ÉLETMÓD
A Rovatból

15 apró, de ordító jel, hogy a főnököd egy igazi pszichopata

Irreális célokat tűz ki, amiket aztán megpróbál belőletek kitaposni? Nincsenek érzelmei? Akkor nincs jó hírünk...Figyelj a jelekre.

Megosztom
Link másolása

Az ember rendszerint nem maga választhatja meg a munkatársait, és kivételes esetektől eltekintve a főnökét sem. Időnként előfordul, hogy egy igazi pszichopatába (vagy szociopatába, gyakorlatilag alig van különbség) botlunk bele, aki pokollá teszi az életünket.

Mi árulkodik arról, hogy valami nem oké vele? Például ő a társaság középpontja, jópofa, szellemes, de ha úgy adódik, gondolkodás nélkül rajtad tölti ki a dühét.

De kit is nevezünk pszichopatának?

Ez a viselkedés az antiszociális személyiségzavar körébe tartozik.

Az antiszociális személyiségnél a társadalomba való beilleszkedés súlyos zavara figyelhető meg, erre a személyiségre az jellemző, hogy „nem szeret, nem szorong, nem tanul" (itt nem szó szerinti tanulásról van szó, hanem abból, hogy sem példákból, sem tapasztalatokból stb. nem tanul ez a személyiség, nem fejlődik.)

Az antiszociális személyiségzavar egyike a pszichopátiás betegség – ez a legveszélyesebb a társadalomra nézve. A pszichopata ember gyakran megtéveszti a környezetét a viselkedésével, mert gyakran simulékony modorú, kedvesnek látszik, kiválóan ért ahhoz, hogyan adja el magát másoknak. Valójában viszont nem érdeklik mások érzelmei, nincs bűntudata, nem bánja meg a tetteit, az erkölcsi ítélőképessége igen fejletlen. Gyakran hazudozik, és a hódítási vágya miatt gyakran váltogathatja a partnereit.

Erről az összetett mentális rendelenességről a Business Insider is közölt korábban összeállítást, szerintük az alábbi jelek alapján azonosíthatod be a munkahelyeden a pszichopatát.

Kegyetlenkedik másokkal

Például főnökként a rettegéssel és a megfélemlítéssel akar eredményt kicsikarni, félelemmel akar motiválni. Ha valaki hibázik, azt üldözi és megsemmisíti. Ne téveszd össze a kemény és szigorú főnökkel! A pszichopatával ellentétben a kemény főnök azért kemény, azért szigorú, hogy a HIBÁT javítsa vagy a megszüntesse a problémákat. De soha nem öncélúan kegyetlen.

Gyakran olyan ember, akinek szájmenése van

Imád beszélni, a hangját hallatni, felszínes bókokkal (nyalizással) próbálja megnyerni az embereket, elhitetni magáról, hogy kedves. Úgy látják sokan, hogy milyen kellemes társasági ember, milyen okos, milyen jó történetei vannak. Ez azonban csak a látszat, arra való, hogy manipulálja a környezetét.

Indulatos

Egy-egy akaratlan dühkitörés árulja el a pszichopatát, ilyenkor jaj neked, elszabadul a pokol, az összes dühét rád zúdítja.

Beképzelt

Úgy gondolja, hogy ő a világ közepe, minden körülötte forog, és a többi ember csak eszköz a céljai eléréséhez.

Magabiztos

Hatalmas az önbizalma, ezt érezteti is, szívesen dicséri magát és a teljesítményét. Nem egyszerűen magabiztos, hanem önhitt.

A társadalmi szabályokra magasról tesz

A pszichopata úgy gondolja, ezek rá nem érvényesek, ő mindenki és minden felett áll. Ebbe beletartozik az is, hogy meg van róla győződve: bármit is követ el, megúszhatja büntetés nélkül.

Igazi parazita

Kollégaként mások munkájából, a többiek teljesítményéből él, ő gondosan ügyel arra, hogy a munkához leginkább mások férjenek oda. Szívja a többiek energiáit. Szereti utasítgatni a többieket. A kritika lepereg róla. Nincs tekintettel másokra.

Főnökként simán lenyúlja az alkalmazottak munkáit, vagy elfelejti megemlíteni, kié az érdem, és ő zsebeli be a dicséreteket.

Hajlamos a lódításra, hazudozásra

Ez a manipuláció eszköze nála, és leginkább arra szolgál, hogy magáról a legjobb képet fesse.

Manipulálja a környezetét

Például úgy, hogy probléma vagy hiba esetén a felelősséget hárítja, és hagyja, hogy másnak kelljen elvinnie a balhét. Főnökként nem áll ki a kollégái mellett, nem tart össze, nem tartja kifelé a hátát értük.

Gyermekkorában balhés volt

Például lopásra, gyújtogatásra, életveszélyes játékokra vette rá a többi gyereket, hazudozott, lógott, vandál cselekedeteket követett el, és lehet, hogy már egészen korán elkezdte a szexuális életet.

Képtelen az elköteleződésre

Ha van mellette valaki egyáltalán hosszú távon, akkor csalja. Általában nem hűséges és kitartó az emberi kapcsolataiban: "megrágom és kiköpöm" típus.

Látványosan unatkozik

Ez a fenti ponttal van összefüggésben.

Irreális célokat tűz ki, amit aztán megpróbál a környezetéből kihajtani

Mivel a pszichopata nem jól tervez, és hajlamos a túlzásokra, szinte megvalósíthatatlan vagy teljesen irreális célokat fogalmaz meg az alkalmazottainak. Munkatársként bedob a többiek nevében is valami grandiózus, rohadt sok melóval járó ötletet, aztán a megvalósításnál diszkréten félreáll, és nem veszi ki a részét belőle, hanem hagyja, hogy mások szívjanak vele.

Nem mutat megbánást

Mert tényleg NEM bánja meg a tetteit. Ha szembesítik ezekkel, tud rá indokot, megpróbálja kidumálni magát. Vagy egyszerűen letagadja, amit tett.

Szívtelen

A pszichopatának nincsenek mély érzelmei, ezeket csak megjátssza.

A pszichopátia Hervey Cleckley amerikai pszichiáter által meghatározott jellemzői:

Felületes báj, amit fel is használ ahhoz, hogy elérje céljait

Téveszmék hiánya és a patológiás gondolkodás más jeleinek hiánya

Idegeskedés hiánya

Megbízhatatlanság

Őszinteség hiánya

A megbánás és szégyenérzet hiánya

A szociális normák szándékos megszegése

Gyenge ítélőképesség és a saját hibáiból való tanulás hiánya

Kóros egocentrikusság, szeretetképtelenség

Öngyilkos szándékok, bár ritkán valósítja meg

Empátia teljes hiánya

Személytelen, unalmas szexuális élet

Felelőtlenség


Megosztom
Link másolása

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
„Utálom a kibaszott melltartót!” – vallotta be a nagymellű lány, a kommentelők imádják érte
A többség nagyon támogató, örülnek, hogy felvállalta a véleményét. Viszont olyan is volt, aki szerint a „mocskos” szokásait nem kellene kiteregetnie.
Sassy - sassy.hu
2023. március 23.


Megosztom
Link másolása

Egy Kelly nevű tiktokos nem kertelt: egyik videójában elárulta, hogy nem szeret melltartót hordani, még úgy sem, hogy nagyok a mellei - írja a The Sun.

"Utálom a kibaszott melltartót. Semmivel sem tudtok arra rávenni, hogy hordjam"

- hallatszik a videóban, amiben úgy tűnik, egy rövidebb piros felsőt kötött össze, ezzel helyettesítve a fehérneműt.

@kellyandherdds

I dont like bras ♬ original sound

A kommentelők többségének nagyon bejött Kelly vallomása és a szerelése is.

"Elképesztően jól nézel ki, gyönyörű a tested és az alakod!"

- dicsérték.

"Ne is hordd, ha kényelmetlen, így is remekül nézel ki!" - írta egy másik követője.

Egy hozzászóló viszont nem rejtette véka alá nem túl támogató véleményét:

"Az emberek miért élvezik annyira, ha világgá kürtölik a legrosszabb és legmocskosabb szokásaikat? Nem inkább szégyellniük kellene magukat?"

- kérdezte.

És bár Kelly visszakérdezett, hogy tényleg a melltartó hanyagolását tartja a legrosszabb szokásnak, választ már nem kapott.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk
ÉLETMÓD
Kiss Virág fitneszvilágbajnok: „Mindig, mindenki hétfőn akar életmódot váltani”
A gyors megoldást kínáló diéták pedig nem működnek, akár a leadott kilók duplája is visszajöhet.
Sassy - sassy.hu
2023. március 23.


Megosztom
Link másolása

A mozgásról, a fogyókúráról és az életmódváltásról beszélt Kiss Virág Fitneszvilágbajnok az RTL Klubon.

"Ha szeretnénk jobban kinézni, felmerül a kérdés, hogyan kezdjünk hozzá. Hiába van sok információ a neten, az a baj, hogy elveszünk ezekben, és nem tudjuk, melyik az a hiteles információ, ami alapján elindulhatunk"

- mondta.

Bár a mozgás fontos, az étkezéssel kéz a kézben jár, ezért attól, hogy sportolunk, még nem ehetünk meg mindent. Ugyanakkor az is fontos, hogy egy-egy szelet pizza, egy hamburger vagy egy sütemény miatt ne érezzünk bűntudatot: ha emellett megvan a megfelelő mozgás, alkalmanként ez is belefér.

A rapid diétákkal kapcsolatban azt mondta:

Rövid távra szólnak, és a túl gyors diétákkal eladott kilók kétszerese is visszajöhet. Hosszabb, több hónapos etapokban gondolkodjunk, és hagyjunk időt a testünknek az átállásra.

Azt is elmondta, hogy napi 20-30 perc rendszeres mozgással már sokat tehetünk, de arról is beszélt, hogy nem kell azonnal mindent megvonni magunktól, ha életmódváltásba fogunk.

Fontos, hogy örömmel végezzük a mozgást. Azt is megmutatta, hogyan lehet sporteszközök nélkül elkezdeni a mozgást.

A teljes videó:


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

ÉLETMÓD
A Rovatból
Nagy lépésre szánta el magát Csobot Adél és Istenes Bence
Adélék élete újabb fordulatot vesz, a YouTube-on jelentették be, hogy a Balaton-felvidéken kezdenek házfelújításba

Megosztom
Link másolása

Adél és Bence néhány éve arról számolt be, hogy Németországba költöznek a gyerekekkel. Aki nem elég szemfüles, még mindig azt hihette, hogy a bázisuk továbbra is ott van. Azonban egy ideje újra itthon élnek, de valamit mégis magukkal hoztak Németországból. Ott egy nyugalmas környéken volt házuk, csend, tiszta levegő, madárfütty és nagy terek vették körül őket.

A jelek szerint ezt annyira megszerették, hogy itthon is hiányzott nekik. Milyen szerencse azonban, hogy nemrégen megtalálták az ideális otthont maguknak!

„Már régóta kacérkodunk ezzel a gondolattal. Nem hónapokról beszélünk, hanem az elmúlt évekről. Mi nagyon szeretjük a vidéki létet, a vidéki embereket, a vidéki emberek lelkületét, ezeket az energiákat, amit itt vannak” - mondja a videóban Bence.

Így tehát vásároltak maguknak a Balaton-felvidéken egy házat, ami megfelel mindannak, amit kerestek. Csak egy kicsit fel kell újítani.

„Egy óriási fába vágjuk a fejszénket. Valószínűleg mi sem tudjuk még, mi vár ránk! Lesz ennek még sok mélysége meg magassága, a felújításnak és egyben építkezésnek” - folytatja a videóban Bence. Aztán arról mesélnek, hogy mindennek alaposan utánajárnak, és nevetve felidézik az építkezők aranyköpését, hogy életed első háza az tulajdonképpen próba, amit az ellenségednek építesz. A másodikat a barátodnak, végül magadnak. „De reméljük, mi ezzel nem így leszünk majd” - tette hozzá Adél.

A videóban megmutatják a 30 éves ház jelenlegi állapotát, „most próbálok szólni az univerzumhoz, meg a jóistenhez vagy bárkihez: könyörgöm, nekünk ne legyen annyira sok szürreális történetünk, mint a legtöbb embernek”

- viccesen hangzik Bence fohásza, de hallva azokat a történeteket, amik még sztárokat sem kímélik, ha építkezésről van szó, nem alaptalan a félelme.

Adél és Bence úgy tervezi, hogy augusztusra végeznek a mesterek és iskolakezdésre be is tudnak költözni a gyerekekkel.

Mert leginkább miattuk döntöttek úgy, hogy a virágzó kertes házat választják otthonukul. Adél elmondja még, hogy nagyon kemény időszak vár rájuk, de nagyon boldogan vágnak bele,

„hogy a végén azt mondhassuk, ezek vagyunk mi, ez a ház vagyunk mi…nagyon megható ezt így kimondani.”


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

ÉLETMÓD
4 lépés, amivel meghúzhatod a határaidat, ha érzelmi vámpírokkal hoz össze a balsorsod
Van olyan barátnőd, akivel bármikor találkozol, utána hullafáradtan érsz haza? Olyan kollégád, aki addig panaszkodik, amíg az élettől is elmegy a kedved? Esetleg a családon belül olyan rokon, akivel mindig probléma van, és azt neked kellene megoldanod? Akkor pontosan tudod, miről beszélünk.

Megosztom
Link másolása

Az érzelmi vámpírok olyan barátok vagy családtagok, akik könyörtelenül és megállás nélkül szívják el az energiádat és az idődet. Olyan emberek, akiknek végtelen válságaik vannak, és elvárják, hogy te legyél a kősziklájuk. Te, mint rendes együttérző ember, ilyekor tanácsokat adsz, órákat gondolkodsz a megoldásokon, csakhogy ezeket a tanácsokat a legtöbbször nem fogadják meg és ha neked akad gondod, te nem számíthatsz tőlük hasonló segítségre.

Ez olyan szerep, amiből mielőbb menekülni kell, mert különben súlyos árat fizetsz érte. Ők köszönik, jót lakmároznak az energiáidból, de te lassan teljesen elfogysz.

Kimerült és stresszes leszel. Egy-egy találkozás után egyre hosszabb idő, akár napok is kellenek, amire újra a régi elevenségedben csillogsz. Ezt ők is tudják. És akkor jönnek újra.

Ha szeretnéd uralni ezeket a helyzeteket, meg kell tanulnod kijelöld a határaidat, és kiállni a saját érdekeidért. Négy lépéses módszerünk segít fellépni az érzelmi vámpírokkal szemben.

1. LÉPÉS: Készülj fel

Itt az ideje, hogy hallgass a megérzéseidre. Felismered azt a gyomortáji szorítást, amit a találkozások előtt szoktál érezni? Azért érzed, mert legbelül már tudod, mi fog történni. Ha tudod, akkor fel is készülhetsz rá. Írj egy listát arról, amik a leggyakoribb helyzetek ilyenkor.

Tanácsot kérnek? Mondd el, hogy nincs több ötleted. Panaszkodni fognak az exükre? Szólj előre, hogy ma csak 20 perced van (de tartsd is be.)

Nem fogod tudni így sem irányítani a viselkedésüket, de felkészülhetsz és mérsékelheted a károkat.

2. LÉPÉS: Tervezz

Tudod már, hogyan fogsz reagálni, amikor az érzelmi vámpír kipipálja a ‘nem tűröm tovább’ listás dolgaidat? Még nem? Akkor itt az idő, hogy kitaláld.

Az egyik kedvenc határsértő témájuk azok a kíváncsiskodó kérdések, melyek az elevenedbe vágnak, bármi is a téma, neked fájni fog. Mégis engedni szoktál, és beszélsz róluk.

Pedig ha tudod, hogy mi következik, akkor a válasz mondatot is begyakorolhatod: „Erről most nem akarok beszélni” - ilyen egyszerű, majd válts témát. Így máris te irányítod a beszélgetést.

A másik nagyon megterhelő dolog a vég nélkül duma a legújabb problémájukról. Ez elképesztően kimerítő. Ha ebbe az irányba fordul a beszélgetés, itt a mondatod: „Ne haragudj, de most nem tudok erről beszélgetni”, és kérdezd őket bármiről, ami vidám, vagy semleges. Legyen az egy új TikTok trend, vagy a kedvenc sorozatot.

3. LÉPÉS: Gondold át

Most jön a legnehezebb rész: ülj le, és őszintén gondold át, készen állsz-e arra, hogy végigcsináld és kiállj magadért?

Tudod, hogy az egész szituáció mérgező, mégsem tudod megállni, hogy ne válaszolj a hívásukra és sms-ükre? Miért? Mit kapsz te valójában az érzelmi vámpírodtól?

Mert lehet, hogy olyasmit keresel, amit soha nem fogsz megkapni. Ezért olyan nehéz a határok felállítása.

4. LÉPÉS: Kezdd újra

Ne légy szigorú magadhoz, ha a jól kitalált terveidet az első néhány alkalommal nem tudod megvalósítani, az nem baj. Azért nem kell kidobni őket.

Ez normális, senkinek nem megy elsőre. Legközelebb jobban fogod csinálni.

Ha kitartó vagy és következetes (magaddal és a vámpíroddal is), hamarosan már nem ugrik össze a gyomrod, ha megcsörren a telefonod és az ő neve lesz a képernyőn.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk