Connect with us

Az emberek többsége hűséges – A kutatók 8 fő indokkal magyarázzák, hogy pontosan miért

LOVE

Az emberek többsége hűséges – A kutatók 8 fő indokkal magyarázzák, hogy pontosan miért

A pszichológusok úgy vélik, hogy tudják, miért hajlamosak az emberek a megcsalásra. De a legtöbben vajon miért maradunk mégis hűségesek?


A kutatások szerint Észak-Amerikában a hússzútávú kapcsolatban élő emberek 11-69 %-a már legalább egyszer hűtlen volt a házastársához.

Ez egy jelentős arány, tehát nem is meglepő, hogy a pszichológusok kutakodni kezdtek a témában.

A legtöbb tanulmány azonban azt jelzi, hogy legtöbbünk hűséges. Az emberek hűségének okainak vizsgálata tehát talán még esedékesebb!

Menelaos Apostelou és Rafaella Panayiotou a ciprusi Nicosia Egyetemen úgy döntöttek, hogy utána járnak ennek a kérdésnek is.

Megcsalni vagy nem megcsalni

Apostelou és Panayiotou úgy gondolták, hogy górcső alá veszik azokat az indokokat, amik az adott személyeket hűtlenkedésre sarkallják, mindezt abban a reményben, hogy fény derül arra is, hogy mitől marad valaki hűséges.

Kiderült, hogy néhány ember azért csalja meg aktuális partnerét, mert el akarja hagyni, ám addig nem meri meglépni a nagy lépést, amíg nem biztosítota be magát egy új partnerrel.

Mások talán megérzik, hogy kapcsolatuk szavatossága a végéhez közeledik, ezért inkább az új vonzalmak erdejébe lépnek, így megerősítést szerezve a saját vonzerejükről.

A megcsalást a különböző nemek is másként befolyásolják. A két kutató szerint míg a nők már csak a terhesség hosszából fakadóan is korlátozottabb számú utódot szeretnének, addig a férfiak alapvetően annyi termékeny nővel vállalhatnak gyermeket, amennyivel csak akarnak. Ez motiváció lehet néhány férfi számára, habár a fogamzásgátlás kora némiképp gátat szab a dolognak.

Mindeközben arra is rámutattak, hogy a férfiak kevésbé veszik figyelembe a fizikai vonzerőt egy rövidtávú parnernél, mint egy hosszútávúnál, így a nők könnyebben szexuális kapcsolatot alakíthatnak ki egy rendkívül vonzó férfival, ha nem igénylik, hogy az hosszútávú kapcsolatra vágyjon. Tehát a szakértők szerint a nők hajlamosak megcsalni kevésbé vonzó házastársukat, ha csupán egy kis flörtöt vagy kalandot szeretnének egy számukra szívdöglesztő férfivel.

De a megcsalás kockázatos, és az emberek valószínűleg kevésbé hajlamosak rá, ha nagy az esély arra, hogy lebukjanak és ennek apropóján erőszakot vagy megítélésbeli károsodást szenvedjenek. Vagy ha a hűtlenség túl sokba kerül – akár az erőfeszítés, akár az idő, akár a pénz terén.

Ezek az “árak” is gyakran függenek a nemektől. Például a nőket gyakrabban bántalmazzák olyan hosszútávú partnerek, akik hűtlenségre gyanakodnak és a hűtlen nőket alapvetően nagyobb megbélyegzés éri, mint a férfiakat.

47 ok

Apostelou és Panayiotou 40 nőt és férfit interjúvolt meg arról, hogy egy személy miért nem csalja meg a partnerét. Az ismételt vagy hasonló indokok elvetése után a kutatók egy 47 okból álló listát állítottak össze. Az okok színes tárháza tárult fel onnan kezdve, hogy “Szeretem a partnerem”, egészen odáig, hogy “Nem ismertem meg olyan embert, aki elég vonzó lett volna egy ilyen tetthez” vagy, hogy “Félek, hogy a partnerem is megtenné”.

Ahhoz, hogy valamiféle sorrendet állítsanak elő a kimerítő listán, a pszichológusok majdnem 600 új önkéntest kértek fel, hogy vizsgálják felül a 47 okot és értékeljék, mennyire valószínű, hogy azok megakadályoznák őket abban, hogy megcsalják a saját partnereiket.

Ez a módszer lehetővé tette Apostelou-nak és Panayiotou-nak, hogy megnézhessék, mely okok járnak együtt. Megállapították, hogy a 47 ok 8 csoportba sorolható/ összefoglaló indokba olvasztható.

A hűséges nyolc

#1

A leglényegesebb ok, amiért az emberek a hűséget választják, az egyszerűen az, hogy elégedettek a jelenlegi kapcsolatukkal. Azok a személyek voltak a legbiztosabbak abban, hogy nem csalnák meg szerelmüket, akikkel a partnerük jól bánt, illetve akik nem akarták bántani a partnerüket, és akik nem akarták megkockáztatni a kapcsolatuk tönkretételét.

#2

A második legfontosabb ok az a bűntudat, amit egy megcsalás kiválthat egy személyben. Azok az emberek, akik nem akarnak hazudni, nem akarnak kettős életet élni, vagy nem akarják szégyenbe hozni, elárulni a parnerüket, erősen ellenezték a megcsalást.

Nemi különbség itt is mutatkozott: a nők a férfiaknál hajlamosabbak arra, hogy azért ne akarjanak hűtlenkedni, mert elégedettek a kapcsolatukban, vagy mert nem akarnak bűntudatot érezni.

#3

A harmadik legfontosabb ok a megtorlástól való félelem – vagyis, hogy egy hűtlenség után a másik fél is a megcsalás útjára lép.

#4

A negyedik ok a provokáció vagy a kiváltó esemény hiánya – ezek az emberek azt mondták, hogy nem hűtlenkednek, mert a partnerük nem adott erre okot, vagy mert nem érte őket kísértés.

#5

Az ötödik legerősebb ok a partner reakciójától való félelem abban az esetben, ha rajtakapja az illetőt.

#6

A hatodik a nyilvános megszégyenítéstől való félelem, valószínűleg a szociális vagy vallási normák megszegése miatt.

#7

A hetedik ok a bajba kerülés elkerülése. Mint például a parnernek, rokonoknak és barátoknak való vallomás kényelmetlensége, vagy akár egy szexuális fertőzés elkapása.

#8

A nyolcadik indok pedig a szociális megbélyegzéstől való félelem – a személy fél attól, hogy a tágabb közössége vagy a társadalom mit gondolna róla.

A két szakértő azonban rámutat arra, hogy gyakran nem lehet igazán megérteni, mi is akadályozza meg az embereket a hűtlenség elkövetésében, ezért aztán a 47-es lista sem tekinthető teljesen komplettnek. Az emberi kapcsolatok bonyolultak és ahány ember, annyi hozzáállás.

Mindazonáltal megnyugtató lehet a tudat, hogy partnerünk valószínűleg kisebb eséllyel csal meg minket, ha kedvesek és támogatóak vagyunk vele szemben.

Forrás: Psychologytoday.com

Még több LOVE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel