Connect with us

Egy nagymama bölcs szavai megcsalt unokájának – tanmese valamennyiünknek

LIFE

Egy nagymama bölcs szavai megcsalt unokájának – tanmese valamennyiünknek

Szóval, ki vagy te? A kávé? A tojás? A répa?


Életünk során valamennyien megtapasztalunk varázslatos csúcspontokat és magasságokat, ám el kell fogadnunk, hogy az út részét képezik a hullámvölgyek és a komoly változások is.

Ahogy a serdülőkorból a felnőttkorba “költözünk”, a nehézségek, melyekkel szembe kell néznünk – legyen szó egészségről, kapcsolatokról, munkáról – ugyan megváltoznak, ám sosem tűnnek el teljesen. Egyesek számára ezek a küzdelmek töréspontokat jelentenek, melyektől letörnek és úgy érzik, az önbizalmuk és az önértékelésük csorbát szenvedett.

Mások azonban egy teljesen más utat választanak. Ők a változást és a szerencsétlenségeket is lehetőségként próbálják használni arra, hogy növekedjenek, fejlődjenek és alkalmazkodjanak. Így nemcsak túlélik a problémáikat, hanem gyarapodnak is ahelyett, hogy csorbulnának.

Az alábbi tanulságos mese is arra tanít minket, hogy megfelelően kezeljük a felbukkanó nehézségeket és kihívásokat.

Az, hogy miként reagálunk az adott helyzetben, nagyban formálja személyiségünket és boldogságunkat.

A fiatal hölgyet, akiről a történet szól, öt éven keresztül csalta a férje. Ő mondhatni az elejétől kezdve sejtette, ám sosem számolt be erről senkinek és kétségbeesetten próbálta megmenteni a házasságát. Végül azonban mégis ott kötött ki, hogy feladja a harcot. A folyamatos hazugság-áradat érzelmileg meggyötörte. Olyannyira elfáradt mindebben, hogy reggelenként alig volt motivációja kikelni az ágyból. Az élete egy lejtőre került.

Egyik nap aztán úgy döntött, hogy meglátogatja a nagymamáját – az egyetlen embert, aki mellett igazán felszabadultnak érezte magát. A nagyija pedig egy bölcs és szeretetteljes asszony volt. Amikor meglátta az unokáját, pár szó után megértette, hogy mi is folyik itt. Sőt, egyenesen úgy tűnt, mintha az idős hölgy már a problémák eredete óta ismerte volna létüket.

A nagymama nem mondott semmit. Csak fogott három edényt, megtöltötte őket vízzel és a tűzhelyre helyezte. Pár perccel később a víz valamennyiben forrni kezdett. Ezután az asszony répát tett az elsőbe, tojást a másodikba és őrölt kávébabot a harmadikba. Majd szó nélkül állt a tűzhely előtt és az edényeket figyelte.

15 perc elteltével az idős hölgy kivette a répát és a tojást, majd a csésze kávé mellé helyezte őket.

“Mondd, mit látsz?”

– kérdezte unokájától.

“Répát, tojást és kávét”

– felelte a fiatal nő, mire a nagymama arra kérte, hogy fogja a répát a kezébe, ő pedig így is tett.

Puha volt és könnyen összenyomható. Ezután nagyija megkérte, hogy törje meg a tojást, majd pucolja meg, ami nem volt épp a legkönnyebb feladat. Ezután egy keményre főzött tojást tarthatott a markában. Végül a bölcs asszony parancsot adott, hogy vegye el a csésze kávét, amit imádott. Megérezte az aromáját, és nem sokkal azután, hogy belekortyolt, egy mosoly jelent meg az arcán. Élvezte az italt, ám megállt egy pillanatra, hogy megkérdezze a mamáját: “Mit is jelent ez az egész?”

A nagymama a problémákat a forrásban lévő vízzel hasonlította össze. Emlékeztette unokáját arra, hogy egy bizonyos esemény mennyi féle módon tud hatást kiváltani a különböző elemekre.

Hiszen a “probléma” előtt a répa kemény és erős volt, ám később puha lett. Ezzel szemben a forró vízzel való találkozás előtt a tojás törékeny volt, és belső tartalmát csupán egy vékony héj védelmezte a külvilágtól. Ám a változás megkeményítette. Végül mégis a kávébabok teljesítménye a leghihetetlenebb. Miután a forró vízbe kerültek, nemcsak ők maguk változtak meg, hanem a környezetüket is megváltoztatták – mégpedig egy pozitív irányba.

“És melyiknek gondolod saját magad? Amikor a problémák kopogtatnak az ajtódon, hogy reagálsz? Úgy érzed magad, mint a répa, a tojás, vagy a kávé?

A répa vagy, ami csupán a normális helyzetekben erős, ám amint nehézségbe ütközik, megpuhul? Vagy a tojás, ami természetes körülmények között lágy, ám keménnyé tud válni, mint a kő? Vagy inkább a kávébab, ami megváltoztatja maga körül a világot és csodás ízekkel ajándékozza meg azt?

A nehézségek jobbá tesznek, kedvesem. Felfedik az igazi lényed, megnyitják az igazi éned.”

A történet tanulsága tehát az, hogy a boldog emberek nem azok közül kerülnek ki, akik folyamatosan könnyű feltételek között, zökkenőmentesen élnek, hanem azok közül, akik képesek a legtöbbet kihozni bármelyik szituációból.

Forrás: MysticalRaven Címkép: Pixabay

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel