ÉLETMÓD

Nárci vagy, vagy csak helyén az önbecsülésed? 12 kérdés, amelyre ha válaszolsz, megtudod a pszichológus szerint

A kvízt Dr Carmen Harra pszichológus állította össze. Nézd meg, vannak-e benned mérgező vonások.
Sassy - sassy.hu
2023. január 27.


Megosztom
Link másolása

A nárcizmusról ki többet, ki kevesebbet tud, attól függően, mennyire érintett a témában. Ez a személyiség-torzulás egyébként is egy spektrum, ki az elején van, ki a közepén, ki a végén. A nárcisztikus személyiségzavart, ami a spektrum legszéle, csak szakember diagnosztizálhatja. A "narcissist", vagyis a nárci viszont a mindennapokban is ott van, bárki belefuthat. Sokkal gyakoribb jelenség, mint hisszük. Olyan embert jelent, akin eluralkodik ez a torzulás, és érzelmi ronccsá teszi – elsősorban a környezetét. Sokan a nárcikat öntelt, arrogáns, állandó ajnározásra, dicsfényre, pénzre, státuszra áhítozó, önimádó embereknek hiszik, pedig nem ez a legnagyobb baj velük. Sokszor még csak nem is ilyenek.

A baj velük az, hogy nincs szilárd, belső identitásuk. Teljes üresség, sőt szégyen és önutálat (igen, épp hogy önutálat) honol a lelkük mélyén.

Ezt egy külső, megnyerő álarccal igyekeznek elfedni, amelynek fenntartásához, a belső "sötétség" életben tartásához külső táplálékra, más szóval nárcisztikus ellátmányra van szükségük. És ezt másoktól szerzik be. Mindenáron.

A nárcizmus, főként ha már nárcisztikus személyiségzavarról beszélünk, tehát alapvetően egy toxikus, érzelmileg kizsákmányoló, élősködő létforma, amely magát a nárcit is jelentősen hátráltatja a boldog élet és a kiegyensúlyozott emberi kapcsolatok megteremtésében.

Sokan félnek attól, hogy ha nárcisztikus vonásaik vannak, akkor már ők is belecsúsznak ebbe a súlyos személyiségzavarba. Dr Carmen Harra amerikai pszichológus ezért állított össze egy 12 kérdésből álló gyorskvízt, amely segít eligazodni azoknak, akiknek kétségeik vannak. Íme a kérdések, mindegyik alatt egy A) és egy B) válasszal. Válaszd ki a szerinted rád jellemzőt, és alább nézd meg az értékelést.

#1 Büszke vagyok magamra, mert:

A – erős vagyok, motivált, és kedves.

B – különleges vagyok és pótolhatatlan.

#2 Megérdemlem, hogy szeressenek, mert:

A – mindenki megérdemli, hogy önmagáért szeressék.

B – van bennem valami, ami senki másban nincs.

#3 A legfontosabb dolog egy kapcsolatban...

A – hogy becsüljük egymást.

B – hogy ne csússzon ki a kezemből a kontroll.

#4 Azt szeretem a legjobban a Facebookra vagy az Instagramra posztolásban, hogy...

A – megoszthatom a gondolataimat, a véleményemet, az életemet azokkal, akiket ismerek és kedvelek.

B – megoszthatom, hogy milyen fantasztikus életem van, mennyi jó cuccom van, milyen jól nézek ki, és jó sokan lájkolnak és irigyelnek.

#5 Amikor belépek egy emberekkel teli szobába...

A – igyekszem elvegyülni. Én is csak olyan ember vagyok, mint a többi, ismerkedni, beszélgetni próbálok.

B – szeretnék feltűnést kelteni. Én vagyok ÉN, megérkeztem.

#6 Éreztem már magam felsőbbrendűnek másokkal szemben azért, mert gazdagabb/okosabb/szerencsésebb/csinosabb vagyok.

A – Igaz.

B – Nem igaz.

#7 Ha egy családtag, barát, munkatárs megbánt, így reagálok:

A – megpróbálom megbeszélni vele. Mindenki megérdemel egy esélyt, hogy magyarázatot adjon a tettére.

B – azonnal kizárom az életemről. Nincs szükségem ilyen negativitásra.

#8 Azért vannak a barátok, mert...

A – kölcsönösen támogatjuk egymást, ott vagyunk egymásnak.

B – felnéznek rám, csodálnak, és remélik, hogy valamilyen módon a hasznukra van a barátságom.

#9 A korábbi szerelmi kapcsolataim azért nem működtek, mert...

A – az exemmel mindketten követtünk el hibákat, és nem illettünk össze.

B – az exem rosszul bánt velem, és nem illett hozzám.

#10 Ezek a szavak jellemeznek engem a legjobban:

A – értékes és tehetséges.

B – különleges én fontos.

#11 Ha valaki megbánt valakit, ezt érdemli:

A – megbocsátást, ha őszinte megbánást mutat.

B – ugyanazt a fájdalmat, amit okozott.

#12 Töltsd ki ezt a mondatot a hiányzó két szóval: "Az emberek...bántak velem egész életemben, úgy érzem magam, mint egy ..."

A – fair módon/mint egy győztes

B – nem fair módon/mint egy áldozat.

EREDMÉNY

Ha az A) válaszok vannak többségben: Dr Carmen Harra szerint az önbecsülésed nagy valószínűséggel a helyén van, és egészséges mértékű. Önmagadat értékeled, de tekintettel vagy a körülötted élőkre is. Egészséges énhatáraid vannak, nem engeded, hogy mások átgázoljanak rajtad, megőrzöd a méltóságodat, de nem hagyod, hogy eluraljon az egód.

Ha a B) válaszok vannak többségben: Dr Carmen Harra szerint az önbecsülésed valószínűleg túllépi az egészséges határokat. Nem igazán vagy tekintettel mások érzéseire és igényeire, és ez megakadályoz abban, hogy igazán mély, intim emberi kapcsolatokat alakíts ki. Az, hogy tisztában vagy az értékeddel, jó dolog, segít abban, hogy jól boldogulj az életben, de nárcisztikus tendenciáid valószínűleg megnehezítik a saját életedet is, és a körülötted élőkét is.

Daily Mail

Címkép: Pixabay

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
A Rovatból
Újabb hülye névadás – Arról a fesztiválról kapta a nevét a kislány, ahol az anyukájánál beindultak a fájások
Egyenesen a fesztiválról vitték szülni az édesanyát.

Megosztom
Link másolása

Újabb fejezettel bővült a Hülye Külföldi Névadások című sorozat.

Ezúttal egy fesztiválról kapta a nevét egy kislány az Egyesült Államokban.

Mint arról a Mirror angol bulvármagazin beszámolt, Cristina Celis 32 hetes várandósan döntött úgy, hogy részt vesz az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb elektronikus zenei fesztiváljára, az Electric Daisy Carnivalon.

A fesztivált május 17 és 19 között tartották.

A fiatal nő úgy gondolta, hogy még végigbulizik egy hétvégét, mielőtt anya lesz.

háttérszín kiemelés

Csakhogy a baba hamarabb érkezett a tervezettnél.

A folytatásért kérjük, lapozz!Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
„Ez hiányzik az USA-ból” - ezekkel a különbségekkel találkozik a Párizsban élő nő
Egy Franciaországban élő amerikai anyuka elárulta, milyen nagy kulturális sokkokkal szembesül, amikor hazatér.

Megosztom
Link másolása

A Párizsban élő amerikai anyuka elárulja, milyen furcsa "fordított kulturális sokkokkal" szembesül, amikor visszatér az Egyesült Államokba: az ételekkel kapcsolatos problémáktól kezdve a bizarr társadalmi interakciókig.

Isabelle Bertolami, aki eredetileg New Yorkból származik, a TikTok-on fedte fel, milyen valósággal él vissza az Egyesült Államokban.

A klipben, amelyet már több mint 157 000-szer néztek meg, Isabelle a kamerába beszél, miközben így kezdi:

„Ezek az én fordított kulturális sokkjaim, mint egy Franciaországban élő amerikai, aki újra Amerikában van látogatóban.”

Lapozz, hogy megtudd a főbb különbségeket!Megosztom
Link másolása


SZTÁR
Timothée Chalamet és a Moneskin énekese is Budapesten drukkolt a tegnapi focimeccsen
Ritkán látni olyan meccset magyar pályán, mint amit tegnap játszott a sevillai és a római csapat, és még ritkábban látni a lelátón Budapesten két szupersztárt. Mi kiszúrtuk őket!

Megosztom
Link másolása

Komolyan, ki gondolta volna, hogy Timothée Chalamet, aki amerikai, meg kicsit francia is, Forza Roma felirattal fog instasztorit posztolni szerda este a saját Instagram oldalára? Ki gondolta volna, hogy a képe, amit megoszt, a budapesti stadionban készül majd, ő maga lövi el a fotót, vagyis

egészen biztosan ott ül valahol a lelátón?

Az a srác, akiről most inkább a szerelmi élete miatt cikkeznek, és még soha senki egy interjúban sem kérdezte meg tőle, hogy hogyan is áll a focival? Ő is játszik? Vagy csak imádja?

És tényleg annyira, hogy még Amerikából is képes volt ideutazni ezért a döntőért?

A válaszokat sorra megadja ez a poszt tőle.

Csak azt nem tudjuk, hogy mennyire megy neki jól a játék.

De hogy nem csak ő volt hajlandó ezer kilométereket megtenni, hogy a kedvenc csapatának a helyszínen drukkolhasson, azt egy másik őrült sztár, a Maneskin énekesének, Damianonak az insta oldala bizonyítja. Damiano is a 24 óráig elérhető isntasztorikba adott úti beszámolót arról, hogyan hangoltak az indulásra a barátaival, hogy ültek autóba, majd posztolt arról is, amikor tegnap reggel átlépték a szlovén-magyar határt és Budapest felé fordultak.

Három órával később megérkeztek Budapestre, a Petőfi-hídon áthajtottak a Dunán, és Damian a Nagykörúton még a kocsi visszapillantójából is szelfizett piros telefonjával és a csapat színeire festett hajával.

Este hatkor pedig már a tömött stadionból nyomott egy fotót, hogy mindenki jól lássa, egy tűt sem lehetne leejteni, annyian vannak a szurkolók.

Sajnos, a tizenegyespárbaj végül nem a két világsztárnak kedvezett és nem Rómának hozta meg az aranyat, de hogy az utolsó másodpercig izgalmas és feszült meccset láthattak Budapesten, az legalább biztos.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
5 mutatós sziklakerti növény, amivel nem tudsz mellélőni
A sziklakert plusz színt visz a kertbe, ráadásul nem igényel olyan folyamatos gondozást, mint a kényes dísznövények. Mit ültess a kövirózsa mellé? Adunk pár tippet!
Sassy - sassy.hu
2023. május 31.


Megosztom
Link másolása

Sziklakertet létrehozni a kertben nemcsak szép, hanem hasznos is. Bár a neve nem ezt sugallja, a sziklakert életet visz a kertbe Miért? Mert sokféle növénynek és állatnak adhat otthont.

A gondosan tervezett sziklakertben megtalálhatók a legkülönfélébb színek, formák és textúrák, ezért a kert díszei lehetnek.

Ha te is szeretnél sziklakertet telepíteni, akkor olyan növényeket ültess, amelyek jól tűrik az extrém körülményeket, az erős napsütést, de azt is, ha árnyékban maradnak, és amelyeket nem kell minden nap locsolni. A kaktuszok és pozsgások (pl. varjúháj, kövirózsa) mellé színes virággal pompázó növényeket és díszfüveket is érdemes telepíteni, ehhez adunk pár tippet.

Nyugati kökörcsin

A Pulsatilla vulgaris alacsony évelő, sűrű csomókban nő. Fehér, rózsaszín és lila színben is megtalálható, remekül mutat.

Török kutyatej

Sokan azért választják, mert jól tűri a rossz talajt, és árnyékos helyeken is kibírja. Egy dologra ügyelj: ne öntözd túl!

Mohalevelű kőtörőfű

Harsogó színével, finom formájával hódít ez az alacsony termetű évelő növény, ami nem csak sziklakertbe, hanem balkonládába is ültethető.

Deres csenkesz

Remek kontrasztot alkot a virágokkal, terülőkkel. Tavasz végén-nyár elején virágzik. Talajtakarónak is ültetheted.

Harangláb

Akár 80 cm-es magasságot is képes elérni, ezért jó választás a sziklakert hátsó részén, ahol nem takar el más növényeket.

Forrás: Citygreen, Otthonok és Megoldások

Megosztom
Link másolása