Connect with us

“Erre a világra?” – Ne nyaggassatok folyton, hogy mikor szülök gyereket!

LIFE

“Erre a világra?” – Ne nyaggassatok folyton, hogy mikor szülök gyereket!

Egy huszonéves, Angliában élő lány őszinte vallomása arról, mennyire más ma vállalni az anyaságot, mint régen.


Charli Howard, brit újságírónő (nevezzük inkább lánynak, hiszen a húszas éveiben jár) igazi 21. századi, nagyon is érthető érveket sorakoztatott fel amellett, miért óriási kihívás az ő generációjának a gyerekvállalás.

Charli elmondása szerint 9-10 éves lehetett, amikor édesanyja először mesélt neki a menstruációról, arról, hogy ha majd jelentkezik, nem kell megijedni, mert az azért van, hogy egyszer gyereket szülhessen. A lány válasza akkor egyértelműen az volt: “De hát anya, én nem akarok gyereket!”

Akkor persze még csak mosolygott rajta a környezete, de Charli még most sem érzi, hogy az anyaság-vágy “beklikkelt” volna nála. Nem arról van szó, hogy nem szereti a gyerekeket, de egyelőre azt vallja, még önmagáról se tudja igazán, kicsoda, hogyan vállalhatna felelősséget egy másik életért?

Ráadásul ahogy szétnéz a világban, látja a problémákat és az egyre aggasztóbb trendeket, komoly aggodalom tölti el: erre a világra szüljek? Csak azért, hogy anya legyek, miközben lehet, hogy a gyerekemmel épp kiszúrok? Hiszen az lenne a legnagyobb önzés.

via GIPHY

Charli viszont az egyre növő társadalmi nyomást is érzi. Most, amikor szerinte mindenki arról harsog, hogy “posztfeminista” korban élünk, amikor minden nő úgy dönthet az életéről, ahogy akar, ez egyszerűen nem igaz.

Sőt, szerinte a nőktől egyre többet és többet várnak el. “Fejlesszen ki” a húszas éveire egy nyugodt, kiegyensúlyozott, önazonos személyiséget, aki tökéletes támasz és útmutató lesz majd a gyerekének.

Szüljön, ne túl hamar, ne túl későn, és persze csakis a megfelelő férfinak, mintha azt csak úgy le lehetne akasztani a fogasról, bármikor.

És persze legyen karrierje, keressen ő is rendes pénzt, valósítsa meg önmagát, emellett mindig nézzen ki szuperül, a koránál lehetőleg legalább tíz évvel fiatalabbnak.

via GIPHY

A lány szerint ez egyszerűen teljesíthetetlen. Véleménye szerint az, aki bármilyen beszólogatással (“Majd ha szülsz, megjön az anyai ösztön is”; “Meg fogod bánni, ha gyerektelen maradsz”; “Hogy fogsz így magadnak rendes párt találni, ha nem akarsz családot?”) egyszerűen démonizálják a mai nőket.

Charlie állásfoglalása egyértelmű: hagyják őt (is) békén. Ha egy nő csak a harmincas, negyvenes éveiben érzi magát késznek az anyaságra, vagy csak akkor talál megfelelő társat hozzá, ám legyen. Ha soha nem vállal gyereket, ám legyen.

Ha az anyai (védelmező, támogató, szeretgető) ösztöneit egyéb kapcsolataiban szeretné csak megélni (család, barátok, vagy akár egy kutya, cica), ám legyen.

De ne sulykolja azt a társadalom még mindig, most is a huszonéves lányoknak, hogy egy világban, ahol szinte már semmi sem normális, az anyaság az egyetlen “normális” választás.

Vogue

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel