Connect with us

Féltékenység: óvod a szerelmed, vagy rombolod a kapcsolatod?

LOVE

Féltékenység: óvod a szerelmed, vagy rombolod a kapcsolatod?

Hogy szabaduljunk meg a zöld szemű szörnytől?


A féltékenység kérdése állandó vitatéma a párkapcsolatokban és a közösségi médiában. Míg néhány ember folyamatos kontroll alatt tartja partnerét, van, aki a nyitott viszonyra és a teljes szabadságra esküszik. Igaz, most két végletről beszélünk, és minden pár más módon dolgozza fel a félelmeit, azt bizonyára mindenki el tudja dönteni, melyik oldal felé húz inkább.

Ez persze nagyban függ a korábbi tapasztalatainktól, a neveltetésünktől és a személyiségünktől is – egészen máshogy reagál egy kétes üzenetre egy magabiztos, erős nő, aki tudja, hogy párja rajong érte, vagy egy sokszor megbántott, kihasznált társa.

Mindenekelőtt azonban fontos tisztázni a féltékenység jelentését. A fogalmat sokan összekeverik a féltéssel, holott valójában teljesen mást jelent a kettő. Míg utóbbi a másik személy biztonságáról szól, előbbi a féltékeny ember érzelmeit tükrözi. A féltékenység gyakran alaptalan, és csupán az aggódó, önbizalmi problémákkal küzdő félben alakul ki, aki retteg, hogy elveszítheti társát.


Félreértés ne essék: ez a szorongás teljesen természetes, velünk született ösztön – a kérdés csupán az, hogy hagyjuk-e eluralkodni, vagy inkább megtanuljuk kezelni. Ha az utóbbi mellett döntünk, akkor sem kell szőnyeg alá söpörni a problémát: a félelmet fel kell vállalni és meg kell érteni ahhoz, hogy változtathassunk a hozzáállásunkon.

És hogy miért is célszerű változtatni? Mert még egy párkapcsolatot sem mentett meg a beteges féltékenykedés, és még egy hűtlen sem döntött a hűség mellett aggódó párja miatt. Aki félre akar lépni, az ellenőrizgetés és piszkálódás mellett is megteszi, aki pedig hűséges, az még a legvadabb orgiában sem csábul el. Arról nem is beszélve, hogy a zöld szemű szörny könnyedén tönkreteszi még a legszerelmesebb kapcsolatokat is, hiszen egyszerre két személyt emészt fel.

A féltékenység alapvető jellemzője, hogy az esetek nagy részében spekulációkon és saját teóriákon alapszik. Volt az a lány a pasim céges buliján, akit egyébként a szülinapján is felköszöntött Facebookon, ráadásul még a profilképét is kedveli. Hmm, ma később ért haza munkából, simán meglehet, hogy vele trécselt az irodában hosszú órákon keresztül. Ismerős? Ez a gondolatmenet aztán a végletekig elmehet, és gyakran kész tényként kezelünk egy sztorit, aminek mi írtuk a forgatókönyvét.

Amennyiben szeretnél megszabadulni a kínzó gondolatoktól, az első lépés az önvizsgálat. Amellett, hogy leállítod a folyamatos kutakodást, tegyél fel pár kérdést magadnak. Úgy érzed, működik a kapcsolatotok, és mindkettőtök ugyanannyit tesz bele? Adott okot a szerelmed féltékenységre korábban? Amennyiben bármelyik kérdés dilemmát okoz, jobb, ha a stalkerkedés helyett először vele ülsz le beszélni. Mint tudjuk, mindig a fejétől bűzlik a hal: ha megbizonyosodsz róla, hogy kettőtök között minden rendben van, talán ezt a félelmet is elengedheted végre.

Még több LOVE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel