Connect with us

Egy új kutatás szerint egy ember hangjából meg tudjuk állapítani, hogy megcsalta-e a párját

LIFE

Egy új kutatás szerint egy ember hangjából meg tudjuk állapítani, hogy megcsalta-e a párját

Vagy éppen minket. A tudósok is lefagytak a felmérés eredményétől.


Egy kutatás szerint az emberi hang szinte bombabiztos “hűtlenség-jelző”. A felmérésben résztvevő férfiaknak és nőknek több ember (szintén férfiak és nők vegyesen) hangfelvételeit játszották le. A felvételeken a vizsgált személyek arról beszéltek, hogy hűtlenek voltak-e a párjukhoz vagy nem. Akik hallgatták őket, kérdőíveket töltöttek ki. Be kellett jelölniük, hogy kinek hisznek, és kinek nem.

Az eredmény a kutatókat is alaposan meglepte. Azok, akik tényleg félreléptek, szinte egyöntetűen a legalacsonyabb pontszámot kapták megbízhatóságból, vagyis nekik hittek a legkevésbé.

A kutatók arra is figyeltek, hogy a vizsgált személyek hangja lényegesen ne térjen el egymástól, hangmagasságuk, beszédük tempója körülbelül hasonló volt, és akik hallgatták őket, semmi egyéb háttérinformációt nem tudtak róluk. Mégis megállapították, hogy ki hazudik.

via GIPHY

“Egyelőre nem tudjuk, hogy a hangnak mely akusztikus jellemzői mutatják meg ennyire biztosan, hogy valaki hűtlen vagy nem, ez egy következő vizsgálat tárgya lesz, de az biztos, hogy van valami az emberi hangban, ami teljesen más lesz, ha valaki hűtlen, és hazudik a párjának.”

Az biztos, hogy nem a hangmagasság, valami más lehet, amit az agyunk “a háttérben” érzékel. Érdekes volt az eredmény abból a szempontból is, hogy a nők nagyobb arányban szúrták ki a hűtlenkedőket – az a bizonyos női ösztön -, valamint az is, hogy az extrovertált, vagyis a nyitottabb, társaságkedvelő embereket sokkal többen találták megbízhatatlannak, mint a befelé forduló, csendesebb, introvertált, vizsgált személyeket.

Independent

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel