Connect with us

Ma van a Down-szindróma világnapja: a hazai ügynökség szívhez szóló kisfilmjétől te is felveszed a libabőrt! 

NO/MAKE/UP

Ma van a Down-szindróma világnapja: a hazai ügynökség szívhez szóló kisfilmjétől te is felveszed a libabőrt! 

Gondolatébresztő videó született azért, hogy idővel valóban joggal ünnepelhessük március 21-ét!


A Költészet világnapja, a tavaszt köszöntő Perzsa újév, az Erdők nemzetközi világnapja – számtalan indok, hogy ma ünneplőbe öltöztessük a lelkünket és éltessük a művészetet, a fákat, a természet, örvendezzünk a tavaszi napéjegyenlőségnek.

Ugyanakkor március 21. a Down-szindrómások világnapja is és fontos felhívni a figyelmet arra, hogy ezt az alkalmat csak akkor ünnepelhetjük tiszta szívvel, ha valóban eljutunk oda, amikor a Down-szindrómás személyek is olyannyira teljes életet tudnak élni és mindenben ugyanannyi lehetőséget kapnak, mint bármely más embertársuk.

Nemrég az olasz CoorDown szervezet elindította „Reasons To Celebrate” nevezetű globális figyelemfelhívó kampányát, melynek célja, hogy rávilágítson arra, társadalomként hol tartunk ezen esélyegyenlőségi kötelezettségeink teljesítésében. A kampány támogatására az Umbrella készített megindító filmet nemzetközi ügynökségekkel (New York, Mexikóváros, Zürich) és szervezetekkel együttműködésben.

Iskolába járni, sportolni, barátokkal kimozdulni, munkát vállalni és felnőttként önállóan élni: a hétköznapi lét ezen aspektusai a legtöbbünk számára természetesnek tűnnek. Ahogy napjainkban ezek már egyre több Down-szindrómás ember életében is elérhetőek, sokak számára azonban a társadalom által támasztott előítéletek miatt továbbra sem adottak az egyenlő esélyek az oktatásban, a munkaerőpiacon, közösségi tevékenységekben, az önálló életvitel lehetőségében, a döntéshozatali autonómiában és az élet számos egyéb területén.

Az Umbrella által készített magával ragadó kampányfilm a három korábban felsorolt március 21-én ünnepelt eseményt veszi sorra, ám a Kiss Rudolf Péter rendezésével készült másfél perces filmben a varázslatos és örömteli pillanatokat követően az ünnepi hangulat szertefoszlik, amikor az üres színpadon álló Down-szindrómás szereplő komoran bejelenti, hogy ez a nap egyúttal a Down-szindróma világnapja is. De ezen a napon – az előzőekkel ellentétben – nincs sok okunk az ünneplésre.

Mindaddig, amíg egyetlen olyan Down-szindrómás ember is él közöttünk, akinek nem biztosítottak az egyenlő esélyek az élet minden területén, addig nem lehetünk önfeledtek. Így a Down-szindróma világnapja továbbra is egy alkalom arra, hogy mérlegeljünk: van-e okunk az ünneplésre?

“Svájci partnerünk, a GOSH* keresett meg bennünket a projekttel, amire mi a rendelkezésre álló extrém rövid idő ellenére is gondolkodás nélkül igent mondtunk. Úgy gondoljuk, hogy ez egy olyan ügy, ami miatt érdemes kiállni, és teljes szívvel támogatni tudjuk. Ami különösen felemelő dolog volt a munka során, hogy annak előrehaladtával vált világossá számunkra, mekkora nemzetközi összefogás áll mögötte. Büszkék vagyunk arra, ami svájci partnerünk, a GOSH*, a New York-i székhelyű SMALL kreatív ügynökség, az FCB México, valamint további három résztvevő ország, Anglia, Albánia és Olaszország Down-szindrómás szereplőinek közreműködésével született meg.“

– mondta Hidvégi Zoltán, az Umbrella ügyvezető igazgatója.

“Nem láttam még ennyire elhivatott, ihletett stábot, ügynökséget, ügyfelet. Azt hiszem, mindannyian hihetetlenül vártuk a forgatást, leginkább azért, hogy meg tudunk-e felelni, tudunk-e jól segíteni az 5 országból érkező színészeknek. Színészeink Down-szindrómával élnek, ami számunkra új kihívást jelentett. Amint megérkeztek, kiderült, hogy teljes joggal kötöttük fel a gatyánkat, mert a felkészültségünk még így sem közelítette meg a színészekét. Nagyon nem. Annyira frissek és pontosak voltak, hogy nagyon kellett kapaszkodnunk. Azt hiszem, rengeteget tanultunk a munkafolyamat során. Emellett nagyon sokat nevettünk. A legfontosabb talán ez. Remélem a színészeink is olyan jól érezték magukat, mint mi, a stáb és tudtunk teret adni a tehetségüknek, szeretetüknek, humoruknak. Még akkor is, ha a humor tárgya legtöbbször én voltam.” – fűzte hozzá Kiss Rudolf Péter, a film rendezője.

A Down-szindróma világnapja (WDSD) a Down Syndrome International által életre hívott, az ENSZ határozata által hivatalosan kijelölt nemzetközi esemény. Célja, hogy nagyobb figyelem összpontosuljon a Down-szindrómára, a sokszínűség új kultúráját teremtse meg és elősegítse minden Down-szindrómás ember társadalmi elfogadottságát és megbecsülését. A március 21-i dátum választás nem véletlen: a Down-szindróma, más néven 21-es triszómia, 21. kromoszóma triplázódására utal.

Forrás: Umbrella

Még több NO/MAKE/UP

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel