Egészséges a fagylalt? Döbbenten állnak a tudósok a legfurcsább kutatási eredmény előtt
Itt a fagyiszezon! És egy új tanulmány szerint fagylaltot enni kifejezetten egészséges, úgyhogy ha megkívánod, nem bűnözöl, hanem egészségesen élsz. Csakhogy a tudósok maguk sem igazán értik, hogy miért.
A fagylalt finom, édes, de tele van zsírral és cukorral. Hogy lehet akkor jótékony hatással az egészségre? Csakhogy az elmúlt évtizedekben több tanulmány is sokszoros egészségügyi előnyt tárt fel a fagylalt javára. Az egyik 2014-es vizsgálat szerint például azok a cukorbetegek, akik naponta fél csésze (64 gramm) fagylaltot fogyasztanak, ezzel kimutathatóan csökkentik a szívbetegség kockázatát.
„Elterjedt felfogás szerint a jégkrém egészségtelen, pedig van benne zsír, van benne fehérje, van benne vitamin. Jobb, mint a kenyér”
- állította Dariush Mozaffarian táplálkozástudós. - „Tekintettel arra, hogy milyen szörnyű a nyugati világ étrendje, nagyon is lehetséges, hogy ha valaki fagylaltot eszik, és kevesebb keményítőt fogyaszt, az valóban védelmet nyújthat néhány krónikus betegség ellen.”
„Igaz lehet, hogy a fagylalt egészséges? Ez eléggé őrültségnek hangzik. Mégis, legalább néhány dolog szól mellette” - állítja David Merritt Johns tudománytörténész, megjegyezve, hogy
a jégkrém glikémiás indexe alacsonyabb, mint a barna rizsé, és kiemeli a tejtermékek fogyasztásának előnyeit.
Csakhogy nem mindenki fogadta lelkesen ezeket a megállapításokat.
Rengeteg más magyarázat is lehet - állítják a szkeptikus tudósok. Előfordulhat, hogy az emberek inkább azért esznek fagylaltot, hogy lehűtsék magukat egy séta vagy testmozgás után, esetleg inkább fagylaltot választanak más, magas kalóriatartalmú édesség helyett. Vagyis eleve egészségesebben élnek.
Ugyanakkor elismerik, hogy lehetséges, hogy a fagylalt tartalmaz néhány olyan tápanyagot, amely hasznos, különösen kalciumot, és hát valóban alacsony a glikémiás indexe.
Lapozz tovább, és kiderül, mi lenne, ha a fagylalt gyógyszer lenne!