Connect with us

“Élni kell a lehetőségekkel!” – Balázs híres drámaiskolában dolgozik, és testnevelést tanít Londonban

LIFE

“Élni kell a lehetőségekkel!” – Balázs híres drámaiskolában dolgozik, és testnevelést tanít Londonban

‘Magyarország az a hely, ahonnan az “eszméletem származik”, de Európa az otthonom.’


Balázs kilenc éve él külföldön, a kezdetekről és tapasztalatairól is mesélt nekünk.

Egy külföldi tanulmányi ösztöndíjjal kezdődött

A természetemből kifolyólag vonzott az utazás, és érdekelt a világ. 2006-ban elnyertem egy Erasmus tanulmányi ösztöndíjat. Ennek segítségével egy nagyon jó tanévet tölthettem a csehországi Brnóban. Mondhatom, hogy ez hozta meg a fordulatot számomra. Innentől kezdve már nem az élt bennem, hogy Magyarországon maradjak. Az első külföldi évem után már csak egy évre mentem vissza Magyarországra, hogy befejezzem a tanulmányaimat. 2009-ben sikeresen lediplomáztam, és augusztusban kiköltöztem Londonba.

London jó kiindulópontnak tűnt

Azért London, mert a testvérem már egy évvel előttem kiköltözött oda. Jól jött, hogy tudtuk egymást segíteni, főleg ő támogatott engem a kezdetekben. Nem kellett túl sok dolog az induláshoz. Egy repülőjegy, és a kinti élet elkezdéséhez egy egészségbiztosítási szám beszerzése, amit a neten pár kattintással el lehetett intézni. Nekem még kellett egy “home office” papír is, de ma már ez sem szükséges.

Konkrét tervem nem volt, csak annyi, hogy utazni szeretnék, amihez London jó kiindulópont volt anyagilag és repülőtéri szempontból is.

Viszonylag hamar, egy hét alatt találtam munkát, egy hotel rendezvényszervező részlegénél dolgoztam, ahol megfordultam a catering részlegnél, de a szobák berendezésével is foglalkoztam.

London számtalan lehetőséget kínál

Hét éve élek Londonban. Nagyon szeretem Angliát, az előnyeivel és a hátrányaival együtt. Én is sokat olvastam az itt élő magyarok véleményét. Szerintem is néha barátságtalanok a helyiek, de a lehetőségekkkel, amiket kínál a város, azzal élni kell. Eddigi tapasztalataim szerint mindenhol nagyon meg kell dolgozni a sikerért.

Vannak, akik hazamentek, mert csalódtak, azt gondolták, hogy egyszerűbb a boldogulás, és egyből jól fizető állásokat fognak majd kapni. Nyolcadik éve dolgozom a catering cégnél, amely rendezvényekre biztosítja az étkeztetést. A testvérem is itt dolgozik, de egy másik részlegnél. Nagyon szeretem a munkámat, sok tréningre küldenek, és a cégen belül már feljebb jutottam, sőt volt lehetőségem másik részleget is meglátogatni.

A Royal Academy of Dramatic Art-ban (RADA) dolgozom (a világ egyik leghíresebb és London egyik legrégebbi drámaiskolája – a szerk.), így rendezvényeink főleg a filmiparhoz kötődnek. Egy színház és egy egyetem is kapcsolódik hozzá, sok híres színész végzett itt, például Anthony Hopinks, Ralph Fiennes, Tom Hiddleston is.

A csapatunk eléggé nemzetközi, vannak magyarok, lengyelek, angolok, olaszok, ghanaiak. Nem éreztem eddig soha hátránynak, hogy honnan származom.

A szabadidőben is sport és utazás

Szabadidőmben is sportolok, főleg sporttornázom. Van egy baráti társaságom is már a tornateremből. Főleg külföldiek, csehek, bolgárok, bornyákon, litvánok, ausztrálok, indiaiak, abszolút nemzetközi társaság. Sokat utazom, minden második hónapban egy hosszú hétvégét elmegyek valamerre.

Főleg a barátok hiányoznak

Őszintén szólva sokat gondolok Magyarországra, néha hiányzik, de főleg a barátaim. Igyekszem évente egyszer hazalátogatni, ha lehet, akkor a balatoni borhetek idején. De sajnos volt olyan év, hogy nem jutottam haza. Nem tervezem, hogy hazaköltözök, bár elképzelhető. De véleményem szerint az én generációmnak már a munkát kell követnie, és ahol jól megy a sora, ott kell építkeznie és megtalálnia a helyét.

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel