Ez a gyilkos hétköznapi összetevő titokban eteti a rákos sejteket, ezért kellene kiiktatnod az étrendedből
A fruktóz egy egyszerű cukor, amely természetes formájában előfordul a gyümölcsökben, mézben, de ipari formában is gyakran hozzáadják feldolgozott élelmiszerekhez és italokhoz édesítőként.
Az utóbbi időben behatóbban kezdték vizsgálni a hatását, és úgy tűnik, nagyon komoly egészségügyi veszélyekkel jár a fogyasztása.
A túlzott fruktózbevitel — különösen a hozzáadott fruktózt tartalmazó élelmiszerek gyakori fogyasztása — komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. Az élelmiszerekben például glükóz-fruktóz szirupként vagy kukoricaszirupként szerepel, így találod meg az összetevők között.
A fruktóz metabolikus sajátosságai közé tartozik, hogy
- nem stimulálja az inzulintermelést; a fruktóz anyagcseréje nagyrészt a májban történik, nem vált ki jelentős inzulinválaszt, így nem telít el úgy, mint például a glükóz
- a májban a fruktóz nagy része zsírsavakká alakul, ami trigliceridszint-emelkedéshez vezethet.
- a tartós fruktózbevitel nem alkoholos eredetű zsírmájbetegséget (NAFLD) okozhat.
A fruktóz nem aktiválja a leptin hormon termelődését, amely a jóllakottságot szabályozza, így túlfogyasztáshoz vezethet. Ez fokozza a hasi zsírszövet lerakódását, az inzulinrezisztencia kialakulását, a metabolikus szindróma kockázatát. A fruktóz által kiváltott magas trigliceridszint és alacsony HDL-koleszterin szint növeli az érelmeszesedés és más kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.
A fruktóz lebontása során nő a húgysavszint, ami hosszú távon köszvényhez és vesekárosodáshoz is vezethet.
Sőt, mint arról a Webbeteg már 2010-ben beszámolt,
De ez visszafelé is igaz: a csökkentett fruktózbevitel illetve teljes fruktózmegvonás lassíthatja a daganatok növekedését és terjeszkedését.