Connect with us

A kutatások szerint a kisebb testvér viccesebb és huncutabb, az idősebb ambíciózus és okosabb

LIFE

A kutatások szerint a kisebb testvér viccesebb és huncutabb, az idősebb ambíciózus és okosabb

Hugicák, nővérek, ennek semmi köze a genetikához. A szülők bánnak máshogy a tesókkal.


Aki tudja, milyen érzés, ha testvére van, az tudja azt is, milyen érzés a testvérféltékenység. Mindegy, hány gyerek van a családban, előbb-utóbb felüti a fejét a rivalizálás, a szülők szeretetéért vagy a barátokért, fiúkért, iskolai sikerekért vívott, olykor finom, máskor szinte vérre menő harc. Ez végülis természetes dolog, hiszen a tesók is külön egyéniségek, és arra azért többnyire végül rájönnek, hogy még így is jobban számíthatnak egymásra, mint bárki másra. De az, hogy a testvérek megítélése, szülői “kezelése”, és ebből fakadóan a személyisége is nagyon eltér családon belül, már bizonyított is.

A YouGov felmérésében 1800 felnőttet vizsgáltak, természetesen olyanokat, akik testvérek voltak (vagy csak ketten, vagy akár többen is).

A kérdőíves felmérésből kiderül, hogy a legkisebb testvérek csaknem fele, 46 százaléka számít a család “bohócának”, tehát mindenki úgy gondolja a családban – ők maguk is – hogy nekik van a legjobb humoruk, és ők a leghuncutabbak. 17 százalékuk azt is bátran ki merte jelenteni, hogy kicsi koruktól érzik, hogy ők a kedvencek, tehát a szüleik kivételeztek velük a nagyobb testvéreik rovására.

via GIPHY

Egy 2017-es amerikai felmérés azt is bebizonyította, hogy a legkisebb testvérek hajlamosabbak a törvények áthágására, vagyis egyszerűbben fogalmazva nagyobb számban lesz belőlük bűnöző. Ezt a kutatók arra fogják, hogy a kicsinél a szülők már megengedőbbek, mint a nagy testvérnél, főleg az elsőszülöttnél, akit még volt erejük jóval szigorúbb szabályok szerint, következetesen nevelni. Ám a legkisebb gyerekre már “elfáradtak”, és sokkal több mindent ráhagytak. Ezért ezekből a gyerekekből nagyobb eséllyel válik szabálykerülő felnőtt.

A University of Scotland 2018-as kutatása azt is kimutatta, hogy az elsőszülötteknek általában magasabb az IQ-juk, ambíciózusabbak, és a karrierjükben gyakran sikeresebbek kistestvérüknél. Ezt szintén azzal magyarázzák, hogy a legnagyobbat a szülők sokkal szigorúbban nevelik, magasabb elvárásokat támasztanak vele szemben.

via GIPHY

A kutatók egyetértenek abban, hogy a fenti jellegzetességek csak tendenciák, szép számmal akadnak kivételek. És az okok sem genetikaiak (tehát az idősebb testvér nem születik okosabbnak, a kisebb meg természetesen nem születik haszontalannak vagy neadjisten bűnözőnek), ám az eltérő szülői bánásmód erősítheti bennük a fenti hajlamosító tényezőket.

Endo Riot /Címkép: Pexels/

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel