Connect with us

Aki hisz az asztrológiában, az jó eséllyel nárcisztikus, és az IQ-ja is kisebb

LIFE

Aki hisz az asztrológiában, az jó eséllyel nárcisztikus, és az IQ-ja is kisebb

Egy kutatás legalábbis ilyen összefüggést talált.


Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a nárcizmus és az asztrológiába vetett hit között egy kutatásban. Sőt: azt állítják, nem csak a nárcizmusnak, hanem az alacsonyabb IQ-nak is szerepe van az asztrológia iránti érdeklődésben.

Ma, az USA felnőtt lakóinak majdnem egyharmada hisz az asztrológiában. De világszerte népszerű a csillagászat tudományának mellékágából kifejlődött csillagjóslás, illetve a bolygók mozgásán alapuló személyiség- és globélis sorselemzés, Magyarországon is, és itthon hivatalosan is lehet űzni az asztrológus foglalkozást.

Sokan hisznek az asztrológiában

Arra, hogy miért hisznek az emberek az asztrológiában, nem adható egyszerű válasz. Sokan stresszes vagy bizonytalan élethelyzetben, mások személyes tragédiák, traumák vagy történelmileg zavaros időben (például háborúk, konfliktusok, válságok,járványok, forradalmak) idején fordulnak az asztrológiához, hogy magyarázatot kapjanak, kiszámíthatóbbak gondolják az életüket, vagy azt érezhessék, hogy sorsuk nem véletlenül alakul így.

Egy svédországi kutatás nemrég az intelligencia, a személyiség és az asztrológia közti összefügést vizsgálta.

A “Még a csillagok szerint is különleges vagyok” címet viselő vizsgálatban 264 fő vett részt, 87%-uk nő volt, a 25 és 34 év közötti korosztályból. A kutatás során vizsgáltak 5 tulajdonságot (kedvesség, lelkiismeretesség, extraverzió, neurotikusság, és tapasztalatszerzés iránti érdeklődés), foglalkoztak az asztrológia fontosságával és az égitestek hangulatra, viselkedésre és jövőre gyakorolt hatásának megítélésével, de a nárcizmust, a pszichopátia és a machiavellizmus megjelenésével is.

Összefüggés lehet a nárcizmus és az asztrológia között?

Egyesek számára az asztrológia mély hit. Ők sok időt töltenek horoszkópok olvasásával, asztrológiai elemzésekkel, és sok pénzt költenek asztrológusok személyre szabott elemzéseire, útmutatóira. Az alapkérdés az volt, hogy akik ennyire hisznek az asztrológiában, különböznek-e valamiben az átlagemberektől? A kutatás szerint mindenképpen.

A vizsgálat megállapította, hogy az asztrológiába vetett erős hit összefüggésben áll a magasabb szintű nárcizmussal.

Miért lehet nagyobb az asztrológiában hívők között a nárcisztikus személyiséggel rendelkezők aránya? Talán azért, mert az ember univerzumban elfoglalt különleges helyének, szerepének hangsúlyozása vonzza a nárcikat. Ezen kívül bizonyos paranormális és babonás hiedelmeket erősít – mint például a nárcisztikus személyiségű emberek hite saját feltételezett felsőbbrendűségükbe.

Tovább erősíti ezt a hatást a manapság elterjedt „énközpontú világnézetnek” köszönhető. Ráadásul az Y generáció tagjainak kulturális aspektusai is hangsúlyozhatják az egyének egyediségét, ami szintén egocentrikusabb látásmódhoz vezethet, így nárcisztikus vonásokhoz kapcsolódnak. Az asztrológiai előrejelzések és horoszkópok gyakran pozitívan fogalmaznak, ami tovább erősítheti a saját fontosságukba vetett hitet, emiatt még vonzóbb a nárcisztikus egyének számára.

Az adatok elemzésekor az is kiderült, hogy a nárcisztikusok hajlamosak voltak tévesen azt feltételezni, hogy az asztrológiát tudományos bizonyítékok támasztják alá.

És mi a helyzet az intelligenciával?

A kutatás olyan megállapítást is tartalmazott, amely szerint az intelligens emberek kevésbé hisznek az asztrológiában.

Ez mivel magyarázható? Talán azzal, hogy a paranormális jelenségbe vetett hit gyakran jár együtt a kritikai gondolkodás hiányával. Például az ebben hívők természetfeletti ok-okozati összefüggést feltételezhetnek különböző, bekövetkezett eseményekről, és alacsonyabb intelligencia hányadosuk és rosszabb kognitív képességeik miatt, még amikor bebizonyítják az általuk hitt dolog ellenkezőjét, akkor sem tudnak váltani, és átállítani a gondolkodásukat.

A fenti kutatás ugyan izgalmas, ám a hibái (kis számú részvevő, női résztvevők túlsúlya a vizsgálatban) miatt messzemenő következtetéseket nem tudunk levonni belőle.

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel