Connect with us

Aki “rendben van” – a kutatások szerint ilyen a mentálisan egészséges ember

LIFE

Aki “rendben van” – a kutatások szerint ilyen a mentálisan egészséges ember

A kutatók egy listát állítottak össze. Ahány pipa, annyira vagy egyben mentálisan. Nézd meg, rád hány állítás igaz.


Mentális egészség-index. Valahogy így lehetne lefordítani azt a több összetevős listát, amelyet pszichológusok állítottak össze több, nagy merítéses kutatás alapján. Tulajdonképpen azokat a személyiségjegyeket gyűjtötték össze, amelyek a mentálisan egészséges, önazonos, “integrált”, tehát lelkileg stabil, jól összerakott embereket jellemzik.

Ez nincs összefüggésben azzal, hogy valakinek milyen gyerekkori (vagy későbbi) traumák voltak az életében.

Egy sokat szenvedett ember is fejlődhet, lehet “egyben”, míg egy zökkenőmentesebb életet élő egyén is lehet súlyosan sérült.

Mindenesetre a mentális egészség-lista jó sorvezető lehet, ha tudni akarjuk, mire kell törekednünk ahhoz, hogy teljes életet éljünk, és jól érezzük magunkat a bőrünkben.

A pszichológiai egészségről szóló tanulmány a Journal of Personality and Social Psychology című szaklapban jelent meg, több nemzetközi szaktekintély és kutató tollából. A kutatás, amely a megállapítások mögött áll, nagyon kiterjedt és bonyolult, de ha tömöríteni kellene, a pszichológusok egy négy pontból álló listával álltak elő. Vagyis négy olyan (átfogó) személyiségjegy van, amely a mentálisan egészséges embereket jellemzi.

#1 Nyitottság

Ez tulajdonképpen a saját és a velünk kapcsolatba kerülő emebrek érzései iránt tanúsított nyitottságunkat jelenti. Vagyis önreflexiót és empátiát. Mennyire vagyunk képesek szembenézni az érzéseinkkel (egyáltalán felismerni, definiálni azokat), és azután megélni őket, különféle elterelő mechanizmusok (elfojtás, tagadás) helyett. És mennyire ismerjük fel mások érzéseit, fogadjuk el, hogy ami bennük végbemegy, az az ő igazságuk, és ezért nincs jogunk megkérdőjelezni, és mennyire érezzük át mi magunk is az ő esetleges fájdalmukat, szégyenérzetüket, félelmüket, vagy épp örömüket, felszabadultságukat.

via GIPHY

#2 Pozitivitás

Nem abban a mára már közhelynek számító, és egy kicsit félrevezető értelemben, ahogy gondoljuk. A “mindig, mindent láss pozitívan”, “csak mosolyogj” mantrák csak felszínes megoldások, sőt ártalmasak is lehetnek. Az igazi pozitivitás abban rejlik, mennyire képes valaki meglátni, felismerni és értékelni a pozitív érzéseket (önmagában és másokban), felfogni a jó dolgokat az életben, még ha azok nem is feltűnőek. Ehhez is kell kifelé fordulás, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a rossz dolgokat nem látjuk, nem akarjuk észrevenni. Sőt, egy egészséges személyiség a rosszal is szembenéz, elfogadja, megéli, és ezáltal fel is dolgozza.

#3 Őszinteség

Ez természetesen nemcsak azt jelenti, hogy egy mentálisan egészséges ember nem hazudozik. A füllentés mindenkivel előfordul, de ha mintázattá válik, az már személyiségzavarra utal. Az őszinteség inkább egyfajta “becsületességet” jelent. Vagyis azt, hogy az egyén tettei és szavai összhangban állnak egymással (állja a szavát), van belső tartása (ha úgy tetszik, morálja, értékrendje), az érzéseiről képes őszintén kommunikálni, és a másik embert is nyitottan, megértően fogadni.

via GIPHY

#4 Nyugalom

Vagyis összeszedettség, kiegyensúlyozottság. Nem passzivitást értünk rajta, nem kell “tejbetöknek” lenni. Ám a pszichológiai egészséghez hozzátartozik, hogy a mérgező emberi érzések és viselkedésformák (neurózis, szorongás, indulatkezelési problémák, düh, agresszió, depresszió, impulzivitás, sérülékenység) viszonylag alacsony szinten vannak jelen a személyiségben. A kutatók ezt a kérdéskört vizsgálták a legmélyrehatóbban, hiszen a fent felsorolt, negatív mintázatok egyike-másika valamilyen szinten minden emberben megvannak (senki sem angyal), és természetesen itt ütköznek ki a leghamarabb a komoly személyiségzavarok is, mint a nárcizmus, a pszichopátia és a szociopátia.

via GIPHY

A kutatók azonban azt mondják: nem kell megijedni, ha a neurózis, agresszió vagy düh olykor megjelennek a személyiségünkben. Ha nem uralkodik el az életvezetésünkön, és felismerjük ezeket a hibákat, nagyon hatásosan ki tudjuk ezeket küszöbölni (akár szakember segítségével is). Ahogyan az összes, felsorolt, négy “összetevőn” is tudunk dolgozni.

Akiben ugyanis a fenti négy személysiégjegy magas szinten megvan, az a kutatások szerint egyértelműen elégedettebb, erősebb, életvidámabb és alkalmazkodóbb, mint mások. És ezáltal az életet is “fullosabban”, sokszínűbben, vagyis boldogabban tudja megélni.

Psychology Today Fotó: Pexels

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel