Connect with us

Átmennél a világ legrövidebb IQ-tesztjén? Csak 3 kérdés, de az emberek 80 százaléka elbukja

LIFE

Átmennél a világ legrövidebb IQ-tesztjén? Csak 3 kérdés, de az emberek 80 százaléka elbukja

Egy próbát megér, nem? 🙂


Az úgynevezett Cognitive Reflection Test (kognitív képességteszt) a világ legrövidebb IQ-tesztjének számít. Mindössze három kérdés. Az a lényege, hogy ellentétben a hagyományos, hosszabb, részletesebb IQ tesztekkel ez nem a gyors, azonnali következtetésekre alapoz, hanem komoly “továbbgondolásra” készteti a kitöltőjét. Ebben a tesztben egy kicsit a “semmi sem az, aminek látszik” elv érvényesül.

A legátfogóbb felmérést ezzel a teszttel kapcsolatban közel 3500 emberrel végezték. A végeredmény szerint 80 százalékuk legalább valamelyik kérdést elszúrta, 33 százalékuk pedig egyikre sem tudott jól válaszolni. Íme a kérdések, és a válaszok (tegyük hozzá, hogy az általános intelligenciát ez a teszt a szakemberek szerint sem méri hitelesen, de a fürge gondolkodást, a kombinációs lépességeket és az összefüggések gyors felismerését mindenképpen.)

#1 Egy ütő (mondjuk tollas) és egy labda együtt 110 forintba kerül. Az ütő 100 forinttal kerül többe, mint a labda. Mennyibe kerül a labda?

#2 Ha öt turmixgéppel öt perc alatt turmixolunk meg öt paradicsomot, mennyi ideig tartana száz géppel száz paradicsomot megturmixolni?

#3 Egy tóban van egy vízililiom-sziget. Ennek mérete minden nap megkétszereződik. Ha 48 napig tartana, amíg a sziget teljesen befedi a tavat, mennyi idő alatt fedné be a felét?

És a válaszok:

#1 A labda 5 forintba kerül.

#2 Öt perc.

#3 47 nap.

MysticalRaven /Címkép: Pexels/

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel