Connect with us

A szexuális zaklatást átélt kistigrisről szóló magyar film az egész világot meghódítja

CULT

A szexuális zaklatást átélt kistigrisről szóló magyar film az egész világot meghódítja

Ha ma csak egy videót néznél meg, az mindenképp Lovrity Kata inspiráló és gondolatébresztő alkotása legyen.


Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című, tabudöntögető animációs diplomafilmje akkor kezdte szárnyalását, mikor két éve Enyedi Ildikó és Török Ferenc mellett magyarként az ő alkotását is beválogatták a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába.

26 évesen kijutni a filmszakma egyik legrangosabb megmérettetésére már önmagában hatalmas teljesítmény, ám ami még inkább különlegessé teszi a művet az az, hogy tulajdonképpen az esemény után nem sokkal kirobbant #metoo mozgalmat megelőzően boncolgatta igencsak perzselően és áthatóan a szexuális zaklatás témakörét.

Az erőteljes szimbolikába mártott trópusi képsorokon egy egyenlőtlen érzelmi és hatalmi jászma elevenedik meg, mindez egy fiatal, kiszolgáltatott nőstény tigris főszereplésével.

A digitális rajzanimáció 2016-ban a MOME animáció tanszékén készült a Filmalap támogatásával. Azóta számtalan rangos fesztiválon szerepelt, Franciaországtól kezdve egészen Koreáig eljutott, hogy 9 percnyi produktív elgondolkodással ajándékozza meg a nézőit.

Közel két év kellett ahhoz, hogy a Vimeo videómegosztó portáljára is felkerüljön, ahol nemrég abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a szerkesztők a Staff Pickek közé választották – ez pedig a “legművészibb” videóplatform esetében meglehetősen nagy szó és elismerés.

A hírről maga Kata is örömmel beszámolt közösségi oldalán:

“A Vulkánszigetet végre bárki megnézheti az interneten és ráadásul az a megtiszteltetés ért, hogy Vimeo Staff Picknek válaszották. 

Eddig is tudhattátok, hogy van ez a történet a tigrislányról, de a fesztiválok misztikus, zárt világában keringett. És most nagyon örülök, hogy sokakhoz el fog jutni ez a film, ami egy számomra nagyon meghatározó tinikori élményt dolgoz fel: a szexuális zaklatásét. Miközben a forgatókönyvet írtam/rajzoltam, sokat beszélgettem a barátaimmal, és kiderült, hogy sokunknak van valamilyen rossz élménye tapasztaltabb, “tiszteletreméltó” férfiakkal. Nagyon sokáig azt bosszantott, hogy csak én voltam olyan idióta, hogy belekeveredtem egy ilyen kétes szituációba, szóval tényleg fellélegzés volt mások hasonló történeteit meghallgatni. 

Amikor 2015-ben elkezdtem dolgozni a forgatókönyvön, még nem volt ennyire a közbeszéd tárgya a szexuális zaklatás és a hatalommal való visszaélés. És aztán megtörtént az az elképsztő dolog, hogy a Berlinalés premier után néhány hónappal jött a Weinstein-botrány, az egész metoo mozgalom, és úgy tűnt, hogy a filmbeli vulkánkitörés valósággá válik.

Furcsa érzés volt, mert nekem ez a film egy mentális újjásszületésről és a fehértigris emlékének az elpusztításáról szólt. Úgy éltem meg, hogy a magabiztosságom és korábbi tapasztalaim kombinációja meg fog védeni a ‘fehértigrisektől’, és nem lehet majd kelepcébe csalni.

Szóval, azt remélem, hogy a vulkánkitörés (aka #metoo) után ez az újjászületés motívum is túlmutat majd az egyén szintjén, és tényleg egy nagyobb társadalmi változás fog történni.”

Íme a kisfilm maga:

Forrás: Urbanplayer

Még több CULT

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel