ÉLETMÓD
A Rovatból

No Mow May: ezért ne nyírd a füvet májusban!

Hozzánk is megérkezett a Vágatlan Május kihívás! Megy ki a divatból a fenntarthatatlan pázsit, helyette otthon is jön a tudatosan művelt, vadvirágos gyep.

Megosztom
Link másolása

Világ fűnyírói, pihenjetek!

Korábbi cikkünkben már említettük, hogy egy ökológiai szempontokat szem előtt tartó kertész májusban szabadságra küldi a fűnyíróját. A No Mow May, vagyis a Vágatlan/Fűnyírásmentes Május kezdeményezést az Egyesült Királyságban működő Plantlife nevű szervezet indította még 2019-ben.

A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a beporzók egyre szűkülő életterének problémájára, a klímaváltozásra és levegőminőség romlására.

Fentiek enyhítése céljából arra kéri a kerttulajdonosokat, hogy egy hónapig ne nyírják le a füvüket, vagy csak a szükséges, sokat használt részeket kurtítsák meg, a kevésbé forgalmas helyeket hagyják békén. Ezzel ugyanis több szén-dioxid kötődik meg, a fű környezetében lévő levegő hűvösebb, párásabb lesz, ami kedvező a benne lakó élőlények számára, bolygatás nélkül pedig sokkal több élelmet szolgáltató növény tud virágot bontani, magot érlelni.  Az internetnek köszönhetően ma már számtalan magán- és köztulajdonú fűnyírót pihentetnek ebben az időszakban, nem csak a smaragdzöld kertjeiről híres Albionban, hanem a világ más kertjeiben is. De mielőtt bárki pázsitnácinak nevezné a kezdeményezés elkövetőit, nézzük meg, miért érdemes letenni (vagy rá se állni) a kert ilyenfajta leszőnyegezéséről.

Lady Pázsit, a trendszetter

A híres angol gyep első magvait valamikor a XVII. század második felében vetették el ugyanazzal a nem titkolt szándékkal, amivel a mai gazdagok a Louis Vuitton táskájukat veszik- státuszmutogatásból.

Ugyanis kizárólag a korabeli pénzemberek engedhették meg maguknak azt a luxust, hogy a tulajdonukban lévő területek közül ilyen, konkrét hasznot nem hajtó, viszont költségesen fenntartható részeket különítsenek el.

A rongyrázás eme módja természetesen más gazdagoknak is megtetszett, így hamar meghódította a kontinens, majd az Újvilág alkalmazottakkal jól ellátott kertjeit is. Utóbbiak, mármint az amerikai gazdagok piaci igényét állítólag a kertész-zseni shaker közösségek elégítették ki oly módon, hogy nemesítették az első, ipari termesztésben is használható fűmagokat.

Idővel a kevésbé tehetős rétegek számára is életcéllá vált a saját pázsit, hiszen megtestesítette mindazt a high-life érzést, kockás plédeken elköltött pazar piknikeket, jól szabott öltönyökben való tollaslabdázásokat, amik együtt jártak egy ilyen zöld pénztemető fenntartásához szükséges anyagi biztonság érzésével.

Gyakorlatilag a fél világ beleszerelmesedett ebbe a zöld ruhás kirakatfeleségbe, csak senki se gondolt bele, mivel jár a fenntartása.

Ez a dekorszőnyeg ugyanis nem csak a telepítéskor, hanem egész élete során irreálisan sok gondozást, tápanyagot, öntözést és szakszerű fűnyírást igényel, amit fizetett kertész híján, egyszerű földi halandóként gyakorlatilag nem lehet kivitelezni, főleg nem egyetlen emberöltő alatt.

A közismert viccnek ugyanis sajnos igaza van: a tökéletes pázsit titka az évszázadokig tartó rendszeres nyírás és locsolás. Ezért aztán akinek még nincs, az jobb, ha bele se kezd, főleg nem a mi éghajlatunkon, ahol ráadásul az elmúlt évek aszályai miatt rendre víztakarékosságra kérik (vagy kényszerítik) a lakosságot.

Az a szép ősgyep

Azon túl, hogy a filmekben és fejekben élő pázsit megteremtéséhez és fenntartásához angol lordnak kell lenni, egy ilyen zöldfelület az élővilág szempontjából is jóval kevésbé hasznosítható: gyakorlatilag egy „dísz-monokultúra”. Ezzel szemben

a gyep jobb tűrőképességű, kevesebb ápolást igényel, és az azt alkotó növényfajok gazdagsága révén lényegesen nagyobb biodiverzitással büszkélkedhet, főleg, ha ősgyepről beszélünk.

Az ősgyep olyan, jellemzően pázsitfűfélékből és pillangósvirágúakból álló természetes növénytársulás, mely az adott terület földrajzi és biológiai tulajdonságaihoz egy hosszabb időszak után a legjobban alkalmazkodott. Egy ilyen élőhely azáltal, hogy a természetes szelekció révén minden évszakban tartalmaz nektárt és virágport adó növényeket, táplálékot és menedéket nyújt számtalan élőlénynek a gombáktól a gerincesekig.

Egy ember alkotta vagy használta kertben azonban rendszerint nincs már meg ez az ősgyep, hiszen minden egyes kapavágás vagy ásónyom évtizedek munkáját teszi tönkre, hogy aztán átvegye a helyét a gyomok és kultúrnövények közti állóháború.

Apropó, gyomok. A gyom az agrárium kifejezése, mely alatt a termesztett haszonnövény mellett felbukkanó, azt elnyomni képes planta non grata-t érti.

Így lehet az, hogy a pipacs, a búzavirág vagy a veronika számos faja a mezőgazdaságban gyomnövény, a mi kertünkben meg a vadvirágos rét megbecsült lakója, a pillangóbarát virágágyásunk oszlopos tagja vagy egyenesen talajtakaró növény.

Ősgyepet készíteni sajnos majdnem olyan hosszú és fáradtságos munka, mint pázsitot telepíteni.

Ezért is fontos telek vagy házvásárlás esetén jól megfigyelni a területet, hiszen lehet, hogy az első látásra összevissza, hol sárga, hol zöld füves felület valójában a legkönnyebben gondozható, ökológiai rezervátumként működő része a kertünknek, amit kár lenne felásni.

Ha viszont nincs ilyen szerencsénk, de boldog gyeptulajdonosok szeretnénk lenni, akkor érdemes először körbejárni a környék érintetlenebb helyeit és megfigyelni az ott előforduló növényeket - ezek a fajok ugyanis az ember gondozása nélkül is jól elboldogulnak, így nemesített változataik jól fogják érezni magukat a mi kertünkben is. Előfordulhat persze, hogy nincs időnk vagy kedvünk magunk bíbelődni a fajtaválasztással, ebben az esetben célszerű felkeresnünk egy olyan kertészetet, ahol segítenek egy, a mi kertünk lehetőségeinek és igényeinek megfelelően összeállított magkeveréket találni. Ha pedig megvan a mag, kész a vetési terv, és a család minden tagja katonás rendben várja, mikor kell locsolnia, már csak türelemre van szükségünk. Ugyanis sajnos sokan elfelejtik belekalkulálni egy füvesítés/gyepesítés munkálataiba a „békénhagyás idejét”.

Mert hiába a leggondosabban előkészített morzsalékos föld, a megfelelő időben vetett helyes összeállítású magkeverék, ha kikelés után nem hagyunk neki kellő időt a megerősődésre, és túl hamar vesszük használatba, a munkánk kárba fog menni. Ezért érdemes nem egyszerre, hanem  helyes stratégiát felállítva, módszeresen foglalni el a terepet. Ha pedig beállt a rendszer, ugyanígy járni el a gondozás, fűnyírás kérdésében is.

Kíméletes népirtás

Képzeljük el, hogy ostrom alá veszik a házunkat. Még nem látjuk a tankokat, de érezzük: a föld dübörög, a levegő melegszik, és ahogy telik az idő, egyre több menekült érkezik hozzánk. Egyenletes, áthatolhatatlan gyűrűben közeledik felénk az ellenség, nincs esélyünk elmenekülni.

Ha szerencsénk van, a támadók megállnak a házunk előtt, kegyelmet gyakorolnak, el is vonulnak - maguk mögött hagyva a romba döntött városokat, letarolt földeket. Mi pedig ott maradunk a több ezer menekülttel élelem és lakhely nélkül.

Hát valahogy így kell elképzelni egy rosszul kivitelezett fűnyírást vagy kaszálást.

Akár egy kiskert, akár egy városi park fűnyírásáról beszélünk, fontos ismernünk az ott honos élőlények mobilitását. Ha fontos nekünk a füvünkben lakó élőlények élete, egyáltalán nem mindegy, hogyan nyírjuk a füvet.

A Kiskunsági Nemzeti Park oldalán így írnak a kaszálás irányának kérdéséről:

„Ha egy területet kívülről befelé haladva kaszálnak le (középre tartó spirálvágás), akkor a végén megmaradt területre koncentrálódnak a menekülni képes hüllők, emlősök, madárfiókák, földön szívesen mozgó madarak (fogoly) jelentős része, és ha azt is lekaszálják, akkor ezek sorsa is megpecsételődött, ezért kötelező védett természeti területen a sávos vagy a spirálisan kifelé tartó kaszálás."

Egy kiskertben persze kevésbé számít az ember „földön szívesen mozgó madarakra”, de a hüllők, rovarok számára is fontos, hogy humanitárius folyosót biztosítsunk nekik, ha fűnyírásra kerül a sor.

A legjobb persze, ha a kertünk ember által ritkábban használt részein egyáltalán nem bolygatjuk a dolgokat, vagy mozaikszerűen végezzük a fűnyírást. A fűnyíró feltalálása előtt ez nem volt kérdés, hiszen a kézi kaszálás idejében ergonómiai okai voltak annak, hogy egy réten vagy kertben mindig akadt elegendő menedék az élőlények számára: egy nap alatt még fél hektárt is alig tudott lekaszálni az ember, mert a füvet csak harmatosan lehetett jól vágni. Még nagyobb területeken is, ahol csapatban dolgoztak, ez a kis lépésekben haladó kézi betakarítás sokszor akár egy hónapig is eltarthatott.

Így mindig voltak frissen kaszált, le nem kaszált, illetve különböző korú újrasarjadt területek is. Ennek köszönhetően minden állat megtalálhatta a maga számára legoptimálisabb élőhelyet, illetve a növények is - ha nem is a teljes területen - magot érlelhettek.

Ehhez képest a manapság közterületeken végzett gépi kaszálás igazi atombomba: a dobkaszák szinte a föld felszínén vágják el a növényeket, ezáltal gyakorlatilag ledarálják a gyepek mikrodomborzatát, a benne található hangyafészkekkel együtt. A dobkaszáknak ráadásul van még egy nagyon rossz tulajdonsága: szívóhatásuk miatt a talaj felszínén mozgó, gyors helyváltoztatásra képtelen élőlények jelentős része a késeik között leli halálát. Egy ilyen terület regenerálódása évekbe telik.

Jusson eszünkbe ez a mészárlás, ha frissen kialakított városi méhlegelőt látunk, hiszen a hosszú évek módszeres pusztítása után senki se várhatja el, hogy hipp-hopp egész évben dúsan virágzó paradicsom legyen a letarolt gyep helyén.

Tippek kertes és kerttelen gyepbarátoknak

Akinek van kertje, az azért, akinek nincs, az azért csatlakozzon a kihíváshoz. Saját lehetőségeinket mi ismerjük a legjobbat, ezért például lehet, hogy a mi kertünkben egy Vágatlan Április vagy egy Vágatlan Június kivitelezése több haszonnal jár, mint az elterjedt májusi nyírásszünet.

Gondoljunk magunkra méhpásztorként, aki egész évben élelmet és szállást biztosít a nyájnak - ha kell, részleges munkabeszüntetéssel. Azon túl, hogy olyan növényekkel gazdagítjuk a kertet, melyek egymást váltva egész szezonban táplálékot nyújtanak a beporzóknak, biztosítsunk nekik vizet is, és ha nincs természetes búvóhelyük, csináljunk nekik bogárhotelt.

Akinek pedig nincs saját kertje, az nevezze ki magát a lakóhelye vagy egy általa sokat látogatott zöld terület önkéntes gyepmesterének. Ha még nincs rajtuk méhlegelő, rovarhotel kialakítva, kezdeményezhetjük a fenntartónál vagy egy környékbeli zöld szervezetnél a létesítésüket, és ha már ott vagyunk, csatlakozhatunk is hozzájuk (mármint a zöld szervezethez, nem a fenntartóhoz).

Amit pedig bárki meg tud tenni, az az edukálás, szóban és írásban is. Nyugodtan hívjuk fel a kerttulajdonos ismerősök figyelmét a téma fontosságára, osszuk meg ezt vagy más, a témával foglalkozó cikket a közösségi médiában.

Végül pedig: vegyünk virágot helyi őstermelőtől! Minél többen vásárolunk hazai szezonális vágott virágot, a virágtermelők annál több élelmet biztosítanak a beporzók számára.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Kiakadtak az esküvőn: McDonald's volt a menü
Nem mindenki volt oda a felszolgált vacsiért.
Fotó: Pixabay - sassy.hu
2023. szeptember 27.


Megosztom
Link másolása

A friss házasok, Thomas Billaudeau és Ophélie, nem mindennapi esküvőt tartottak, amely hagyományoktól eltérően különleges élményt kínált a vendégeiknek. A páros úgy döntött, hogy az esküvői vacsorán nem a hagyományos háromfogásos étkezést választják, hanem valami egészen különlegeset:

McDonald's ételeket szolgáltak fel a vendégeiknek.

Az esküvői kínálat tartalmazott több mint 300 hamburgert, wrap-et és nuggets-et, és a vendégek szeme felcsillant, amikor meglátták a McDonald's jellegzetes piros és sárga csomagolását az esküvői helyszínen.

Az ifjú pár döntése azonban nem mindenki tetszését nyerte el, és az internetes trollok hamarosan megosztották véleményüket.

Sokan kritizálták őket, hogy miért nem választották a "minőségi ételeket" az esküvőre, és néhányan "olcsónak" bélyegezték a párt.

Azonban Thomas és Ophélie kiálltak a választásuk mellett, azzal érveltek, hogy azért választották a McDonald's-ot, mert olcsóbb volt, és azt akarták, hogy mindenki élvezhesse az ételt. Ophélie elmondta, hogy

nem akarták, hogy az étel miatt feszültség alakuljon ki, és inkább olyan ételeket kínáltak, amelyeket mindannyian szeretnek.

Néhányan az interneten is kiálltak a páros mellett, megvédenek őket, és úgy vélik, hogy az esküvőjüket olyanná tették, amilyennek szerették volna, anélkül, hogy eladósodtak volna egy drága vacsora miatt.

@thomasbillaudeau @McDonald's Beauvais Tille ♬ son original - Thomas Billaudeau

Az esküvő azok számára, akik részt vettek benne, valódi és személyes élmény marad, amely az ifjú pár ízlését és stílusát tükrözte. Az esküvői vendégek boldogan és jóízűen falatoztak, miközben a páros boldogan indította útjára házasságát, ahol a lényeg mindig a szeretet és boldogság, nem pedig az esküvői vacsora típusa.

Forrás: Daily Mail


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Sophie Turner és Taylor Swift?! Joe Jonas válófélben lévő felesége és exbarátnője együtt vacsiztak
Na de mit szól ehhez Mr. Perfectly Fine?
Fotó: Instagram - sassy.hu
2023. szeptember 20.


Megosztom
Link másolása

New Yorkban találkozott két híresség, és nem csak a városi fények ragyogtak a Times Square-en kedd este. Sophie Turner, a Game of Thrones sztárja és Taylor Swift, a világhírű énekesnő, együtt vacsoráztak a Via Carota olasz étteremben.

A két tehetséges művésznő összekulcsolta karjait, ahogy beérkeztek az étterembe szeptember 19-én. Taylor egy hosszú farmerdzsekit viselt, amit egy piros ruhával és barna csizmával kombinált, míg Sophie szürke ruhájában ragyogott.

Ez az első alkalom, hogy Sophie Turner-t a forgatásokon kívül kapták le a hónap elején bejelentett válása óta Joe Jonastól, akivel négy év házasság után döntöttek a különválás mellett. A szakítás ellenére a színésznő láthatóan jó hangulatban volt az est során, miközben férje leghíresebb exével vacsizott.

Érdekes egybeesés, hogy Taylor Swift és Joe Jonas is voltak egykor egy pár, bár ez már évekkel ezelőtt történt.

Sophie Turner egyébként régóta nagy rajongója Taylor Swiftnek, és tavaly elárulta, melyik Taylor albuma a kedvence. Most, hogy a két tehetséges sztár találkozott, talán még több közös pillanat vár ránk a jövőben.

A kommentelők természetesen nem hagyták szó nélkül a párost, és Joe Jonast vették górcső alá:

"Valaki azt mondta, hogy állásfoglalás egy szó nélkül?"

"Joe PR csapata: *sírás, hányás, remegés*"

De voltak akik Taylor zenéit idézték a lányok képei mellé:

"We are never ever getting back together (Shopie's version)"

"Better than revenge"

Forrás: Just Jared


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
A Rovatból
Vannak neandervölgyi génjeid? Kétszer nagyobb esélyed van a durva kimenetelű covidra, mint másnak
Keveset tudunk róluk, de abban biztosak vagyunk, hogy jóval szívósabbak voltak, mint a mai emberek. Aztán mégis itt van ez a hír.
Fotó: Freepik.com - sassy.hu
2023. szeptember 26.


Megosztom
Link másolása

Egy új tanulmány szerint ha valaki neandervölgyi géneket hordoz, kétszer nagyobb eséllyel alakul ki nála a Covid egy életveszélyes formája.

A körülbelül 40 000 évvel ezelőtt diszkréten a modern emberbe olvadt faj egyes génjei máig megtalálhatóak a ma élő emberekben.

Csakhogy a neandervölgyiek DNS-e összefüggésbe hozható egyes autoimmun betegségekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel, sőt a prosztatarákkal is. Szép kis örökség.

Az iScience című folyóiratban megjelent új tanulmányt a nonprofit Mario Negri Gyógyszerkutató Intézet kutatói vezették. A csapat közel 1200 ember mintáját elemezte a járvány 2020 eleji európai epicentrumának számító olaszországi Bergamo tartományban.

Az olasz kutatócsoport megállapította, hogy a három neandervölgyi génváltozat valamelyikével rendelkező embereknél

kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki súlyos tüdőgyulladás, és ők háromszor nagyobb valószínűséggel kerültek lélegeztetőgépre a vírusfertőzés következtében. 

Bár az eredmények egy kísérlet részét képezték, az emberek kereskedelmi forgalomban ia kapható DNS-tesztek segítségével megtudhatják, hogy mennyi neandervölgyi DNS-t hordoznak.

A tudósok azt is megállapították, hogy a bergamóiak 33 százalékánál, vagyis a neandervölgyi haplotípussal rendelkező embereknél, súlyosabb Covid-rendellenesség alakult ki, mint a többieknél.

Hugo Zeberg professzor, a svédországi Karolinska Institutet munkatársa elmondta: A betegség súlyos kimenetelének kockázata 60-70 százalékkal nő, ha valaki a neandervölgyi variánst az egyik szülőjétől örökölte, és

háromszoros a kockázat, ha egyet az apjától, egyet az anyjától is kapott.

A génváltozat ma is megtalálható több millió emberben - írta a DailyMail.com.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Second Hand September kihívás: hogyan foghatunk ki valóban szívesen hordott használt ruhákat?
Szeptemberben vásárolj te is csak másodkézből, amivel a bolygónak és a pénztárcádnak is jót teszel. Ehhez most íme egy 7 pontos check-list, hogy ne vegyél több szekrényfoglaló darabot!

Megosztom
Link másolása

Több szempontból is csábító lehet csatlakozni a #secondhandseptember kihíváshoz, ami első olvasatra arról szól, hogy az ősznek ebben a hónapjában ruhát csak másodkézből vásároljunk (szerencsére az első, 2019-es felhívás óta azért kibővült az üzenet).

Egyfelől megnyugtatjuk a lelkiismeretünk Környezettudatosságért Felelős Minisztériumát, hiszen a használt ruhának mindig kisebb lesz az ökológiai lábnyoma az újhoz képest. Másfelől a pénztárcánk is örülni fog, hiszen sokszor potom összegekért tudunk extra miőségű, akár designer darabokat is kifogni a fogas-vagy bálatengerből.

Emiatt aztán sokszor gondolkodás nélkül ugrunk fejest a használt ruha kínálatba, a talált kincsek pedig az átgondolatlanság miatt végül ugyanarra a sorsra jutnak, mint amiből kimentettük őket: visszasüllyednek a hordatlanság áldatlan állapotába.

De mik azok a hálók és szűrők, amik segítségével valódi szerelem-és-hordom-is darabokat foghatunk ki?

Miért és hova is indultam?

Bevásárlás előtt listát írunk, mire van szükségünk. Ez lerövidíti a boltban töltött időt, segít fókuszálni, és anyagi szempontból is kifizetődő, hiszen listával a kézben kevésbé csábul el az ember az akciók és reklámok tengerében.

akarunk „főzni”.

A különbség csak annyi, hogy leveszöldség és cérnametélt szinte biztos, hogy minden nap kapható a boltban, a jövő szombati esküvőre viszont egyáltalán nem garantált, hogy az első turiban megtaláljuk a vágyott sötétkék vagy palackzöld, 38-as vagy kisebb 40-es, térdig érő, ujjatlan vagy negyedes ujjú,  100% viszkóz alkalmi ruhát.

Ezért is érdemes időről időre aktuális listát írni a szükséges ruhákról, hiszen nem tudhatjuk, mikor botlunk bele az igaziba.

A listán szereplő kincsekhez vezető utat is hasznos lehet rugalmasan kezelni, és több platformon is nyitott szemmel járni, hiszen lehet, hogy alkalmi ruhát a vintage turiban, magas derekú farmert a Marketplace-en, bontatlan 92-es body szettet meg a Vinted-en találunk könnyebben.

Rámöntötték vagy igazítani kell rajta?

Ruhavásárláskor  az egyik legfontosabb dolog tisztában (és elfogadásban) lenni az aktuális méreteinkkel. Az esetek többségében teljesen felesleges  pénzkidobás motivációs darabokat venni, hiszen fogyás során sose tudhatjuk előre, honnan és milyen ütemben fogjuk tudni lefaragni azokat a centiket.

Ugyanígy fontos őszintének lenni a varrástudásunkat illetően, mert ennek híjján a „Csak egy kicsit kell bevenni a derekából” vagy az „Ezt a pici lyukat simán megvarrom” mondatok után az adott ruhadarab bizony örök életre bentreked a szekrényükben, vagy jobbik esetben csak parkolópályára kerül, amíg túl nem adunk rajta.

Természetesen aki rendelkezik varrógéppel és tudja is használni, annak ezek a mondatok nem jelentenek veszélyforrást, ahogy azoknak sem, akik megbízható, megfizethető és könnyen elérhető szakemberrel végeztetik el az átalakítási munkálatokat.

Akinek viszont ezek a körök már nem férnek bele az idejébe és a büdzsébe, azok vegyenek magukon erőt, és minden alkalommal rakják vissza a ruhát, ha azon átalakítási munkálatot vélnek felfedezni.

Felveszem máskor is?

A Viseld harmicszor!- szabályt Colin Firth volt felesége, Livia Firth klímaaktivista tette világszerte ismertté, a hazai közönség pedig Mengyán Eszter / Holyduck  újságíró és környezettudatos ruhaguru révén hallhatott már róla. A #30wear hashtag-gel jelölt posztok szerzői arra kérik az olvasókat, minden új ruha vásárlása előtt tegyék fel maguknak a kérdést: Fel fogom venni ezt a ruhadarabot legalább harmincszor? Ma már egyébként a legtöbben nem is 30, hanem legalább 100 viselést várnak el egy-egy ruhadarabtól, aminek eléréséhez minőségi anyag és kialakítás szükséges. Ez biztosan nagyobb összeget jelent, de egy megfelelően kiválasztott alapdarab évekig ki tud minket szolgálni.

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy nem illik például két esküvőre vagy elegánsabb eseményre kétszer ugyanazt a ruhát felvenni. Pedig ilyen szabály nem létezik. Egy jól megválasztott ruha szinte kínálja magát a különböző kiegészítőkkel történő kíséretezésre. Mengyán Eszter például egy rózsaszín alkalmi ruha köré épített magának harminc különböző szettet, melyek között van gumicsizmával és vastag kardigánnal kombinált esős-munkábamenős és félcipővel és hippi sállal megbolondított piacramentem változat is.

Sápaszt vagy kiemel?

Aki nem ismeri még a saját színtípusát, az is biztosan észrevette már, hogy bizonyos színű ruhadarabjaiban valahogy kipihentebbnek tűnik az arca, másoktól meg olyan, mintha három hetet töltött volna a föld alatt. Az arc közelében hordott ruhadarabok (kendő, sapka, minden felső és kabát, ékszerek) bizonyos mértékben megváltoztatják a bőrünk tónusának vizuális érzékelését. Ezért is nagyon hasznos tisztában lenni azokkal az árnyalatokkal, amik smink nélkül is üdébb megjelenést kölcsönöznek nekünk, és azokkal is, amiknek viselése plusz munkát (sminket, hajfestést, kiegészítőt) igényel. Ha ilyesmire nincs időnk, csak olyan ruhát vigyünk haza, amit nappali fényben, extra smink nélkül is megfelelőnek találtunk.

Elolvastam és megértettem a címkét?

A műanyagok már a vérünkben vannak, ezért használt ruha esetén is fontos, hogy jól megnézzük az anyagösszetételt, és a természetes textiliákat részesítsük előnyben. Viselni és kellemesebb őket, tartósabbak, és mosás közben sem szennyezzük velük a vizeket leszakadó mikroműanyagokkal. A másik fontos címke-infó a tiszításra, ápolásra vonatkozó útmutató: ha nem akarunk valamit folyton tisztítóba vinni vagy kézzel mosni, akkor ne tegyük a kosarunkba.

A címkék egyébként mesélnek a gyártás helyszínéről, körülményeiről, sőt, sokszor a tervezők, készítők humoráról is.

Az alábbi gyűjtemény alapján pedig az állatvédelem („Ne pofozzon pandákat!” ) és a nemi egyenjogúság („Férfiak és nők egyaránt moshatják”) fontos üzenetei is elférnek ezen a kicsike felületen, ezért tényleg érdemes minden ruhában megkeresni és végigbogarászni ezeket a kis cetliket.

Drágám, ez meg honnan van?

Ha alapvetően a környezetvédelmi érvek miatt választjuk a second hand ruhát, akkor az sem lehet mindegy, milyen úton-módon kerül hozzánk az adott darab. Ugyanis minél messzebbről, minél több csomagolásban érkezik meg a csomag, annál nagyobb terhelést jelent a természetre. A legjobb, ha mindig az átalunk legegyszerűbben megközelíthető átvétei pontot választjuk. Ez lehet a legközelebbi turi, csomagküldés esetén egy automata ( a Foxpost például azt állítja, a csomagautomatánál történő átvétel a házhozszállításhoz képest 60-70%-kal kevesebb károsanyag kibocsátással jár), vagy egy két utcával arrébb lévő lakás. Utóbbi eset előidézéséhez érdemes a lakó- vagy munkahelyünk ruhacserével foglalkozó Facebook-csoportjaihoz csatlakozni, vagy netes keresés esetén olyan szűrőt használni, ahol a fizikai távolságot tudjuk meghatározni. Ha van rá lehetőség, kérjünk környezetbarát csomagolást- ez magánszeméyek esetén sokszor már magától értetődik, hiszen kevesen veszenk új dobozt egy használt ruha feladásához, illetve az automatás megoldásnál nagyon sokan csomagolnak erősebb anyagú, vízhatlan díszzacskóba is, a futárszolgálat így is kiszállítja a csomagot.

Ki adja át a helyét?

Nem utolsó sorban azt is érdemes egy-egy új darab beszerzése előtt végiggondolni, hogy a már meglévők közül melyek azok, amelyek igazából már csak a helyet foglalják.

A ruha-exek kimustrálása legalább olyan nehéz és időigényes feladat, mint egy új szerelem darab megtalálása.

Logikus ötlet megpróbálni eladni mindent, amire már nincs szükségünk, de annyira nagy már a piaca a használt ruháknak is, hogy  csak a kifogástalan állapotú, egészen különleges vagy klasszikus darabokért lehet vállalható összegeket elkérni. Ha nincs időd árulni, add be egy olyan használtruha boltba, ahol pontokat kapsz érte, így az adott üzlet készletéből kedvezményesen vásárolhatsz: ilyen például a Swappis vagy a Kapocs. Ha pedig adományba adnád a ruhákat, akkor is figyelj rá, hogy csak tiszta, hordható darabokat adj le!

Ami pedig a legfontosabb: a használt ruha választása, a környezettudatos öltözködés nem évi egy hónapnyi feladat.

Sőt, ha megtaláljuk benne a saját utunkat, feladatból örömforrássá válik.

Megosztom
Link másolása