Connect with us

EZT a 10 filmet kellene megnéznie minden nőnek egyszer az életben

CULT

EZT a 10 filmet kellene megnéznie minden nőnek egyszer az életben

Jó kis mix. Neked bejön? Mit tennél még hozzá?


Bevallom: ez egy erősen szubjektív lista. Nekem kifejezetten azok a filmek tetszenek, amelyekben karakteres ÉS önálló nők szerepelnek. Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de például az Ízek, imák, szerelmek főszereplőjét nem tartom elég karakteresnek, számomra súlytalan volt az egész történet, kifejezetten unalmasnak találtam, de végignéztem, mert enélkül hiteltelen lenne a véleményem.

Írtam hát egy listát az én kedvenceimről. Azokról, amikről úgy gondolom: na, ezeket nézzétek meg, lányok!

#1 Abigél

Gyermekkorom óta az egyik legkedvesebb regényem az Abigél. Minden évben egyszer elolvasom, és még most is találok benne újdonságot, mindig akad egy-egy olyan mondat vagy leírás, amely árnyaltabb jelentést kap. A belőle készült sorozatot is imádtam (bár a könyvet jobbnak, komolyabbnak tartom).

Miért szeretem? Mert tele van cselekvő, gondolkodó nőkkel: Horn Mici, az elkényeztetett kamaszból érett lánnyá váló Gina, Bánki. És még az engedelmes és szabálykövető Zsuzsanna testvér is kilép a Matula által keretek közé szorított szerepköréből.

Annyi, de annyi rétege van! Tökéletesen megírt könyv, és kiváló sorozat a tinédzserkorról, a közösség szerepéről, az első szerelemről, a felnőtté válás folyamatáról, a háború borzalmáról, amelynek eseményei lecsapódnak a zárt és fegyelmezett iskola falai között is.

#2 A számolás joga

Tipikus amerikai sikertörténet lett belőle, ennek ellenére nem tartom egyszer megnézhető tinglitangli filmnek. A legjobban azt tetszik benne, hogy valós történetet láthatunk arról, milyen küzdelmek vártak a tehetséges és szorgalmas, de többszörösen hátrányos helyzetű emberekre, a szegény családból származó afroamerikai nőkre. És jó, hogy film született arról, hogy a matek és a műszaki tudomány nem egyedül a fiúké, nem “a férfiak dolga”.

#3 A nyolcadik utas: a Halál (Alien)

Először könyvben olvastam, és csak évekkel azután láthattam a filmet. Percek alatt kedveltem meg Ellen Ripleyt. Imádtam a klasszikus Csillagok háborúja trilógiát, és rengeteg sci-fit olvastam, de a Robina Crux hajótörésén kívül kevés történetben volt nő a főszereplő. És akkor végre jött A nyolcadik utas: a Halál, és ez a nő, akinek a a legtöbb esze volt a hajó legénységének tagjai közül.

Nem csak Ripley, hanem az őt alakító Sigourney Weaver is a példaképeim közé tartozott – még akkor is, ha a Dolgozó lányban kifejezetten ellenszenves nőt játszott. Ripley nem hagyományos szépségideál, nincsen rajta mindig fél kiló vakolat, nem a csinosan domborodó formákat és tökéletes, hosszú lábakat láttató ruhák miatt vonzó, hanem az erőteljes kisugárzása miatt.

#4 Erin Brockovich, zűrös természet

Akármikor néztem újra, mindig ugyanazt az élményt nyújtotta a film, mint először. Hihetetlen, hogy az, amiről szól, a durva környezetkárosítás, az emberi életek semmibevétele megtörténhetett – és megtörténik ma is számtalanszor. De sokak számára az is hihetetlen, hogy léteznek ilyen nők, akik addig kutatják eltökélten a nyomokat, és addig járnak egy-egy súlyos ügy után, amíg az igazságra fény derül.

Az igazi, 1960-ban született Erin Brockovich története is pontosan ilyen inspiráló. Valóban annak ellenére sikerült a segítségével megnyerni a PG&E elleni ügyet, hogy jogi végzettsége lett volna, és 333 millió dolláros kártérítést kellett fizetnie a nagyvállalatnak. Amikor pedig 2008-ban újra króm-trioxid szennyezést tártak fel Hinkleynél, az igazi Erin Brockovich újra harcba szállt.

#5 Dolgozó lány

Amerikai mese arról, hogy a nem előkelő családból származó, nem elit környéken lakó és munka mellett tanuló okos és kreatív nő hogyan száll szembe az előítéletekkel, hogyan játssza ki azt a nőt a környezetében, aki visszanyomná, milyen talpraesetten kezd önállóan dolgozni és végül hogyan kezdődik el végre, 30 évesen a karrierje. És hogyan lesz a környezete példaképe, a dolgozó lány, aki megcsinálta a szerencséjét. Mindhárom főszereplő (Melanie Griffith, Sigourney Weaver és Harrison Ford) zseniális.

#6 Kilenctől ötig

Különösen mostanában időszerű film, a #metoo botrányok után és a Time’s Up mozgalom közepén. Három nő, aki nap mint nap szenved az irodában a szexista viselkedéstől és a zsarnok főnökétől, merész tervet eszel ki, miután egy véletlen baleset miatt egyiküket megzsarolja és szexre akarja kényszeríteni a férfi. Elrabolják és bezárják a főnöküket, és ők kezdik el irányítani a céget. És kiderül, hogy sokkal jobbak benne, mint a férfi. De aztán egy csomó bonyodalom történik, és úgy tűnik, a nők vesztésre állnak… nem árulom el a végét, nézzétek meg.

A film betétdala is felejthetetlen:

#7 Jackie Brown

Egy vagány nő, aki képes az orránál fogva vezetni a rendőröket és a rettegett bűnözőt is. Legalább ötször láttam, és nagyon megszerettem a főszerepet játszó Pam Griert.

#8 A csodatévő

Bár 1962-ben már filmre vitték a siket-vak Helen Keller aktivista és író történetét (Oscar-díjat kapott a film), a 2000-es változatot ajánlom, mert mai szemmel frissebb, élvezhetőbb. Helen Keller két éves kora előtt egy súlyos betegség miatt veszítette el a látását és a hallását. Egy látássérült fiatal nő, Anne Sullivan lett a nevelőnője, aki megtanította a jelnyelvre, később pedig speciális módszerrel beszélni; felnőttként Helen írni kezdett, és a fogyatékossággal élők. Helen Keller és Anne Sullivan életre szóló barátságot kötött. A csodatévő azt meséli el, hogyan sikerült Anne-nek megszelídítenie a siketsége és vaksága miatt dühös és kezelhetetlen kislányt, és hogyan ébresztett benne érdeklődést a külvilág iránt.

#9 Caroline?

Egy-két alkalommal ment még a kilencvenes évek elején ez a film a Magyar Televízióban, aztán soha. Mindkétszer megnéztem, feledhetetlen volt, nagy hatást gyakorolt rám. Visszaemlékezés egy fiatal nőre, aki azt állítja, ő az apa 15 éve eltűnt és halottnak hitt lánya, egy fiatal nőre, aki arra teszi fel az életét, hogy a fogyatékossággal élő “féltestvére” önállóvá válhasson, és képes legyen akkor is gondoskodni majd magáról, ha a szülei már nem élnek.

#10 A szív bajnokai

Ez is többször megnézhető, különösen nekem, mivel imádom Sandra Bullockot. (Gondolom, a listából az is kiderült már számotokra, hogy szeretem a valós eseményeket feldolgozó filmeket.) Csodálatos látni azt, hogy egy nőt nem érdekel egy kamasz múltja, csak az, hogy jelene és jövője legyen. Azt, hogy egy nő harcol egy vadidegen gyerekért, hogy gondoskodhasson róla, és normális életet biztosítson számára. És az is csodálatos, ahogyan egymásra talál és kinyílik egymás előtt Leigh Anne és Michael.

SZMO

Még több CULT

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel