ÉLETMÓD

16 jel, hogy a szüleid keményen és folyamatosan kritizáltak téged

Minél több állítás igaz rád, annál aggasztóbb a helyzet.

Megosztom
Link másolása

Az, ahogyan egy emberrel a szülei bántak gyermekkorában, akár egész élete során elkíséri. A gyakori kritika az élet korai szakaszában nem csak megnehezíti az egészséges önbizalom és önértékelés kialakulását, hanem akár meg is akadályozhatja.

Ha valaki erősen kritikus szülő mellett nő fel, annak hosszú távú hatásai lehetnek az életére, a személyiségének fejlődésére.

Az alábbi 16 jel kutatásokon és pszichoterapeutaként végzett megfigyeléseken alapul.

1. Nem bízol eléggé önmagadban

Az állandó kritika már korán azt a benyomást kelti benned, hogy amit gondolsz, érzel vagy teszel, az nincsen rendben. Emiatt gyakran küzdesz önbizalomhiánnyal.

2. Nehezen vállalkozol új dolgokra

Az önbizalomhiány és az alacsony önértékelésed miatt nehezen fogsz új dolgokba vagy vállalsz kockázatot. Inkább biztosra mégy, csak nehogy véletlenül kudarcot vallj.

3. Ha hibázol, az sokáig kísért

Ha esetleg hibázol, úgy érzed, az a hiányosságaidat igazolná. Még egy egyszerű hiba miatt is kísértenek a korábbi kudarcok, az önértékelésed pedig mélyrepülésbe kezd.

4. Hajlamos vagy a maximalizmusra

És nem pozitív dolog hajt, hanem az attól való félelem, hogy elszúrod, és "kiderül, hogy nem vagy elég jó".

5. Hosszú időbe telik egy-egy feladat elvégezése

Mivel rettegsz attól, hogy esetleg hibázol, hosszú időt vesz igénybe akár egy e-mail megírása is, nemhogy egy dolgozat elkészítése. Az is árulkodó jel, ha folyton lecsúszol a határidőkről.

6. Sűrűn kérsz elnézést

Aki folyton elnézést kér apróságokért is, állandóan bocsánatkéréssel vezeti fel vagy fejezi be a mondanivalóját, azt gyermekkorában valószínűleg sűrűn leteremtették a szülei vagy éppen őt hibáztatták mindenért.

<

7. Gyakran veszel fel védekező álláspontot

Az állandó mentegetőzés is a gyerekkori élményekre nyúlik vissza. Már egészen kis korodban meg kellett tanulnod, hogy figyelj a lehetséges támadásokra ahhoz, hogy kivédhesd őket. A védekező reakció a barátokat vagy a partnert zavarhatja.

8. Nehéz elhinned, hogy az emberek önmagadért kedvelnek

Hiába biztosítanak a szeretteid, barátaid arról, hogy szeretnek, hiába fejezik ki ezt, legbelül mégis kételkedsz bennük? Akkor téged gyakran kritizáltak a szüleid. A helyzet akkor lehet igazán nehéz, ha a szüleid egymásnak ellentmondó reakciókkal zavartak össze: ha például az egyik pillanatban kedvesek voltak veled, majd hirtelen rádförmedtek valamiért.

9. Nem tudod megfelelően kezelni a dicséretet és a bókokat

Ha valaki valami kedveset mond neked, hárítasz és valamilyen negatív megjegyzéssel tompítod vagy ellensúlyozod. Például megdicséri valaki a ruhádat, te pedig rávágod, hogy tudod, hogy nem egy szerencsés színválasztás, de neked jól áll. Vagy azonnal rávágod, hogy már X éve vetted, csak eddig nem tudtad hordani, mert kövér voltál. Akit a szülei folyton kritizáltak és hibáztattak, az akaratlanul is megpróbál semlegesíteni minden pozitív és építő megjegyzést.

10. Társas helyzetekben szorongás gyötör

Mivel nem bízol mások pozitív megítélésében, gyakran félsz attól, hogy kritizálni fognak. Szorongás fog el, hogy esetleg kínos helyzetbe kerülsz a munkahelyeden, valami nem odaillőt teszel vagy mondasz nyilvános helyzetben, esetleg attól fész, hogy butának tűnsz, amikor másokkal beszélgetsz.

11. Kemény önkritika jellemez

Szüleid kritikája lesz a belső hangod. Figyelj arra, hogyan beszélsz magadról. Ha gyakran teszel magadra negatív megjegyzéseket, akkor ez is egy árulkodó jel.

12. Hajlamos vagy a depresszióra

Egy idő után a pszichét megviseli az az érzés, hogy "nem vagy elég jó". A rossz hangulat és az önutálat lehúz, és akár depresszió is kialakulhat.

13. Hajlamos vagy másokkal szemben is kritikusan fellépni

Ha sokat hibáztattak gyermekkorodban, akkor később te is könnyen "bűnvadásszá" változhatsz. Ha könnyen csúszik ki a szádon a kritika másokkal szemben, és gyakran látsz másokat negatívan, úgy, hogy csak a hibáikra összpontosítasz, akkor az annak a jele lehet, hogy a szüleid nem bántak veled kesztyűs kézzel.

14. Feszült kapcsolatod a testvéreddel

Sajnos a szülők viselkedése gyakran nyomja rá a bélyegét a testvéri kapcsolatokra. Ha nem bíztok egymásban és (minden különösebb ok nélkül) kritikusan álltok egymáshoz, az gyanús.

15. Gyakran túlgondolsz dolgokat

Az önbizalomhiány úgy is jelentkezhet, hogy gyakran tépelődsz azon, hogyan kellen valamit megcsinálni, hogyan kellett volna megtenni, jellemző rád a gyakori önelemzés, túl sokat agyalsz.

16. Úgy érzed, hogy bizonyítanod kell

Mivel apjáraton az az érzésed, hogy nem vagy elég okos, szép, sikeres, gazdag stb. azzal próbálsz bizonyítani, hogy például keményen dolgozol.

A cikk szerzője szerint következetes gyakorlással új szokásokat alakíthatsz ki, hogy búcsút inthess ezeknek a reakcióknak. Mi úgy véljük, érdemes szakemberrel - pszichológussal, pszichiáterrel - konzultálnod és szakmai segítséggel feldolgozni a traumákat, illetve dolgozni magadon.

Forrás: Psychology Today

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
A Rovatból
Újabb hülye névadás – Arról a fesztiválról kapta a nevét a kislány, ahol az anyukájánál beindultak a fájások
Egyenesen a fesztiválról vitték szülni az édesanyát.

Megosztom
Link másolása

Újabb fejezettel bővült a Hülye Külföldi Névadások című sorozat.

Ezúttal egy fesztiválról kapta a nevét egy kislány az Egyesült Államokban.

Mint arról a Mirror angol bulvármagazin beszámolt, Cristina Celis 32 hetes várandósan döntött úgy, hogy részt vesz az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb elektronikus zenei fesztiváljára, az Electric Daisy Carnivalon.

A fesztivált május 17 és 19 között tartották.

A fiatal nő úgy gondolta, hogy még végigbulizik egy hétvégét, mielőtt anya lesz.

háttérszín kiemelés

Csakhogy a baba hamarabb érkezett a tervezettnél.

A folytatásért kérjük, lapozz!Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
„Ez hiányzik az USA-ból” - ezekkel a különbségekkel találkozik a Párizsban élő nő
Egy Franciaországban élő amerikai anyuka elárulta, milyen nagy kulturális sokkokkal szembesül, amikor hazatér.

Megosztom
Link másolása

A Párizsban élő amerikai anyuka elárulja, milyen furcsa "fordított kulturális sokkokkal" szembesül, amikor visszatér az Egyesült Államokba: az ételekkel kapcsolatos problémáktól kezdve a bizarr társadalmi interakciókig.

Isabelle Bertolami, aki eredetileg New Yorkból származik, a TikTok-on fedte fel, milyen valósággal él vissza az Egyesült Államokban.

A klipben, amelyet már több mint 157 000-szer néztek meg, Isabelle a kamerába beszél, miközben így kezdi:

„Ezek az én fordított kulturális sokkjaim, mint egy Franciaországban élő amerikai, aki újra Amerikában van látogatóban.”

Lapozz, hogy megtudd a főbb különbségeket!Megosztom
Link másolása


SZTÁR
Timothée Chalamet és a Moneskin énekese is Budapesten drukkolt a tegnapi focimeccsen
Ritkán látni olyan meccset magyar pályán, mint amit tegnap játszott a sevillai és a római csapat, és még ritkábban látni a lelátón Budapesten két szupersztárt. Mi kiszúrtuk őket!

Megosztom
Link másolása

Komolyan, ki gondolta volna, hogy Timothée Chalamet, aki amerikai, meg kicsit francia is, Forza Roma felirattal fog instasztorit posztolni szerda este a saját Instagram oldalára? Ki gondolta volna, hogy a képe, amit megoszt, a budapesti stadionban készül majd, ő maga lövi el a fotót, vagyis

egészen biztosan ott ül valahol a lelátón?

Az a srác, akiről most inkább a szerelmi élete miatt cikkeznek, és még soha senki egy interjúban sem kérdezte meg tőle, hogy hogyan is áll a focival? Ő is játszik? Vagy csak imádja?

És tényleg annyira, hogy még Amerikából is képes volt ideutazni ezért a döntőért?

A válaszokat sorra megadja ez a poszt tőle.

Csak azt nem tudjuk, hogy mennyire megy neki jól a játék.

De hogy nem csak ő volt hajlandó ezer kilométereket megtenni, hogy a kedvenc csapatának a helyszínen drukkolhasson, azt egy másik őrült sztár, a Maneskin énekesének, Damianonak az insta oldala bizonyítja. Damiano is a 24 óráig elérhető isntasztorikba adott úti beszámolót arról, hogyan hangoltak az indulásra a barátaival, hogy ültek autóba, majd posztolt arról is, amikor tegnap reggel átlépték a szlovén-magyar határt és Budapest felé fordultak.

Három órával később megérkeztek Budapestre, a Petőfi-hídon áthajtottak a Dunán, és Damian a Nagykörúton még a kocsi visszapillantójából is szelfizett piros telefonjával és a csapat színeire festett hajával.

Este hatkor pedig már a tömött stadionból nyomott egy fotót, hogy mindenki jól lássa, egy tűt sem lehetne leejteni, annyian vannak a szurkolók.

Sajnos, a tizenegyespárbaj végül nem a két világsztárnak kedvezett és nem Rómának hozta meg az aranyat, de hogy az utolsó másodpercig izgalmas és feszült meccset láthattak Budapesten, az legalább biztos.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
5 mutatós sziklakerti növény, amivel nem tudsz mellélőni
A sziklakert plusz színt visz a kertbe, ráadásul nem igényel olyan folyamatos gondozást, mint a kényes dísznövények. Mit ültess a kövirózsa mellé? Adunk pár tippet!
Sassy - sassy.hu
2023. május 31.


Megosztom
Link másolása

Sziklakertet létrehozni a kertben nemcsak szép, hanem hasznos is. Bár a neve nem ezt sugallja, a sziklakert életet visz a kertbe Miért? Mert sokféle növénynek és állatnak adhat otthont.

A gondosan tervezett sziklakertben megtalálhatók a legkülönfélébb színek, formák és textúrák, ezért a kert díszei lehetnek.

Ha te is szeretnél sziklakertet telepíteni, akkor olyan növényeket ültess, amelyek jól tűrik az extrém körülményeket, az erős napsütést, de azt is, ha árnyékban maradnak, és amelyeket nem kell minden nap locsolni. A kaktuszok és pozsgások (pl. varjúháj, kövirózsa) mellé színes virággal pompázó növényeket és díszfüveket is érdemes telepíteni, ehhez adunk pár tippet.

Nyugati kökörcsin

A Pulsatilla vulgaris alacsony évelő, sűrű csomókban nő. Fehér, rózsaszín és lila színben is megtalálható, remekül mutat.

Török kutyatej

Sokan azért választják, mert jól tűri a rossz talajt, és árnyékos helyeken is kibírja. Egy dologra ügyelj: ne öntözd túl!

Mohalevelű kőtörőfű

Harsogó színével, finom formájával hódít ez az alacsony termetű évelő növény, ami nem csak sziklakertbe, hanem balkonládába is ültethető.

Deres csenkesz

Remek kontrasztot alkot a virágokkal, terülőkkel. Tavasz végén-nyár elején virágzik. Talajtakarónak is ültetheted.

Harangláb

Akár 80 cm-es magasságot is képes elérni, ezért jó választás a sziklakert hátsó részén, ahol nem takar el más növényeket.

Forrás: Citygreen, Otthonok és Megoldások

Megosztom
Link másolása