Connect with us

Egy új kutatás szerint a házasok régen egészségesebbek voltak a szingliknél – ez viszont most megfordult

Fotó: Pexels

LOVE

Egy új kutatás szerint a házasok régen egészségesebbek voltak a szingliknél – ez viszont most megfordult

Vagyis a házasság ma már akkora stresszfaktor, hogy inkább betegít. A kutatók az okokat is elmondták.


Számtalan kutatás bizonyította eddig, hogy a házasemberek egészségesebbek, mint a szinglik. A Brit Kardiovaszkuláris Társaság (vagyis a szívbetegségekkel foglalkozó orvosok egyesülete) egy felmérésben arra jutott, hogy az egyedülállóknál jóval magasabb a halálozási arány olyan betegségek esetében, mint mondjuk a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. Többen kapnak storke-ot, szívrohamot. A pszichológiai kutatások szerint pedig a szingliknél a depresszió is jóval nagyobb számban szedi áldozatait.

A házasság tehát egészséges – hittük eddig. Egy újabb kutatás szerint azonban – amelyet többek között az Ohio-i Egyetem pszichológusai és szociológusai végeztek el – ez csak régen volt igaz, mára a tendencia megfordult, épp az ellenkezőjére.

A kutatók 1955 és 1984 között házasodott párokat vizsgáltak, és azt találták, hogy a házasság egészségmegőrző hatása kizárólag az idősebbeknél érvényesült, az évek során pedig kifejezetten a visszájára fordult. Állítólag azok a párok voltak egészségesebbek, akik legalább tíz éve házasok voltak, a többieknél megnövekedtek a stresszel együtt járó betegségkockázatok – szív-és érrendszeri betegségek, szorongás, depresszió.

A kutatók egyelőre csak találgatják az okot, de a szociológusok szerint egyértelmű, mi okozta ezt a pálfordulást: a házasság régen a stabilitást jelentette, főként a nőknek (hiszen a férjük eltartotta őket, tehát anyagilag is biztonságban érezték magukat), ma viszont ez nincs így. Ma egy nő ugyanúgy képes megteremteni magának az anyagi javakat, tehát a házasság nem jelenti azt, hogy “hátradőlhet.”

A másik ok a szakemberek szerint az, hogy ma már annyi elvárással nézünk szembe az életünk egyéb területein – például a karrierünkben -, hogy a párok jóval kevesebb időt töltenek egymással, a házasság összetartó, nyugtató hatása tehát egyszerűen nem érvényesül.

Sőt, a sok rohanás miatt inkább bűntudatunk van, félünk, hogy a párunk elhagy, megcsal, ha elhanyagoljuk, ez pedig inkább stresszesebbé tesz bennünket. A stressz pedig betegít.

Természetesen a boldog, tartós házasságoknak még most is nagyon erős az egészségvédő hatása, de ezekből sajnos egyre kevesebb van. Ahogy Bella DePaulo szociológus egy interjúban leszögezte: “A legújabb trendek alapján már nevetséges azt állítani, hogy az egyedülálló lét a szomorúsággal és a betegséggel egyenlő. Sőt. A dolog mára sokkal összetettebb lett.”

The Cut

Még több LOVE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel