ÉLETMÓD
A Rovatból

10 fizikai tünet, amivel a tested jelzi, hogy valami nincs rendben az életedben

Baj van a párkapcsolatoddal, a munkáddal, kimerült a lelked, vagy csak nem iszol elég vizet? A tested MINDENT jelez.
Sassy - sassy.hu
2022. január 17.


Megosztom
Link másolása

#1 Fejfájás

A migréneseknél is sokszor gyanakodnak az orvosok lelki okokra, de ha nem ennyire súlyos a baj, "csak" gyakran fáj a fejed, az bizony valamilyen negatív energiát jelez az életedben. Lehetsz persze kimerült vagy dehidratált is, de az is nagyon valószínű, hogy valami tartósan nyomaszt.

#2 Feszültség

Ha mindenre ugrasz, állandóan irritált és nyűgös vagy, az is erős jel. A negativitás óriási feszültséget okoz a lélekben, mindenképp meg kell találnod, mitől vagy ennyire kikészülve idegileg. Átmeneti megoldásként egy váltott hideg-meleg vizes zuhany, teljes testradírozással (dörzsi-szivacs vagy szimpla szemcsés só is megteszi) segíthet, de az okot nem szünteti meg.

via GIPHY

#3 Has- és gyomorfájás

A gyomor és a bélrendszer a lelki, életvezetési problémák egyik legbiztosabb "jelzőtáblája". Ha csak egyszer fáj, akkor nyilván csak ettél valami rosszat, vagy elkaptál egy vírust, de a tartós hasfájás szinte biztos, hogy komoly stresszt, "meg nem emésztett" problémákat, vagy már az ebből kialakult, konkrét betegséget jelez. Érdemes orvoshoz fordulni, bár sokszor csak az van a háttérben, hogy az állandó feszültségtől megfeszülnek a hasi izmok, és ez okozza a görcsöket. De egy kivizsgálás, majd egy alapos lelki önvizsgálat akkor sem árt.

#4 Magadba fordulsz

Sokszor fizikai értelemben is, minta egy láthatatlan páncéllal vennéd körül a testedet, senkivel és semmivel nem szívesen érintkezel a külvilágból. Ez a visszavonulás védekezés valami ellen, ami tartósan negatívan hat rád. A tested egyébként ilyenkor már azt is jelzi, hogy mi az, úgyhogy elég csak erősen figyelni.

#5 Adrenalin kimerültség

Más néven krónikus kimerültség. A stressz kezelésére szolgáló hormon, a mellékvese által termelt adrenalin egy állandósult, feszült élethelyzet hatására annyira túltermelődik, hogy egyszerűen kimerül, és a szintje lecsökken. Ilyenkor úgymond idegileg kimerülünk, és nem izgat fel bennünket olyan dolog, ami korábban igen.

via GIPHY

#6 Nehézlégzés

Sokan ismerik az érzést, amikor fájdalom, veszteség, gyász éri őket, és a mellkasuk szorítani kezd, alig kapnak levegőt. A meg nem oldott, fel nem dolgozott lelki fájdalmak sokszor a tüdő működésében is okozhatnak fennakadásokat. Nyilván nem fogunk megfulladni, de a fojtogató fájdalom hatására nehezebben vesszük a levegőt. Ugyanezt érzik például a pánikbetegek is egy-egy roham közben.

#7 Krónikus fájdalom

Szintén a test egyik legtipikusabb jelzése arra, hogy a lelkünkkel baj van. A belső feszültség ugyanis az izmok feszültségéhez vezet, és ettől olyan helyeken is elhúzódó fájdalmat érezhetünk a testünkben, amiről álmunkban sem gondoltuk volna, hogy egyáltalán létezik. Ezeknek a krónikus fájdalmaknak az égvilágon semmi szervi oka nincs, mégis nagyon erősek tudnak lenni, és úgy tűnhet, mintha nagy bajunk lenne.

#8 Enyhe depresszió

Amikor semminek nem tudunk örülni, annyira lehúznak bennünket a problémák, és mindez hetekig, sőt hónapokig tart, akkor már enyhe depresszióról beszélünk. Ilyenkor hiába mondják nekünk, hogy "szedd össze magad", "koncentrálj a jóra", erre már képtelenek vagyunk. Ebben a fázisban tanácsos szakemberhez fordulni, de ha szépen sorba vesszük a szorongásokat, fájdalmakat, negatív energiákat okozó dolgokat az életünkben, és megpróbáljuk lépésről lépésre megoldani őket, az is segíthet kilábalni a krónikus levertségből.

via GIPHY

#9 Testen kívüliség

Természetesen nem valami spirituális hókuszpókuszról beszélünk. Az idegkimerültség egyik tünete, ha egy kicsit mintha "kívül kerülnénk" a testünkön, távolinak, idegennek érezzük a saját fizikai lényünket. Ez olykor nagyon ijesztő lehet, de tudni kell, hogy ez megint csak egy jelzés: annyi bennünk a fájó "csomó", hogy amíg nem bogozzuk ki, a lelkünk legszívesebben kiszaladna a testünkből.

#10 Zavartság

Ha már egy hétköznapi beszélgetésbe is belezavarodsz, nem tudsz koncentrálni, ideges és kimerült leszel, az ismét azt jelzi, hogy szinte fuldokolsz a negatív energiában. A pszichiáterek azt tanácsolják, hogy ha a fenti tünetek közül egyet vagy többet gyakran, elhúzódóan tapasztalsz, akkor vagy fordulj szakemberhez, vagy legalább annyit tegyél meg, hogy szisztematikusan "kiirtasz" az életedből minden negatív dolgot és személyt - már amit/akit tudsz. Ettől már jelentősen megkönnyebbülhetsz, és a tünet ugyanolyan váratlanul eltűnhet, mint ahogy előbukkant.

MysticalRaven /Címkép: Pexels/

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Egészséges a fagylalt? Döbbenten állnak a tudósok a legfurcsább kutatási eredmény előtt
Itt a fagyiszezon! És egy új tanulmány szerint fagylaltot enni kifejezetten egészséges, úgyhogy ha megkívánod, nem bűnözöl, hanem egészségesen élsz. Csakhogy a tudósok maguk sem igazán értik, hogy miért.

Megosztom
Link másolása

A fagylalt finom, édes, de tele van zsírral és cukorral. Hogy lehet akkor jótékony hatással az egészségre? Csakhogy az elmúlt évtizedekben több tanulmány is sokszoros egészségügyi előnyt tárt fel a fagylalt javára. Az egyik 2014-es vizsgálat szerint például azok a cukorbetegek, akik naponta fél csésze (64 gramm) fagylaltot fogyasztanak, ezzel kimutathatóan csökkentik a szívbetegség kockázatát.

„Elterjedt felfogás szerint a jégkrém egészségtelen, pedig van benne zsír, van benne fehérje, van benne vitamin. Jobb, mint a kenyér”

- állította Dariush Mozaffarian táplálkozástudós. - „Tekintettel arra, hogy milyen szörnyű a nyugati világ étrendje, nagyon is lehetséges, hogy ha valaki fagylaltot eszik, és kevesebb keményítőt fogyaszt, az valóban védelmet nyújthat néhány krónikus betegség ellen.”

„Igaz lehet, hogy a fagylalt egészséges? Ez eléggé őrültségnek hangzik. Mégis, legalább néhány dolog szól mellette” - állítja David Merritt Johns tudománytörténész, megjegyezve, hogy

a jégkrém glikémiás indexe alacsonyabb, mint a barna rizsé, és kiemeli a tejtermékek fogyasztásának előnyeit.

Csakhogy nem mindenki fogadta lelkesen ezeket a megállapításokat.

Rengeteg más magyarázat is lehet - állítják a szkeptikus tudósok. Előfordulhat, hogy az emberek inkább azért esznek fagylaltot, hogy lehűtsék magukat egy séta vagy testmozgás után, esetleg inkább fagylaltot választanak más, magas kalóriatartalmú édesség helyett. Vagyis eleve egészségesebben élnek.

Ugyanakkor elismerik, hogy lehetséges, hogy a fagylalt tartalmaz néhány olyan tápanyagot, amely hasznos, különösen kalciumot, és hát valóban alacsony a glikémiás indexe.

Lapozz tovább, és kiderül, mi lenne, ha a fagylalt gyógyszer lenne!Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
„Ez hiányzik az USA-ból” - ezekkel a különbségekkel találkozik a Párizsban élő nő
Egy Franciaországban élő amerikai anyuka elárulta, milyen nagy kulturális sokkokkal szembesül, amikor hazatér.

Megosztom
Link másolása

A Párizsban élő amerikai anyuka elárulja, milyen furcsa "fordított kulturális sokkokkal" szembesül, amikor visszatér az Egyesült Államokba: az ételekkel kapcsolatos problémáktól kezdve a bizarr társadalmi interakciókig.

Isabelle Bertolami, aki eredetileg New Yorkból származik, a TikTok-on fedte fel, milyen valósággal él vissza az Egyesült Államokban.

A klipben, amelyet már több mint 157 000-szer néztek meg, Isabelle a kamerába beszél, miközben így kezdi:

„Ezek az én fordított kulturális sokkjaim, mint egy Franciaországban élő amerikai, aki újra Amerikában van látogatóban.”

Lapozz, hogy megtudd a főbb különbségeket!Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
3 ország kevesebb mint 20 000 forintért? - itt a megoldás
Egy nő szólóban három országba utazott és egy nagyon okos trükkel igyekezett a költségeket alacsonyan tartani.

Megosztom
Link másolása

A 29 éves Sabina Trojanova azt a kihívást tűzte ki maga elé, hogy három országba utazik - a lehető legkevesebb pénzért.

A kelet-londoni Sabina, aki tartalomkészítőként dolgozik, elmondta:

„Sokan mondják, hogy utazni szeretnének, de nem engedhetik meg maguknak. Az volt a célom, hogy a legolcsóbb repülővel utazzak egy új országba. Nagyon szerettem volna egyedül utazni. Minden egyes járatot előző este foglaltam le, hogy megtudjam a következő úti célomat. A városokat gyalog fedeztem fel. Meg akartam mutatni, hogy nőként abszolút lehet egyedül is utazni.”

Ezt úgy érte el, hogy a repülés előtti este választotta ki az úti célokat, a legolcsóbb járat alapján, amelyet az indulás napján talált. Sabina a kiwi.com honlapot használta, hogy levadássza a legolcsóbb repülőjegyeket a következő helyszínre.

Az influenszer beszél spanyolul és franciául, de ragaszkodik hozzá, hogy nyelvtudása nélkül is elég könnyű lett volna eligazodni.

Lapozz, hogy lásd az út állomásait, és a 4 fő pontot!Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Külsőre ilyen a tökéletes nő és férfi – legalábbis a mesterséges intelligencia szerint
Az AI-programok a közösségi médiában található fotókat vették alapul, a végeredmény egyszerre ijesztő és nevetséges, de semmiképpen sem emberi.

Megosztom
Link másolása

A mesterséges intelligencia szerint (AI) a jelenlegi testideálok alapján a tökéletes férfi magas, barna hajú, testépítő izomzattal és nullához közelítő testzsírszázalékkal rendelkezik, míg a tökéletes nő szőke, alkata pedig vékony, de sportos.

A táplálkozási és testképzavarokkal foglalkozó Bulimia Project csapata azzal bízott meg három AI-t, hogy a közösségi médiába feltöltött fotók alapján alkosson képeket a külsőre ideálisnak tekintett nőről és férfiról.

A Dall-E 2, a Stable Diffusion és a Midjourney nevű program által generált képek szerint kizárólag a vékony testalkatú, de irreálisan nagy mellekkel rendelkező nő lehet tökéletes, miközben elsősorban világos hajúnak „kell lennie”.

A férfiak esetében a magas testalkat, a nagy izmok, a szinte nulla testzsírszázalék, a barna haj és a barna szem, valamint a minimális arcszőrzet teszi tökéletessé a külalakot – legalább is a mesterséges intelligencia szerint.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

LADbible (@ladbible) által megosztott bejegyzés

Lapozz a cikk folytatásához!Megosztom
Link másolása