ÉLETMÓD
A Rovatból

Az olívaolaj növelheti a testedben lévő zsírsejtek számát – mit jelent ez a derékbőségedre nézve?

Elgondolkodtató eredményekre jutott egy friss kutatás az olívaolajjal kapcsolatban.

Megosztom
Link másolása

A mediterrán diéta sztárja eddig a szívbarát egészség szimbóluma volt, most viszont lehet, hogy új címkét érdemel: a zsírpárnák tápláléka.

Egy friss tanulmány, amely a Cell Reports című szaklapban jelent meg, arra jutott, hogy a nagy mennyiségű olajsavat (ez az olívaolaj fő zsírsava) tartalmazó étrend —

bármennyire is „egészséges zsírról” van szó — valójában elősegítheti az elhízást azáltal, hogy felgyorsítja a zsírsejtek növekedését.

„Tudjuk, hogy az elhízás járvány idején megváltozott az emberek által fogyasztott zsírok típusa” – mondta Michael Rudolph, az Oklahomai Egyetem Orvostudományi Karának biokémia és fiziológia tanársegédje egy sajtóközleményben. „Tudni akartuk, hogy egyszerűen a zsírtartalmú étrend túlzott fogyasztása okoz-e elhízást, vagy fontos-e az étrendben található olajokat alkotó zsírsavak összetétele. Vannak-e olyan specifikus zsírmolekulák, amelyek reakciókat váltanak ki a sejtekben?”

Rudolph és csapata egereknek egy sor speciális étrendet adott, amelyek mindegyike különböző típusú zsírtartalmú volt, beleértve a kókuszolajban, földimogyoróolajban, tejben, zsírban és szójababolajban találhatókat.

Csak az olajsav – amely bőségesen megtalálható az olívaolajban és sok feldolgozott élelmiszerben – váltott ki hirtelen növekedést a zsírsejtek előfutáraiban

azáltal, hogy fokozta az AKT2 nevű növekedési fehérje termelődését és elnyomta az LXR nevű szabályozó fehérjét.

Röviden: több zsírsejt, több zsírraktározás és több centiméter a derékbőségben.

„A zsírsejteket egy hadseregnek tekinthetjük” – mondta Rudolph.

„Az oleinsav adagolása kezdetben növeli a hadseregben a „zsírsejt-katonák” számát, ami nagyobb kapacitást teremt a felesleges táplálkozási tápanyagok tárolására. Idővel, ha a felesleges tápanyagok száma meghaladja a zsírsejtek számát, elhízás alakulhat ki, ami ha nem kezelik, szív- és érrendszeri betegségekhez vagy cukorbetegséghez vezethet.”

A kutatók elismerik, hogy a legtöbb ember nem izolált zsírokat fogyaszt – egy latte itt, egy saláta ott, egy hamburger vacsorára – mindegyik különböző zsírsavakat tartalmaz.

Az olajsavban gazdag étrend — különösen, ha erősen feldolgozott ételekből származik — nemcsak a derékbőséget, hanem a szív körüli aggodalmakat is növelheti.

„A lényeg az, hogy mértékkel fogyasszunk zsírokat, és lehetőleg különböző forrásokból”

– mondta Michael Rudolph, az Oklahomai Egyetem biokémikusa.

„A viszonylag kiegyensúlyozott olajsavszint hasznos lehet, de a túl magas és tartós szint akár káros is lehet. Ha valaki szívbetegség kockázatának van kitéve, a túl sok olajsav nem biztos, hogy jó ötlet.”

Mindez persze nem azt jelenti, hogy most azonnal ki kell hajítani a kamrából a hidegen sajtolt extra szűz üveget. Az olívaolaj továbbra is az egyik legegészségesebb zsiradék — feltéve, hogy nem tocsog benne minden.

Tele van antioxidánsokkal, jót tesz a szívnek, az agynak, és egyes kutatások szerint még a rák kockázatát is csökkentheti. Olyan tanulmány is van, amely szerint a napi olívaolajfogyasztás csökkentheti a demencia esélyét,

és egészségesebb vérnyomás értékekhez vezethet, ha ezt használjuk.

Szóval nem kell pánikolni: az olívaolaj nem lett közellenség. De mint minden jó szövetséges, ő is csak akkor segít, ha mértékkel használjuk.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
A Rovatból
Búcsú a nappali királynőjétől: sokak kedvence volt, de ennek a bútornak most lejárt az ideje – ez a megoldás!
Évtizedeken át a magyar nappalik legfőbb büszkesége volt, ma viszont a lakberendezők szerint inkább hátráltatja az otthon levegősségét. Eljött a búcsú ideje a klasszikus szekrénysornak.

Megosztom
Link másolása

A trendforduló nemcsak a bútorokról, hanem a szemléletünkről is szól: kevesebb tárgy, több tér, könnyedség és fény – ez a modern otthon titka.

Ha felidézzük gyerekkorunk nappaliját, szinte mindannyian magunk előtt látjuk:

a hatalmas szekrénysort, vitrines ajtók mögött dísztárgyakkal, fotókkal és a TV-nek kialakított hellyel.
A szekrénysor egykor státuszszimbólum volt – a rendezett, gondosan berendezett otthon jelképe. De ma már más világban élünk, és a lakberendezés is új irányt vett.

A modern otthonokban a levegősség, a fény és a térérzet vált fontossá. A hatalmas, egybefüggő bútorfalak viszont elnehezítik a helyiséget, elnyelik a fényt, és optikailag zsugorítják a teret.

A régi szekrénysor túl sokat akar: túl sok polcot, túl sok zárt felületet, túl sok múltat.

A lakberendezők szerint a megoldás nem a teljes lecsupaszítás, hanem az újragondolás. A moduláris polcrendszerek rugalmasan alakíthatók, a modern komódok elegánsak és helytakarékosak, míg a nyitott polcok könnyedséget visznek a térbe. A kulcs: kevesebb tárgy, több levegő.

Ha mégsem tudsz megválni a régi szekrénysortól, már az is sokat segít, ha a vitrines részt elbontod, és csak az alsó elemeket tartod meg.
A nappali így azonnal tágasabbnak, frissebbnek hat. A búcsú nem fájdalmas – hiszen nem az emlékeket engedjük el, hanem teret adunk valami újnak: egy világosabb, szabadabb otthonnak. Forrás


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Az Ozempic-láz után itt az újabb őrület a gyors és látványos fogyásra váróknak: a Mounjaro
Nagy a hype körülötte, mert a hatóanyaga csökkenti az étvágyat, lassítja a gyomor kiürülését, stabilizálja a vércukorszintet, és nagyobb mértékben fogyaszt.

Megosztom
Link másolása

Világszerte emberek milliói keresik a gyors látványos és fogyás titkát.

És a fogyással szemben támasztott elvárásuk az, hogy legyen tartós.

Az Ozempic után most új név került a reflektorfénybe, a Mounjaro, amelyet sokan már az "új csodainjekcióként" emlegetnek.

De vajon valóban ez lenne a végleges megoldás az elhízásra, vagy ez csupán a legfrissebb őrület?

Az elmúlt években az Ozempic körüli téboly szinte minden társadalmi réteget elért. Nemrég új szereplő robbant be a köztudatba: a Mounjaro, vagyis az „új Ozempicnek” neveznek. Hatalmas a hype körülötte.

Mi az a Mounjaro?

A szer hatóanyaga a tirzepatid, amely egyedülálló módon a GLP-1 és GIP receptort is stimulálja.

Ennek a kettős hatásnak köszönhetően csökkenti az étvágyat, lassítja a gyomor kiürülését, és stabilizálja a vércukorszintet.

A szer hetente egyszeri injekció formájában adható, és eredetileg 2-es típusú cukorbetegeknek fejlesztették ki.

Az Európai Unióban a Mounjarót jelenleg cukorbetegség kezelésére engedélyezték,

de az Egyesült Államokban Zepbound néven már elhízás és testsúlykezelés céljából is felírható.

Népszerűsége az utóbbi hónapokban megugrott. És ami a hatásait illeti, az Ozempic-arc után új kifejezés született, a Mounjaro-arc, ami ugyanazt a jelenséget írja le: az arc beesetté válik, a vonások keményebbek lesznek.

Miben különbözik a Mounjaro az Ozempictől?

Bár mindkét szer az úgynevezett GLP-1-receptor agonisták közé tartozik, a Mounjaro kettős mechanizmusa miatt hatékonyabb lehet. A legújabb klinikai vizsgálatok (pl. a SURMOUNT-5 tanulmány) szerint

a Mounjaro használatával akár 20%-os testsúlycsökkenést is el lehet érni 72 hét alatt.

A szemaglutiddal (Ozempic/Wegovy hatóanyaga) átlagosan 14% körüli testsúlycsökkenéshez járul hozzá hasonló körülmények között.

Kiknek nem ajánlott a Mounjaro?

Fontos hangsúlyozni, hogy a Mounjaro nem mindenkinek való. Nem alkalmazható olyan személyeknél, akiknek a családjában pajzsmirigy C-sejtes daganat vagy MEN2 szindróma fordult elő, akinek korábban hasnyálmirigy-gyulladása volt, illetve aki vese- és májbetegségben szenved.

Nem használhatja az sem, akinek túlságosan alacsony a testsúlya és szinte mondanunk sem kell, hogy terhesség és szoptatás alatt tilos.

Orvosi ellenőrzés nélkül pláne nem használható.

A Mounjaro mellékhatásai hasonlóak az Ozempichoz, de a kettős hatás miatt kissé erőteljesebben jelentkezhetnek. Felléphet hányinger, hányás, hasmenés vagy székrekedés, hasi fájdalom, puffadás, reflux, fáradság, szédülés.

Súlyos esetben előfordulhat hasnyálmirigy-gyulladás, epehólyag-problémák vagy vese-elégtelenség is előfordulhat. Ráadásul a szemet is károsíthatja, felerősítheti a retinopátiát.

Szóval akármilyen látványos eredményt érhetsz el vele, nem helyettesíti az egészséges életmódot.

A vizsgálatok szerint akkor lesz tartós az eredmény, ha az injekciót tudatos táplálkozással és rendszeres testmozgással kombinálják. A kezelés abbahagyásakor viszont a kilók visszaszaladhatnak, hiszen az étvágycsökkentő hatás megszűnik.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
A Rovatból
5 kifejezés, amit a baby boomerek bóknak szánnak, de a Z generáció sértőnek talál
Egy friss tanulmány szerint a baby boomerek jó szándékkal mondott bókjai a Z generáció számára gyakran lekezelőnek hangzanak.

Megosztom
Link másolása

A fiatalok nem a külsőt vagy a kort, hanem a figyelmet, az érdeklődést és a teljesítményt értékelik. A generációk közötti különbség nem az „ügyesebb kommunikációról”, hanem a nézőpontokról szól.

A Gallup & Workhuman 2023-as kutatása szerint a Z generáció 73%-kal gyakrabban szeretne havi szintű elismerést kapni, mint a baby boomerek. A Deloitte 2025-ös felmérése pedig azt mutatja, hogy 89%-uk számára fontos, hogy munkájuk értelmes legyen, és elismerjék az erőfeszítéseiket.

De mik azok a tipikus kifejezések, amelyek félrecsúsznak?

1. „Nagyon egészségesnek nézel ki”

Miért nem szeretik: A fiatalok számára ez a mondat azt sugallja, hogy az értéked külső jelekhez kötődik, és nem a személyiségedhez vagy az erőfeszítéseidhez. A Z generáció inkább a belső tulajdonságokat szeretné elismerni.

2. „Olyan szép lennél, ha többet mosolyognál”

Miért nem szeretik: Úgy tűnik, a mosoly a boldogság mércéje, és a dicséret feltételes. Ez lekezelő, mert arra utal, hogy a Z generáció csak akkor „elfogadható”, ha bizonyos viselkedési szabályoknak megfelel.

3. „Sokkal magabiztosabb vagy, mint amilyen én mernék lenni”

Miért nem szeretik: Bár dicséretnek szánják, ez a mondat felülről lefelé történő összehasonlításnak tűnik. A Z generáció a magabiztosságot önmagában szeretné elismerni, nem mások félelméhez viszonyítva.

4. „A korodhoz képest nagyon érett vagy”

Miért nem szeretik: Klasszikus „korhoz képest” bók, ami kiemeli a különbséget, és implicit módon azt sugallja, hogy a kortársaidhoz képest kiemelkedő vagy. A Z generáció inkább a teljes érettséget, nem az életkort értékeli.

5. „Sokkal szebb vagy smink nélkül”

Miért nem szeretik: Ez a megjegyzés implicit módon arra utal, hogy a smink ellenére is jól nézel ki. A Z generáció értékeli a természetességet, de nem szereti, ha a dicséret feltételezést hordoz a megjelenésről.

A valódi kapcsolódás kulcsa, hogy ne csak a szavakat, hanem a mögöttük rejlő szándékot is értsük. Ha a bókokat a Z generáció szemszögéből is átgondoljuk, az elismerés valóban elismerés lesz, nem félreértett kritika. Forrás


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
A Rovatból
A dietetikusok kiderítették, hogy melyik dióféle a legegészségesebb - a válasz meg fog lepni
A jelek szerint véget ért a mandulaláz.

Megosztom
Link másolása

A diófélék népszerűsége itthon is egyre nő, még ha nem is eszünk belőlük annyit, mint amennyit kellene. A mandula például sok helyen szuperélelmiszerként jelenik meg, és a kutatások szerint valóban csökkentheti a rossz LDL-koleszterint, stabilizálhatja a vércukorszintet, és javíthatja a bélflóra állapotát.

De vajon tényleg ez a legegészségesebb dióféle?
 Nicolette Pace táplálkozási szakértő rangsora világszerte hivatkozási alap lett, így megnéztük, hogyan áll a lista nálunk.

A top öt dióféle – minden körítés nélkül.

5. Földimogyoró

Botanikailag továbbra sem dió, hanem hüvelyes, egy családban a borsóval és a babbal. Ez azonban nem akadályozza meg abban, hogy sok szempontból úgy viselkedjen, mint a klasszikus diófélék.

Jó minőségű zsírokat, fehérjét és lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így hosszan tartó energiát ad. 
A fitoösztrogének miatt enyhítheti a menopauzás tüneteket, és metabolikus előnyei a diófélékéhez hasonlóan alakulnak.

4. Kesudió

A magyar boltokban a „luxusdiófélék” kategóriájába tartozik, árban csak a makadámiától kap ki.
Viszont tápanyagprofilja miatt a hazai dietetikusok is gyakran említik, hogy

E-vitaminban gazdag, vas- és cinktartalma kiemelkedő, és antioxidánsai segíthetnek az idegrendszer védelmében.

A férfi reproduktív egészséggel kapcsolatos előnyeit több hazai szakember is megerősíti, különösen a magnézium- és cinktartalom miatt.

3. Mandula

A népszerűség és az egészségesség nem mindig esik egybe, a mandula pedig jó példa erre: nálunk is sokan eszik, mégsem ez került a lista élére.

Magas az E-vitamin-, fehérje- és rosttartalma, segíti a szív működését, a csontok erősítését, és lassítja a glükóz felszívódását a bélben, így stabilabb vércukorszintet eredményez.
 Az emésztésnek is jót tesz, különösen natúr formában fogyasztva.

2. Pisztácia

Ritka, teljes értékű növényi fehérje, mivel mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. 
Gazdag káliumban, rostban és antioxidánsokban, és a vércukorszint szabályozásában is hatékony.

A neurotranszmitterek működésére is hat, így a hangulatot és az agyi funkciókat is javíthatja. 
A 2-es típusú cukorbetegségben érintetteknek kifejezetten kedvező.

1. Dió

Szinte minden rangsorban a csúcsra kerül, nem véletlenül.
 Magas az omega–3 zsírsavtartalma, erős gyulladáscsökkentő hatású, és kifejezetten jót tesz a szívnek.

Javítja a véráramlást, csökkenti a trigliceridszintet, és

számos tanulmány szerint egyértelműen mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

E-vitamin-, cink- és magnéziumtartalma támogatja a hormonális és reproduktív egészséget is.
 És akkor még nem beszéltünk a szelénről.

A dió a memória, a kognitív teljesítmény és az idegrendszer védelme szempontjából is az egyik legerősebb élelmiszer.

A szakértők szerint napi 25–40 gramm dióféle bőven elég ahhoz, hogy a pozitív hatások érvényesüljenek.
Érdemes mellé más magvakat is fogyasztani, mint a tökmag, a napraforgómag, a szezámmag vagy a lenmag — ezek olcsóbbak, mégis tápanyagdúsak.

A ritkább diófélék – makadámia, hikoridió, pili, tigermogyoró – egyre szélesebb körben elérhetők, és ugyanúgy beilleszthetők egy tudatos étrendbe.


Megosztom
Link másolása