Connect with us

Bizonyított: egy nem várt üzenet az exünktől az egész napunkat tönkreteheti

LOVE

Bizonyított: egy nem várt üzenet az exünktől az egész napunkat tönkreteheti

Pszichológus magyarázza el, hogy pontosan miért és, hogy mit is tehetünk ez ellen.


Hiába koncentrál az ember lánya teljes erejével arra, hogy túllendüljön egy szakításon és maximálisan belevesse magát a dolgos hétköznapokba és az új élmények erdejébe, ha egyszer csak bumm: megpittyen a telefon és a kijelzőn kirajzolódik az a bizonyos ismerős név, amit már olyan szívesen eltemettünk volna a múltunkban.

Kísérje erőteljes szívdobogás, bosszankodás vagy épp reménykedés, az Elite Daily által megkérdezett pszichológus egyértelműen kimondja, hogy ez a pillanat bizony rossz hatással van az egész napunkra.

Egy üzenet a volt szerelmünktől, szóljon bármiről is, fel tudja kavarni a közérzetünket és az érzéseinket egyaránt – a lightos pillangórepdeséstől kezdődően az ideges tengeribetegség-érzésig terjedő skálán. Ilyenkor hirtelen elveszítjük a fókuszt és a koncentrációt az adott tevékenységről, amit végeztünk és mivel valószínűleg nem számítottunk a kommunikációra, idegesek leszünk. Tehát nemcsak produktivitásunk csökken, de valójában egészségünkre sincs jó hatással ez a felesleges stressz. Emellé jöhet az adott ember hiánya okozta szomorúság fodrozódása, egy árnyalatnyi reménykedés és kíváncsiság, hiszen hátha azért keres, mert mi is hiányzunk, vagy éppen harag, ha megkértük, hogy ne vegye fel a kapcsolatot velünk.

Attól függetlenül, hogy miként is érezzük magunkat, nyugodtan beismerhetjük, hogy egy ilyen esemény bizony hatással van ránk. Egy efféle üzenet felráz és vándorútra küldi a gondolatainkat arról, hogy pár egyszerű szó az exünktől miért is tud minket ennyire kibillenteni az egyensúlyból?

“Egy üzenet egy olyan extől, aki még mindig ott motoszkál benned, komoly túlgondolkodási lavinát indíthat el és töprengést arról, hogy vajon mit is jelent – vissza akar térni hozzád? Rájött, hogy a szakítás hiba volt?” – pedzegeti Dr. Joy Harden Bradford pszichológus. “Úgy gondolom, hogy fontos, hogy megértő legyél önmagaddal és az érzéseiddel, és ha ez az egész elindít benned valamit és utána borongós időszak következne, azt is engednek kell, majd kigondolni egy tervet arra, hogy miként legyen jobb a következő nap.”

Bradford szerint egy nem várt közeledés a múltbéli kedvesünktől különösen embertpróbáló, ha még mindig érzünk iránta valamit, esetleg arra kértük, hogy ne keressen, vagy ha még mindig sok megoldatlan érzés kering a szakításotok körül. Mindez azért van, mert egy ilyen felbukkanás nehéz kérdéseket és válaszokat vethet fel, főként ha a szándék nem teljesen tisztázott és egyértelmű.

A pszichológus úgy véli, hogy bár csábító lehet megvitatni ezeket a bonyolult gondolatokat és érzéseket az ominózus exszel, a legjobb az, ha egy megbízható baráthoz vagy egy terapeutához fordulunk tanácsért. Ha fogjuk ezeket a gondolatokat és egy harmadik féllel is megosztjuk, időt nyerhetünk, hogy az ex bármilyen zavaró vagy potenciálisan fájdalmas kinyilatkoztatása nélkül rendezzük sorainkat.

Egy másik ok, amiért ez a fajta nem várt üzenet hatással lehet ránk az, hogy volt szerelmünk ebben az esetben nem mindig mondja ki pontosan, hogy mit is szeretne. Olykor az ártatlannak tűnő sorok mögött egy másféle tartalom, egy hátsó szándék húzódik – ami érzelmileg egyáltalán nem egy fair lépés.

“Például egy exem, akit megkértem arra, hogy ne keressen, írt nekem az ünnepek alatt azzal az indokkal, hogy vissza szeretné adni két holmim, egy fülbevalót és egy zoknit. Azt mondta, hogy Toszkánába költözik egy munka miatt és előtte el akarja intézni a dolgot. Persze még azt is hozzátette, hogy ‘örülök, hogy mindketten jobban vagyunk, nincs semmi neheztelés köztünk’. Nyilvánvalóan nem olyan cuccokról van szó, amik nélkül ne lettem volna meg, tehát tisztán látszik, hogy csupán azért írt, hogy a tudtomra adja a költözést. Tehát ha egy random tárgy visszaszolgáltatásának ötlete ártalmatlannak is tűnik, mégis nagyon idegesítő és fájdalmas volt üzenetet kapnom egy olyan embertől, akivel nem akarok beszélni.”

– szól a pszichológus tanmeséje.

„Az ex-től származó szöveg hatása hihetetlenül változatos palettán mozog és sok különböző dologtól függ. Főként attól, hogy van-e még benned pislákoló érzés az irányába, mennyi idő telt el a szakítás óta, állandó kommunikációban maradtatok-e, új párkapcsolatban állsz-e, stb.” – fejti ki Bradford.

Teljesen érthető, ha a hirtelen jött meglepetés érzelmi hatásaitól küzdesz, ez mindenkinél másként csapódik le. Az, ha időt hagysz a feldolgozásra, átbeszéled a barátaiddal az egészet és megfontolod a válaszod, mind, mind segíthet enyhíteni ezeket az érzelmeket.

Az exed szándékától függetlenül a te érzéseid a felkereséssel kapcsolatban teljesen jogosak. Az ő okai pedig rendkívül változatosak lehetnek. Bradford hangsúlyozza, hogy ha egy ilyen kísérlet tönkreteszi a napod, akkor az egy óriási intő jelnek számít. Át kell gondolnod, hogy milyen határvonalat fektessetek le egymás között. Hogyha nagyon kényelmetlenül érint a kapcsolatfelvétel, szóba jöhet a “némítás” vagy “letiltás” is – akár csak ideiglenesen – a különböző közösségi platformokon.

Forrás: EliteDaily

Még több LOVE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel