan tiszta Joe egy pünkösdista lelkész fiaként nőtt fel, és tisztasági gyűrűt viselt annak jeleként, hogy a szexszel a házasságig várni fog (spoiler: nem várt).

Turner (aki a tisztasági gyűrűt nevetségesen bénának nevezte) a Warwickshire-i vidéken nőtt fel két idősebb testvérrel és egy rakás disznóval. A férfi Floridában akar maradni, a nő kétségbeesetten szeretne visszaköltözni Angliába, mert hiányoznak neki „az emberek, a hozzáállás, minden” (és ez a „minden” végül rengeteget jelentett).”

Megosztom
Link másolása


FONTOS
Élő adásban fogdosták meg a riporternőt, letartóztatták az elkövetőt
Nagyon kellemetlen incidens történt, miközben a spanyol riporternő, Isa Balado éppen egy madridi rablásról próbált tudósítani élő adásban.
Sassy - sassy.hu
2023. szeptember 14.


Megosztom
Link másolása

Őrizetbe vették azt a férfit, aki élő adásban fogdosott egy spanyol televíziós riportert.

Az Isa Balado nevű médiamunkás éppen egy madridi rablásról tudósított, amikor egy arra sétáló férfi megfogta a fenekét - írta meg a BBC.

Itt a videó a szexuális zaklatásról.

A felvételen látszik is az elkövető, akitől a riporter meg is kérdezte, hogy

„muszáj megfognod a fenekemet? Élő adásban vagyunk és épp dolgozom!”

A férfi elsétált a helyszínről, de később a rendőrség beazonosította és letartóztatta őt.

Az El Doce tévécsatorna maga kereste meg a rendőrséget az ügyben, a férfit szexuális zaklatással vádolják. A csatorna egy közleményt is kiadott, amelyben kijelentette, hogy elutasítják a zaklatás minden formáját, és támogatását fejezték ki a riporternőnek a tűrhetetlen szituáció után.


Megosztom
Link másolása


FONTOS
A Rovatból
A menopauzának nincsenek érzelmei. Csak nekünk. Eláruljuk a változókor 36 meghökkentő tünetét is
Mit tudsz a menopauzáról? Akit nem érint, az nagyjából annyit, hogy ha bekövetkezik, legalább nem kell tovább védekezni a nem kívánt terhességek ellen, és hogy időnként csatakosra izzadja magát az ember - nem nagy ügy, minek ezzel ennyit fogalkozni.

Megosztom
Link másolása

Van egy téma, amiről mindenki hallgat. Egy téma, ami annyira megbélyegző, hogy akit érint, az titkolja. Egy téma, amiről sokkal többet kellene beszélnünk, mert maga az elhallgatás is életeket tesz tönkre. És az információ hiánya olyan súlyos következményekkel jár, melyek nem visszafordíthatóak. Ez a téma a menopauza.

Nem, a menopauza nem csak az idősek problémája. Nem, a menopauza nem csak a nők magánügye. A menopauza már huszonéves kortól képes lecsapni, akár kisgyerekes anyákra is.

Már ha lecsapásnak nevezhetjük azt a több éven át tartó, az információk hiánya miatt teljesen félreértett, lassan felépülő tünetcsoportot, amit az ember szervezete produkál.

Nevezhetnénk alattomosnak is, de hát a menopauzának nincsenek érzelmei. Csak nekünk.

„Hangulatváltozások, éjszakai izzadás és migrén... úgy éreztem, mintha egy irányíthatatlan spirálba kerültem volna” - nyilatkozta a nyáron Naomi Watts a Hello! magazinnak. Őt 36 évesen érte utol a változókor. Nem volt beteg. Nem orvosilag idézték elő nála a nagyobb jó érdekében a hormonális változást. A természet döntött így. És még ő, aki nyilván képes volt a legjobb orvosokat megfizetni, sem tudta, hogy mi történik vele. És ami még szomorúbb, az orvosai sem.

„Őszintén hiszem, hogy ha a menopauza nem lett volna ennyire tabu amikor először jelentkeztek a tünetek, könnyebb lett volna az átmenet - mondta ugyanitt. - Hiányzott a nyílt beszélgetés, az információk és elérhető erőforrások, amelyek segítettek volna eligazodni a változásokban, amelyeken keresztülmentem.”

Az orvosok szerint a menopauzának 36 tünete van. Aki átesett rajta, az sem tudná kapásból az összeset felsorolni, mert nagyon sok jelet egyszerűen más dolgok számlájára írunk. Valamiért amíg a ciklusunk rendben van, fel sem merül bennünk, hogy amit érzünk, az már AZ lenne. Vagy ANNAK egy része. Előjele. Első tünetek. Sokféleképpen fogalmazhatunk, a lényeg, hogy meg sem fordul a nők nagyon nagy részének fejében, hogy ne úgy nézzen a migrénre, a fáradtságra, a töredező körmökre vagy az ínyproblémákra, mint független tünetekre, hanem egy összefüggő folyamat egyes állomásaira. Fáradt vagyok, mert sokat dolgozom. Migrénem van, mert frontérzékeny lettem. Töredezik a körmöm, eszek több vitamint…

Mindenre tudunk mondani valami pofonegyszerű magyarázatot, kivéve, amikor leáll a ciklus. Az sokkoló. De az már nagyon a vége felé van a folyamatnak.

Nekem az első szédüléses rohamom nagyjából nyolc évvel előzte meg a nagy változást. Ijesztő volt arra kelni reggel, hogy forog velem a világ. Csak ültem, mindenhogy rossz volt, csukott szemmel és nyitottal is, kólát ittam és fagyit ettem, és vártam, hogy jobban legyek. Ezek a rohamok legalább fél napig tartottak. Minél többször fordult elő, annál biztosabb voltam benne, hogy nagyon súlyos beteg vagyok. De senki, még az orvosok sem kapcsolták össze a hormonszintek játékával. Aztán egyre ritkultak, el is múltak, én pedig örültem, hogy meggyógyultam. Vicces gondolat annak tükrében, amit azóta tudok.

Hogy a szédülés a kezdeti tünetek egyike, az csak most derült ki számomra is. Nem gyógyultam meg. A folyamat elindult.

Hogy mit tettem volna, ha véletlenül egy képzett szakember kezébe kerülök, és kideríti, hogy mi lopakodik éppen be az életembe? Mindent. Tényleg, bármit megtettem volna, hogy a változás legalább megálljon és megússzam a többi tünetet. És biztos vagyok benne, hogy ezzel nem csak én lettem volna így. Sőt, hogy ha megkérdeznénk a családtagokat, ők is arra szavaznának, hogy anya ne legyen szarul.

Még ha nagyinak még keresztül is kellett mennie mindezen, és tényleg ő lett a legjobb nagymama a világon, akkor se. Képzeljétek el, milyen jó nagymama lehetett volna, ha közben nem kell szenvednie?

A Sassynál úgy döntöttünk, hogy ezentúl több fókuszt helyezünk erre a máig tabu témára. Hogy segítsünk a nőknek, akiket bármilyen életkorban elérhet a változókor, és ha tudják, hogy mi történik velük éppen, nem kell beletörődniük harmincas vagy negyvenes éveikben abba, hogy szétesik minden körülöttük. De mondunk valamit: ötven- és hatvanévesen sem. Szeretnénk leszedni a misztikus mázt a menopauzáról, lerángatni a földre és felvenni vele a harcot. Ahogy Naomi Watts is mondta, ha több információval rendelkezett volna, sokkal könnyebb lett volna minden. Mi most megpróbálunk ebben segíteni.

Először is vegyük sorra, mire számíthatnak a nők. Az első tünet általában a menstruáció jellegének - és gyakoriságának - megváltozása, ez vagy lezajlik néhány hónap alatt, vagy kényelmesen, több év alatt, aztán teljesen megszűnik.

100 nőből egy már 40 éves kora előtt átesik a menopauzán - ezt korai változókornak is nevezik. A korai menopauza tünetei lényegében ugyanazok, az egyetlen különbség, hogy senki nem számít rá, amikor a vártnál korábban jelentkezik.

Hogy meddig tartanak a tünetek? Természetesen ez egyénenként változó. Sok évvel megelőzik a menzesz elmaradását és általában a ciklus teljes leállása után is még 4-5 évig megmaradnak - bár ennél jóval tovább is tarthatnak.

Nézzük, mi a menopauza 36 tünete:

1. A megszokottól eltérő menstruáció. Ez a menopauza korai tünetei közé tartozik. A szabálytalanságot tényleg mindenre kell érteni. Hosszú évekig is tarthat, mielőtt teljesen leáll a ciklus.

2. A nagy klasszikus, a hőhullám. Az érintettek váratlanul úgy érzik, hogy elmondhatatlanul meleg van ott, ahol épp vannak.

Az a fura, hogy ezt a meleget mások nem érzik.

Durván leizzadnak. Sokaknál az arcon, a nyakon és a mellkason jelentkezik ez elsősorban. Bármi és semmi is előidézheti.

3. A másik agresszor az éjszakai izzadás. Az éjszaka jelentkező hőhullámokat a hormonszint változásai okozzák, ezek befolyásolják a szervezet hőmérséklet-szabályozását. A nappali hőhullámot is.

4. Alvási nehézségek, amik esetében jó ideig könnyebb a munkahelyi/magánéleti stresszre gondolni, mint a hormonokra. Nem tudsz elaludni, vagy gyakran megébredsz éjjel, esetleg ha felébredsz az éjszaka folyamán, akkor nem tudsz visszaaludni.

5. Fáradtság. A klimaxos fáradtság az olyan hormonok, mint az ösztrogén, a progeszteron, a pajzsmirigyhormonok és az energiát szabályozó mellékvesehormonok szintjének hullámzásából fakadhat. És az sem segít, hogy az alvási nehézségek eleve kimerítik az embert.

6. Változások a libidóban. Na ez az, ami miatt nem érdekel már, hogy lehet-e védekezés nélkül szexelni. Mert gyakran a szex sem lesz téma többé. A libidó csökkenését okozhatja az ösztrogén hiánya, de meglepő módon egyesek fokozott szexuális vágyat tapasztalhatnak.

7. Memóriaproblémák. A fáradtság és a hormonális változások okozta feledékenység a menopauza gyakori tünete. Jó hír, hogy az esetek jó részében el is múlik.

8. Koncentrációs nehézségek. Ez is a csökkenő ösztrogénszint következménye. Meg a kialvatlanságé.

9. Hüvelyszárazság. Megint az ösztrogén a ludas, ez is hozzájárul a libidó változásához, de sokkal későbbi tünet. Extrém formájában állandó kellemetlenséget, viszketést, sőt fájdalmat okozhat, nem csak szex közben.

10. Fejfájás. Többször alakul ki azoknál, akik a menstruációjuk alatt szenvedtek tőle. Általában súlyosbodik a menopauza közeledtével, részben azért, mert a menstruáció gyakoribbá válik, részben pedig azért, mert a normális hormonciklus megszakad.

11. Hangulatváltozások. Szélsőségesebb, mint a menstruáció alatt tapasztaltak, állandósuló rossz hangulattal is találkozhatsz.

12. Szabálytalan szívverést vagy megemelkedett pulzust is okozhat a változó hormonszint. És a kardiológus eleinte még nem talál semmi szervi elváltozást.

13. Szorongás. Oké, ez kicsit hangulatváltozás, de sokkal rosszabb. Az ösztrogén szintjének és a progeszteron szintjének ingadozása okozza.

14. Ízületi problémák. Nem fájt eddig a térded/csuklód/csípőd? Majd fog. Ide tartozik még az ízületek merevsége, fájdalma, amelyeket a csökkenő ösztrogénszint és a fellépő gyulladás okoz.

15. Izomtömeget veszítesz. A menopauza környékén hajlamosak leszünk izomtömeget veszíteni és hasi zsírt felszedni.

16. Hízás. A hormonális változások okozta súlygyarapodás a menopauza alatt különösen gyakori a törzsön. Mintha hirtelen mindenki alma alkatúvá válna.

17. Visszatérő húgyúti/hüvelyi fertőzések. A hormonális változások következtében jóval könnyebb elkapni mindent.

18. Inkontinencia. Ez egy lassú folyamat, és nem mindenkit érint, de akit igen, azok 70 százaléka a változókorhoz köti a kezdetét.

19. Puffadás. Ahogy eszik, úgy puffad? A puffadás is a menopauza korai jele.

20. Emésztési gondok. A felfújódáson kívül ide tartozik a hányinger, a hasi görcsök, a székrekedés, a hasmenés. A problémák a megnövekedett kortizolszintből adódnak.

21. Hajhullás. Sokan a pajzsmirigy zavarára gyanakszanak, amikor a korai jelek egyikeként erősebben kezd hullani a hajuk. Sokszor mégsem az, hanem az ösztrogén- és progeszteron szintjének csökkenése áll a tünet mögött. A haj általánosságban is lassabban nő és vékonyabbá válik.

22. Viszkető bőr. Emlékszel, milyen volt a nagymamád kézfeje?

A tiéd is olyan lesz, mert a csökkenő mennyiségben jelenlévő ösztrogén miatt a bőr kollagénszintje is csökken.

Az eredmény: a bőr vékonyabb, szárazabb és emiatt érzékenyebb, viszkető lesz.

23. Bizsergő végtagok. Ez elég bizarr tünet. Az ujjakban és lábujjakban jelentkezhet bizsergő vagy zsibbadó érzés, amit a központi idegrendszer ösztrogén-hiánya okozhat.

24. Fájó mellek. A terhesség tünetéhez hasonlóan a fájó vagy extrém érzékeny mellek is a menopauza korai tünetei közé tartoznak. Jó hír, hogy amikor végül leáll a rendszer, a mellek is megnyugodnak.

25. Fogínyproblémák. Plusz fémes íz a szájban.

26. Égő nyelv. Minden szárazabbá válik, a bőr, a szem, a hüvely, és a száj is. A nyálszint csökkenése az ösztrogénhiány miatt alakul ki, égő érzéshez vezethet a szájban, beleértve a nyelvet, az ajkakat és a szájpadlást is.

27. Szédülés. A szédüléses rohamok összefüggnek az ösztrogénszint csökkenésével.

28. Törékeny, repedezett körmök. Ebben is az ösztrogén a ludas. Hiánya miatt a keratin réteg gyengül, emiatt gyengül és, törékennyé válik a köröm is. Az általános kiszáradás sem segít a helyzeten.

29. Megváltozó testszag. Ahogy kamaszkorban és a terhesség idején megváltozik a tested szaga, úgy a változókorban is meg fog.

30. Depresszió. A hormonális ingadozások miatt a nőknél nagyobb a depresszió kialakulásának kockázata.

31. Pánikrohamok. Bár nem tartják gyakori tünetnek, a pánikrohamot a szorongás és szívdobogás kombinációja is kiválthatja. Elkezdesz attól félni, hogy mindjárt szívrohamod lesz. Aztán minden tünetet produkálsz. Nyugodtan hívj orvost, mert néha tényleg baj van.

32. Hirtelen nyilalló fájdalom - bárhol test-szerte. Az idegsejtek nem megfelelő működése okozza, hőhullámok idején gyakoribb.

33. Új féle allergiák. Eddig semmi bajod nem volt a parlagfűvel? Annyi tejet ittál, amennyit csak akartál? Ne lepődj meg, ha ez megváltozik. A hormonok és az immunrendszer szorosan összefüggnek, ezért a változókor alatt vagy után olyan dolgokra lehetsz allergiás vagy érzékeny, melyek régen nem okoztak gondot. Ugyanez zajlott kisgyerekkorban is, csak akkor például kinőtted az asztmát.

34. Csontritkulás. Sajnos a menopauza után jelentősen megnő a csontritkulás kockázata, amitől a csontok sokkal könnyebben sérülnek.

Sosem volt eltörve semmid? Ne lepődj meg, ha eztán akkor is törés lesz a vége egy gyenge botlásnak, ha régen hírből sem ismerted a gipszet.

Ebben az időszakban ugyanis a csontsűrűség akár 20%-kal is csökkenhet.

35. Borzongás vagy hidegrázás. Bár a hőhullámok a leggyakoribbak, a megmagyarázhatatlan borzongás is lehet tünet. Az ingadozó hormonszint működési zavart okoz a hipotalamuszban - az agy azon részében, amely a testhőmérsékletet szabályozza. A hipotalamusz működési zavara okozza azt, hogy a tested váratlanul lehűl és hirtelen fázni kezdesz.

36. A mell formájának elvesztése. Ahogy csökken az ösztrogén mennyisége, a mellekben lévő mirigyszövetek zsugorodnak, ami megereszkedést okozhat.

Oké, de mit lehet kezdeni ezekkel a tünetekkel?

Elsősorban olyan orvost kellene találni, aki szerint a menopauza létező probléma és aki nem gondolja azt, hogy ha az őseink kibírták, nekünk is ki kell.

Valószínűleg lesz egy hormonszint vizsgálat, ami sokban meghatározza a további kezelést.

Ma már nem mumus a hormonpótlás, akinek egészségügyileg nem ellenjavallt, az kérhet ilyen segítséget. Amennyiben talál a témában jártas orvost. Különösen fontos lehet a hormonpótlás azoknál, akik korai menopauzában szenvednek. (Hollywood ötvenes-hatvanas éveikben járó színésznői egyébként nagyrészt élnek ezzel a segítséggel.)

Akinél a hormon nem jön szóba, életmód- és étrendi változásokkal is próbálkozhat. Tudjátok, jóga, síkosító és kalciumban, fitoösztrogénekben gazdag ételek.

Hogy mennyire fontos a témáról beszélni, azt bizonyítja az is, hogy

egyeseknél a menopauza tünetei több, mint 10 évig is eltarthatnak. Ez a társadalom felét kitevő nők életének egy jelentős része.

Ha őszintén és nyíltan lehetne beszélni arról, hogy ilyenkor ki min megy keresztül, az a munkahelyen, a családban és a kapcsolatainkban is megkönnyebbülést okozna. Nem kellene rejtőzködni, takargatni és szégyenkezni amiatt, ami az élet természetes része. Mert a nők élete nem ér véget a változókorral. Akkor sem, ha sokan ekkor kezdik megbélyegezni és leírni őket. Akkor sem, ha sokan még mindig ezt gondolják.


Megosztom
Link másolása