ÉLETMÓD
A Rovatból

7 tipp életed legjobb alvásáért - a levendulától a szexig

Mikor aludtál egy jót utoljára? Ha ma, akkor ez a cikk nem neked szól. Ha viszont a jól alvás kifejezés nem szerepel a szótáradban, akkor ideje megtudnod, hogy mi lehet az oka, és adunk néhány tippet ahhoz is, hogy éjjel végre úgy aludj, mint a tej.

Megosztom
Link másolása

A felnőttek 30 százaléka (és az idősebbek fele) küzd krónikus álmatlansággal. Ráadásul a nők 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel tapasztalnak álmatlanságot életük során, mint a férfiak - mintha nem lenne már így is elég bajunk, ugye?

Az alvászavarok annyira gyakoriak, hogy a nyugati országokban konkrétan közegészségügyi járványnak tartják.

Mivel világszerte ez az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, mindenképpen többet kell beszélnünk róla.

Mi számít álmatlanságnak?

Az álmatlanságnak számos meghatározása van. Bármilyen alvással kapcsolatos probléma annak számít, amely hatására a szervezeted nem jut hozzá a szükséges, jó minőségű pihenéshez.

Az álmatlanság ezerarcú, különböző formákban jelentkezhet:

- Van akinek problémát jelenthet az elalvás,

- másnak az éjszakai megébredés,

- a gyakori felébredés (amikor félálomban forgolódsz egész éjjel)

- vagy túl korai kelés.

Ha rendes alvázavaros vagy, akkor tudod, hogy nem ritka ezeknek a tüneteknek a csúnya kombinációja sem.

Élete során rövidebb-hosszabb ideig a legtöbb ember belefut álmatlansági epizódokba. Ugyanakkor az orvosi értelembe vett álmatlansági zavarnak vannak konkrét klinikai kritériumai, amelyek alapján az egészségügyi szakemberek diagnosztizálnak. A panaszok jellemzően krónikusak, ami azt jelenti, hogy a beteg folyamatosan tapasztalja az álmatlansági tüneteket.

Az álmatlansági zavar orvosi kritériumai az egyszerű álmatlanság tüneteivel szemben a következők:

nehézségek az elalvásban és/vagy az alvás megtartásában hetente legalább három éjszaka legalább három hónapon keresztül, vagy az, amikor az alvászavar szorongáshoz, egészségromláshoz vezet.

Érdekesség, hogy gyógyszer, vagy betegség is okozhat alvási nehézségeket, ezért érdemes a probléma felmerülésekor orvoshoz fordulni, és együtt átnézni a rendszeresen szedett gyógyszerek lehetséges mellékhatásait és az általános egészségügyi állapotodat.

Honnan tudod, hogy álmatlanságban szenvedsz?

Egy-egy rossz éjszaka bárkinek belefér. Az álmatlanság kifejezés meg elég ijesztően hangzik. A betegség tünetei olyan fokozatosan alakulnak ki, hogy sokszor csak azt veszed észre, hogy már tényleg nagyon-nagyon kivagy. Hogy miért? Mert nem tudsz elaludni, vagy ha az éjszaka folyamán felébredsz valamiért, akkor nem tudsz visszaaludni. Álmatlanságban szenvedsz akkor is, ha egyébként hatkor kelnél, de már ötkor felébredsz - így tartják a téma szakértői.

Napközben pedig jönnek azok a tünetek, amelyeket az okoz, hogy nem aludtad ki magad, mert nem aludtál eleget. Például krónikus fáradtságot, koncentrációs nehézségeket, ingerlékenységet és olyan fizikai tüneteket tapasztalhatsz, mint a rendszeres fejfájás.

Mindenkinél előfordulhatnak időnként alvászavarok, de fordulj orvoshoz, ha három hónapnál tovább tartanak az alvásproblémáid.

Sokszor csak azt veszed észre, hogy már tényleg nagyon-nagyon kivagy

Nem vagy biztos benne, hogy tudod, milyen a normális elalvás? Nem vagy biztos benne, hogy egy rossz álomból vagy pisilési kényszerből ébredés az álmatlanság kategóriájába tartozik-e? Mindjárt eláruljuk.

A normális elalvás:

Egy felnőttnek lefekvés után 10, de legfeljebb 20 percen belül el kellene aludnia. Ha 20 percnél tovább tart, amíg elnyom az álom, beszélj az orvosoddal.

Pisiszünet:

Ha mégis felébredsz az éjszaka közepén, azoknak az ébrenléteknek rövideknek kell lenniük (legfeljebb 5-10 percnek). Ha az éjszaka folyamán rendszeresen több mint 20 percig ébren vagy, mindegy, hogy mi ébresztett fel, beszélj az orvosoddal.

Friss ébredés:

Egy másik tényező is jelezheti az álmatlanságot, mégpedig az, ahogy érzed magad ébredéskor. Ha nyúzottan, fáradtan kelsz, nem vagy kipihent, az a rossz alvásminőség és az álmatlanság jele lehet. Ha hét-nyolc óra alvás után is kimerültnek érzed magad reggel, beszélj az orvosoddal.

Az álmatlanság tüneteinek alkalmi jelentkezésekor, vagy amíg az orvossal próbáltok a dolog végére járni, kipróbálhatsz néhány tippet, ezek segítenek a jobb alvásban.

Tippek életed legjobb alvásához:

1. Ne vigyél be koffeint déli 12 után

Rossz hír: a koffein megzavarhatja az alvási ciklusodat. Ez persze egyénenként változik attól függően, hogy a koffein milyen gyorsan bomlik le a te szervezetben. Van, aki meg tud inni egy eszpresszót délután 5 órakor, és úgy alszik éjjel, mint a bunda, míg van, aki még reggel 9-kor sem ihat meg egy csészével anélkül, hogy ne érezné a hatását éjszaka.

Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik táborba tartozol, a szakértők azt ajánlják, hogy tizenkettő után állj le a koffeinbevitellel.

Igen, ez azt jelenti, hogy búcsút kell mondanod a délutáni jegeskávénak is. De koffein nem csak a kávéban van. A kóláktól kezdve az edzés előtti táplálék kiegészítőkön át, a migrén elleni tablettán keresztül a zöld teáig és a csokoládéig minden tartalmazhat koffeint, ezért ellenőrizd a termékek címkéjét, ha éjszaka alvásproblémákkal küzdesz.

2. Korlátozd az esti képernyőidőt

Egy újabb rossz hír, ha a Netflix filmjei a lefekvés előtti bűnös rituáléd részét képzik, vagy csak késő este tudod átpörgetni a híreket. Az elektronikus eszközök (TV, tablet, laptop és mobiltelefon) kék fénye negatív hatással van a természetes melatonin-termelésedre, az pedig befolyásolja a szervezeted alvási képességét. A képernyők amellett, hogy stimulálnak, stressz és feszültség forrásai is lehetnek. Igen, lépj le a TikTokról este, és legyen egy kis nyugalmi időd lefekvés előtt, ha pedig felébredsz az éjszaka közepén, ne nyúlj a telefonod után, és ne kezdd el olvasni a kedvenc blogodat, amíg újra elálmosodsz. Mert attól csak méginkább felébredsz.

Ha nyugtalannak vagy szorongónak érzed magad ébredéskor, kapcsold fel a kislámpát, és olvass egy kicsit unalmas, pihentető könyvet, mondjuk azt, amit napközben épp azért tettél félre, mert nem volt elég izgalmas.

Most pont egy ilyenre van szükséged. Esetleg kelj fel (erről bővebben írunk mindjárt az 5-ös pontban).

3. Legyél következetes

Ha hétvégente délig alszol, vagy hetente egyszer átbulizod az éjszakát, a tested valószínűleg nehezen tudja azonosítani, hogy mikor kellene aludnia, és mikor kellene ébren lennie. A szakemberek azt ajánlják, hogy legyél minél következetesebb az alvásoddal kapcsolatban. Minden nap ugyanabban az időben ébredj (igen, még hétvégén is), és próbáld meg elkerülni a napközbeni szunyókálást, mert az az esti alvásidődbe harap bele. Az alvásod akkor működik a legjobban, ha rendszeres vagy, ezért próbálj minden nap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni. Ja, és ha hajlamos vagy az ebéd utáni szundikálásra, inkább ne tedd.

4. A stresszoldás

Lehet, hogy te is tapasztaltad már, hogy amikor valami kiborít, utána elég rosszul alszol. Ha nyomaszt a munkád vagy a magánéletedben kavar valaki, csak forgolódsz az ágyban és elalvás helyett is a problémád jár a fejedben, vagy felébredsz az éjszaka közepén és ugyanezért nem tudsz visszaaludni. Amikor a szervezet egész nap magas fordulaton pörög, nehéz elaludni éjszaka.

Ez aztán egy ördögi körbe ránt, mert az alváshiány befolyásolja, hogy mennyire sikeresen tudsz megbirkózni napközben a kihívást jelentő helyzetekkel, a kudarc meg még több stresszt okoz.

De ideges lehetsz amiatt is, hogy nem alszol eleget, vagyis a nem elég alvás miatti stressz megakadályozza, hogy eleget aludj. Általánosságban azt tanácsolják a szakértők, hogy napközben próbálj ki stresszoldási technikákat, és ha nem javul a helyzet, kérd szakember segítségét a stressz kezeléséhez. Ha home office-ban dolgozol, még fontosabb, hogy legyen valamiféle rituálé, ami jelzi a szervezetednek, hogy a munkanap véget ért. Így könnyebben le tudod tenni a munka okozta feszültséget.

5. Az ágyat csak alvásra és szexre használd

Általános szabályként: az ágy csak alvásra és szexre való (a szex az alváshoz is fontos, csak hogy tudd). A tévénézés, a laptopon való munka, az Instagram pörgetése az ágyban elég rossz hatással van az éjszakai nyugalmadra.

Ha az ágyadat csak az alvásra (és igen, a szexre) használod, az elméd megérti, hogy az ágyba bújás azt jelenti, hogy itt a pihenés ideje.

Ha azonban az ágyban dolgozol, tévézel, vagy akár veszekszel a pároddal, az agyad az alvás megszokott helyszínét más (akár nagy stresszt okozó) tevékenységekkel társítja. És hopp, máris oda az a kellemes ellazultság és nyugalom, ami ahhoz kell, hogy egy jót aludj.

Tedd az ágyadat tiszta területté, hogy amikor este bemászol a paplan alá, az agyad és a tested is tudja, mit kell most csinálnia. Aztán vizsgáld meg az alvás előtti rituáléidat. Például a lefekvés előtti olvasás remek módja a lazításának, de nem mindegy, milyen könyvet olvasol. Egy karrierrel kapcsolatos írás szorongást válthat ki, egy izgalmas regény túlstimulál. Fontold meg, hogy az ágy helyett egy fotelben olvass, amíg elég fáradt leszel ahhoz, hogy ágyba bújj. Esetleg olvass valami nagyon unalmas könyvet.

Ami az éjszaka közepén történő felébredést illeti, egyes szakértők nagyon drasztikusak.

Az egyik iskola azt ajánlja, hogy ha 20 percen belül nem tudsz visszaaludni, kelj fel az ágyból, és csinálj valami durván mást, amíg nem érzed magad újra fáradtnak.

Nehéz elhinni, hogy ha éjjel felkelsz és kivasalod az ágyneműt, az majd elálmosít. De az biztos, hogy másnap reggel nagyon hálás leszel magadnak érte.

6. Próbáld ki a levendulát

A hálószobádban lévő illatosító pálcikák nem csak dekorációnak vagy a szoba illatosítására jók. Az illóolajak hatékonyan segíthetnek az ellazulásában és az elalvásban.

Az alvással foglalkozó szakemberek munkájuk során az egyik legnagyobb hacknek az illóolajokat tartják.

A levendulaolaj mindenkinél beválik, kellemes illata ellazít, ezzel enyhíti a szorongást, és könnyebbé teszi az elalvást. Serkenti a melatonin termelődését is, az pedig álmosító hatású.

A levendulaolaj illata ellazít, enyhíti a szorongást

Használhatsz levendulás párnaspray-t, vagy szedj most nyár elején egy csomó levendulát, húzd le a szárról a kis virágos bogyócskákat, száríts le őket, majd tedd egy nagy tálban a hálószobádba. Ha elalvás előtt átforgatod a tálban lévő levendulát, elönti a szobát az illata, csökken a stressz, és jön az álom.

7. Tapasztald ki, hogy nálad mi működik (és mi nem)

Tippjeink kiiktatják az álmatlanság néhány gyakori okát, de nem vagyunk egyformák. Nem létezik egyetlen tökéletes módszer, ami mindenkinél beválik. Fontos megismerni a saját szervezetedet, hogy tudd, neked mire kell figyelned, és mi az, ami miatt nem kell izgatnod magad.

Kezdd azzal, hogy megfigyeled, mi az, ami zavarokat okoz nálad. Ellazít az esti tusolás, vagy épp ellenkezőleg, felfrissülsz tőle?

Mi a helyzet az esti pohár borral? Jól alszol utána vagy azokon az éjszakákon kész rémálom az elalvás?

Hogy reagálsz a testmozgásra? A futós napokon alszol jobban, vagy amikor épp pihenőt tartasz? Ha reggel futsz, vagy ha este? A lényeg, hogy tegyél meg mindent, amit csak tudsz a nyugodt alvás érdekében, beleértve azt is, hogy a háziorvosoddal vagy egy jó arc pszichológussal együttműködve keresel megoldást.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Kiakadtak az esküvőn: McDonald's volt a menü
Nem mindenki volt oda a felszolgált vacsiért.
Fotó: Pixabay - sassy.hu
2023. szeptember 27.


Megosztom
Link másolása

A friss házasok, Thomas Billaudeau és Ophélie, nem mindennapi esküvőt tartottak, amely hagyományoktól eltérően különleges élményt kínált a vendégeiknek. A páros úgy döntött, hogy az esküvői vacsorán nem a hagyományos háromfogásos étkezést választják, hanem valami egészen különlegeset:

McDonald's ételeket szolgáltak fel a vendégeiknek.

Az esküvői kínálat tartalmazott több mint 300 hamburgert, wrap-et és nuggets-et, és a vendégek szeme felcsillant, amikor meglátták a McDonald's jellegzetes piros és sárga csomagolását az esküvői helyszínen.

Az ifjú pár döntése azonban nem mindenki tetszését nyerte el, és az internetes trollok hamarosan megosztották véleményüket.

Sokan kritizálták őket, hogy miért nem választották a "minőségi ételeket" az esküvőre, és néhányan "olcsónak" bélyegezték a párt.

Azonban Thomas és Ophélie kiálltak a választásuk mellett, azzal érveltek, hogy azért választották a McDonald's-ot, mert olcsóbb volt, és azt akarták, hogy mindenki élvezhesse az ételt. Ophélie elmondta, hogy

nem akarták, hogy az étel miatt feszültség alakuljon ki, és inkább olyan ételeket kínáltak, amelyeket mindannyian szeretnek.

Néhányan az interneten is kiálltak a páros mellett, megvédenek őket, és úgy vélik, hogy az esküvőjüket olyanná tették, amilyennek szerették volna, anélkül, hogy eladósodtak volna egy drága vacsora miatt.

@thomasbillaudeau @McDonald's Beauvais Tille ♬ son original - Thomas Billaudeau

Az esküvő azok számára, akik részt vettek benne, valódi és személyes élmény marad, amely az ifjú pár ízlését és stílusát tükrözte. Az esküvői vendégek boldogan és jóízűen falatoztak, miközben a páros boldogan indította útjára házasságát, ahol a lényeg mindig a szeretet és boldogság, nem pedig az esküvői vacsora típusa.

Forrás: Daily Mail


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Sophie Turner és Taylor Swift?! Joe Jonas válófélben lévő felesége és exbarátnője együtt vacsiztak
Na de mit szól ehhez Mr. Perfectly Fine?
Fotó: Instagram - sassy.hu
2023. szeptember 20.


Megosztom
Link másolása

New Yorkban találkozott két híresség, és nem csak a városi fények ragyogtak a Times Square-en kedd este. Sophie Turner, a Game of Thrones sztárja és Taylor Swift, a világhírű énekesnő, együtt vacsoráztak a Via Carota olasz étteremben.

A két tehetséges művésznő összekulcsolta karjait, ahogy beérkeztek az étterembe szeptember 19-én. Taylor egy hosszú farmerdzsekit viselt, amit egy piros ruhával és barna csizmával kombinált, míg Sophie szürke ruhájában ragyogott.

Ez az első alkalom, hogy Sophie Turner-t a forgatásokon kívül kapták le a hónap elején bejelentett válása óta Joe Jonastól, akivel négy év házasság után döntöttek a különválás mellett. A szakítás ellenére a színésznő láthatóan jó hangulatban volt az est során, miközben férje leghíresebb exével vacsizott.

Érdekes egybeesés, hogy Taylor Swift és Joe Jonas is voltak egykor egy pár, bár ez már évekkel ezelőtt történt.

Sophie Turner egyébként régóta nagy rajongója Taylor Swiftnek, és tavaly elárulta, melyik Taylor albuma a kedvence. Most, hogy a két tehetséges sztár találkozott, talán még több közös pillanat vár ránk a jövőben.

A kommentelők természetesen nem hagyták szó nélkül a párost, és Joe Jonast vették górcső alá:

"Valaki azt mondta, hogy állásfoglalás egy szó nélkül?"

"Joe PR csapata: *sírás, hányás, remegés*"

De voltak akik Taylor zenéit idézték a lányok képei mellé:

"We are never ever getting back together (Shopie's version)"

"Better than revenge"

Forrás: Just Jared


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
A Rovatból
Vannak neandervölgyi génjeid? Kétszer nagyobb esélyed van a durva kimenetelű covidra, mint másnak
Keveset tudunk róluk, de abban biztosak vagyunk, hogy jóval szívósabbak voltak, mint a mai emberek. Aztán mégis itt van ez a hír.
Fotó: Freepik.com - sassy.hu
2023. szeptember 26.


Megosztom
Link másolása

Egy új tanulmány szerint ha valaki neandervölgyi géneket hordoz, kétszer nagyobb eséllyel alakul ki nála a Covid egy életveszélyes formája.

A körülbelül 40 000 évvel ezelőtt diszkréten a modern emberbe olvadt faj egyes génjei máig megtalálhatóak a ma élő emberekben.

Csakhogy a neandervölgyiek DNS-e összefüggésbe hozható egyes autoimmun betegségekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel, sőt a prosztatarákkal is. Szép kis örökség.

Az iScience című folyóiratban megjelent új tanulmányt a nonprofit Mario Negri Gyógyszerkutató Intézet kutatói vezették. A csapat közel 1200 ember mintáját elemezte a járvány 2020 eleji európai epicentrumának számító olaszországi Bergamo tartományban.

Az olasz kutatócsoport megállapította, hogy a három neandervölgyi génváltozat valamelyikével rendelkező embereknél

kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki súlyos tüdőgyulladás, és ők háromszor nagyobb valószínűséggel kerültek lélegeztetőgépre a vírusfertőzés következtében. 

Bár az eredmények egy kísérlet részét képezték, az emberek kereskedelmi forgalomban ia kapható DNS-tesztek segítségével megtudhatják, hogy mennyi neandervölgyi DNS-t hordoznak.

A tudósok azt is megállapították, hogy a bergamóiak 33 százalékánál, vagyis a neandervölgyi haplotípussal rendelkező embereknél, súlyosabb Covid-rendellenesség alakult ki, mint a többieknél.

Hugo Zeberg professzor, a svédországi Karolinska Institutet munkatársa elmondta: A betegség súlyos kimenetelének kockázata 60-70 százalékkal nő, ha valaki a neandervölgyi variánst az egyik szülőjétől örökölte, és

háromszoros a kockázat, ha egyet az apjától, egyet az anyjától is kapott.

A génváltozat ma is megtalálható több millió emberben - írta a DailyMail.com.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Second Hand September kihívás: hogyan foghatunk ki valóban szívesen hordott használt ruhákat?
Szeptemberben vásárolj te is csak másodkézből, amivel a bolygónak és a pénztárcádnak is jót teszel. Ehhez most íme egy 7 pontos check-list, hogy ne vegyél több szekrényfoglaló darabot!

Megosztom
Link másolása

Több szempontból is csábító lehet csatlakozni a #secondhandseptember kihíváshoz, ami első olvasatra arról szól, hogy az ősznek ebben a hónapjában ruhát csak másodkézből vásároljunk (szerencsére az első, 2019-es felhívás óta azért kibővült az üzenet).

Egyfelől megnyugtatjuk a lelkiismeretünk Környezettudatosságért Felelős Minisztériumát, hiszen a használt ruhának mindig kisebb lesz az ökológiai lábnyoma az újhoz képest. Másfelől a pénztárcánk is örülni fog, hiszen sokszor potom összegekért tudunk extra miőségű, akár designer darabokat is kifogni a fogas-vagy bálatengerből.

Emiatt aztán sokszor gondolkodás nélkül ugrunk fejest a használt ruha kínálatba, a talált kincsek pedig az átgondolatlanság miatt végül ugyanarra a sorsra jutnak, mint amiből kimentettük őket: visszasüllyednek a hordatlanság áldatlan állapotába.

De mik azok a hálók és szűrők, amik segítségével valódi szerelem-és-hordom-is darabokat foghatunk ki?

Miért és hova is indultam?

Bevásárlás előtt listát írunk, mire van szükségünk. Ez lerövidíti a boltban töltött időt, segít fókuszálni, és anyagi szempontból is kifizetődő, hiszen listával a kézben kevésbé csábul el az ember az akciók és reklámok tengerében.

akarunk „főzni”.

A különbség csak annyi, hogy leveszöldség és cérnametélt szinte biztos, hogy minden nap kapható a boltban, a jövő szombati esküvőre viszont egyáltalán nem garantált, hogy az első turiban megtaláljuk a vágyott sötétkék vagy palackzöld, 38-as vagy kisebb 40-es, térdig érő, ujjatlan vagy negyedes ujjú,  100% viszkóz alkalmi ruhát.

Ezért is érdemes időről időre aktuális listát írni a szükséges ruhákról, hiszen nem tudhatjuk, mikor botlunk bele az igaziba.

A listán szereplő kincsekhez vezető utat is hasznos lehet rugalmasan kezelni, és több platformon is nyitott szemmel járni, hiszen lehet, hogy alkalmi ruhát a vintage turiban, magas derekú farmert a Marketplace-en, bontatlan 92-es body szettet meg a Vinted-en találunk könnyebben.

Rámöntötték vagy igazítani kell rajta?

Ruhavásárláskor  az egyik legfontosabb dolog tisztában (és elfogadásban) lenni az aktuális méreteinkkel. Az esetek többségében teljesen felesleges  pénzkidobás motivációs darabokat venni, hiszen fogyás során sose tudhatjuk előre, honnan és milyen ütemben fogjuk tudni lefaragni azokat a centiket.

Ugyanígy fontos őszintének lenni a varrástudásunkat illetően, mert ennek híjján a „Csak egy kicsit kell bevenni a derekából” vagy az „Ezt a pici lyukat simán megvarrom” mondatok után az adott ruhadarab bizony örök életre bentreked a szekrényükben, vagy jobbik esetben csak parkolópályára kerül, amíg túl nem adunk rajta.

Természetesen aki rendelkezik varrógéppel és tudja is használni, annak ezek a mondatok nem jelentenek veszélyforrást, ahogy azoknak sem, akik megbízható, megfizethető és könnyen elérhető szakemberrel végeztetik el az átalakítási munkálatokat.

Akinek viszont ezek a körök már nem férnek bele az idejébe és a büdzsébe, azok vegyenek magukon erőt, és minden alkalommal rakják vissza a ruhát, ha azon átalakítási munkálatot vélnek felfedezni.

Felveszem máskor is?

A Viseld harmicszor!- szabályt Colin Firth volt felesége, Livia Firth klímaaktivista tette világszerte ismertté, a hazai közönség pedig Mengyán Eszter / Holyduck  újságíró és környezettudatos ruhaguru révén hallhatott már róla. A #30wear hashtag-gel jelölt posztok szerzői arra kérik az olvasókat, minden új ruha vásárlása előtt tegyék fel maguknak a kérdést: Fel fogom venni ezt a ruhadarabot legalább harmincszor? Ma már egyébként a legtöbben nem is 30, hanem legalább 100 viselést várnak el egy-egy ruhadarabtól, aminek eléréséhez minőségi anyag és kialakítás szükséges. Ez biztosan nagyobb összeget jelent, de egy megfelelően kiválasztott alapdarab évekig ki tud minket szolgálni.

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy nem illik például két esküvőre vagy elegánsabb eseményre kétszer ugyanazt a ruhát felvenni. Pedig ilyen szabály nem létezik. Egy jól megválasztott ruha szinte kínálja magát a különböző kiegészítőkkel történő kíséretezésre. Mengyán Eszter például egy rózsaszín alkalmi ruha köré épített magának harminc különböző szettet, melyek között van gumicsizmával és vastag kardigánnal kombinált esős-munkábamenős és félcipővel és hippi sállal megbolondított piacramentem változat is.

Sápaszt vagy kiemel?

Aki nem ismeri még a saját színtípusát, az is biztosan észrevette már, hogy bizonyos színű ruhadarabjaiban valahogy kipihentebbnek tűnik az arca, másoktól meg olyan, mintha három hetet töltött volna a föld alatt. Az arc közelében hordott ruhadarabok (kendő, sapka, minden felső és kabát, ékszerek) bizonyos mértékben megváltoztatják a bőrünk tónusának vizuális érzékelését. Ezért is nagyon hasznos tisztában lenni azokkal az árnyalatokkal, amik smink nélkül is üdébb megjelenést kölcsönöznek nekünk, és azokkal is, amiknek viselése plusz munkát (sminket, hajfestést, kiegészítőt) igényel. Ha ilyesmire nincs időnk, csak olyan ruhát vigyünk haza, amit nappali fényben, extra smink nélkül is megfelelőnek találtunk.

Elolvastam és megértettem a címkét?

A műanyagok már a vérünkben vannak, ezért használt ruha esetén is fontos, hogy jól megnézzük az anyagösszetételt, és a természetes textiliákat részesítsük előnyben. Viselni és kellemesebb őket, tartósabbak, és mosás közben sem szennyezzük velük a vizeket leszakadó mikroműanyagokkal. A másik fontos címke-infó a tiszításra, ápolásra vonatkozó útmutató: ha nem akarunk valamit folyton tisztítóba vinni vagy kézzel mosni, akkor ne tegyük a kosarunkba.

A címkék egyébként mesélnek a gyártás helyszínéről, körülményeiről, sőt, sokszor a tervezők, készítők humoráról is.

Az alábbi gyűjtemény alapján pedig az állatvédelem („Ne pofozzon pandákat!” ) és a nemi egyenjogúság („Férfiak és nők egyaránt moshatják”) fontos üzenetei is elférnek ezen a kicsike felületen, ezért tényleg érdemes minden ruhában megkeresni és végigbogarászni ezeket a kis cetliket.

Drágám, ez meg honnan van?

Ha alapvetően a környezetvédelmi érvek miatt választjuk a second hand ruhát, akkor az sem lehet mindegy, milyen úton-módon kerül hozzánk az adott darab. Ugyanis minél messzebbről, minél több csomagolásban érkezik meg a csomag, annál nagyobb terhelést jelent a természetre. A legjobb, ha mindig az átalunk legegyszerűbben megközelíthető átvétei pontot választjuk. Ez lehet a legközelebbi turi, csomagküldés esetén egy automata ( a Foxpost például azt állítja, a csomagautomatánál történő átvétel a házhozszállításhoz képest 60-70%-kal kevesebb károsanyag kibocsátással jár), vagy egy két utcával arrébb lévő lakás. Utóbbi eset előidézéséhez érdemes a lakó- vagy munkahelyünk ruhacserével foglalkozó Facebook-csoportjaihoz csatlakozni, vagy netes keresés esetén olyan szűrőt használni, ahol a fizikai távolságot tudjuk meghatározni. Ha van rá lehetőség, kérjünk környezetbarát csomagolást- ez magánszeméyek esetén sokszor már magától értetődik, hiszen kevesen veszenk új dobozt egy használt ruha feladásához, illetve az automatás megoldásnál nagyon sokan csomagolnak erősebb anyagú, vízhatlan díszzacskóba is, a futárszolgálat így is kiszállítja a csomagot.

Ki adja át a helyét?

Nem utolsó sorban azt is érdemes egy-egy új darab beszerzése előtt végiggondolni, hogy a már meglévők közül melyek azok, amelyek igazából már csak a helyet foglalják.

A ruha-exek kimustrálása legalább olyan nehéz és időigényes feladat, mint egy új szerelem darab megtalálása.

Logikus ötlet megpróbálni eladni mindent, amire már nincs szükségünk, de annyira nagy már a piaca a használt ruháknak is, hogy  csak a kifogástalan állapotú, egészen különleges vagy klasszikus darabokért lehet vállalható összegeket elkérni. Ha nincs időd árulni, add be egy olyan használtruha boltba, ahol pontokat kapsz érte, így az adott üzlet készletéből kedvezményesen vásárolhatsz: ilyen például a Swappis vagy a Kapocs. Ha pedig adományba adnád a ruhákat, akkor is figyelj rá, hogy csak tiszta, hordható darabokat adj le!

Ami pedig a legfontosabb: a használt ruha választása, a környezettudatos öltözködés nem évi egy hónapnyi feladat.

Sőt, ha megtaláljuk benne a saját utunkat, feladatból örömforrássá válik.

Megosztom
Link másolása