Ez történik a testeddel, ha nem eszel három napig semmit – te kibírnád ennyi ideig?
Izgalmas és sokakat érdeklő kérdéssel foglalkozott egy youtube-csatorna: hogyan érinti a szervezetünket a böjt?
Körülbelül 6–10 óra böjtölést követően a véráramban keringő glükóz nagy része már elhasználódik. Ekkor a szervezet anabolikusból katabolikus állapotba vált, mivel nem jut új tápanyaghoz, így kénytelen a saját glikogénraktárait felhasználni. Ebben a fázisban a hasnyálmirigy glukagont kezd termelni. A glukagon nem ugyanaz, mint a glikogén vagy glükóz – ez egy hormon, amelynek egyik feladata, hogy jelezze a szervezet számára: szabadítson fel glikogént és zsírsavakat.
Ha az utolsó étkezésed alacsony szénhidráttartalmú volt, a szervezeted akár már ebben a korai szakaszban is ketonokat kezd termelni, mint alternatív energiaforrást. A ketonokat a máj állítja elő, amikor a zsírszövetekből származó zsírsavakat átalakítja.
Nagyjából 12–16 óra böjtölés után - attól függően, hogy általában mennyi szénhidrátot fogyasztasz - a szervezeted folytatja a glikogénraktárak leépítését, közben egyre jobban támaszkodik a ketontestekre mint energiaforrásokra. Kutatások alapján az időszakos böjt, vagyis ha naponta 10–17 órán át nem eszünk, segít a testsúlyunk megtartásában, a testsúlykezelésben, javítja az emésztést és optimalizálja a koleszterinszintet.
24-32 óra elteltével már lemerül a szervezet glikogénkészlete, ezért testünk a zsírkészleteit használja energiaforrásként.
A harmadik nap után viszont - fokozatosan - vissza kell térni a szilárd táplálékhoz, hogy ne alakuljanak ki hiánybetegségek. És nemcsak az is fontos, hogy az "éhezés" ne tartson 3 napnál tovább, hanem az is, hogy ne ilyen módon ne böjtöljünk túl gyakran.
A teljes videót itt láthatjátok: